Puolityhjä persoona tässä terve! En tiedä selittääkö koivumahla ja kellonaika ylistyksen, mutta muistaakseni 2010 tuntui täysin turhalta ja tarpeettomalta jatko-osalta. Tosin itselläni katsomisesta on aikaa varmaan 20 vuotta. Voisikin katsoa jo leffan nimenkin vuoksi tänä vuonna uusiksi! Perustuu toki Clarken kirjaan, mutta mielestäni 2001 onkin ensisijaisesti aina ollu Kubrickin teos ja visio eikä kaipaa selitteleviä jatko-osia. P.S. Tänään muuten Teemalla alkaa kesän Kino Scifi Teemalauantain merkeissä 2001:llä klo 21.00.
Sen verran tarkennusta, että elokuva ja kirja sisältävät molempien mestareiden - Kubrick ja Clarke - visiota, mutta elokuva on Kubrickin versio visiosta ja kirja Clarken. 2010 jatkaa tosiaan puhtaasti Clarken pohjalta, mutta oli mielestäni kuitenkin kelpo SF:ää - ja näytti samalla, ettei monoliitti ollut vain ihmisiä varten. Kirjoista vielä 2064 oli ihan ok, mutta 3001 oli sitten jo aika turha lisäke tähän tarinaan.
Olen tämän varmaan jo jossain yhteydessä sanonutkin, mutta sanonpa uudestaan. Avaruusseikkailu 2001 on elokuva, jota en ole vielä koskaan onnistunut yhdellä kertaa katsomaan alusta loppuun asti - syynä aina nukahtaminen. Elokuva on vain niiiiin unettava. Kirjasta kyllä tykkäsin, kuten muustakin Clarken tuotannosta.
Mun mielestä nimi pitäisi olla: 2001: Avaruusodysseia. Tämä sekä Kubrickin Clockwork Orange on useimmin näkemiäni elokuvia, varmaan yli kymmenen kertaa olen ne nähnyt. Erittäin hienoja elokuvia!
Tähdet ja Avaruus -lehdessä 5/2010 on kuuden sivun analyysi elokuvasta. Osittain avaruusteknisestä näkökulmasta, mutta myös elokuvan eri tasojen erittelyä. Mm nimiin liittyviä viestejä, miten Kubrick upottanut neljä tarinaa yhteen elokuvaan. Arvostelussa käytetty lähteenä 160 sivuista opusta "Kubrick's 2001: A Triple Allegory", jossa ilmeisen syvällinen analyysi eri tasoista. Pitäisköhän hankkia. Lopussa mietintää on elokuva liiankin syvällinen. Suosittelen artikkelia, jos 2001 kiinnostaa. Lehteä suosittelen jos "Tähtet, tähtet" kiinnostaa.
Osui silmiin tällainen uutinen aiheesta kiinnostuneille. Douglas Trumbull valmistelee uutta dokumenttia 2001: Beyond the Infinite The Making of A Masterpiece http://io9.com/5634617/first-traile...ely-detailed-2001-a-space-odyssey-documentary
Arthur C. Clarken Tuuli Auringosta -novellikokoelmassa on kaksi lyhyttä tarinaa Avaruusseikkailu 2001 -leffaan liittyen. Valitettavasti en kovin tarkkaan enää muista niiden sisältöä, mutta sen Clarke ainakin mainitsee, että yhteys Homeroksen Odysseiaan oli täysin harkittu. Muutenkin kyseinen kirja on suositeltavaa lukemista. Clarke on melkein parhaimmillaan lyhyissä novelleissa.
En tiedä mitä mitä vaatii olla best evö, mutta tämä parivaljakko elokuvia oli itselleni täydellinen vasta katsottuani tuon 2010 jatko-osan. Hämmentäviin ja tarkoituksellisesti tulkinnallisiin kuviin mielenkiintoisesti päättynyt 2001 jätti jälkeensä paljon kysymyksiä joita 2010 yllättävän hyvin selitti loppujen lopuksi. Seuraavat sitten tulkinnallisia juonenpaljastuksiakin ehkä, joten laitetaan piiloon. Spoiler Oikeastaanhan kyse ei ollut mistään avaruusseikkailusta 2001 ja 2010, vaan avaruuseikkailusta 1968 ja 1984. 60-luvulla kilpavarustelu avaruuteen (kuuhun) oli amerikkalaisten johtamaa toimintaa ja kylmän sodan meininki neuvostoliittolaisineen liennytyksenä vuonna 1984 johti jatko-osan tekemiseen neuvostoliittolaisine aluksineen jota amerikkailaisasiantuntija opastaa. Lopullinen ratkaisu palaa inhimillisyyden tasolle jossa kansoja tai poliittisia systeemejä ei erotella. Mielestäni erinomainen lopetus. Erittäinkin todennäköisesti tätä samaa toteamaani asiaa on kirjoiteltu vähintäänkin miljoona kertaa, mutta en siihen juuri nyt vähään aikaan täällä ole törmännyt.
Spoiler BS:ää, USSR johti käytännössä koko '60 luvun kilpavarustelua lukuun ottamatta vuotta 69 jolloin Jenkit kuuhun pääsi, se mitään Amerikkalaisten johtamaa toimintaa ollut. Venakot olis menny kuuhun jos olisivat tienneet että USA oli piilossa käyttänyt järkyttäviä summia 'kisaan'. USSR piti itseään edellä kisassa ja koska läpi '60 luvun oli Kosmonautteja menehtynyt lukuisissa onnettomuuksissa (Kosmojen koulutus kesti vuosia ja vuosia) ei heillä ollut mielestään hätäpäivää 'kisassa' ettei nyt kaikkia Kosmoja menetetä kun he mielestään olivat jopa vuosia teknisesti edellä. USA;lla oli hoppu kuuhun ja kiireissään, vieläpä testiolosuhteissaan menettivät 3 Astronauttia. Kun USA sitten paljastikin että heidän Apollo ohjelmalla mennään kohta kuuhun niin meni USSR:n pojjiilla löysät housuun että WTF. Leffan 2001 (Mielestäsi 1968) Avaruus asemakaan ollut pelkkä USAn riemuvoitto, Kubrick ja A.Clarke näkivät kauas tulevaisuuteen koska leffan asemahan on kansainvälinen mm. Neuvostoliittolaisine tiedeihmisineen.
Yleistä juttua em. tosielämän avaruusseikkailuihin liittyen, joten laitan piiloon (mitään kumpaakaan leffaa spoilaavaa ei alla siis ole) Spoiler Mikäli jossittelemalla pääsisi kuuhun, niin kaikkihan siellä olisivat jo käyneet. Presidentti Kennedy julisti miehitetyn kuulennon USA:n tavoitteeksi 1961. Ja seuraavana vuonna hän lausui julkisuudessa nämä kuuluisat sanat: "We choose to go to the Moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard." Sputnik, Juri Gagarin ensimmäisenä avaruudessa ja avaruusasema MIR (1986-2001) olivat kovia saavutuksia. Useita luotaimiakin neukut lähettivät, myös onnistuneestikin, mm. Venukseen. Mutta siltikin, USA:n vuonna 1968 laukaisema Apollo 8 oli ensimmäinen miehitetty alus, joka kävi maan kiertoradan ulkopuolella, sekä kiersi siinä sivussa kuunkin ensimmäistä kertaa. Yhä edelleen ainoastaan USA on tehnyt miehitettyjä lentoja maan kiertoradan ulkopuolelle. Lisäksi, kaikkiaan 12 astronauttia käveli kuussa vuosina 1969-1972 (Apollo 11 - Apollo 17, poislukien kuussa käymisen skippaamaan joutunut, juuri ja juuri takaisin päässyt Apollo 13, josta tehtiin leffakin: Apollo 13). Kuusta tuotiiin maahan satoja kiloja näytteitä, siellä ajettiin kuuautolla jne. Vuonna 1982 lennettiin edelleen käytössä olevan avaruussukkulan ensimmäinen tehtävä. Neuvostoliiton ainokaisella (ja sittemmin tuhoutuneella) kopiosukkulalla (Buran) lennettiin yksi ainoa miehittämätön lento vuonna 1988. Eivät astronautitkaan mitään viikon kirjekurssin käyneitä lukiopoikia olleet... Ruumita on tullut molemmin puolin, sen suhteen Neuvostoliitolle ominainen tiedotuslinja kannattaa aina huomioida, varsinkin jos lähde on Neuvostoliiton ajalta. Esim. tätä ei taidettu aikoinaan lukea hesarista: Nedelin catastrophe (1960, virallisesti "vain" 90 kuoli). Seuraavana vuonna Valentin Bondarenko menehtyi palovammoihin. Vuonna 1967 kosmonautti Vladimir Komarov kuoli, kun jo muutenkin epäonnistunut lento päättyi siihen, että laskuvarjot eivät toimineet. Vuonna 1971 Soyuz 11:n kolmihenkinen miehistö kuoli paluunsa aikana. Vuonna 1967 USA:n Apollo 1:n kolmihenkinen miehistö paloi kuoliaaksi, kesken maassa tapahtuneen testauksen. Ja 1986 USA:n avaruussukkula Challengerin 7-henkinen miehistö kuoli, 2003 Columbia-sukkulan 7-henkinen miehistö. Eli eivät jenkitkään helpolla ole päässeet. Sitä eivät sentään nähneet, että vuonna 2001 ei koko Neuvostoliittoa ole enää olemassa. No, täällä tosielämässä ISS (International Space Station), eli matalla radalla maata kiertävä monikansallinen avaruusasema on kuitenkin nyt olemassa. Ja onhan se varsin kansainvälinen projekti. Sen kasaaminen kiertoradalla alkoi 1998. Venäjäkin on ollut mukana, kuten toistakymmentä muutakin valtiota. Ja hyvä niin.
Ihanan suomettunut näkökulma! :thumbsup: Neuvostoliitolla oli aivan taatusti tiedossa koko 60-luvun ihan jokainen centti, jonka jenkit käyttivät avaruuskilpaan. Siinä nyt vain sitten kävi niin, että jenkit teki sen minkä lupasivat. Neuvostoliittolaisilla oli paljon enemmän ongelmia oman kuuohjelmansa kanssa. Mm. kaikki neljä laukaisuyritystä kuulentoihin tarkoitetulla kantoraketilla päättyi raketin räjähtämiseen. Ihan taatusti olisivat lentäneet kuuhun ennen jenkkejä, jos se vain olisi mitenkään ollut mahdollista. Nyt onneksi Neuvostoliitto on enää muisto (suurimmalle osalle meistä). Sinänsä hurja temppu kyllä lentää keneltä tahansa 60-luvun tekniikalla kuuhun ja takaisin. Nyt kohta kun (70-luvun tekniikkaa edustavat) sukkulatkin on maadoitettu, niin avaruuden valloittamisesta on jotenkin mennyt hohto. Kun joskus päästään taas kuuhun, niin (oma) mielenkiinto(ni) herää. Siinä vain on jotain maagista. Ja varsinkin, jos Marsin reissu toteutuu vielä omana elinaikanani. Buran-projekti kaatui Neuvostoliiton hajoamiseen. Sukkula sinänsä vaikutti ilmeisesti oikeinkin lupaavalta. Tässähän alkaa oikein kaipaamaan kylmää sotaa takaisin, niin saataisiin noin makeita nopeatahtisesti eteneviä kilpailuja aikaiseksi kuin 60-luvun kuunvalloitus.
Mikäli tuo ajatus neukkujen hegemoniasta 60-luvulla pitää ylipäätään missään mielessä paikkansa niin kuinkahan paljon homma maksoi ja kuka kuittasi laskun? Sattuneesta syystä tunsin mm. yhden suomalaispilotin joka oli Kuuban kriisin aikoihin jossain Kirgisiassa opettelemassa Mig-21:n käsittelyä. Hänen (ja muutaman muun neukkulassa tuohon aikaan työskelleen) vankka mielipide oli jo 80-luvulla että maa joka ei pysty tuottamaan edes luotettavasti toimivaa jääkaappia ei voi olla vankalla pohjalla. Neukut käyttivät täysin järjettömään asevarusteluun - jonka osa avaruustutkimus oli - leijonanosan voimavaroistaan minkä seurauksena hyvinvointia ja varallisuutta jauhava perusinfra jäi rakentamatta. Kilpavarustelu oli käytännössä kisa siitä kumpi, USA vai NL, pystyy polttamaan enemmän rahaa, eli yhden sortin näännytyssotaa. USA:lla oli ylivoimaisesti syvemmät taskut ja se voitti kylmän sodan aika suvereenisti, vai mitä?
Ei Venäjän kohdalla voi oikein verrata kansan elintasoa huipputeknologian tasoon. Ei varmaan ollut mitään hienoja jääkaappeja 1980-luvulla, mutta eihän siellä nyt 2010-luvulla ole monessa paikassa vielä edes sähköä. Maaseudulla elo saattaa olla kuin ennen vallankumousta melkein 100 vuotta sitten.
No johan nyt on. Kunnon Toveri Higherin mielestä Neuvostoihmiset siis pitivät käsissään koko 60-luvun tulevaisuutta, tai siis koko ihmiskunnan tulevaisuutta, kunnes sitten lopuksi tyrivät ilmeisesti kaiken. Erittäin hienoa muuten, mutta Sakemannien tiedeukkelit toisen maailmansodan jälkeen olivat niitä henkilöitä, joilta sitä tietoa sitten jaettiin kumpaankin suuntaan riippuen tulevasta kotimaasta. Neuvostoliittolaisten rakettikehitys pysähtyi ilmeisimmin oman maan ihmisten tulkinnan vaikeuteen ja siitä kehittymiseen.. En tiedä mutta näin on käsitykseni. 50-luvun lopussa Neuvostoliitto jyräsi avaruuskehityksessään Sputnikin ja Laika-koiran sekä myöhemmin vuonna -63 Tereskovan lähettämisessä avaruuteen, aiheuttaen Ameriikalle todellisen tärinän ja lupauksen kuumatkasta vuosikymmenen loppuun mennessä. He onnistuivat, mutta Neuvostoliittolaiset eivät. Eivätkä sen jälkeenkään ole onnistuneet / katsoneet enää tarpeelliseksi. Ja todellakin. 2001 kertoo sen ajan asenteista, samoin kuin 2010 vuoden 1984 asenteista. Siis yleensäkin poliittisista tai yhteiskunnallisista.
17 minuuttia elokuvasta poistettua aiemmin kadoksissa ollutta materiaalia on löytynyt Kansasista. The Wrap
Ohhoh! :O. Tämä oli kyllä vuoden elokuvauutinen! Toivon mukaan nämä oletettavasti ekasta leikkauksesta poistetut 17 minuuttia saadaan julkaistua. Löydöstä huolimatta siitä vain ei ole mitään takeita valitettavasti. Sehän on tiedossa, että Kubrick piti lopullista leikattua versiota ainoana oikeana. Hänhän pyrki muutenkin ymmärtääkseni hävittämään elokuvantekemisissä syntyneen poisleikatun materiaalin. Tottahan on, että 2001 on täydellinen sellaisenaan, mutta ei ainutlaatuisen extra-materiaalin näkeminen siltä mitään pois voisi viedä. Näistä Kubrickin hävinneistä kohtauksista kuuluisimpia esimerkkejähän on Tohtori Outolemmen kermakakkusota-loppu. Alkuperäinen negatiivi on ilmeisesti hävinnyt, mutta on epävarmaa onko kohtaus jossain muodossa tallessa. Valokuvia kohtauksesta on säilynyt. Kuten Sampan jakamasta artikelistakin käy ilmi, Warner on lopettanut Trumbullin ja Larsonin massiivisen vuosia työn alla olleen "2001: Beyond the Infinite - The Making of a Masterpiece"-dokumentin tukemisen ja rahoittamisen. Todella surkea juttu... Täältä listasta löytyy vielä dokumentin "testitraileri": http://www.douglastrumbull.com/videos