Kiitokset ohjeista, täytyy paneutua ajatuksen kanssa tuohon hommaan uudelleen. Huomasin kyllä heti, että kannattaa hioa yhtä korostumaa kerrallaan, koska tuo laitteen filtterin vaikutus on todellisuudessa näköjään laajempi kuin se taajuus mihin yritetään vaikuttaa ts. yhtä piikkiä tasottaessa, muillakin alueilla näkyy muutoksia. Tuota mietin itsekin, että kannattanee yrittää tasoitella vastetta tuon pahimman montun mukaan, sitä vaimentumaa vähän korostamalla. Takaisin sorvin ääreen tänään :thumbsup:
niinno, eihän se ole se laitteen vaikutus että yhtä piikkiä pudottaessa muuallekkin vaikuttaa, vaan äänen aaltoluonteen ominaisuus. moninkerrat sun muut..
Juu ja BW:n säätö vaikuttaa myös. Kannattaa käyttää kapeita 10/60 levyisiä ja allekin. Näin saa kohdistettua säädön tarkasti.
Thomann on nopee Tilasin BFD:n 2.3 keskiviikkon ja tänään 8.3 paketti oli saapunut lähipostiin. Alle viikon toimitusaika siis. Huomenna hakemaan!
Pääsin minäkin sitten lopulta käpistelemään bfd:n kanssa. Akun tehtaalta ostetussa käytetyssä 1100 mallissa ei ollut sulaketta mukana ja luulin laitteen olevan rikki kun ei virtaa tullut. Nyt kun sain laitteen kiinni aiheutti se ilmeisesti maalenkin kun kerran 50hz syntyi iso piikki ja subbarista kuului ikävää hurinaa. Kävin sitten hakemassa Partco:sta galvaanisen erottimen. Kokeilin ensin kytkeä sen bfd:n ja subbarin väliin, mutta hurina senkuin paheni. Tämän jälkeen laitoin sen vahvistimen ja bfd:n väliin jolloin hurina pääosin lakkasi. Ongelmaksi tuli se, että tasot pienenivät galvaanisen erottimen jälkeen lähes 20dB, ja jotta bfd:n sisääntulotaso saataisiin tarpeeksi suureksi täytyi vahvistimesta laittaa subbarin taso -8:sta täysille +10:een ja subbarista lisää gainia. Jostain syystä tämä aiheuttaa ajoittaista muutaman sekunnin välein syntyvää häiriöääntä, joka kuulostaa siltä kuin subbarilla olisi kröhä. Tämä ääni kuuluu siis kun muuta ääntä ei toisteta, musiikkia kuunnellessa se häviää taustalle. Onko muilla ollut vastaavanlaisia ongelmia ja onko jollain tietoa mistä nämä kyseiset ongelmat johtuvat ja miten tuosta häiriöäänestä pääsisi eroon. Vahvistimena toimii Sonyn db790 ja subbarina audio pron focus.
Hurisee niin perkeleesti (Sony STR DB1070 ja Audio Pro B1.35) Mutta nyt on vakavampi ongelma. En saa signaalia menemään läpi (subi siis hiljaa) eikä oton tasoa osoittavat ledit syty vaikka tekisi mitä. Mikä neuvoksi? Piuhat on input ja ouputissa (input1 ja output1), Engine L ja R palaa ja in/out vilkkuu kuten pitäisi. Ärsyttävää! :weep:
Melko outoa tuo hurina, joillain tuntuu ilmenevän todella paljon, joillain ei taas yhtään. Onhan takana oleva kytkin -10dB asennossa? Onko sulla nyt ne stereoplugit? Oletko varma että ne toimii oikein, nimenomaan kun sanotaan että pitäisi olla monomallit.
On ja itse laitekin hurisee. Mutta mikä on vikana kun ledit eivät syty eikä laitteen läpi mene signaalia subille. Plugit on stereomallisia ja näköjään väärin kytketty. Eli kytkin molemmat kanavat vaikka vain toinen olisi pitänyt kytkeä. Ei muuta kuin kolvi kuumaksi. Hyvä vinkki :thumbsup:
Stereoplugeissa tarvitsee ohjeen mukaan kytkeä sleeve (ground) ja ring (hot) yhteen. Ja yksi kanava vaan viedään laitteen läpi (sub-out).
Väliraporttina vaan, että piuhat on kytketty oikein, subin hurina lakkasi, mutta laitteen muuntaja hurisee edelleen. Kokeilen myöhemmin verkkovirran dc blokkausta, jos se auttaisi. Nyt väsäilen mittauksia :thumbsup:
"My unit had a small mount of mechanical transformer hum. Typical stuff, but since I've paid a lot for a really quiet system, it kind of bugs me to hear a transformer humming. I removed the top panel and lined the contact area with rubber to see if that would help, and it did, but not enough. I then removed the power supply transformer and rubber mounted it to the case and that made the sound completely go away. Most sane people will not need to do this mod."
Onneks mä en oo sein Modi on siis tehtävä. Hiton hyvä käyttöliittymä tuossa BFD:ssä. Säätäminen on helppoa, mutta huoneen aiheuttamien kuoppien suoristaminen on työlästä. Etenkin kun naapuri, jolla ei ole BFD:ä ja joka on asentanut subbarinsa väliseinää vastapäätä olevan kiviseinän viereen (eli 30 Hz seisova aalto jyllää täydellä voimallaan meikäläisen seinää), katsoo jotain hypertoimintaleffaa, jossa LFE kanavaa ei säästellä. Yritä tässä sitten mittailla taajuusvastetta :hitme: Edit: Mittaatteko yleensä vasen+oikea+subi kaikki yhtä aikaa vai vasen+subi ja oikea+subi?
Heh, harva sitä kehuu, mutta kyllä se käyttis minustakin on ihan selkeä. Mittaan aina vasen+oikea, subi, vasen+oikea+subi.
Pitäisi varmaan käydä naapurissa siitämässä subia. Hänellä istumapaikka on seisovan aallon nollakohdassa ja naapurin eli minun seinä on tuplaäänenpainekohdassa. En saanut tehtyä tänään siis oikein mitään kun koko huusholli tutisee naapurin subbarin vuoksi ja olen odotellut leffamaratonin loppumista. Laitetaan nyt kuva kuitenkin. Siirtelin pääkaiuttimia, josta johtuu niiden vasteen muutos ja subi on pysynyt paikoillaan ja sitä on säädetty vain tuon 90 Hz kuopan alapuolella. Tuo kuoppa johtuu katosta, etuseinästä ja takaseinästä tulevista heijastuksista. Taajuus on niin matala, että heijastuksille ei voi oikein mitään. Mutta niin se on, että kuoppa on parempi kuin piikki ja sillä perusteella pääkaiuttimet ovat hakeneetkin paikkansa eivätkä ole kumisseet. Subi sen sijaan on ollut katastrofaalinen. 32 Hz kohdasta otin 20 dB pois Töitä vielä piisaa, mutta jo nyt on selvää, että ostos oli erinomainen.
Ai jummi jammi kun näyttää tuo sinun vaste 200Hz:stä ylöspäin hyvältä. 90Hz:n kohdille ei sitten kannata laittaa subiin korostusta, tuskin sitä aioitkaan. Matalien taso näyttäisi vieläkin olevan noin 4-5dB ylempänä (vrt. keskialue).
Ajattelin suoristaa käppyrän ensin ja säätää tason sopivaksi leffoja katsoessa :naminami: Nappasin kuvan BFD:n sisälmyksistä. Paljon melua tyhjästä
Laitoin muuntajalle vaimennustyynyt joka puolelle. Hurina pieneni vähän, mutta ei poistunut. Täytyy miettiä vielä muita ratkaisuja. Jos vaikka vaihtaisi muuntajan, mutta sopivan muuntajan löytäminen saattaa olla vaikeaa.
Tuli vielä sellainen juttu mieleen, että vaikka luukutin niin perkuleesti ja säädin subbarilähdön +10 dB, niin BFD:n leditolppa ei ollut lähelläkään leikkausrajaa. Ihan normaaliako, vai pitäisikö epäillä jotain vikaa?