Kyllä se subbari toimii komponenttivideokaapelilla/scartillakin pikku modauksella. Sopiva SVS-myyjä voi hyvinkin antaa subbarikaupan päälle komponenttivideokaapelin tai rgb-scartin.
Sääliksi käy aloittelijaa, joka kirjoittaa tänne vinkkien toivossa eikä osaa suodattaa näitä vastauksia. Voisi "asiantuntijat" vähän ajatella minkälaista juttua heittää. Onhan sille huumorille paikkansa, mutta rajansa kaikella. Olisi modelle tässäkin ketjussa taas työsarkaa..
Minun vastauksissani ei ole ainakaan mitään suodattamista. Kun aloittelijat alkavat suodattelemaan, siitä sitä sanomista vasta tuleekin. Koko äänentoistoskene ja erityisesti aloittelijat tarvitsevat kuria. Tähän asti äänentoistossa on menty perse paljaana liehutellen kuka mitenkin. G-legioonassa ei tällaista häröilyä katsota hyvällä.
Huvittaa tämä mavericin kerrostaloon ei saa kotiteatteria, eikä kannata yrittääkään ilman että istuu yksin viinapullon kanssa lähikenttämonitoreineen. Aivan varmasti noilla Tannoylla ja SVS:llä päästään hienoihin leffakomuksiin kavereittenkin kanssa vaikka taajuukäyrä ei olekkaan täydellinen ja genelekkejä ei ole edes mietitty. Itse en ole ollut forumilla kuin muutaman viikon ja siinä ajassa maveric on asenteellaan lokeroinut itsensä ja genelecit yksinäisten huru-ukkojen kategoriaan. Sääli sinäänsä, koska osaamista asenteen takana tuntuu olevan ja genelecitkin ovat hienoja pelejä. Nyt sellaisia ei kehtaa enää edes harkita.
Viinapullo on pelkkä rajoitteiskuuntelijan lisäoptio. Sitä ei ole pakko korkata. Kerrostalo on kuitenkin äänentoistoympäristönä niin masentava paikka että pullo korkkaa itse itsensä jos kuuntelija ei sitä tee.
RANT Niinno, jos siitä että kavereiden kanssa katsoo leffoja Tannoyn kaiuttimilla ja SVS:n subbarilla masentuu, niin on ehkä syytä katsoa peiliin ja miettiä niitä oikeasti tärkeitä asioita. Ihan (semi) vakavasti voisit Maveric laittaa vaikka signaturen, missä olisi discaimer, että "Palstan epävirallisena Genelec-Goebbelssina mielipiteeni edustavat tinkimätöntä ääripäätä ja jos olet tyytyväinen kompromisseihin, niin älä kysy minulta." Itselläkin meni kaksi viikkoa mainiota mautiskeluaikaa siihen, kun kirjahyllysijoittelu-kommenttisi jälkeen yritin unohtaa koko jutun, koska kirjahyllyyn sijoitetuista kaiuttimista ei ole mielestäsi kuin tiskausmusiikin kuunteluun. Nyt olen ilokseni huomannut, että kolmella Ion:lla kirjahyllyssä, neljällä Miragen AVS200 satelliitilla kaappien päällä ja BE:n XXLS400 subbarilla, voi myös pelata Playstationia, niin että äänit pyörivät messevästi ympyrää joka puolella toiminnan mukana, katsoa kaikki Harry Potterit perheen kanssa keskellä äänimaisemaa ja sitten mennä iloisena katsomaan Tennispalatsiin seitsemännen Potterin ensimmäinen osa ja jopa istua pimeässä sohvalla ja kuunnella kahdella kanavalla (+.1) Reggeata hymy suussa. En epäile, etteikö kaikki olisi vielä hienomman kuuloista täydellä Genelec setillä, jossa maalla omakotitalossa, mutta nautin tästä kompromissista ja taidanpa laittaa musiikin pois ja kävellä Punavuoren johonkin kuppilaan kavereiden kanssa kahville täältä kerrostalobunkkerista, missä äänentoistosta ei voi mielestäsi nauttia.... nautinpas ja muutkin nauttivat. /RANT Yritetään vielä pitää tämä vähän topikissa - eli jos rahkeet riittävät siihen SVS:ään, niin anna mennä eipähän tarvitse olla subbaria päivittämässä "seuraavalla kierroksella". Tai sitten laita esim se BE XLS200 ja keskityt niihin lehhoihin ja musiikkiin, että taajuuskäppyröihin.
Se saattaa johtua siitä että olet aloitellut tämän äänien kanssa vehtaamisen vasta silloin n. kaksi viikkoa sitten. Kokeneempana tulet katkerasti huomaamaan mitä illuusiota tämä "hymy suussa" kuuntelu silloin alkuhuumassa olikaan. Mutta ei se mitään. Iloitse siis nyt kun vielä voit. Jos muistan oikein kaiutinlayouttisi, se on häröasennusten kirjan sivulta 1. Olisin määrännyt heti Kuuloketta ehdottomana ilman mahdollisuutta ehdonalaiseen kaiutinkuunteluun, mutta päätin antaa sinun sillä kertaa mennä koska olin määrännyt Kuuloketta sinä päivänä jo kiintiön täyteen.
Ja se riittää. Eräs nimimerkki ei kuitenkaan osallistu leffahetkiisi, niin ei settiä tarvitse rakentaa muiden kuin sinun korville sopiviksi. Mutta siitä subbarista. Oikeastaan muita merkkejä pääsee kuuntelemaan liikkeissä eli kannattaa käydä kierroksella ja jos tunnet tarpeeksi jytinää niin osta pois. Jos jäät kaipaamaan kovempia, niin osta SVS.
Hehe... no sanotaan nyt sen verran, että itse en tätä monikanavatouhua ota kovin vakavasti äänentoiston kannalta, vaan keskityn siinä enemmän tuohon yhdessä kokemiseen perheen ja kavereiden kanssa. 2 kanavapuolella uskallan lähteä lähteä kanssasi "viivalle", voin kyllä jäädä toiseksi mutta ihan n00b (tms.) en kuitenkaan ole. 80-luvulta lähtien on käyty läpi levysoitinten kanssa pulaaminen ja kaiuttimissa on käyty läpi Miragen M3si sarja Rotelin tupla 990 päätteillä ja huippuna oli B&W:n 801:set Accuphasen vahvistimella ja CD-Soittimella puisessa omakotitalossa, yhdistelmä joka kyykyttää mielestäni edelleen minkä tahansa Genelecin tekeleen, vaikka hyviä ovatkin. Tuollaisilla Tannoylla ja SVS:llä päästään todella hauskaan leffa ja pelikokemukseen ja siitä on hyvä sitten lähteä ottamaan vielä vakavammin harrastusta JOS, niin haluaa. Mutta se ei ole kaikkien tie ja asenteellasi pelotat monen vasta-alkajan koko harrastuksesta, kun eivät uskalla hankkia mitään, koska ei ole sitä omakotitaloa ja rahaa hankkia Genelec:jä joka kulmaan. Yamaha 667, Tannoy:t ja SVS.n subbari on jo sellainen kokonaisuus, että luultavasti 95% suomalaisista ei ole kuullutkaan niin hyvää leffaääntä kotioloissa.
Ahaa, sinulle on tapahtunut siis muistinmenetys? No niin, eiköhän tämä ollut tässä. Kukin hyppää lyylillään, so not jne :hitme:
Päivää taloon! Onkyo TX-SR508 tilauksessa ja siihen kaiutinsetin suunnittelu / rakentaminen käynnissä. Muutama kysymys kokeneimmille: Näyttöruutuna Samsung LE40B535, joka ei käsittääkseni tue ARC:tä (audio return channel) HDMI:n kautta. Ainakaan en löytänyt siitä tietoa googlettamalla. Ruudun takaa löytyy äänien ulostulolle "Digital audio output (optical)" eli äänet vahvistimelle tätä kautta? Edit: onko tässä järkeä? Voinko ottaa kuvan antennilta suoraan onkyon antenniliittimeen ja siitä tarvittava kuvainfo telkkarille HDMI:llä - toimiiko, jos en halua "käynnistää" vahvistinta vaan ainoastaan tv:n eli saako telkkari kuvaa / ääntä ilman vahvistinta? Kaiutinjärjestely toteutuu pala kerrallaan -periaatteella, eli ensin pääkaiuttimet eteen (musiikin kuuntelu), sitten surround taakse ja viimeisenä aktiivinen subi. Keskiäänikaiutin kiinnostaa myös, mutta sen sijoittelu tuottaa ongelmia, voiko sen sijoittaa pysyasentoon TV-tason viereen? Jos ei, niin sitten äänet jää kuulumatta tai pääkaiuttimien on hoidettava sen tehtävä. Pääkaiuttimien valinta tuottaa päänvaivaa: ulkonäkösyistä suosin lattiakaiuttimia vaikka myöhemmin hankittavan subbarin kanssa pärjäisi kohtuutasoisilla jalustakaiuttimillakin. Ns. kirjahyllykaiuttimien kanssa olisi hankittava jalustat, joten mieluummin laitan senkin rahan kiinni laadukkaampiin kaiuttimiin. Tällä hetkellä suunnitelmassa eteen pääkaiuttimiksi Jamo S606 ja taakse surround-kaiuttimiksi S602:t ja kilpailevana vaihtoehtona Q Acoustics 2050 eteen ja taakse Q-A:n 2010:t. Subbariksi joko Jamon settiin SUB 650 tai Q-A:lle B.K Electronics XLS200-DF MK2. Riiteleekö näissä valinnoissa jokin mitä en ole älynnyt huomata? Hinnat ilman jalustoja ja tarvittavia piuhoja molemmilla seteillä tällä hetkellä noin 850 € (postikuluja minun ei tarvitse onneksi huomioida, ainakaan niin että niillä olisi valintaan merkitystä). Niin hinnat tietysti hankittuina joko Englannista tai Saksasta.
Juurikin niin, sitä varten ao liitin on olemassa. Onhan siinä, jos haluaa tv:n äänet kuuluviin tv:n kaiuttimien sijaan pääkaiuttimista. Onkyota tuntematta, eiköhän kyseessä ole FM-antenniliitäntä, eli ei mitään hyötyä. Antennipiuha suoraan Samsungiin kiinni, jos ei ulkoista boksia ole tarkoitus käyttää. Voihan sen sijoittaa, mutta jättäisin suosiolla väliin, jos tv-tason vieressä lattialla(?) on ainoa paikka. Noin yleisesti ottaen ilman keskikaiutinta tulee mielestäni oikein hyvin toimeen. Kaiutinvalintoissa en osaa auttaa, kannattanee kuunnella kiinnostavat vaihtoehdot ja päättää siltä pohjalta.
Morjesta pöytään! Täällä taas yksi aloitteleva harrastaja liittyy joukkoon. Tarkoituksena investoida nyt kevään aikana ensimmäinen 5.1 -setti. Budjettti pyritään pitämään 1,5 tonnin tuntumassa ja kaipaisin hieman ammattilaisten mielipiteitä ajatuksiini. Tarkoituksena hankkia Onkyon tx-sr608 tai tx-nr708. Tämän hetken tarpeisiin riittäisi mainiosti tuo 608 tai jopa 308. Ajattelin kuitenkin panostaa vähän enemmän vahvistimeen, jotta ei tarvi sitä vaihtaa muutaman vuoden sisään. Vahvistimen tilaan lapinpolttajien maasta, joten tuo kalliimpi mallikin pysyisi hinnaltaan siedettävänä... Kaiuttimiksi suunnittelin 5* Tannoy Mercury V1, koska ovat saaneet täällä palstalla kehuja. Käyttö elokuvien ja musiikin välillä on mäkikotkan sanoja mukaillen aikalailla 50/60. Onko nuo V1:set riittävän hyvät aktiivisempaan musiikinkuunteluun vai olisiko järkevämpää hankkia isommat lattiakaiuttimet eteen ja 3* V1 ? Subiksi ajattelin BK Electronics XXLS400 tai BK Electronics XLS200-DF MK2. Onko näiden kahden välillä huomattavia eroja? Tai suositteletteko jotain muuta saman hintaluokan subia? Kuulostaako kokonaisuus teidän mielestänne järkevältä paketilta aloittelijalle?
Ei-ammattilainen sanoo ne sanat, mitä muutkin ajattelevat. Käy kuuntelemassa. Itse tyytyisin noissa vahvarivaihtoehdoissa 608:iin. 708 ei nyt nopeasti tarjoa mitään n. 200 euron arvoista juttua (hinnat idealo.de mukaan). Jotenkin luulen, että koska ymmärrät edes ajatella asiaa, saatat olla kyllä sellainen joka arvostaisi jos "pääkaiuttimista" löytyisi enemmän resursseja. Eli isompiin etupurkkeihin sijoittaminen voisi olla paikallaan. Monessa ketjussa on jo kirjoitettu, että subbareissa on aloittelijan kannalta hieman hankala tilanne. Voi joko ostaa <500 euron subin, joka varmasti ajaa asiansa ja varsinkin jos ei ole ns. kunnon subeja kuullut, eikä sellaisia "murinoita" ymmärrä kaivata. Mutta, siis sellainen halvempi malli tulee eittämättä tiensä päähän. Tai sitten voi ostaa 700+ euron laitteen, joka luultavasti pysyy luonasi jo vähän pidempään. Ja selviää ehkä siitä päivityksestä kun vaihdat niitä muita kaiuttimiasi. Eli sijoitatko tulevaisuuteen vai et? On tämä sama pohdinta tietysti kaiuttimissakin, mutta subeissa asia on nyt tullut esille, koska nämä muutamat yksilöt ovat tuoneet ennennäkemätöntä suorituskykyä kohtuuhintaan. Ja Maverick tulee varmasti vielä kirjoittamaan tänne, että vain Geneleceillä löydät onnen ja autuuden. Kannattaa miettiä myös niitä vaihtoehtona siis. Taitaa vaan pelimerkit loppua kesken, jos tilasi ei ole ihan pieni.
5x samanlainen kaiutin on surroundiin parempi kuin 2 erilaista + 3 samanlaista. Etenkin edessä mieluiten kolme identtistä. Pysy jalusta-kaiutin + subbari -yhdistelmissä; hieman "yllättävästi" monilla malleilla subbarilla tuettu jalustamalli on parempi, kuin saman merkin karvan kalliimpi lattiakaiutin. En tiedä huomattavista eroista, mutta kummastakaan ei ole leffajyräksi - itsellä oli 2 vuotta XLS200 - ja etenkin XXLS400 hintaero Monolith + -malliin on niin pieni, että jos tila ei ole este, niin ota suoraan se Monolith + (tai suunnilleen samanhintainen SVS-PB/PC-12NSD). Mitä todennäköisimmin menet kaarella :king: :thumbsup: :OI tuon XLS200 kanssa ja päädyt myymään sen käytettynä ja ostamaan isomman. Itsekin luulin sen riittävän vaikka mihin, kunnes se pari kertaa osoitti riittämättömyytensä ja nyt Monolithia + pari kk kuunnelleena voi vaan todeta, että riittihän se niin kauan kun ei paremmasta tiennyt.
Joo, tajusin itsekin mitä kirjotin ja en tosiaan tarkottanut "isommalla" välttämättä jalustakaiutinta, vaan sitä että ne olisivat laadukkaammat (henkisesti isommat). Itsellä focus140:t ja niillä kyllä mennään aika rouheesti musassa ilman subbaria, mutta noilla Tannoylla ei. Riippuu henkilöstä, mutta minun leffakokemukset ovat sellaisia ettei takakanavista toistu niin ihmeellistä matskua, että tarvittaisiin viittä samanlaista kaiutinta. On vaikutelma tosin hieno jos löydät esim. monikanavamusiikkia, mutta leffoissa tarve ei minun mielestä ole niin suuri. Jos edessä on tilaa, niin kolmen identtisen etukajarin sijoittaminen on paras, mutta jos tila on pieni niin ainakin minä pärjäisin kahdella (tästä ei tarvitse vääntää - jotkut haluavat aina sen keskiäänen, piste).
Keskikaiuttimen puuttuminen Dolbyn raidoilla pudottaa lähemmäs 10db raidan dynamiikasta pois, mitä ei pelasta mitenkään päin optimaalinen istumapaikka paikka. Ja dynamiikan puutteen on rapotoinut sekä täällä että muistaakseni HomeTheaterShackissa Zipman, muuta lähdettä tuolle en löydä. Syypäänä standardiin kuuluva rajoitus. Yleensä argumentit ovat vain ja ainoastaan dialogin oikean paikallistumisen puolesta vs. tarpeettomuudesta/toimivuudesta stereollakin.
Tätä en tiennytkään, mutta silti en muuta "näkymystäni". Jos jostain on karsittava, niin takakajareiden samanlaisuudesta, sitten minä olisin valmis luopumaan keskikanavasta. Mutta kannattaa tosiaan huomata tuo asia. Itse en ole sitä huomannut, mutta en nyt kotiteatteriguruna itseäni pidäkään. Aina voi oppia jotain uutta (ja jopa näillä palstoilla).
Tuo on rautadekoodereitten l. 43 senttisten romulaatikoitten ongelma. Yhden asian dekooderilutikat ovat kastemadon tasolla prosessointikyvyiltään; niitä ei voi käskeä enää oikeille tavoille kun käyttäytymismalli on kerran ROM:lle poltettu. Softalla purkava kyberneettinen PC-organismi ei kärsi näistä ongelmista. Ylinäytteistyskapasiteettia löytyy ainakin 32 bittiin l. tasojen skaalaaminen sopivasti alaspäin ei ole mikään este kaiken saamiseksi ulos oikein alasmiksattuna. Älykäs softapurkaja osaa myöskin haistattaa tarvittaessa pitkät Dolbyn pakkoflagituksille ja muille vametuksille äänidatassa.