Viimeviikon keskiviikkona tuli todistettua Victorinox- kokkiveitsen terävyys; Kiva palanen peukalosta pois, valtimo poikki ja sairaalaan poltettavaksi :thumbsup: Ei pitäisi baarin jälkeen alkaa kokkailemaan.. Tuli kivasti verta
Väitetään että terävällä veitsellä tulee vähemmän vahinkoja kuin tylsällä. Tämä ei tietenkään lohduta yhtään silloin kun se omalle kohdalle sattuu.
Wusthoffin veitsiä oli tulossa aleen hulluille päiville. Itse meinasin ainakin käydä omat hakemassa pois.
Hei Wüsthof-käyttäjät! Classic-sarjassa näyttäis olevan tyhmä sormisuoja, joka ulottuu veitsen terän tyveen. :hitme: Onnistuuko veitsen teroitus kunnolla koko matkalta?
No ei tietenkään onnistu, vaan klöntti on tiellä niin leikattaessa kuin terotettaessa. Tuo vain sattuu olemaan eräs klassinen muotoilu, jota tämä suuri valmistaja pitää mallistonsa täytteenä. Tällä hetkellä minulla on käytössä Viktorinoxin lisäksi Wüsthof Ikon sarjaa. Molemmista moinen haitake puuttuu. Muovikahvaiset Viktorinoxit ovat kelpo työkaluja, mutta Wüsthof on enemmän kattauskelpoinen.
Tuli käytyä siellä Hulluilla päivillä ohimatkalla ja silmäilin vähän tuota Classic-mallia. Ensinnäkään ainakaan Turussa ei ollut kuin ne kuvastossa mainitut leipäveitsi ja 20 cm kokkiveitsi myynnissä. Muita wüsthofeja ei ollut valikoimissa. 20 cm kokkiveitsi oli ainakin minun kouraan liian pieni ja terä liian kapea. Jätin veitset ostamatta, koska se sormisuoja tosiaan näyttäisi olevan tiellä sekä teroitettaessa että leikattaessa.
Tuon tyyppisissä veitsissä ongelma vielä kaiken lisäksi pahenee joka teroituskerralla. Veitsin tyvi lakkaa ottamasta kiinni leikkuualustaan.
Tulipa hankittua Saksan reissulta pari Global veitseä - G7 - GS-58A nyt täytyisi myös toi teroituspuoli hoitaa kuntoon ja kyselisinkin asiantuntijoilta noista teroituskivistä. Karkeudeltaan noita näyttää olevan fine,medium ja rough. Pärjäisikö pelkästään tuolla medium kivellä?
En tiedä minkä valmistajan hiomakiviin viittasit, mutta yleensä aina hienoa kiveä tarvitaan leikkuuterävyyden saavuttamiseen. Karkeampia kiviä käytetään teräprofiilin teossa ja vaurioituneiden kohtien korjauksessa.
Ah aivan ...minosharpin ja globalin kiviä lähinnä katsoin. Minosharpin kivivalikoima: rough finish - 220 grit medium finish - 1000 grit super fine finish - 8000 grit ja Globalin vastaavat rough - 150 grit Medium - 1000 grit Fine - 5000 grit Eli kaikille kiville on käyttönsä, mutta jos alussa on tarkoitus lähinnä pitää hyvässä terässä niin silloin hionta hienolla kivellä olisi suositeltavinta?
Yksi kivi ei kyllä oikein riitä, mutta jos pitäisi yksi ottaa, niin varmaan globalin oma fine olisi ihan hyvä valinta, koska ei ole ihan niin hieno kun minosharpin. Jos ei kuitenkaan heti alussa halua panostaa kahteen kiveen, niin osta se valmis terottaja jossa kaksi rullaa. Siinä on valmiina medium ja fine ja tekee kyllä hyvää jälkeä. Itsellä on minosharpin medium ja fine, ovat kuitenkin hinnaltaan niin paljon fiksumpia kuin globalin oma.
Ok eli kannattaa sijoittaa kahteen kiveen. Ajattelinkin ensin tuota Minosharpin rullateroitinta, mutta tossa G-7 veitsessä on vai toiselta puolen kalteva terä ja sitä ei ton läpi voi laittaa. Minosharpilla näyttää olevan myös kaksipuoleisia kiviä kuten tää: http://www.amazon.co.uk/Minosharp-Combination-Sharpening-Whetstone-Medium/dp/B000YAXGX4 täytyy nyt vaan vertailla hintoja ja katsoa mistä noita kiviä kannattaa tilata. Kiitos avusta!
Minulla on käytössä Edge Pro Apex (1 kit) ja DMT CS2 keraaminen puikko. Noilla on helppo teroittaa eri teräprofiilit ja ylläpitää terän kuntoa. Pelkän kiven käyttö vaatii jonkin verran harjaannusta, mutta Edge Pron ohjurilla teroitus onnistuu keneltä tahansa. Kannattaa myös huomata että eri hiontatarvikevalmistajien karkeusmerkinnöissä on erittäin suuria eroja. Edge Pron 220 Medium sopii karkeampaan hiontaan ja 320 Extra Fine viimeistelyhiontaan.
Toihan vaikutti tällaiselta aloittelijan laitteelta jottei ihan heti pilaa teriä. Mistä oot hankkinut tuon Edge Pron? Tuolta sun jo linkittämältä sivulta?
Apexia näkee välillä myytävänä vähän käytettynä eBayssä, mutta ne menee yleensä parissa tunnissa kaupaksi . Laite on hyvin haluttu harrastajien keskuudessa. Omani hankin suoraan valmistajalta. Hinnoissa muihin paikkoihin ei ollut oleellista eroa, mutta tuolta saa samalla hankittua muitakin varusteita. Otin 1 Kitin lisäksi 800 Ultra Fine kiven. Se on sileää kuin lasi. En ole sitä tarvinnut mihinkään. Voisi sopia vaikka partaveitsen teroittamiseen. 320 on riittävä keittiöveitsien viimeistelyyn ennen teroituspuikkoa. Otin myös muutaman ylimääräisen kivien kiinnitysalustan hiomapaperikokeiluja varten sekä pussillisen kivenoikaisuhiekkaa. Hiomalaitteen käyttökuntoonlaitto on helppoa, mutta ei kuitenkaan riittävän vaivatonta ja nopeata aivan päivittäiseen käyttöön. Sen takia teroituspuikko on hyvä lisä. Edge Pron keraaminen puikko on varmasti oikein hyvä, mutta minä halusin pidemmän. Kai huomasit että Edge Pron sivuilla on linkit informatiiviisiin teroitusvideoihin.
F.Dick tekee lihan käsittelyn ammattilaisille erittäin päteviä veitsiä. Olen käyttänyt töissä (vaikka en ihan ammattilainen olekaan) ja kotona lampaan teurastuksessa noita sinisiä Butcher sarjan veitsiä. Nämä saa niin teräviksi että välillä ihan pelottaa. Terä myös pysyy pitkään terävänä. Ergonomiakin on veitsissä erinomainen. Ulkonäkö on ainoa "huono puoli", sininen muovinen kahva ei näytä nätiltä keittiössä tukissa. On toki muitakin malleja kuin nämä siniset, mutta niiden terävyydestä tai ergonomiasta en osaa sanoa mitään.