No niin nyt on mennyt jonkin aikaa 1 kauden suomi julkaisusta jotenka onko muiden kausien julkaisusta mitään uutta tietoa ?
Ei ole. Cress taisikin kysellä noiden perään ja vastaus oli että "valitettavasti ei, sääli sillä sarja on erittäin kysytty" tms.
Vähän offtopic, sorry. Onko muilla esiintynyt sellaista "ongelmaa" sarjan kanssa, että mielenkiinto jotenkin lopahtaa vitoskauden alkuun? Itse en oikein ole viitsinyt vitosboksia katsella ensimmäistä levyä pidemmälle... Sarja olisi aivan hyvin voinut loppua kokonaan neloskauden toiseksi viimeiseen jaksoon.
Ei ole ollut ongelmia 5 kauden kanssa.. Varsinkin päätösjakso on todella upea. Hienoa nähdä kumminkin että täällä Roissa on muitakin B5 diggareita.
Kyllähän tuo vitoskausi oli ongelmallinen. Kiinnostavia juonikuvioita ei alkupuolelta löydy oikeastaan lainkaan (Byron, huoh). Sarja kuitenkin laitetaan loppujaksojen myötä varsin mallikkaasti pakettiin (7-8 viimeistä potkii jo kovasti). Ja se Sleeping in Light...huh huh ja voi sentään kuin hieno. Tuo finaalijaksohan kuvattiin heti neloskauden perään, koska sataprosenttista varmuutta sarjan jatkamisesta ei ollut tiedossa.
Viidennen kauden alkujaksoja itsekin parhaillaan katson ja ne ovat olleet toistaiseksi kovin ykköskausimaisia. Kausi kuitenkin kuulemma paranee edetessään roimasti; kuten B5:n kausilla on muutenkin tapana edetä ja päätyä loppuhuipentumaan. (En aikoinaan älynnyt seurata TV2:lta joka jaksoa, mutta onpahan täten ennen näkemättömiä jaksoja tiedossa.) Kuten tiedetään, JMS joutui tuotanto-ongelmien ja epävarmuuden takia kirjoittamaan koko viidennen (ja osittain neljännen) kauden uusiksi, josta johtuu myös uuden asetelman hiljainen rakentelu. Jos jutellaan lisää itse sarjasta, onko muitakin joiden mielestä Vorlonit ja Varjot olivat sarjan mielenkiintoisimpia anteja? Kaikessa mystisyydessään. Suunnitellun The Memory of Shadows -elokuvan keskeyttäminen oli täten pettymys. Toisen kauden jaksossa jossa esitellään alusten orgaaniteknologiaa jäin sarjaan varsinaisesti koukkuun (katsoin epäjärjestyksessä; ekan kauden alkupuolelta And the Sky Full of Stars oli suurimpia mielenkiinnon herättäjiä). Aiheeseen liittyen spoileria neljännesta kaudesta: Spoiler Kyseisten "muinaisten" lajien ja Varjosodan äkkinäinen heivaaminen kirjaimellisesti yhdellä lauseella oli melkoinen äkkikäännös ja anti-kliimaksi. Joskin sen nopea toteutustapa ja hoitaminen kesken kauden johtuivat pitkälti myös epävarmuudesta tulevan kauden suhteen. JMS:n mukaan idea olisi kuitenkin ollut sama ilman epävarmuutta. Mutta veikkaisin, että toteutus olisi luultavasti ollut elegantimpi.
Viitos kausi kattattaa katsoa joka pohjustaa tulevia tapahtumia sekä kertoo tärkeitä taphtumia: Spoiler - Kriisi joka varmaan johti tulevaan Telepaattisotaan - Centauri Tasavallan kohtalo sekä London nouseminen Keisariksi - Interstellar Alliance ensimäinen vuosi - Garebaldi ja Alkoholiongelma, jonka aiheutti Telepaatti nimeltä Mr. Alfred Bester - Babylon 5 ja Sheridanin kohtalo Vaikka 5 kausi ei ehkäpä paras kausi, mutta kauden finaali osa on yksi kautta aikojen parhaista tv-sarjojen finaaleista. :thumbsup:
Jep, 5-kauden alku on melko tylsää pullaa Byron-juonineen ja uusine naiskapteeneineen, mutta se tosiaan paranee edetessään ja se finaali on kaikkien tietenkin nähtävä. Sinällään sen voi katsoa 4-kauden päätteeksi myös, koska siihen se alunperin asettautuu (4-kauden nykyisen finaalijakson tilalle), mutta jotenkin se maistuu paremmalta tuolla 5-kauden lopussa, kun tiettyjä asioita on saatu kypsyteltyä pidemmälle.
Jos mukaan lasketaan myös Crusade ja elokuvat, niin mielenkiintoisten listalle voidaan lukea myös teknomaagit, ensimmäiset ja Kolmannen ulottuvuuden kansa.
Jos kerran myivät ekan kauden niin kyllä sitten on myytävä muutkin kaudet suomi teksteillä. Prk.....Missäs muuten Columbon 3 kausikin luuraa ??
Noniin, fyysikot. Yksi asia, joka minua on aina häirinnyt B5-avaruudessa; alusten nopeus. Esim. Shadow Dancing. Ivanova ja Marcus istuvat valkotähdessä, joka on liikuntakyvytön. Varjolaivasto lähestyy. Marcus: "I'm picking up an energy surge. Distance: 5000 kilometers" Välissä kuluu vielä jonkin verran aikaa, jonka jälkeen Marcus jatkaa: "Estimate they are three hours away from this system's primary target, less than 20 minutes from us." Siis hetkinen! Galaksin nopeimmat varjoalukset ovat tulossa päin, ja paras mihin ne pystyvät on keskinopeus 15000km/h. Antakaa nyt anteeksi, mutta tämän päivän avaruussukkula menee kiertoradalla 17500 mailia tunnissa. Miksi tällainen kömmähdys? Muutenkin Babylon 5:ssa välillä paikkojen välisissä etäisyyksissä ja nopeuksissa tuntuu olevan paljon epäloogisuutta. Muutenhan sarjaa on jossain määrin kehuttu realistisuuden säilyttämisestä draaman sallimissa rajoissa. Sitä paitsi, varjolaivaston vauhdinhan pitäisi jatkuvasti kiihtyä, koska avaruudessa ei ole liikettä vastustavia voimia. Mikäli nämä etäisyydet ja ajat pitäisivät paikkansa, varjolaivasto kiihtyy hitaammin kuin minun autoni.
Onko kilometers vai klicks jonka yksikköä emme tiedä? Ainahan näitä pikku mokia on - itse laskeskelin joskus että Delennin harmaan neuvoston jäseneksi liittymisen jälkeen ennen b5:ttä oli yli vuosi jossakin selittämättömissä ja kovasti utelin että missäköhän tämä aika on... :OI Tärkeätä on muistaa että kokonaisuus on enmmän kuin osiensa summa :thumbsup:
Marcus sanoi lyhentämättä kilometri, mutta klick on kylläkin vain kilometrin lyhenne armeijakäytössä, joten sen pituus on siis tiedossa.
Jos ne kiihtyisivät, ne suhahtaisivat kohteesta ohi ilman mitään mahdollisuutta pysähtyä. Lähestyessään toista kappaletta avaruudessa suurella nopeudella, täytyy kohtaamisnopeuteen (sama nopeus ja suunta kuin kohdattavalla kohteella) siirtyä erikseen ja siihen täytyy varata aikaa. Sinällään 20 minsaa ei ole kovin paljoa siihen. Eli voimme kuvitella, että laivasto oli jo hidastamassa jostain nopeudesta joka oli paljon suurempi kuin 15000km/h.
En nyt jaksa laskeskella sen kummemmin, mutta kiihtyvyys/hidastuvuus pitää tosiaan ottaa huomioon. Ei siitä 15,000 km/h:sta sentään ihan hetkessä pysähdytä, tai se alus repeytyy palasiksi. Ei silti, voihan tuossa olla mokakin.
Laskelmasi pätevät jos varjoalukset tahallaan törmäävät paikallaan olevaan valotähteen, taikka vaihtoehtoisesti suhahtavat sen ohi suurella nopeuserolla. Ja eihän avaruussukkulakaan laskeudu nopeudella "17500 mailia tunnissa". Tai jos laskeutuu, niin aluksen runkoon voi hyvinkin jossain määrin muodostua ns. plastista deformaatiota, kun kiitorata ja sukkula kohtaavat mainitulla nopeudella... Sen sijaan, jos varjoalusten tarkoitus ei ole törmätä tai vain vilahtaa ohi, on niiden vauhti kait pysäytettävä sopivalla tavalla, joka ottaa oman aikansa. Vaikka ympärillä on tyhjiö, on aluksilla edelleen tietty massa, jonka hidastaminen vaatii jonkunlaista vastavoimaa (jarruraketit, tai joku jarruttava antigravitaatio-hilavitkutin). Jos alus kulkisi 15 000 km/h ja sitten "jarrupedaali" pohjaan painettaessa jarrutus kestäisi esim. 20 minuuttia, olisi keskimääräinen hidastuvuus eli negatiivinen kiihtyvyys eli nopeuden muutos aikayksikössä tällöin: || 15 000 km/h = 4166.666... m/s || 20 min = 1 200 s a = dv:t = (0-4166.666... m/s):1200 s = -3,472... m/s² g = 9.80665 m/s² (the gravity of Earth at sea level at about 45.5° latitude) ==> Pysähtyvän varjoaluksen hidastuvuus olisi tällöin keskimäärin suuruusluokkaa 0,35 g (tuntuu suuruusluokaltaan järkevältä, tai ehkä hieman pieneltäkin). Mutta ehkäpä aluksi olikin reipasta kiihdytystä pienemmästä nopeudesta kuin 15 000 km/h ja sitten em. laskelmaa monin verroin rajumpi jarrutus jollekin sopivammalle taistelunopeudelle? No, enpä nyt kyllä yhtään muista ko. tilannetta enää, joten enpä enempää spekuloi. Vertailun vuoksi: tavallisella, modernilla henkilöautolla yltää em. laskelmaan verrattuna melkein kolminkertaiseen hidastuvuuteen. Siis täydessä paniikkijarrutuksessa, hyvillä renkailla, pitävällä asfaltilla ja ABS-jarruilla kuivalla kesäkelillä. Parhailla autoilla jarrutusmatka on TM:n testeissä jäänyt alle 40 metriin (100 km/h -> 0). Tällöin likimain 1 G hidastuvuus eli -9,81 m/s² on hyvissä olosuhteissa siis mahdollista saavuttaa, jolloin jarrutusmatka (100 -> 0 km/h) on noin 39 m ja vaadittu aika ~2,8s. Em. oletuksin saamallani varjoaluksen hidastuvuudella jarrutusmatkaksi (100 km/h -> 0) tulisi ~111 m ja jarrutus kestäisi ~8 s. Eli ainakin henkilöautolle olisivat surkeat jarrut Avaruusalukselle kolmanneskin auton paniikkijarrutuksen hidastuvuudesta olisi varmaankin varsin kohtuullinen hidastuvuus... Toisaalta, varjoaluksissahan ei normaaleja miehistötiloja yms. sattuneesta syystä ole, joten paljonkin reilummat g-voimat lienevät mahdollisia. Mutta kyllä varjoaluksissakin on tietyssä mielessä "kuljettaja" (en spoilaa enempää), mikä kenties asettaa g-voimille omat rajansa. Toki tuollaiset rajoitteet voi riittävän modernilla elektroniikalla kumota PS. Sama kannattaa ajatella toisinkin päin, eli äärettömän hyvä kiihtyvyyskään ei ole mahdollinen, vaan aluksen kestävyys, lastin/matkustajien asettamat rajoittet, "kuljettajan" g-voimien kestävyys ja hallussa olevan teknologian taso asettavat tietyn maksimikiihtyvyyden.
Kaiken tämän matematiikan ja fysiikan keskellä on myös hyvä muistaa, että B5:n maailmassa käytettiin pidemmillä matkoilla hyppyportteja, jotka mahdollistivat nopean siirtymisen galaksien laidalta toiselle. Tällöin mitään 1 000 000 000 000 km/h kulkevia aluksia ei edes tarvita.
:OI :OI Nyt on pakko kysyä pari klassista kysymystä: * Miksi avaruudessa kuuluu ääntä? * miten aluksella heitettävälle tennispallolle kävisi... (Eli, näitä samoja asioita puitiin aikoinaan jo myös sfnet.viestinta.tv.babylon5 uutisryhmässä. :thumbsup: )
Vielä pienenä lisäyksenä edellisiin, että pitää toki ottaa huomioon myös sen kohdattavan aluksen nopeus ja suunta. Mikäli kohdattava alus on tulossa varjo-aluksia kohden, on jarrutuksenkin luonnollisesti oltava nopeampi. Fiksuin tapa toteuttaa tuollainen jarrutus olisi toki pyöräyttää alus vastakkaiseen suuntaan ja jarruttaa aluksen päätyöntömoottoreilla (koska niitä isoimpia ei ole järjevää asentaa erikseen aluksen eteen ja taakse).