Huoneistossamme tuntui olevan jotenkin sähköt sekaisin kun aluksi ei toiminut keittiön kattovalo. Sitten se heräsi henkiin tovin huilattuaan. Sen jälkeen tietokone ei käynnistynyt ollenkaan. Vaihdoin toiseen pistorasiaan rupesi toimimaan. Samana iltana puuhailin subin johtojen kanssa ja poistin y-haaroittimen rcajohdosta. Nyt av-vahvistimesta menee rca suoraan subiin r-inputtiin. Tämän jälkeen laitoin vahvistimen päälle ja oli tarkoitus ruveta nauttimaan elokuvasta. Kuinkas ollakkaan subista ei kuulunut mitään. Tarkistin johdon ja liittimet, kaikki ok. Otin subin rca-johdon irti ja laitoin takaisin paikoilleen ja kalibroin subin. Tämän jälkeen subi rupesi toimimaan puoli tehoilla. Aikaisemmin vahvistimesta subi oli pudotettu -12dp, että toimi hyvin etukanavien kanssa. Tällä hetkellä vaikka laittaisi +5-+10dp niin pitää kuunnella tarkkaan onko edes päällä. Gainit subissa on klo 12 asennossa. Ei anna bassoa vaikka kuinka kääntää volumea. Kokeilin laittaa y-haaran takaisin. Ei aluksi kuulunut mitään. Piti taas vahvistimen kautta hoitaa kaikki asennukset. Tämän jälkeen toimi taas puoli tehoilla (y-haaralla). Miten tässä osaisi selvittää vikaa? Onko vika vahvistimessa vai subissa? Subi ei kumminkaan ole täysin mykkä. AV-vahvistin oli jostain syystä kadottanut myös boxin ja bd-soittimen tänä kyseisenä iltana. Nämä piti uudelleen liittää vahvistimeen ennen kuin rupesi toimimaan. Nyt kaikki toimii normaalisti, jos subia ei lasketa.
Mikä subi? Jotenkin sähköissä näyttäisi olevan vikaa, oletko testannut mahdollisten vikavirtasuojakytkinten toiminnan? Subwoofer on voinut hajota mahdollisen jännitepiikin tms. johdosta.
Subi on Impact 400 (noin 3v. vanha). Huomenna olisi tarkoitus selvitellä vikaa. Kämpässä on automaattisulakkeet, mutta ne oli kaikki on-asennossa. Ihmetyttää kumminkin subissa se, että pitää ääntä kumminkin vähän ei siis ole täysin pimeenä.
Taidan roudata subin kaverin luo ja kokeilla toimiiko siellä. Näin tiedän suoraan onko vika siinä ennen kuin puran kaikki liitokset ja vaihtelen johtoja yms.. Jos kuvitellaan, että jännitepiikki on rikkonut subin niin voiko sen viedä huoltoon korjattavaksi vai pitääkö ruveta soittamaan kotivakuutuksen myöntäneelle. Tuli tuossa mieleen, että kun tietokone ei aluksi käynnistynyt niin oli samassa pistorasiassa kuin subwoofer. Tämä kaikki tapahtui samana iltana kuin vaimoni oli imuroinnut ja laittanut imurin samaan rasiaan kiinni.
Asunnossasi ei siis ole vikavirtasuojia? Kotivakuutuksen luulisi moiset korvaavan. Millainen talo on kyseessä?
Löytyy sulakekaapista vikavirtasuojakytkin ja se oli on-asennossa. Kokeilin test-napilla sen toimivuuden. Kytkin toimii normaalisti. Asun 50-luvun kerrostalossa. Tänne on uusittu sulakekaappi, mutta sähköjohdot on alkuperäiset (katon ja seinien sisällä kulkevat).
No eihän kotivakuutus hajoavia laitteita korvaa Hei haloo! Laajoissa kotivakuutuksissa, korvataan ukkosen tuhoamat laitteet. Noihan on tunnetusti helposti poksahtelevia subeja, onneton moskaelektroniikka, joten en yhtään ihmettele, jos imurin aiheuttamat piikit ovat sen tappaneet Jos muissakin laitteissa on esiintynyt toimintaongelmia, lienee paikallaan kutsua sähkäri tarkastamaan kytkennät, ettei missään ole huonoa liitosta tai vastaavaa, joka haittaa sähkön kulkua. Jossain vai olla iloisesti kuumeneva liitos, joten asiaan kannattaa suhtautua vakavasti.
Vaikka vikavirta laukeaa, sen koskettimet sisällä voi olla juuttuneet kiinni, kannattaa tarkistaa että pistorasioihin ei todella tule virtaa nun painat test nappia.
Kyllä muuten korvaa. Vanhemmillani meni rikki ILP, jonka vakuutus korvasi melkein täysmääräisesti. Laite rikkoontui noin 4-5 vuoden käytön jälkeen, mutta vakuutusyhtiö laski, että käyttöikä olisi tullut olla noin 10 vuotta. Aina kannattaa yrittää kotivakuutuksen piikkiin, etenkin jos omaa ns. laajan kotivakuutuksen. Näin OT:nä.
Joo, kyllä vakuutus korvaa hajonneita laitteita, riippuu toki kotivakuutuksesta. Tuosta subista, omassa hävisi tehot melkein kokonaan, ja huomasin että y-kaapelin toinen liitin oli tärinästä irronnut. Eli jos toinen kanava puuttuu, niin vaimenee aika paljon. Siitä huolimatta, että minun subissa on käyttöohjeessa, et r-kanavaan voi tuoda signaalin, jos on vain 1 lähtö vahvistimessa.
Y-haaran poisto / toisen haaran hajoaminen vaimentaa subia juuri tuon "puolet". Sieltä nyt hakisin vikaa ainakin. Itsellä oli tärinä hajoittanut gain-potikan karvan. Siis jos jotain kuuluu, vika on yleensä kuitenkin korjattavissa, jos on korjaajaalle jonkun vajaan (?) satkun valmis maksamaan.
Illan olen nyt "räplännyt" piuhoja. Otin kaikki piuhat irti sekä seinästä, että laitteista. Nollasin vahvistimen kaikki asetukset ja asensin uudelleen alusta lähtien kaiuttimet ja laitteet vahvistimeen. Kappas subi heräsi henkiin. Ääntä lähtee eiliseen verrattuna normaalisti. En ole vaan vielä voinut calibroida (kaiuttimet+subi) ja setittää toimiiko entiseen malliin kun pienokainen nukkuu viereisessä huoneessa. Pitää odottaa huomiseen. Mietin tuossa sen Y-haaran merkitystä kun poistin sen niin tosissaan ääni vaimeni. Tänään "nollasin" vahvistimen ja rupesi kuulumaan paremmin. Onko vahvistimen muistiin jäänyt nuo "Y-haara asetukset" ja kun tänään asensin alusta asti yhdellä rca niin rupesi toimimaan? Tätä miettineenä: Pitäisikö kokeilla uutta y-haaroitinta ja sen vaikutusta, jos se vika olisi ollut siinä? Onko järkeä palata Y-haaroittimeen?
Monissa kotivakuutuksissa kuuluu sähkömoottorit ja kompressorit korvauksen piiriin, sen sijaan viihde-elektroniikka ei kuulu samalla tavalla korvattaviin. Lisäksi vakuutusyhtiö ja vakuutustyyppikohtasia eroja, aina kannattaa kokeilla Välillä yllättyy positiivisesti. Välttämättä tuo y-haaran käyttö ei vaikuta signaalitasoon monosignaalia syötettäessä, riippuu tulon toteutuksesta. Mutta tuon kyseisen subin tapauksessa sai 6dB boostia, mutta jos ilmankin pärjää, niin eipä tuolla merkitystä.
Haaroittimesta ei ole näennäistä hyötyä useimmissa vahvistimissa. Toki voit kokeilla jos ongelma uusiutuu y-haaran kanssa.
Siis eihän se Y-haara vaikuta vahvistimeen vaan subbariin. Riippuen subarin tuloasteen toteutuksesta, monosignaalin kytkeminen molempaan tuloon voi kasvattaa subin tasoa 6dB. Joidenkin epäherkkien subien kanssa (ja ylikorostuneita passoja kaipaavilla) voi olla tarpeen.
Noniin.. Laitteet toimii normaalisti nyt kun on calibrointi tehty. Meinasi tosissaan säikäyttää näin budjektiharrastajaa tämäkin säätäminen. Ehdin jo manata tämän touhun ja harkita siirtymisen yksinkertaisimpiin vermeisiin. Onneksi tulin järkiini ja nyt jatketaan kotiteatteriäänen kokoamista :thumbsup: