Mutta samalla taas toisaalta menee omaan kämppään verrattuna muutama satku kuukaudessa 'hukkaan' vuokriin... Mutta toisaalta taas ASP-säästämisellä saa sen 3,8 prosentin korkokaton josta voi olla iloa jos korot nyt oikeasti kasvavat niin koviksi kuin pankissa vähän ennustelivat. Naurettavan helppoa tuo lainan saanti näyttäisi olevan nykyaikana vaikkei mitään vakkarityötäkään ole. Yksi hyvä ja mahdollisesti halpa kämppä olisi tarjolla, joten pitää ainakin tsekata tuo kortti ennen ASP:n perustamista. Yhdestä pankista olen vasta pyytänyt lainatarjousta ja marginaali oli siellä 0,9, se taitaa olla melko normi näinä alhaisen koron aikoina? Kannattaisko mun nyt ruveta ramppaamaan eri pankkien väliä ja näyttää että tuolta sais tämmösen marginaalin ja tarjotkaa te alempaa jne. vai saako sitä tuosta enää merkittävästi tiputettua?
Hukkaan ne korot ja vastikekin menevät Yleisesti ottaen oman ostaminen on tietysti kannattavaa. Nyt on vaan ensiasuntoa ostavilla erikoinen tilanne kun hintahuippu on saavutettu ja talous sakkaa... Spoiler Pitäkää stetsoneistanne kiinni! Kohta rommaa! ROMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM t: tuhnu
ASP on hyvä vaihtoehto. Ainahan voi tilin lopettaa alle 2 vuodenkin, jos sopiva asunto löytyy, tosin silloin se 4% korkobonus jää saamatta. Tuo korkokatto taitaa olla 70% 3,8 ylittävältä osalta, olikohan 10v ajaksi tms. 3000e säästöpalkkioon en itsekään ennättänyt mukaan, mutta muut ehdot kyllä kelpaavat.
Asunnon voi ostaa kesken 8 kvartaalin säästön. Olikohan 5 kvartaalia kun piti olla plakkarissa. Tuossa otetaan tavallinen laina ja jatketaan säästämistä asp-tilille ja kun säästötavoite on täyttynyt otetaan asp-laina jolla korvataan tavallista lainaa. Korkobonuskin napsuu tilille.
hullunkurista tämä touhu ja nykyinen oma osa joka pitää olla kassassa, mitä 20%? Ehkä 30 kymppisenä tuommoiset rahat kasassa :/ Täytyy olla onnellinen että on kuitenkin katto pään päällä eikä pikavippiä tarvitse ottaa juuri koskaan !
Tuo 20 prossaa on vasta ehdotus. Jos sille linjalle mennään, niin moni varmaan pummii vanhemmiltaan tai hankkii muulla tavalla osan siitä osuudesta. Kauheeta jos kolmikymppisenä vasta voi ostaa ekan asunnon. :hitme: Itse ostin 36-vuotiaana, mutta katson selvinneeni moisesta traumaattisesta kokemuksesta.
No huonosti menee, jos koskaan joutuu ottaan pikavippiä... ^ Onko toi pikavippi -linkki joku piilomainos?
Juu ei nykypäivänä mitään 20% tarvitse omarahoitusta ja tuskin tulevaisuudessakaan. Itse sain 110% asunnon arvosta lainaa vaikkei mulla ole edes vakituista työtä.
Siellä yhdessä prosentissa ne taitaa olla. Itse kysyin pankista ylimääräistä lyhennysvapaata opintovapaan vuoksi ja pankin vastaus oli, että onnistuu jos muutetaan viitekorko 3kk -> 6kk ja marginaali 0,35 -> väh. 1,0. Sanoin, että pitäkää tunkkinne. edit: Enpäs huomannut, että oli jo vuoden vanha kyssäri.
Jos pariskunta eroaa ja asuntolaina on otettu aikoinaan puoliksi niin voiko sen toisen nimen käydä vaan pankissa "vetämässä" yli eli marginaalit jne. jää pysymään samana? Vai käsitelläänkö se uutena lainana?
Vähän mutu, eli tarkista pankista, mutta riippuen lainan jäljellä olevasta määrästä esim. joutuu vakuudet neuvottelemaan uudestaan jolloin yleensä näiden yhteydessä on tarkastettu marginaalikin...
Riippuu pankista, lainaehdoista ja siitä, millaisissa väleissä olet pankin(johtajan) kanssa. Pankeilla on tällä hetkellä kovat paineet nostaa vanhojen sopimusten marginaaleja, koska korot ovat edelleen ennätysmatalia. Moni on saanut vielä pari vuotta sitten lainaa jopa alle 0,5% marginaalilla. Pankilla on yleensä oikeus nostaa marginaalia, jos lainaehtoja olennaisesti muutetaan ja/tai - kuten tässä - pankin riski olennaisesti kasvaa (toinen velallinen poistuu). Ja kun nostopaineita on, näin yleensä myös tehdään.
No niinhän siinä sitten kävi. Tällä hetkellä lainan marginaali on 0,38 mutta jos lunastan asunnon itselleni niin marginaali muuttuu 1,90 Eli Nordea ajaa minut pois kodistani... Pankki täti vielä väitti, että joutuisin maksamaan 50% varainsiirtoveronkin mutta itse olen kuullut muuta. Nordea haistakoon pitkän paskan! Kun asunto on myyty, lähtee pankki vaihtoon yritystileineen. Siinähän sitten ihmettelee kun ennen on pankille kuitenkin jäänyt minulta edes vähän rahaa niin kohta ei enää yhtään!
Aika korkea marginaali, vielä pari kuukautta sitten Nordeasta olisi ilman vakuuksia saanut kohtuullisen pituiselle asuntolainalle 1,5% marginaalin. Toisaalta tuo 0,38 on huikean matala (ei toki ennenkuulumaton, noita naurettavia marginaalejahan oli jaossa joitakin vuosia sitten kaikille ja nyt uudet asiakkaat maksavat pankkien tappiot niistä) ottaen huomioon, että pankit eivät saa antaa omalle henkilökunnalleen alempaa marginaalia kuin 0,5% henkilökuntaetuna tai verottaja puuttuu siihen "palkanluonteisena etuna". Tuon varainsiirtoveron osalta saattavat olla jopa oikeassakin; siitähän on vapautettu vain ensiasunnon ostaja.
Jos avioerossa teillä on tarpeeksi yhteisiä varoja, että osituksessa asunto voidaan siirtää kokonaan toiselle, sitä varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa. Jos tarvitset pesän ulkopuolisia varoja (avioehdon alaista omaisuutta tai lisälainaa), että saat loppupuolikkaan lunastettua itsellesi, joudut siitä summasta maksamaan varainsiirtoveroa 4% kiinteistöistä tai 2% asunto-osakkeista.
Tack. Ottikin silmään toi "osinko". Ositus ja tasinko kuuluvat avioeroon. Kuvitteellinen esimerkki: - yhteistä omaisuutta on 400 000e arvosta. Siitä puolet, 200 000e, on yhteinen asunto (molemmat omistavat 50%) ja loput muuta sälää. - omaisuutta jaettaessa molempien pitäisi saada 200 000e arvosta omaisuutta; se, mitä omaisuutta, on sitten eri asia. Vastoin yleistä oletusta sohvaa ei sahata kahtia ja toinen ota yhtä kahvikuppia ja toinen toista. Ellei itse haluta. - yksi ratkaisu on, että toinen ottaa koko asunnon (200 000e) ja toinen kaiken muun (200 000e). - Omaisuus on saatu jaettua siten tasan, että molemmat saivat 200 000e eikä jakoon otettu muuta, kuin avio-oikeuden alaista yhteistä omaisuutta. Olettaen, että yllä Fakiirin kertoma pitää paikkansa - enkä yhtään epäile - varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa. Noista marginaaleista, tätähän se nyt sitten on, kun pankit myönsivät lainoja ennätysmatalilla marginaaleilla olettaen korkojen nousevan muutaman vuoden sisällä lähemmäs niitä tasoja, mitä ne ovat "aina" olleet. Kun näin ei käynyt, pankit ovat pakkoraossa maksattaa tekemänsä epäedulliset lainasopimukset uusilla laina-asiakkailla tavanomaista korkeammilla marginaaleilla.