Hei! Katson Netflixin ohjelmia Macbookin kautta Panasonicin plasma-TV:ssä. Pahin ongelma on kaikissa katsomissani sarjoissa (mm. 24, Breaking Bad) esiintyvät raidat tai pykälät kohdissa, joissa värisävy vaihtuu vähitellen toiseen. Tätä kai voidaan nimittää porrasteiseksi väriliu'uksi. Sävyrajojen seutuun tulee toisinaan myös mosaiikkia, joka voi vilkkua ärsyttävästi. Ilmiö on pahimmillaan kuvassa, jossa lyhyen syvyysterävyyden avulla jokin alue on sumennettu epätarkaksi, jotta huomio kiinnitetään tarkkaan kohteeseen. Sumea alue näkyy aivan raidallisena, pyöreinä kehinä yms. Ilmiötä ei esiinny merkittävästi normaalissa TV-lähetyksessä, digiboksin kautta, Blu-rayltä tai TV:n YouTube-softalla. TV:stä se ei siis johdu. Myöskään Macbookin kautta muissa videopalveluissa en ole vastaavaa ongelmaa huomannut. Näissä väriliuku on rasteroitu, kohinainen tms. Onko muilla vastaavaa ongelmaa? Lisäksi liike nykii välillä, mutta se ei häiritse niin pahasti.
Ja nettiyhteytesi nopeus oli? Tuo kun vaikuttanee eniten, samoin mahdolliset näytönohjaimen ajurin säädöt, tosin mulla ei ole haisuakaan Macin mahdollisista säädöistä. Samoin tarkasta töllö, ettei ole jotain skaalausta(kuvanpilausta päällä, mulla ainakin on omasta Panskusta kaikki pois ja terävyyssäätö nollilla (0)... T: Vesku
Nettinopeus on riittävä ja kuvanlaatu on Netflixin asetuksissa kiinteästi paras mahdollinen. Onko joissain näytönohjaimissa pakkausvirheitä korjaavia toimintoja? Tästä Macistä en löydä juuri mitään asetuksia. Tykkään enemmän PC:stä, mutta tää tuli ostettua "vahingossa". Katselin vielä tarkemmin Yle Areenan ja MTV Katsomon kuvaa. Huomasin että samaa pykälävikaa on sielläkin kyllä. Normaalissa TV-lähetyksessä en ole oikeastaan koskaan häiriintynyt moisesta. Elikä vika johtuu siis vaan siitä, että nettipalveluiden kuvaa pakataan enemmän. Huvittaa tämä Netflixin Super HD. Näyttäisivät kuvan edes normaalin kaapeli-TV:n tasoisena ensin. Mieluummin katsoisin vähemmän pakattua 720p kuvaa kuin pilattua 1080-kuvaa.
Viittaatko tässä kaapeli-TV:n SD vai HD lähetyksiin? Mikä kanava? Anna esimerkki Netflixin puolelta. Ohjelma ja aika milloin ongelma on helposti havaittavissa.
Kaapelitöllöllä on enemmän kaistaa kuin edes antennitöllöllä, jolla taas on enemmän kaistaa kuin noilla streamauspalveluilla... Netflixillä kuva on yleensä kyllä parempi kuin muilla kaupallisilla, YLE Areenaa en laske kaupalliseksi... T: Vesku
Mielestäni tavallisella SD-kanavallakin on parempi kuvanlaatu kuin Netflixissä. Eri kanavilla kaapeli-TV:ssä en ole silmiinpistäviä eroja huomannut. TV:n koko on 42 tuumaa ja katseluetäisyys sellainen, että SD-kuvakin näyttää ihan hyvältä. HD-kuvan pienimpiä yksityiskohtia en pysty erottamaan, ellen mene katsomaan lähempää. Aiemmin en ole katsonut nettikuvaa TV:stä, jossa virheet näkyvät paljon selvemmin. En tykkää katsoa tietokoneen näytöltä muutamaa minuuttia pitempiä ohjelmia. Tietokoneelta katsoessa olen aiemmin tottunut siihen, että kuvanlaatu on heikompi. Hyvä esimerkki color bandingistä on House of Cardsin alkutunnuksessa. Ekassa jaksossa taivas kohdassa n. 4.40. Minusta tuntuu oudolta, ettei jpeg-pakkaus hallitse laajojen lähes samanväristen alueiden väriliukuja paremmin. Yksityiskohdissa pakkaus ei näy niin herkästi, ellei katso lähempää.
Nyt on jotain pahasti pielessä, jos TV:n SD kanavat näytävät paremmalta kuin Netflixin Super HD. Pitääpä vilkaista tuo House of Cards. TV:n SD kanavien video pakataan Mpeg2 koodekilla, HD kanavat H.264 koodekilla ja 4K:ssa käyteään H.265 (HEVC) koodekkia. Jpeg on kuvien pakkausformaatti tosin jotkut digikamerat käyttävät Motion Jpeggiä videon tallennukseen.
Näkeekö jostain, että laatu on Super HD? Sehän ei kai ainakaan aluksi näkynyt kaikilla laitteilla. Niin tarkoitin sitä, että videokuvan freimin pakkaamisen perusta on jpeg. Siihen videoformaattiin on vaan lisätty peräkkäisten kuvien erojen ja liikkeen mittailu, jota Motion Jpegissä ei ole. Pakkaamalla jpeg-kuvaa liikaa tulee esim. taivaalle samanlaiset raidat. Taivas on harvemmin täysin samaa sinisen sävyä. Testasin, että ihan samanlaiselta kuva näyttää myös PC-pöytäkoneella ja iPadissa. Luin sitten myös ohjeita Netflixistä ja huomasin, että sopimukseeni kuuluikin vain normaali kuvanlaatu. Tätä kohtaa en huomannut, kun sopimuksen tein. Epäilen ettei sitä siellä aiemmin ollutkaan. Videon alapalkissa on kuitenkin ollut HD-kuvake. Muutin sopimuksen 2 euroa kalliimpaan hintaluokkaan, mutta ainakaan vielä en huomannut mitään eroa kuvanlaadussa. Tää tuntuu oudolta sikälikin, etten yleensä ole kovin ronkeli. Olen paremminkin ihmetellyt joidenkin valitusta TV-lähetysten kuvanlaadusta.
Tässä kuvakaappaus House of Cardsin ensimmäisestä jaksosta kohdasta 4,34 (toivottavasti Tapatalk-sovellus ei pahasti murjo kuvaa). Koneena ensimmäisen sukupolven iPad (16GB, WiFi), käyttiksenä iOS 5.1.1 (uudempaa ei tähän vanhaan koneeseen saa) ja tallennustilaa koneessa vapaana 4,2 GB (en nyt tiedä onko tuolla Netflixin suhteen paljoakaan merkitystä). Netflix-sovelluksen versionumero 4.3.1 (uudemmissa iPadeissa saattaa olla uudemmat versio Netflixistä, en tiedä). Nettiyhteys 4G-reitittimen wifi-yhteyden kautta, nopeus siis vaihtelee teoriassa 5-50 megan välillä, muutama minuutti tuon kuvakaappauksen ottamisen jälkeen nopeus oli Oklan Speedtest-sovelluksella mitattuna noin 30 megaa. Itse en tuossa pahemmin ongelmia väriliuun (tai minkään muunkaan) kanssa näe, ja koska oma iPadini on mopoin iPad en uskoisi kuvan ainakaan tätä huonompi millään muulla iPadilla (ehkä millään muulla laitteella) voivan olla. Ja minä siis olen erittäin tyytyväinen Netflixin kuvanlaatuun iPadissani.
Vilkaisin House of Cardsin alkua ja kyllähän siinä näkyy selvästi tuo posterisaatio (colour banding) erityisesti yö kohdissa. Ihan yleinen ongelma videonpakkauksessa ja näkyy myös TV-lähetyksissä kaikkien muiden ongelmien lisäksi. Jotkut näytöt vielä pahentavat asiaa.
Liian tiukka pakkaus Netflixilläkin. Kyllä AVC:ksi/H264:ksi enkoodattu 1080p ja 720p:kin vaatii mellkoisesti bittivirtaa toistuakseen ilman suurempia näkyviä macroblockeja.
Ja ilmiö näkyy selvästi alussa, kun striimi ei ole vielä ehtinyt saada tarpeeksi tavaraa puskuriinsa nostaakseen (kuvan)laatua... Jos kaistasi on alle 100M, itsellä on n. 20-10M vähän mittaustavasta ja -ajastä riippuen, ja aika hidas nostamaan vauhtia, mutta kuitenkin huiput saavutettuaan vakaa 20M... Homma voi olla myös töllöstä kiinni, itse olen joskus näkevinäni (harvoin) jopa BD-levyllä moista... Silloin kyse on töllön sisäisen käsittelyn bittivähyydestä... T: Vesku
Sanotaan nyt vielä kerran, ettei kenellekään jää väärinkäsityksiä, mutta Netflixin "SuperHD video is encoded at 4300Kbps and 5800Kbps and adding the audio bitrate brings SuperHD encodes to about 4.5Mbps and 6.0Mbps." Tuon ylitse menevästä (moninkertaisestakaan) nettinopeudesta ei ole kuvanlaadullista hyötyä. Sinilevyillä AV bitrate on enimmillään 48Mbps.
Jep, pitää paikkansa, mutta siihen ei päästä heti, vaan liittymän maksimit saavuttaakseen pitää mitata pitemmän aikaa. Seikka joka joiltakin unohtuu ja jota ei yleensä edes mitata. Mulla modeemi kättelee sen 20M ja -toosa lataa myös sen, mutta silti yleisimmät verkon nopeustestit antaa 14-17M tulokseksi, kun mitataan niin nopsasti... Netfilx on "laatu tapissa" vasta vähän ajan kuluttua puskuroituaan tarpeeksi... T: Vesku
Mulla tuo HD näyttäisi aktivoituvan 20-30 s kuluessa, mutta jostain syystä en näe kuvanlaadussa mitään muutosta. Ihan "normaali" se on heti ekasta sekunnista lähtien. Nettinopeus on Speedtest.netin mukaan yleensä n. 70Mbps. Se nousee tyypillisesti muutamassa sekunnissa n.68 -> 72 Mbps. On muuten Elisa Viihde -pakettiin kuuluva kaapelimodeemiyhteys WiFin kautta. Tyytyväinen ollut. Selvitin Super HD:n toimivuutta. Se ei näköjään toimi kai ollenkaan webbiselaimilla. Pitäisi olla Windows 8 ja siihen oma katseluohjelmansa. Macille softaa ei ole. Taidan kohta lopettaa koko sopimuksen ja ottaa tilalle HBO:n paketin Elisan Viihteen kautta. House of Cards ei lopulta ole niin kiinnostava.
Ne NF:n "taikanäppäimet" olikos ne ny CTRL+SHIFT+ALT+D, niin sitten tulee kaikenlaista tarpeellista ja enimmäkseen tarpeetonta tietoa streamista... T: Vesku
Tuota voisi vielä jatkaa siten, että mainitun nettinopeuden pitää toteutua Netflixin palvelimelle ja tuossa välissä/NF:n palvelimilla voi olla myös ajoittain ruuhkaa. Lisäksi on teoreettinen mahdollisuus, että jotkut ISP:t alentavat tämänlaisen liikenteen prioriteettiä.