The Goes Wrong Show (BBC One, 2019-2021)

Keskustelu osiossa 'TV-ohjelmat ja -sarjat' , aloittajana bluesmood, 25.09.2022.

  1. bluesmood

    bluesmood Vakiokasvo

    Liittynyt:
    21.11.2013
    Viestejä:
    516
    Saadut tykkäykset:
    32
    Mitä eilen illalla katsoin ensimmäistä tuotantokautta tästä BBC:n sarjasta, päädyin kielen osalta ensin avaus-joulujakson osalta nip -termin johdannaisten kautta Google-hakutuloksissa tuli Shakespearen Hamlettiin viittaus, mutta mitä kirjoitin aiemmin tänne keskusteluun Brittiläiset Sitcmon -sarjat, niin toisen jakson jälkeen päädyin kielen osalta lukemaan Helsingin teatterikorkeakoulun julkaisuarkistosta Englannin teatterin historiaa 1600 luvulta, ja sitä kautta Manner Comedy, ja aloin etsimään onko jotain kirjoitettua dokumentointia tai tutkimusta, mikä vaikutus tai viite sillä on tilannekomiikkaan, sitcomiin.

    William Shakespearen paljon melua tyhjästä käsikirjoitusta tuli luettua, (Much Ado About Nothing,1598), niin lopulta päädyin muinaisiin Sumerilaisiin kirjoitustaidon kehittäjinä ja myos vanhimpina tiedossa olevina oluen juojina, olutjumalattariakin olutkin.

    Katsoin, mitä mielsin joulujaksossa, kun joulupukki juo sherryä pullosta, käyttää "nip" -termiä, yhdistin aika pian "huikka",no, katukielen sanastossa se tosiaan on, mutta yhdistettynä kylmään, ehkä jopa talviaikaan ja jouluun, päädyin katsomaan "Nipper gone drunk", niin Youtubesta tuli todella vanha videotallenne arkistoituna, jossa on sosiaaliporno-aspekti korkealla:



    Tuli mieleen tuon videon esiintyjästä, jonka upotin tuohon, että tuossa sälli ja jonkinlainen oman elämänsä Tähtipultsari.

    Tämän sarjan tiimoilta kuluu aika netissä erilaisten lähteiden parissa humaniista lähestymistavasta luonnollisten kielien ja kulttuurien harrastajana, mitä aika paljon sain laajennettua yleissivistystä ja positiivisella tavalla humaania ajankulua koko viime yon ajan.

    Ehdottoman positiivinen ja hyvä sarja, kannattaa katsoa, jos on mahdollisuus katsoa!
     
    Viimeksi muokattu: 25.09.2022
  2. vps358

    vps358 Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 873
    Saadut tykkäykset:
    524
    Suomeksi on otetu "napsuja" kautta aikain, vai oletko absolutisti?
    Kaveri ottaa myös "paukeroisia", rakkaalla lapsella lienee 100-varmasti myös muita nimiä.
    "Ei tartte tehrä numeroo"

    T: Vesku
     
    larionof tykkää tästä.
  3. bluesmood

    bluesmood Vakiokasvo

    Liittynyt:
    21.11.2013
    Viestejä:
    516
    Saadut tykkäykset:
    32
    No napsu on osuvampi, kuin huikka, molemmat on käytossä maailmalla, kyllä ravintolassa talon viinasta 4 centtilitraa Koskenkorvaa Straight Vodka Shot, Nipping Vodka Straight, Vodka Nip, niin kyllä shottipatterin kaataminen paremminkin lukeutuu tuon napsun alle, kuin ainoastaan huikkaan.

    Jos taskulämmintä Kossua juo pullosta, mikä on kotimainen klassikko mielestäni, ja itsekin pidän taskulämpimästä kirkkaasta, niin huikkaa pullonsuusta, mutta illanvietossa elintarvikehuoneistossa kossupatteri napsujen -oton merkityksessä.

    Olet oikeassa, palsta-aktiivi, "vps358".

    Sellainen lisäys vielä, että jos baarimikko tarjoilee viilenneemmässä lämpotilassa viinashotin, niin kuitenkaan "Cold Shot" -en ole koskaan kuullut ravintola-terminologiaan liitettävän, vaan pokerissa olen kuullut avoimen suoran vedosta flopin jälkeen, se, missä on 4 outtia pakassa, että saa suoran kasaan, vaikka viralliset termit on hard ja soft straight draw/shoot on the Flop.

    Cold Shot on myos pimeimpiä tarkoituksia olen kuullut, mutta ei niistä sen enempää.

    Vielä sivukurisioteettina, että ei kyllä kossupatterin 4 cl annoksina vielä todellakaan räjäytä koko viinapottia, ravintoloissa kovin pienellä budjetilla jackpot ei laukea.
     
    Viimeksi muokattu: 25.09.2022
  4. vps358

    vps358 Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 873
    Saadut tykkäykset:
    524
    ^
    Sitten on vielä neck-shot, joka nykyään saattaa esiintyä Ukrainassa.

    T: Vesku, ei ny tehrä tästä(kään) numeroo
     
  5. bluesmood

    bluesmood Vakiokasvo

    Liittynyt:
    21.11.2013
    Viestejä:
    516
    Saadut tykkäykset:
    32
    "neck-shot" viittaa ehkä enemmänkin "niskalaukaus", mikä tosiaan on tuon humanitaarisen Ukrainan kriisin järkyttäviä puolia itänaapurin diktaattorin toimesta asetettu psykoosi-antisosiaalinen käyttäytymismalli Ukrainan "natseja" -vastaan.

    neck on kaula, kitarassa otelauta myös viitataan termillä neck-shot voi olla jokin lick- tai soolon pätkä soitettuna kitaratermistössä, "Shoot a neck-shot" -bändikaveri kaveri voi heittää, mutta sitten tuo kaula ja niska ovat toistensa vastakohtia, en ole tainnut koskaan kuullut puhuttavan kitaran niskasta, ehkä joku joskus ohimennen pubipöydässä maininnu, mutta se ei liene virallinen definition missään määrin.

    Timo Rautiainen & Trio niskalaukaus kyllä hyvää kotimaista lyriikkaan pohjautuvaa dempattuja 5-sointuja omaava kotimainen metallibändi, mutta Timo Rautiainen on mielestäni akateemiselta oppiarvoltaan erityispedagogi ja myös suomen ja kotimaisen kirjallisuuden opettaja, eli FM, ja Ruisrockissakin joskus fiilistelleenä sitä jossain tietyssä promilleasteessa vuosituhannen aluessa, onhan ne tekstit tätä melankoliaa mitä meillä täällä Suomessa on sisältäviä.

    Ne on pahimpia ihmisen hyvinvoinnin kannalta, mitä niissä Ukrainan putkissa venäläiset niitä kidutuskammioita pitää,, niin siellä annetaan jopa sähköshokkeja tavallisille Ukranalaisille ihmisille, ja kaikki eivät kestä niitä, mitä luin jostain, etttä päähän, kiveksiin ja johonkin kolmanteen paikkaan pistetään sähkövirta-anturit menemään, niin ajatuksen tasolla saan jo painajaisia, vaikka se välillisesti itseäni ainoastaan koskettaa. Myötätunto kanssaihmistä globaalilla tasolla -kohtaan. Terve humaani empatia myös, joka itselläni on integroitunut osaksi personallisuudenpiirteitäni. En kestä sitä.

    KORJAUS pokerikäteeni:
    Se Cold Shot esiintyy ainakin GB-EN -euroopan laajuisesti live-pöydissä välisuoran vetoon, eikä siis avoimen suoran vetoon, kun neljä outtia meni oikein, mitä avoimen suoran vedossa on 8 outtia, niin "Cold Shot for the straight" -olen usein kuullun pokeripöytä kadunslangissa nimenomaan välisuoran vedosta, jossa ei myöskään ole värivetoa, että ainoastaan 4 outtia. Tällainen korjaus.

    "Vesku" -mainintaan vielä se, että mitä viime yönä törmsin tuollaiseen nimierkkiin englanninkielisellä Slide Kitara -eri kitaravirityksiä -esittelevään artikkeliin harrastaja/semi-pro -kitaristin siatilla tää oli kirjoittanut, niin kommenteissa esiintyi tuo suomalainen termi "Tähtipultsari", ja tottakai scouttasin Googlesta ja Youtubesta nimimerkin, niin Youtubestahan tulee se Spede-Shown sketsi, missä Vesku on siinä Speden maitokaupassa prosenttiostajana sketsi -ensimmäisenä, toisaalta myös törmäsin kotikaupungissani 2007 perustettuun Airiston Punk-levyt -record labeliin, jossa on mm. Kakkahätä - 77, ja myyvämpänä artistina ehkä Pertti Kurikan Nimipäivät. Tiedä onko niissä jotain tulevaisuutta, mitä pidän Punkissa kovinkin paljon energiaa pelkästään musiikin tasolla, niin aatteen tasolla myös bisneksessä pitää olla punkkia ja tiettyä anarkismia joka asaiassa, koska epäjärjestyksessäkin on jonkinlainen järjestys, ja oikeanlainen anarkismihenki on kaiken muutoksen perusteellisin edellytys siellä pohjalla.
     
    Viimeksi muokattu: 25.09.2022
  6. vps358

    vps358 Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 873
    Saadut tykkäykset:
    524
    ^
    Nou hätä, meikun etu- ja sukunimikaima Australiasta (ei mitään sukua tietääkseni, vain samanniminen) kyllä hoitaa lentokuljetukset Boeing 737-koneellaan.

    T: Vesku, tais tehä asiasta ny numeroo
     
  7. Moderaattori

    Moderaattori Ylläpito Ylläpidon jäsen Ylläpito

    Liittynyt:
    27.08.2019
    Viestejä:
    728
    Saadut tykkäykset:
    275
    Neck tarkoittaa myös pullon kaulaa, eli neckshot voisi olla myös shotti otettuna suoraan pullon kaulasta, eikä siis korrektisti lasista, viitannee myös tapoihin. Eli gopnik tyylinen napsu.

    Itse lisäsin vielä sanan "siivu".
     
  8. bluesmood

    bluesmood Vakiokasvo

    Liittynyt:
    21.11.2013
    Viestejä:
    516
    Saadut tykkäykset:
    32
    On tässä nyt yleisimmät tullut, mitä tuossa yöelämä-slangissa myös Suomessa on käytössä kuulunut.

    Juntti/persut kun tilaa baaritiskiltä talon viinan 4 cl annoksen kaverilta, niin "Ykkösellä sisään", niin se on käännös mielestäni tuosta "Straight Shot", tai juurtunut kanssa vahvasti tähän meidän pohjoisen hienoon kulttuuriin kiinni ravintolaterminologiassa, mitä myös haluan olla ehdottomasti kadun tasolla mukana geimeissä.

    Ne taitaa olla ne 4 cl shottilasit, snapsilasiit ne taitaa virallisesti ainakin Stockmannin myyntiartikkeli-kataloogissa olla myynissä, mutta se on ihan totta, kuten Mode viittasit, että lienee oman terminologian ja viestinnän ulostulon valinnan suhteen myös kysymys omasta maailmankatsomuksesta, tai elämänhistoriasta, mitä termejä on päätynyt käyttämään, jos näistä käyttää jotain vastinetta.

    Voi sitten vaihdella arvioiden vähän sitä, missä seurueessa nauttii sitä alkoholia julkisissa laillistetuissa lähinnä enimmäkseen kokemusta ravitsemusliikkeissä, kun kaikilla tieteen oppialoilla voi puhua kaikista asioista vähän eri terminologialla samoista asioista eri taustoista tulevien ihmisten kanssa. Päihdekulttuuri ihmisen historiassa ei tee siitä poikkeusta, miksi pidän nimenomaan alkoholin juontia toisena paheenani tolkuttomana kessutupakan ystävänä myös, uhkapeleistä en niinkään välitä, mitä oli myös Madventureksen toisen tuotantokauden siinä erikoisjaksossa "juhlimiskulttuurit", niin toimittaja Riku Rantalakin oli kaivanut esiin, ja tajunnut saman, että päihtymisaktiviteetit eri ihmisten kulttuureissa ihmisen historian alusta lähtien ovat yksi asia, mikä yhdistää meitä ihmislajin edustajia globaalisti.

    Tuossa muuten "Kumman kaa" -sarjassa ne naiskäsikirjoittat/pääroolin esittäjät ottavat "näkäräisiä". Enemmän ehkä se on naissukupuoleen sidottu se ilmaisu.
     
  9. bluesmood

    bluesmood Vakiokasvo

    Liittynyt:
    21.11.2013
    Viestejä:
    516
    Saadut tykkäykset:
    32
    En ole koskaan alkoholin juonnin yhteydessä juuri törmännyt, mutta on totta, että "neck" viittaa myös pullon kaulaan, mitä olen selvittänyt slide-kitaransoiton sen slide-fyysisen välineen etymologiaa ja historiaa.

    Alunperin se on "bottleneck", kun soittajat keksivät illan vieton yhteydessä (todennäköisesti) olutpullon kaulan pistää kitaran fretboard, mikä on se otelauta siinä, ja soittivat säveliä, niin siitä on jalostunut tuo slide-putken "slide" -termi.

    Tämä on virallisin tausta, mitä siinä olen törmännyt, niin kyllä tässä on ihan perää, että neck-shot viittaa myös pienien hömpsyjen aamun avaukseksi ottoon esimerkiksi kadun miehen tarjoamana pullon suusta hörpäten kirasta esim, tai kiljua viimeksi, kun hyvän päivän tuttuni oli juuri saanut edellisen tuotantoerän valmiiksi.
     
  10. vps358

    vps358 Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 873
    Saadut tykkäykset:
    524
    No ei kyllä ole!
    Itsekin näkäräisiä ottaneena, se on vissiin enemmän maakunta-, heimo- ja kielialueasia.
    Itse tosin lienen iloinen sekoitus skotlantilais-, karjalalais-, uusimaalais- ja nimeämätöntä ruotsalaisheimoa. Skottismi tosin vain vahvasti värittynyttä sukuperimätietoa, jota ei oikein vakavasti voine ottaa.
    Äidin puolen suvusta on oikein toimitettu kirja olemassa, josta kantaisä löytyy.
    Isän puolta on jäljitetty nuijasotaan asti, jonka jälkeen palaneet kirkonkirjat ovat estäneet pidemmälle historiaan menemisen.
    Joka tapauksessa tunnustan ottaneeni minäkin "näkäräisiä", joka käsitteenä lienee löydettävissä useammastakin kaunokirjallisesta teoksesta, eikä näin ole sukupuolittunut määre.

    Edelleenkin rakkaalla lapsella on monta nimeä: Hompsyt, Tömpsyt, Näkäräiset, Paukut, Paukeroiset tahi Huikat.
    Astia määrittelee nimitystä myös, samoin mahdollinen lantrinkin l. blandiksen mukanaolo.
    Huikkaa otetaan pullosta ja jos lasissa on viinaa ja blandista puhutaan paukusta synonyymeineen.

    T: Vesku
     
    Viimeksi muokattu: 07.12.2022
  11. bluesmood

    bluesmood Vakiokasvo

    Liittynyt:
    21.11.2013
    Viestejä:
    516
    Saadut tykkäykset:
    32
    Voit olla Vesku oikeassa, että on maantieteelisestä heimotaustasta tai alueen omaan kulttuuriin tai siihen ympäristöön ja tapoihin liittyvä tuo "näkärä" -termi, jotenkin vain aina kuullut lähinnä naisten suusta sen, niin jotenkin liitin sen helposti tuon heiton, että saattaa olla naissukupuoleen liitettävä. Hienoa, että laajensit näkemyskantaani tämän asian tiimoilta!

    Kossu-Vichy lienee klassikko, ja myös miellyttävä myös maultaan perusvarma kosteaan elämään alku jossain vaiheessa viikkoa, useimmilla se on perjantai jossain kohtaa päivästä. Blendis, sekoituksia, en sillä tavalla harrasta drinkkejä, tai mitään vodkan, tai kirkkaan ainesosia yksinkertaisiakaan blendiksiä, vaikka olen perehtynyt joskus niihin jonkun verran.

    Mitä viimeisimmät drinkit 4-5, mitä olen ravintolasta tilannut, ja se oli ennen korona-aikaa, niin Valko-Venäläinen, mikä ärsyttää, että Turussakaan taida olla yhtään ravintolaa, joka käyttäisi aitoa kermaa siinä, vaan monet lisäävät jopa kevyt-maitoa siihen, ja veloittavat omaisuuden siitä grokiannoksesta. Pidän valkovenäläisestä, mutta virallisen reseptin mukaan siihen ainesosana maitotuotteista on kerma ainoa oikea, ja makuelämys kärsii, kun sitten lisäävät baarimikot eri paikoissa tavallista maitoa siihen.

    Drinkit ja nuo monimutkaisemmat juomavalmistesekoitukset ovat lähinnä maun tähden nautittiavia, tai joku esimerkiksi alkukeväästä joku keväinen raikas drinkki voi maistua, mutta itse en harrasta mitään hienoston drinkkikutsuja, jossa seurustellaan seurapiiritasolla hienosti siemaillen tyylikkäistä cocktai-laseista mikä nyt voisi olla hyvä esimerkki eliitin drinkistä niissä? Varmaan ne juovat jotain, jossa yhtenä juomana on käytetty absinttiä, en tiedä, ei ole osa minun elämääni, eikä juuri kiinnostakaan.

    EDIT:
    Nyt taisi Mustaryssä sekoittua valkovenäläiseen, pitää vähän himmaamaan alkaa tätä maantai-iltapäivän viettoa, ja vaikka pitää taukoa hetken tajunnanvirrassa tekstin kirjoittelussa.
     
  12. Super-J

    Super-J Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 210
    Saadut tykkäykset:
    475
    Tämä viestiketju onkin todella otsikkonsa mukainen... ei mulla muuta lisättävää, carry on...
     
  13. bluesmood

    bluesmood Vakiokasvo

    Liittynyt:
    21.11.2013
    Viestejä:
    516
    Saadut tykkäykset:
    32
    Super-j puhuu asiaa.

    Tässä on tullut elämän aikana tolkuttomasti kyllä läträttyä tämän viinan kanssa, ja keskustelua, tai tekstiä nyt ei läträtä sen kanssa, koska se ei ole koostumukseltaan nestemäistä, mutta itsekin kaipasiin jotain muiden kommentteja tästä tse sarjasta, joka tosiaan on se Main Topic.
     
  14. bluesmood

    bluesmood Vakiokasvo

    Liittynyt:
    21.11.2013
    Viestejä:
    516
    Saadut tykkäykset:
    32
    Mitä katselin syyskuun 2022 lopussa Google-haulla miettiessäni Shakespearen vaikutusta Brittiläiseen tilannekomediaan, niin nyt tuo Chat Gpt tänään ensimmäisen kerran aamulla katsoin sitä ja kysysin asiaa siltä.

    Mitä tämä Chat Gpt Open AI vaikuttaa aika merkittävältä, tulee ihan suomen kielelläkin järkevän oloisia vastauksia.

    Mitä tuossa tekoäly ja koneoppiminen, oppiva ja kasvava tekoäly on tämä mitä on beta-vaiheessa vasta, niin tällä hetkellä jo vaikuttaa siltä, että kaikki laulujen sanottajat, lyyrikot ja runoilijat nyt ainakin ensimmäisten joukossa tekstin tekijoina jää marginaaliryhmään humaaneina aivotyoskentelyn osalta.

    Mitä palatakseni tähän Shakespeare-British Sitcom -vaikutereferenssiin.

    Hakustringini, Queryni oli seuraava Open AI Chat Gpt botin kyselylomakkeeseen:

    Mikä on William Shakespearen vaikutus Brittiläiseen Sitcomiin
    Vastaus:

    William Shakespeare on vaikuttanut merkittävästi brittiläiseen sitcomiin. Hänen teoksensa ovat tarjonneet inspiraatiota monille brittiläisille komedianskriitikoille ja -tuottajille, jotka ovat käyttäneet hänen tekstejään ja ideoitaan luodessaan omia sitcom-sarjojaan. Esimerkkejä tällaisista sarjoista ovat "Blackadder" ja "Only Fools and Horses", joissa on viitteitä Shakespearen teksteihin ja hahmoihin. Lisäksi monien brittiläisten sitcomien juonissa on käytetty Shakespeare-tyylisiä rakkaustarinoita ja komediaa.