Kun podcasteja lähettävä toimittaja ja hänen paras kaverinsa katoavat Kanadan syrjäseudulla, niin nuori kaveri sekä hänen ystävänsä tyttöystävä lähteävät etsimään heitä. Katso elokuvan trailer Ensi-ilta Suomessa - (USA:ssa 19.09.2014)
Tusk on kerännyt tähän mennessä ehkä hieman yllättäenkin pelkästään positiivisia arvosteluja, esim. Variety kertoo: I am walrus, hear me blubber might be the mantra of Kevin Smiths Tusk, an utterly bizarre, weirdly compelling story of manimal love that stakes out its own brazen path somewhere between The Fly and The Texas Chainsaw Massacre. And yet theres much good humor, too, in Smiths latest low-budget indie, which reunites the director with his Red State star Michael Parks, whos gifted here with the sort of tailor-made, career-capping role most actors die waiting for Quentin Tarantino to give them. Hed be worth the price of admission alone, but Tusk has other surprises up its pelt, including a pseudonymous special guest star who gives the movie a shot in the arm just when it needs one. Twenty years on from Clerks and amid occasional threats of retirement Smith has delivered a left-field surprise that ranks among his very best work http://variety.com/2014/film/review oronto-film-review-tusk-1201300365/ Sekä: Batsh*t crazy, but in the best way possible. An exciting new chapter for Smith, who seems reinvigorated and at the top of his game. ja "Tusk" combines autobiographical elements, spooky late-night B-movie influences and a deeper thematic exploration of the nature of storytelling, to create something wholly unique and twisted.
Elokuvan alku lupaili hyvää. Näyttelijät Justin Long (joka joissakin elokuvissa on erittäin ärsyttävä), Michael Parks ja entinen lapsitähti Haley Joel Osment näyttelivät erittäin hyvin. Vuorosanat ja keskustelut henkilöiden välillä toimivat erittäin hyvin (esim. Long ja Kanadan tullivirkailija). Homma toimi elokuvan alussa ja antoi odottaa leffalta paljonkin. Puolenvälin jälkeen homma lässähti ja mukaan astui tämän lisäksi Johnny Deppin roolihahmo Guy Lapointe, joka ei ainakaan ranskalaisella aksentilla auttanut asiaa. Kevin Smith on käsikirjoittanut elokuvan miehestä joka haluaa tehdä ihmisestä Spoiler mursun ja välillä käsitellään ihmisen pahuutta. Ällöttävyydessä ei mennä lähellekään esim. Human Centipedeä, jossa halutaan tehdä ihmisistä ihmistuhatjalkaisen ja hyvä näin (elokuva täyttä skeidaa). Elokuvasta tulee jollakin lailla mieleen Smithin aikaisempi ohjaus Red State. Yhtymäkohtana on ainakin Michael Parks ja herra esittää kohtalaisen samanlaista henkilöä. Loppu oli jo kokonaisuutena älytön, tähänkö 102 minuttia johti The Tusk 2-/5 (kuvattu, ohjattu, näytelty hyvin. Käsikirjoitus tökki)
Kevin Smith on aikoinaan tehnyt hauskoja ja älykkäitä elokuvia (esim. Dogma) ja on sittemmin pyrkinyt uudistumaan ohjaamalla väkivaltaisen uskontosatiirin Red State, joka on viime vuosilta yksi hänen harvoista onnistuneista töistään. Mainosten perusteella Tusk-elokuvan idea kuulosti kerrassaan loistavalta, ja USA:lainen blu-ray oli pakko hankkia. Ikävä kyllä toteutus on täysin epäonnistunut ja väsähtänyt, puskakomedian tasoinen tekele. Tusk on huonoimpia ja tuskastuttavimpia elokuvia, mitä olen vähään aikaan nähnyt. Elokuva kärsii vaivaannuttavista hahmoista (varsinkin Justin Long ja Johnny Depp) ja kömpelöstä dialogista, joka pysäyttää tarinan etenemisen vähän väliä. Elokuva on ylipitkä. Käsikirjoittaja on Quentin Tarantinon lailla perusteettomasti ihastunut omaan nokkeluuteensa ja suoltanut pitkästyttävää, näennäisnäppärää dialogia. Kanadalaisuudesta veistellään yhtä väkinäistä huumoria kuin Michael Mooren elokuvassa Pekonia kanadalaisittain. Elokuvan eteneminen alkaa tökkiä heti alussa, kun Wallace Bryton (Justin Long) saapuu Kanadaan ja alkaa keskustella passivirkailijan kanssa. Kohtauksen tarkoitus jää epäselväksi, ellei sillä haluta osoittaa, että käsikirjoittaja-ohjaajan arvostelukyky on pettänyt pahasti. Dialogi on ilmeisestikin tarkoitettu sukkelaksi, mutta se on melkoisen vaivaannuttavaa ja tarkoituksetonta. Myös Michael Parksin hahmo Howard Howe on epäonnistunut, toisin kuin Dieter Laserin umpihullu lääkäri elokuvassa The Human Centipede. Howen ”hulluus” on kaukaa haettua ja epäuskottavasti syntynyttä. Idea ei kanna kokonaista elokuvaa. Tusk alkoi pitkästyttää vakavasti noin 40 minuutin kohdalla, mutta elokuvaa oli yhä tunti jäljellä. Katsoin elokuvan väkisin loppuun. Sille onnettomalle, joka erehtyy haaskaamaan aikaansa tähän tekeleeseen, todettakoon, että lopputekstit kannattaa (??) katsoa kokonaan. Lopussa listataan ne tuhannet ihmiset, jotka erehtyivät rahoittamaan hanketta. ½/5 Voi ei... Nyt pitäisi tehdä vielä kuvakaappauksia. I am ”aboot” to puke. Spoiler 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.
Elokuvan alku oli todella lupaava. Kevin Smith ei kuulu suosikkiohaajiini, mutta hän on onnistunut monesti luomaan mielenkiintoisia tarinoita ja saanut homman pysymään kasassa erinomaisesti. No tällä kertaa Smith haukkaa paskaa oikein kunnolla. 40 minuuttia elokuvan alusta oli erinomaista, mutta sen jälkeen iski ääretön myötähäpeä ja suuttumus. Niin käsittämättömän typerä idea tässä oli. ½/5, sillä alku lupasi hyvää.