Blu-ray vs. muu maailma... Kuka voittaa?

Keskustelu osiossa 'Blu-ray sekä UHD -laitteet' , aloittajana tapsas, 06.01.2008.

?

Mikä on seuraava massamarkkinoiden suosikkiformaatti?

  1. Blu-ray *

    54,0%
  2. Video download/streaming

    15,3%
  3. DVD jää pääformaatiksi vuosikausiksi

    30,7%
  1. Korva

    Korva Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.09.2003
    Viestejä:
    18
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niinpä, mikään ei ollut oikeastaan muuttunut. Puhelimessa puhuttiin, letkut oli, Windowsista ei kukaan ollut kuullutkaan. CD vaan oli korvannut massatuotteena LP:n ja osittain C-kasetit.

    Sitten tulivat PC:t, Windowsit ja MP3:set. Eihän niistä tietenkään kovasti iloa ollut, kun huonolaatuisinakin imurointi kesti ikuisuuden, yhteysnopeuksistahan puhuttiin sellaisilla kummallisilla luvuilla kuin 2800, 9600, 14400,... Että MP3:sia voisi myydä netissä, ei ikinä - yhteydet liian hitaita, liian hankalaa, kuka nyt haluaisi kuunnelle musiikin vain tietokoneelta,...

    Jotenkin tämän hetken keskustelussa on samanlaisia sävyjä kuin tuolloin. Nyt vaan CD-kirjainten sijasta esillä ovat kirjaimet DVD. Historia ehkä toistaa itseään tai sitten ei...

    Niin ja SACD tai Audio DVD eivät sitten korvanneet CD:tä, koska harrastajia lukuun ottamatta parempi resoluutio ja monikanava ei kiinnostanut kuluttajia vaan ihan muut asiat...
     
  2. Fagor

    Fagor Guest Guest

    Liittynyt:
    17.10.2007
    Viestejä:
    53
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yo. postaaja on oikeassa. Itsekin aikoinaan (noin vuonna -97) imuttelin 14.4 kilon modeemilla mp3:sia piuha punaisena kun Napster oli voimissaan eikä mitään laillisia nettilatauspalveluita ollut edes olemassa. Vauhti taisi olla suunnilleen yksi biisi parissakymmenessä minuutissa...

    Nyt ollaan samassa tilanteessa videoiden kanssa. Yksi sd-laatuinen videotiedosto latautuu niin hitaasti keskiverto adsl-omistajan koneelle, että massoja se ei jaksa kiinnostaa. Ja jos tätä pidetään lähtökohtana, ollaan vasta 10 vuoden kuluttua siinä tilanteessa että laillista videomatskua saa netistä yhtä vaivattomasti kuin musiikkia nykyään. Tässä välissä ehtii ainakin yksi fyysiseen mediaan perustuva teräväpiirtoformaatti nousta kukoistukseen ja kenties kuollakin.
     
  3. jumase

    jumase Guest Guest

    Liittynyt:
    11.10.2002
    Viestejä:
    357
    Saadut tykkäykset:
    2
    Näin juuri. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin olemme viisaampia. Vaikka musiikin nettilevitykselle on luotu viimeisen 10 vuoden aikana erinomaiset puitteet, niin silti maailmanlaajuisesti nettimusiikin markkinaosuus kaikesta kuluttajille myydystä musiikista muodostaa alle 10 prosenttia. Yllättävää kyllä fyysinen media tuntuu olevan kuluttajien ehdottomassa suosiossa vieläkin eikä mitään massiivista kuluttajien kelkan kääntöä ole vieläkään näköpiirissä.

    Lisäksi musiikilla ja elokuvilla on yksi olennainen ero. Elokuva katsotaan paikallisesti ja musiikkia kannetaan mieluusti mukana. Sen vuoksi musiikki halutaan mobiiliin muotoon. Elokuvat sen sijaan katsotaan pääasiassa kotona ja fyysisen median heikkoudet eivät ole ongelma. Harva viitsii kantaa CD-levyjä mukanaan, joten ne on käännettävä joka tapauksessa MP3:siksi. Näin ollen monelle on järkevämpää ostaa ne suoraan siinä muodossa. Elokuvat sen sijaan voivat hyvin olla fyysisessä muodossa, koska niitä voidaan vallan hyvin säilyttää samassa paikassa missä niitä käytetään.
     
  4. säätäjä

    säätäjä Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    5
    Kymmeniä vuosia vielä....

    Yleensä uudet piuhat vedetään putkiremontin yhteydessä, koska tässä remontissa on helppo laittaa myös talon sähköt uusiksi. Siten tällä hetkellä CAT5&6 löytyy paljon uusista 90-> luvulla rakennetuista, koska näissä piuhat on vakiona sekä 50-60 luvun taitteessa duunatuista asunnoista, joissa nyt tehdään putkiremonttia. Esim oma asunto kuuluu tähän jälkimmäiseen ryhmään.

    Jos tarpeellista kaistaa katsoo, niin esim flash OFDM (450 verkko) sekä 2100Mhz ja 900Mhz 3G verkoissa HSPA nopeudet ylittävät 10M kapasiteetin joskus 2010 jälkeen. Siten on mahdollista, että about 5 vuoden päästä saa kotiin kuin kotiin langattomasti HD tiedonsiirtoon kykenevän nopeuden. Ongelmaksi vaan muodostuu tukiasemien letkut, toistaiseksi hyvin harva niistä voidaan saada suoraan kuituun kiinni. Ja tämä kuituun kiinni saaminen olisi edellytys, jotta langattomuudesta saataisiin massoille sopiva HD streamausmedia.

    Summa summarum: Ollaan pitkällä ensi vuosikymmenen puolella, ennenkuin kaikilla suomen asukkailla on edes teoreettiset mahdollisuudet käyttää stremaingpalveluita.
     
  5. Freekster

    Freekster Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2005
    Viestejä:
    1 342
    Saadut tykkäykset:
    2
    Massiivinen kelkan käännös tulee uuden sukuppolven mukana. Nyt alle 18v nuoret ovat syntyneet nettilataus maailmaan eivätkä osta levyjä. 10 vuoden kuluttua on sitä sukupolvea huomattavasti enemmän kuin nyt. Ihmiset jotka ovat aina ostaneet fyysisiä tuotteita ostavat niitä aina eivätkä siirry lataamiseen niin helposti. Toisinpäin sama homma. 10v kuluttua saa olla aika "erilainen" nuori jos ostaa cd levyjä. Vähän niinkuin nyt jotkut 15v ostaa vinyylejä.
     
  6. Freekster

    Freekster Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2005
    Viestejä:
    1 342
    Saadut tykkäykset:
    2
    BTW, Applen ensi maanantain tapahtuman slogani on "There's something in the air". Silloin saattaa selvitä mikä on Applen näkemys langattomuudesta. Ehkä HD videostreamausta tai sitten ei.
     
  7. 71 dB

    71 dB Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 705
    Saadut tykkäykset:
    887
    --[OT]--8<--

    Ei korvannut ei. Hullu/tyhmä oli se joka näin luuli tapahtuvan. Klassisen musiikin puolella SACD on tullut CD:n rinnalle "täydentäjäksi" hybridilevyillä. Isot levy-yhtiöt eivät formaatista paljon piittaa, mutta pienet labelit pukkaavat niitä ulos kiitettävästi. Taisin ostaa viime vuonna 4 SACD-levyä. Eihän tämä oli paljon, mutta n. 6 % musiikkiostoksistani kuitenkin. Nimikkeitä kyllä piisaa, mutta SACD-levyjä on vaikea löytää yhtä "sikahalvalla" kuin CD-levyjä.

    --[/OT]--8<--
     
  8. säätäjä

    säätäjä Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    5
    Applen on pitkään huhuttu olevan mukana jossain langattomassa verkossa jenkeissä, saa nähdä tuleeko.

    Toinen julkistus voisi olla HSPA iPhone.

    Streamauspalvelu + langattomuus + HD taas kuulostaa aika utopialta nykyisellä tekniikalla.
     
  9. Korva

    Korva Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.09.2003
    Viestejä:
    18
    Saadut tykkäykset:
    0
    Euroopassa nettimyynnin (edit: siis nimenomaan latausmyynnin) osuus äänitemyynnistä on nyt jokseenkin juuri tuo 10 prosenttia (HS 7.1.08). Se on melkoinen siivu jakelukanavalle, jota ei pitänyt lainkaan syntyä.

    Samaisen uutisen mukaan esimerkiksi Britanniassa myytiin vuoden 2007 viimeisellä viikolla 2,9 miljoonaa kappaletta nettilatauksina, kun vuoden 2006 viimeisellä viikolla latausmyynti oli puolet pienempää. Koko vuoden 2007 aikana kasvoi latausmyynti Britanniassa 50 prosenttia vuoteen 2006 verrattuna. Kasvulukuja voisi kaivella kuinka paljon vaan, mutta olennaisinta on, että samaan aikaan kun äänitemyynnin kokonaisvolyymi pienenee, kasvaa nettilatausten sekä absoluuttinen määrä että suhteellinen osuus.

    Kannatta muistaa, että massojen liikkeet ovat aina hitaita. Toisaalta maailman laajuisesti ajatellen taitaa enemmistö musiikin kuluttajista edelleen olla vailla kunnollisia nettiyhteyksiä...

    Erinomaisista puitteista voidaan olla montaa mieltä, kun osa alasta on kaikki nämä vuodet kynsin hampain harannut vastaan ja työntänyt kapuloita rattaisiin, jotta sellaisia ei syntyisi.

    HS uutisoi nyt (11.1.08), että Sony BMG antaa musiikkinsa USA:n Amazonin myytäväksi ilman käyttöä hankaloittavaa dmr:ää, Warner ilmoitti asiasta viikko sitten. EMI aloitti jo viime vuoden huhtikuussa. Kenties puitteet alkavat nyt olla kohdallaan USA:ssa. Saa nähdä, milloin Euroopassa.


    Nykyinen fyysinen jakelumedia ei vastaa kuluttajan haluun nähdä haluamansa elokuva tai ohjelma haluamanaan hetkenä ilman ennakkovalmistautumista, ilman kauppojen ja vuokraamoiden aukioloaikojen ja valikoimien sekä televisiokanavien ohjelmakarttojen asettamia rajoituksia.

    * * *

    Mutta kuten ensimmäisessä viestissäni tähän ketjuun kirjoitin, näkemykseni on, että markkinat jakautuvat jatkossa usean jakelukanavan ja formaatin kesken.

    Fyysinen media säilynee vielä vuosia ykkösenä varsinkin elävän kuvan puolella, mutta jatkossa tuskin millään yhdellä tietyllä jakelukanavalla ja formaatilla tulee olemaan samanlaista herruusasemaa kuin aiemmin on ollut.
     
  10. säätäjä

    säätäjä Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    5
    Musiikki tosiaan kasvattaa kovaa vauhtia nettimyyntiä, mutta leffoissa on olemassa yksi perusongelma: ihmisillä ei ole tietokoneita olohuoneessa.

    IMO ainoa mahdollisuus streamauksen yleistymiseen on erillinen boksi, jota käytetään kaukosäätimellä. Tällaisen boksin tekeminen ja siihen streamauspalvelun liittäminen on kohtaisen kallista puuhaa. Sitten jos alkaa miettiä vaikkapa tätä digi-tv sotkua: jengi harasi viimeiseen asti vastaan ja ulkoisia bokseja ostettiin nihkeästi. Jos sama suuntaus jatkuisi, niin monet varmasti jättäisvät laitteen ostamatta, sillä se tarkoittaisi taas uutta kaukosäädintä, käyttöliittymää ja vieläpä jotain nettiyhteyttä, jota yleensä ei töllön vierestä löydä....

    Korvan mainitsema fragmentoituminen varmasti "paheenee" ja siten tosiaan jatkossa varmaan löytyy se porukka joka vuokraa, se joka lataa leffat koneelle ja se joka lataa leffat televisioon liitetyn IPTV boksin avulla.
     
  11. Freekster

    Freekster Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2005
    Viestejä:
    1 342
    Saadut tykkäykset:
    2
    Mulla on ollu käytössä DLinkin boxi joka streamasi netti tv kanavia. Laatu vaan oli youtubea, mutta vika ei ollut boxissa tai yhteydessä vaan palvelun tarjoajissa. Wlanin yli se streamaa SD xvidejä ihan hyvin. Uudemmat boxit streamaa jo HD:ta ja eiköhän jossain vaiheessa joku ala "lähettää" netin kautta ihan kunnon kuvaa. Laite on vielä todella helppokäyttöonen joten siitä ei jää kiinni. Hintakin kun oli pari vuotta sitten vaan 130e, niin en näe mahdottomana että kohta nähdään parempia versioita Veikon Koneessa jne.
     
  12. Korva

    Korva Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.09.2003
    Viestejä:
    18
    Saadut tykkäykset:
    0
    Digiboxitukseen liittyvää valitusta ei kannattane kovin yleistää. Siinä lienee paljolti taustalla se, että ihmiset eivät koe saavansa mitään uutta ja hyödyllistä digiboxin myötä, tv on näkynyt entisilläkin systeemeillä. Tuttavapiirin kuuluu mm. talous, jossa sujuvasti ilman valitusta pyöriteltiin yhtä kapulaa tv:lle, yhtä analogiselle kaapeliboxille, yhtä VHS-nauhurille, yhtä DVD-soittmelle, yhtä ministereoille,... mutta uhka pakosta hankkia digiboxi on saanut karvat pystyyn.

    Arvelen, että jos tarjolle olisi ilmaantunut uusi palvelu, josta talous olisi kokenut saavansa jotakin uutta ja mielestään hyödyllistä, olisi uusi boxi ja kapula hyväksytty mukinoitta.

    Blu-rayn nopean leviämisen este lieneekin juuri tässä; harva kokee saavansa siitä sellaista lisää nykysysteemeihin, että ryntäisi kauppaan soittimen varta vasten hankkimaan. Jos br-pyörittimien hinnat laskevat jokseenkin samalle tasolle DVD-soittimien kanssa, saatetaan sellainen hankkia, jos DVD-pyörittimen uusiminen tulee ajankohtaiseksi (esim. rikkoutumisen vuoksi), mutta tuskin muuten.
     
  13. bronton

    bronton Tuttu käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.01.2003
    Viestejä:
    239
    Saadut tykkäykset:
    2
    ... paitsi, jos sen suosikkielokuvan saisi selvästi aikaisemmin Blu-ray:lle, kuin DVD:lle. Elokuvayhtiöiden kannattaa harkita tällaista taktiikkaa jossain välissä.
     
  14. cruise

    cruise Guest Guest

    Liittynyt:
    04.04.2004
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nykyiset soittimet skaalaavat tavalliset DVD:t ylös jo sellaisella laadulla, että täytyy mennä tihrustamaan todella lähelle esim. 50" näyttöä, jotta mitään merkittävää eroa fullHD-kuvaan huomaisi. Kyllä BD-levyjen pitää antaa nykyisillä tuplahinnoilla merkittävää muuta lisäarvoa kuin 1080i/p, jotta massakauppa lähtisi kunnolla käyntiin.
     
  15. jopbe

    jopbe Guest Guest

    Liittynyt:
    20.12.2005
    Viestejä:
    53
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yksi juttu, joka varmasti hidastaa BR-soittimien myyntiä on se, että nykyisten taulutöllöjen ostajat ovat aika sankoin joukoin hankkineet samalla kertaa myös skaalaavan DVD-soittimen. Saattaa tuntua vähän typerältä ostaa taas uusi "DVD-soitin" (koska sellaisenahan valtaosa kansasta BR:n näkee) muutaman vuoden sisään, kun entisissäkään ei sinänsä ollut mitään vikaa. Varsinkin kun myydyin televisiokoko taitaa olla 32" eikä siinä kokoluokassa kuvanlaatuerot DVD:hen verrattuna ole kovin selkeitä kun katseluetäisyyttä alkaa olemaan pari metriä enemmän.
     
  16. pjarre

    pjarre Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2003
    Viestejä:
    1 429
    Saadut tykkäykset:
    1
    En usko etteikö jakeluoikeuksia saisi jos niistä suostuu maksamaan käyvän hinnan, eli näkisin että ongelma on vain maksajien löytämisessä.
     
  17. Kylooni

    Kylooni Guest Guest

    Liittynyt:
    26.04.2006
    Viestejä:
    221
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kumma juttu, että äitini joka ei tiedä mitään tietotekniikasta huomasi TOSI vahvan eron ylöspäin skaalatun lotrin ja HD DVD:n välillä. Ja tämä tosiaan tulee ihmiseltä jonka mielestä Wii oli mahtava konsoli aikuisille. Tosin jos ei oikeasti huomaa eroa ylöspäinskaalatun ja aidon 1080p kuvan välillä, on optikolla käynti paikallaan.
     
  18. JukkaVaAn

    JukkaVaAn Vakiokasvo

    Liittynyt:
    25.05.2007
    Viestejä:
    797
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo kyllähän se näin on. Bondi DVD:llä PS3 kautta skaalattuna näyttää sen armottoman todellisuuden että PS3 uber skaleri ei tee mitään kuvalle joka nostaisi sitä lähelle BD bondin kuvaa. Tämän näkee jo avovaimoni 37" halfHD näytöltä 2.8m päästä. Tämä sama henkilö ei kuule eroa stereo systeemillä ja 5.1 systeemillä, mutta silmät tuntuu ainakin toimivan! :D
     
  19. Enoelmeri

    Enoelmeri Guest Guest

    Liittynyt:
    30.03.2004
    Viestejä:
    834
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllähän Ps3:n antama skaalattu dvd kuva voi näyttää varsin hyvältä, mutta siitä on vielä pitkä matka todelliseen hd kuvaan. Eron huomaa jokainen(varsinkin 50 tuuman ruudulla), jos ei huomaa niin sitten on asetuksissa tai muissa säädöissä jotain pahasti pielessä.
     
  20. cruise

    cruise Guest Guest

    Liittynyt:
    04.04.2004
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ero on varmasti selvä, tottakai. Mutta DVD:n kuvanlaatu on skaalattuna jo riittävän hyvä valtaosalle ostajista, eikä vaihto fullHD:een ole rahan arvoinen. Sisältö ja käytettävyys kuitenkin ovat ratkaisevia seikkoja. Audio-puolella suurin osa tyytyy kuuntelemaan CD-levyjä ihan millä sattuu soittimilla ja kaiuttimilla, vaikka he huomaisivatkin suuren eron verrattuna laatusettiin. Kiksit tulee musasta, ei resoluutiosta, sama pätee kuvapuolella. Kyllä 25-30 euroa vaan yksinkertaisesti on liikaa yhdestä leffasta, joka katsotaan keskimäärin 1,x kertaa. DVD-puolella kauppa taisi lähteä kunnolla käyntiin vasta kun hinnat tippui 10€:n pintaan.