Et ole Viikinkejä katsonut? Outoa.. Kannattaisi ehdottomasti katsoa. Niin, mitä Franzen on tehnyt? No Viikinkien lisäksi on elokuvassa The Gunman ihan kohtuu merkittävässä roolissa. Pikkurooli löytyy myös leffasta Cleaner ja sarjasta True Blood. Ja sitten oli joku indieleffa Red Is The Color Irina Björklundin kanssa missä on kai isot roolit molemmilla mutta sitä ei ole juuri kukaan nähnyt, en minäkään.
Sorry, en trollaa ja en ole kateellinen. Älä nyt shortsejasi revi. Kerroin vain mielestäni faktat. Hienoa, että teki mielestäsi hyvän roolin. Ehdottomasti ostan UHD:n heti kun ilmestyy ja katson leffan.
Spike Lee on tehnyt ison ja kärkevän elokuvan, joka keskittyy ”perusamerikkalaisten” ahdinkoon: ”nekrut” ja ”jutkut” valtaavat Yhdysvallat ja asialle on tehtävä jotakin. Elokuvassa maalataan isolla pensselillä, välillä hiukan kömpelösti ja osoitellen, mutta asia tulee selväksi eikä Yhdysvaltain yhteiskunnallisia ristiriitoja tosiaankaan lakaista maton alle. Vaikka aihe on tosipohjainen ja synkkä — Coloradon poliisi ryhtyy tutkimaan paikallista Ku Klux Klania, joka suunnittelee väkivaltaista toimintaa —, on huumori sarkastista luonnekomediaa ja jopa absurdia tilannekomediaa, kun mustaihoinen poliisi Ron Stallworth (John David Washington) soluttautuu rasistijärjestön jäseneksi juutalaisen työtoverinsa Flip Zimmermanin (Adam Driver) avulla. Tämä sujuu kohtalaisen helposti, kun vain kertoo klaanin miehille, mitä nämä haluavat kuulla — erityisesti suurvisiiri David Duke (Topher Grace) on altis imartelulle —, mutta joukossa on myös epäilevä Tuomas, Felix Kendrickson (Jasper Pääkkönen), eikä peiteoperaatio suju joka käänteessä täydellisesti. BlacKkKlansman on viihdyttävä ja hetkittäin jännittävä mutta myös saarnaava ja pakahduttava elokuva; mieleen voi tulla Michael Moore. Jotkin esteettiset ratkaisut vaikuttavat hiukan kömpelöiltä — esimerkiksi Kwame Turen (Corey Hawkins) puheen aikana kuvataan yleisön jäsenten kasvoja tavalla, joka toimi Taikahuilussa mutta tässä hämmentää, ja alkupuolella on diskokohtaus, joka jatkuu ja jatkuu. Connie Kendricksonin (Ashlie Atkinson) hahmo vaikutti jotenkin ohuelta karikatyyrilta. Päärooleissa Washington, Driver, Pääkkönen ja Grace tekevät kuitenkin vakuuttavaa työtä. Tapahtumat on siirretty 1970-luvun lopusta vuosikymmenen alkupuolelle, mutta ajankuva on toteutettu vakuuttavasti (kampaukset, puvut). Julisteessa kampanjoidaan R. M. Nixonin uudelleenvalinnan puolesta. Spoiler Epilogissa yleisöä ravistellaan niin että tuntuu. Siirrytään nykytodellisuuteen ja valkokankaalla (ei ”ruudussa”) näytetään varoittamatta, kuinka hullu kaahaa autolla väkijoukkoon kuin mikäkin ISIS-terroristi ja D. J. Trump selittää, että kaikki siellä olivat syypäitä. Kokonaisuutena BlacKkKlansman on jännitteinen, kantaaottava, peloton ohjaustyö, joka ei päästä katsojaa helpolla. Elokuva puhutellee paitsi amerikkalaista myös eurooppalaista yleisöä, koska pakolaiskriisi on kärjistänyt näkemyksiä täälläkin. Jos piditte elokuvasta Mississippi palaa, saatatte pitää myös tästä. 3½/5 Tennispalatsi 9:n esityksessä kuva ja ääni olivat — jälleen kerran — epäsynkronissa. Jos miettii, käyttääkö rahansa Finnkino Oy:n elokuvalippuun vai UHD-julkaisuun, suosittelen jälkimmäistä. (Elokuvan edellä näytettiin The Happytime Murdersin ylipitkä ennakkomainos. Voi v*ttu millaista p*skaa!?!)
Ihan kiva, eikun hyvä, leffa. Elokuvan moraalista ja poliittista sanomaa kyllä hierotaan katsojan naamaan vähän liikaakin, ainakin lopusta olisi voinut jättää pois ne 2017 uutisleikkeet niin olisi tullut eheämpi kokonaisuus. Spike on kyllä aina osannut valita hyvät näyttelijät. Pääkkönenkin tekee tässä tosi hyvää työtä vaikka rooli on ajoittain hitusen yliampuvakin. Oikeastaan tässä oli jo vähän Tarantinomaistakin fiilistä, sellainen letkeän koominen meininki vakavasta asiasta huolimatta. Spoiler Jos leffa olisi loppunut siihen kun ne klaanilaiset kumarsi sitä palavaa ristiä niin fiilis leffan jälkeen olisi ollut ihan erilainen kuin nyt uutisleikkeiden jälkeen. 4/5
Lähdin katsomaan elokuvaa kovin odotuksin, mutta petyin karvaasti. Ymmärrän toki sen, että kyseessä on komedia ja pidin monista tehokeinoista, joita ohjaaja Spike Lee käytti. Silti minulle jäi elokuvasta se fiilis, että, lukuun ottamatta erinomaisen viihdyttävän pääroolin tekevää John David "Denzelin poika" Washingtonia, koko näyttelijäkaartin suoritus tuntui lähinnä siltä kuin jostain SNL:n KKK-sketsistä olisi tehty koko illan elokuva. Ikään kuin Spike olisi keskittynyt poliittiseen sanomaansa ja tekemään Washingtonin roolista mahdollisimman viihdyttävän sillä hinnalla, että etenkin valkoihoisten näytteleminen tuntui suoranaiselta improilulta (lue tässä yhteydessä=amatöörimäiseltä). Roolitus oli myös siinä mielessä omituista, että vaikka Adam Driver nyt sinänsä täyttää roolinsa vaatimukset, niin mielestäni miehen habitus ja mumiseva ilmaisutapa eivät vain sovi valkokankaalle. Omituisista rooleista puheen ollen... En ymmärrä sitten yhtään Jasper Pääkkösen saamia kehuja roolistaan. Aloitetaanpa siitä kielipuolesta. Suuri osa puutteellisesta englanninkielisestä ulosannista liittyen kyvyttömyyteen puhua soljuvasti sikäläiseen aksenttiin soveltuvalla intonaatiolla (nousuilla ja laskuilla) ja jopa (tosin harvemmin) oikeanlaisella äänneasulla kätkeytyi sopivasti miehen intensiivisen yliampuviin roolimaneereihin (käheällä äänellä puhuminen jne.). Elokuvassa oli kuitenkin kohtauksia, joissa Pääkkönen puhui normaalimmin ja täytyy sanoa, että lähete korvalääkärille on paikallaan, jos koki miehen ääntämyksen aidonkuuloiseksi (jopa Adam Driverinkin mumina kuulosti amerikkalaisemmalta) etenkin kohtauksissa, joissa muutkin hahmot omalla puheellaan antoivat vertailupohjaa. Ymmärrän toki sen, että tietäen Pääkkösen suomalaiseksi saatan olla mielipiteiltäni hieman värittynyt (no pun intended), mutta kyllä hahmolta löytyi muutama tokaisu, jotka olivat kuin suoraan suomalaisen, toki paremman tason englannin kielen lausujan suusta. Mitä tulee miehen roolisuoritukseen muuten, niin ei hänestä oikein saanut irti mitään hersyvää KKK-punaniskaa, ehkä juuri ulosannin puutteiden takia. Toki miehen habitus on paperilla rooliin sopiva ja jos pitäisi arvostella juuri elokuvan trailerin perusteella, niin ymmärtäisin miksi ohjaaja näki hänessä potentiaalia rooliin. Käytännön toteutus jäikin kuitenkin pahasti puutteelliseksi ja näkisin Pääkkösen jopa yhtenä elokuvan suurimmista heikkouksista nimenomaan sen suhteen, kuinka oleellisessa osassa hän elokuvassa oli ja kuinka hänen roolityönsä kohtaus kohtaukselta jätti "jokin mättää" -fiiliksen liittyen kaiketi juuri ulosannin puutteisiin. Elokuvassa oli ideaa ja muutama todella hauska kohtaus, mutta yhteen katselukertaan tämä ehdottomasti jää. 3-/5
Olen aina ollut iso Spike Lee -fani ihan sieltä She's Gotta Have It (1986) asti, ja varsin viihdyttävä leffahan tämä on - ja varmasti paras Spike-elokuva todella pitkään aikaan. Ihan oikeasti edelliset hyvät kokonaisuutena elokuvat löytyvät 1990-luvun lopusta: He Got Game (1998) ja Summer Of Sam (1999). Noiden lisäksi uudehko Netflix-sarja She's Gotta Have It'sta sekä Michael Jackson -dokkarit ovat mielestäni ainoat järkevät valopilkut tässä välillä. Vähän kyllä täytyy olla samaa mieltä. Urasuorituksenahan tuo tähän leffaan pääseminen on yksi kaikkien aikojen hienoimmista jutuista suomalaisen näyttelijätyön saralla. Mutta. Itselläni on myös todella tarkka "kielikorva", ja kyllä Pääkkösen "suomalaistyylinen" intonaatio sekä, kyllä, paikoitellen myös laiska lausuminen minua häiritsivät - sen täysin yliampuvan yksiulotteisen "hullu tuijotus" -näyttelemisen lisäksi. Ja huom, disclaimer: tässä ei ole takana mitään perinteistä Suomi-häpeilypohjaista tarkoitusperää, vaan katselin ja kuuntelin ihan avoimin korvin ja silmin.
Itse en ehkä niin tarkkaa "kielikorvaa" omaa, vaikka kyllä englantia tulee paljon kuunneltua. Olen puolestaan sitten kyllä "kultasilmä" cgi:n suhteen. Mutta en tuota Pääkkösen englantia mitenkään huonona pitänyt. Eikä tuota ole noteerattu kyllä missään päin maailmaakaan. Tai ainakaan en ole sellaista huomannut. Enemmän häiritsi se, että hänen roolinsa oli hyvin yksiulotteinen. Tuskin se on Pääkkösen näyttelijänkyvyistä kiinni, vaan vain siitä, että roolihahmosta on haluttu sellainen. Eihän puhdas pahis voi olla kuin hullu. Tosin harvassapa taitaa olla ne, joiden äidinkieli ei ole englanti, mutta silti puhuisivat englantia täysin ilman minkäänlaista oman maan kielen korostusta. Ja voipi olla myös siten, että oman maan korostuksella puhuttu kieli osuu pahiten omaan korvaan. Eipä kukaan tainnut esimerkiksi Noomi Rapacen korostuksesta mainita mitään Prometheuksen arvosteluissa. Vaikka ei sekään ihan puhtaasti mennyt.
Rapacen kohdalla asiaan vaikutti varmasti se, että kyse oli roolista, joka ei ollut vahvasti sidoksissa mihinkään kulttuuriin. Toisaalta, elokuvassa seikkailtiin tulevaisuudessa ja armottominkin kielitieteilijä voi suoda mahdollisuuden sille, että kansainvälistymisen myötä kieli ja sen ääntäminen voi muuttua. Sen sijaan Pääkkösen hahmo on valkoihoinen KKK-jäsen 1970-luvun Yhdysvalloissa, vieläpä maantieteellisesti tunnettujen ns. punaniskavaltioiden naapurissa. Se valitettavasti luo edellytykset puhua tietyllä tavalla ja vaikkei loisikaan, niin kyllähän se särähtelee, jos tyyppi puhuu täysin eri tavalla kuin muut kaveriporukasta.
Lisäksi Prometheusin juonessa on sellaisia planetaarisia aukkoja että niihin putoaa huomaamatta aika isotkin ongelmat aksentissa...
Off-topic, mutta muistaakseni ainakin Alicia Vikander on aika hyvä, ja nimenomaan niin ettei hän käsittääkseni ole muuttanut pikkulapsena Pohjois-Amerikkaan kuten vaikkapa Malin Åkerman. Ruotsalaiset ehkä muutenkin, tosin poikkeuksiakin on - Stellan Skarsgård kuulostaa edelleen yhtä ruotsalaiselta kuten ennenkin.
Vähän yleisesti tuosta suomalaisten englanninpuhumisesta: Muistelen, että olen ehkä joskus aiemminkin tämän plazalla maininnut ja ehkä tämän pohjalta ei asioita voi yleistää, mutta... Aikanaan yliopistossa englanninkielen opettaja - joka oli puhtaasti englantilainen - totesi, että suomalaisten rallienglanti on helpompaa englantilaisen ymmärtää kuin ruotsalaisten puhuma englanti. Vaikka suomalaisten korvaan ruotsalaisten puhuma englanti voi kuulostaakin paljon paremmalta kuin suomalaisten, niin kuulemma englanti ruotsalaisittain äänettynä on äidinkielenään englantia puhuville vaikeampi ymmärtää. Toki tuo on vain yksi mielipide, mutta kun kyseessä kuitenkin oli englantilainen englanninopettaja, niin jotain arvoa sille lienee voi antaa.
2/5 …. Jos aiheena olisi joku muu kuin rasismi ja Trumpin solvaaminen, elokuva ei olisi kelvannut Oscar ehdokkaaksi. Mielestäni ihan ok näyttelijöiden osalta, Jasper veti suomalaiseksi ihan kohtalaisen roolin, mutta ei vastaa taidoiltaan perus Hollywood näyttelijöiden tasoa. Muuten leffa oli surkeasti tehty, ohjaus ja kuvaus oli kamalaa, kuvakulmat ja ihmisten kuvaaminen oli välillä niin huonoa, että se häiritsi. En ole kirjaa lukenut, mutta ainakin netistä luetun perusteella, tosi tarina vs. elokuva oli niin paljon erilainen, että ihmettelen miksi tämä sai Parhaiten sovitetun käsikirjoituksen Oscar-palkinnon.
No tämä. En ole oikein kehdannut edes mollata tätä kun tämä on muka niin hyvä elokuva. Kirjaa en ole myöskään minä lukenut mutta itse leffa oli ainakin jotenkin vaan tylsä ja jopa suorastaan typerä vaikka lähtökohdat oli mielenkiintoiset. Jasper kyllä veti roolinsa ihan hyvin mutta olisihan siinä parannettavaa ollut. Ihmettelen kovasti oscar pöhinää jonka Spike itse vielä nolosti kruunasi. 2/5 leffa.
Mulla on ollut sellainen harha, että Spike Lee olisi hyvä ohjaaja. Kuvittelin, että mies tekee laadukkaita elokuvia, joissa on kuvattu yhteiskunnallisia ongelmia. Odotin siis kovasti tätä leffaa eikä tilannetta helpottanut se, että elokuva sai kehuja. Jasperia nyt toki hehkutettiin, mutta muutenkin elokuva sai positiivisen vastaanoton. No, en kyllä tajua miksi. Aihe on hyvä ja rasismia pitää vastustaa. Pääkkönen oli myö ensimmäistä kertaa loistava. Siinä ne positiiviset jutut sitten olikin. Elokuva oli pitkästyttävä, se johtui siitä, että tarina ei sitten jaksanut kantaa, leikkaus ja ohjaus tekivät elokuvasta hitaan ja väärällä lailla polveilevan. Eikä valkoisen rasisimin vastustaminen oikeuta korvaamaan sitä mustalla rasismilla. Natsitervehdykset on perseestä, mutta ei mua innosta Mustien panttereiden nyrkitkään sen enempää. 2/5 ja pisteet Pääkköselle.
Katsoin minäkin tämän viikonloppuna ja aika alleviivaavaa menoa. Täältä kaukaa pohjolasta on edelleen vielä vaikea ymmärtää koko rasistista amerikkaa, niin nyt, kuin silloin ennen ja sitä kokonaiskuvaa mikä lyö läpi koko kansan, joten siksi jää vähän etäiseksi. Hieman mässyttelevä olo jäi, mutta ehkä tässä on tarpeen että asia tulee läpi. Kyllähän tämän katseli ja Jasper oli ihan ok. 3/5
Ko. elokuvaa en tule katsomaan (kun ei BLM-propagandaan viitsi aikaa tuhlata), niin muistikohan Lee mainita mm. semmoisen tosiseikan, että joka vuosi mustat amerikkalaiset tappavat mustia amerikkalaisia n. kaksi kertaa enemmän kuin KKK on saanut hengiltä koko olemassaolonsa aikana? Tai vaikkapa sen, että 13 % osuus väestöstä tekee 50 % rikoksista? Tai että osavaltiokohtaisesti vertaillen henkirikosluvut/nuppi korreloivat erittäin vahvasti mustien osuuteen osavaltion väestössä...Mutta mitä voi odottaakaan väestöltä, joka kohtelee rotupetturina jokaista, joka on menestynyt opinnoissa (esimerkiksi Thomas Sowell) tai puhuu hyvää englantia (vs. "Ebonics" - niminen mokellus).
Leffaketjussa on melko turha aloittaa rasismi- taikka valkoiset vs. mustat -keskustelua varsinkaan, jos ei ole leffaa katsonut. Onhan täällä noita maahanmuuttoketjuja, joissa voi keskustelua käydä. Ei levitetä sontaa joka ketjuun, kiitos!