Plazan absoluuttinen keittiöveitsi-keskustelu

Keskustelu osiossa 'Ruoka & Juoma' , aloittajana dille, 18.12.2008.

  1. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 202
    Saadut tykkäykset:
    46
    Viimeviikon keskiviikkona tuli todistettua Victorinox- kokkiveitsen terävyys; Kiva palanen peukalosta pois, valtimo poikki ja sairaalaan poltettavaksi :thumbsup:

    Ei pitäisi baarin jälkeen alkaa kokkailemaan.. Tuli kivasti verta :rolleyes:
     
  2. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 365
    Saadut tykkäykset:
    1 401
    Ei tieten saisi nauraa, mutta :D
     
  3. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 607
    Saadut tykkäykset:
    0
    Väitetään että terävällä veitsellä tulee vähemmän vahinkoja kuin tylsällä. Tämä ei tietenkään lohduta yhtään silloin kun se omalle kohdalle sattuu.
     
  4. peacemaker

    peacemaker Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    20.11.2003
    Viestejä:
    1 449
    Saadut tykkäykset:
    10
    Wusthoffin veitsiä oli tulossa aleen hulluille päiville. Itse meinasin ainakin käydä omat hakemassa pois.
     
  5. Spaca

    Spaca Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    104
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jaahas,mukava kuulla! Täytyy varmaan täydentää omaa wussekokoelmaa...
     
  6. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 511
    Saadut tykkäykset:
    8
    Hei Wüsthof-käyttäjät! Classic-sarjassa näyttäis olevan tyhmä sormisuoja, joka ulottuu veitsen terän tyveen. :hitme: Onnistuuko veitsen teroitus kunnolla koko matkalta?
     
  7. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 607
    Saadut tykkäykset:
    0
    No ei tietenkään onnistu, vaan klöntti on tiellä niin leikattaessa kuin terotettaessa. Tuo vain sattuu olemaan eräs klassinen muotoilu, jota tämä suuri valmistaja pitää mallistonsa täytteenä. Tällä hetkellä minulla on käytössä Viktorinoxin lisäksi Wüsthof Ikon sarjaa. Molemmista moinen haitake puuttuu. Muovikahvaiset Viktorinoxit ovat kelpo työkaluja, mutta Wüsthof on enemmän kattauskelpoinen.
     
  8. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 511
    Saadut tykkäykset:
    8
    Eli turha vaivautua Hulluille päiville... Harmi. :(
     
  9. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 607
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ostamattomuus on 100%:sti säästöä, paljon enemmän kuin mikään tarjous hulluilla päivillä :D.
     
  10. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 511
    Saadut tykkäykset:
    8
    Tuli käytyä siellä Hulluilla päivillä ohimatkalla ja silmäilin vähän tuota Classic-mallia. Ensinnäkään ainakaan Turussa ei ollut kuin ne kuvastossa mainitut leipäveitsi ja 20 cm kokkiveitsi myynnissä. Muita wüsthofeja ei ollut valikoimissa. 20 cm kokkiveitsi oli ainakin minun kouraan liian pieni ja terä liian kapea. Jätin veitset ostamatta, koska se sormisuoja tosiaan näyttäisi olevan tiellä sekä teroitettaessa että leikattaessa.
     
  11. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 607
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuon tyyppisissä veitsissä ongelma vielä kaiken lisäksi pahenee joka teroituskerralla. Veitsin tyvi lakkaa ottamasta kiinni leikkuualustaan.
     
  12. hollow

    hollow Guest Guest

    Liittynyt:
    10.08.2004
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tulipa hankittua Saksan reissulta pari Global veitseä

    - G7
    - GS-58A

    nyt täytyisi myös toi teroituspuoli hoitaa kuntoon ja kyselisinkin asiantuntijoilta noista teroituskivistä. Karkeudeltaan noita näyttää olevan fine,medium ja rough. Pärjäisikö pelkästään tuolla medium kivellä?
     
  13. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 607
    Saadut tykkäykset:
    0
    En tiedä minkä valmistajan hiomakiviin viittasit, mutta yleensä aina hienoa kiveä tarvitaan leikkuuterävyyden saavuttamiseen. Karkeampia kiviä käytetään teräprofiilin teossa ja vaurioituneiden kohtien korjauksessa.
     
  14. hollow

    hollow Guest Guest

    Liittynyt:
    10.08.2004
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ah aivan ...minosharpin ja globalin kiviä lähinnä katsoin.

    Minosharpin kivivalikoima:
    rough finish - 220 grit
    medium finish - 1000 grit
    super fine finish - 8000 grit

    ja Globalin vastaavat
    rough - 150 grit
    Medium - 1000 grit
    Fine - 5000 grit

    Eli kaikille kiville on käyttönsä, mutta jos alussa on tarkoitus lähinnä pitää hyvässä terässä niin silloin hionta hienolla kivellä olisi suositeltavinta?
     
  15. säätäjä

    säätäjä Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    5
    Yksi kivi ei kyllä oikein riitä, mutta jos pitäisi yksi ottaa, niin varmaan globalin oma fine olisi ihan hyvä valinta, koska ei ole ihan niin hieno kun minosharpin.

    Jos ei kuitenkaan heti alussa halua panostaa kahteen kiveen, niin osta se valmis terottaja jossa kaksi rullaa. Siinä on valmiina medium ja fine ja tekee kyllä hyvää jälkeä.

    Itsellä on minosharpin medium ja fine, ovat kuitenkin hinnaltaan niin paljon fiksumpia kuin globalin oma.
     
    Viimeksi muokattu: 02.11.2010
  16. hollow

    hollow Guest Guest

    Liittynyt:
    10.08.2004
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ok eli kannattaa sijoittaa kahteen kiveen. Ajattelinkin ensin tuota Minosharpin rullateroitinta, mutta tossa G-7 veitsessä on vai toiselta puolen kalteva terä ja sitä ei ton läpi voi laittaa.

    Minosharpilla näyttää olevan myös kaksipuoleisia kiviä kuten tää: http://www.amazon.co.uk/Minosharp-Combination-Sharpening-Whetstone-Medium/dp/B000YAXGX4

    täytyy nyt vaan vertailla hintoja ja katsoa mistä noita kiviä kannattaa tilata. Kiitos avusta!
     
  17. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 607
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minulla on käytössä Edge Pro Apex (1 kit) ja DMT CS2 keraaminen puikko. Noilla on helppo teroittaa eri teräprofiilit ja ylläpitää terän kuntoa. Pelkän kiven käyttö vaatii jonkin verran harjaannusta, mutta Edge Pron ohjurilla teroitus onnistuu keneltä tahansa. Kannattaa myös huomata että eri hiontatarvikevalmistajien karkeusmerkinnöissä on erittäin suuria eroja. Edge Pron 220 Medium sopii karkeampaan hiontaan ja 320 Extra Fine viimeistelyhiontaan.
     
  18. hollow

    hollow Guest Guest

    Liittynyt:
    10.08.2004
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toihan vaikutti tällaiselta aloittelijan laitteelta jottei ihan heti pilaa teriä. Mistä oot hankkinut tuon Edge Pron? Tuolta sun jo linkittämältä sivulta?
     
  19. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 607
    Saadut tykkäykset:
    0
    Apexia näkee välillä myytävänä vähän käytettynä eBayssä, mutta ne menee yleensä parissa tunnissa kaupaksi :D. Laite on hyvin haluttu harrastajien keskuudessa. Omani hankin suoraan valmistajalta. Hinnoissa muihin paikkoihin ei ollut oleellista eroa, mutta tuolta saa samalla hankittua muitakin varusteita. Otin 1 Kitin lisäksi 800 Ultra Fine kiven. Se on sileää kuin lasi. En ole sitä tarvinnut mihinkään. Voisi sopia vaikka partaveitsen teroittamiseen. 320 on riittävä keittiöveitsien viimeistelyyn ennen teroituspuikkoa. Otin myös muutaman ylimääräisen kivien kiinnitysalustan hiomapaperikokeiluja varten sekä pussillisen kivenoikaisuhiekkaa.

    Hiomalaitteen käyttökuntoonlaitto on helppoa, mutta ei kuitenkaan riittävän vaivatonta ja nopeata aivan päivittäiseen käyttöön. Sen takia teroituspuikko on hyvä lisä. Edge Pron keraaminen puikko on varmasti oikein hyvä, mutta minä halusin pidemmän.

    Kai huomasit että Edge Pron sivuilla on linkit informatiiviisiin teroitusvideoihin.
     
  20. aheikkinen

    aheikkinen Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 008
    Saadut tykkäykset:
    137
    F.Dick tekee lihan käsittelyn ammattilaisille erittäin päteviä veitsiä. Olen käyttänyt töissä (vaikka en ihan ammattilainen olekaan) ja kotona lampaan teurastuksessa noita sinisiä Butcher sarjan veitsiä. Nämä saa niin teräviksi että välillä ihan pelottaa. Terä myös pysyy pitkään terävänä. Ergonomiakin on veitsissä erinomainen. Ulkonäkö on ainoa "huono puoli", sininen muovinen kahva ei näytä nätiltä keittiössä tukissa. On toki muitakin malleja kuin nämä siniset, mutta niiden terävyydestä tai ergonomiasta en osaa sanoa mitään.