Cd-soittimen vaikutus äänenlaatuun

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana NakiRider, 27.05.2008.

  1. alspe

    alspe Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 232
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ja kovalla kokemuksella huutelet?:D

    Opettele edes perusteet, PS1:ssä ei ole mitään digiantoa.
     
  2. prodigy

    prodigy Guest Guest

    Liittynyt:
    17.02.2007
    Viestejä:
    735
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei ole ei, juurihan sanoin sellaisen omistaneeni. Jätetään nämä taistelut vaikka hifimaailman puolelle tai jonnekin muualle(kohta muuten saamme siirron taas tuonne yleistä-osioon:D)

    Tarkoitin siis, että yhtä kaikki laatu on ps:n analogiannoista yhtä hyvää kuin jostain muusta cd-soittimesta digitaalisena vahvistimelle vietynä. (tuosta aikasemmasta viestistä tosiaan saattoi saada sen kuvan, että väittäisin kyseisessä laitteessa olevan digiulostulon, sen myönnän). Erittäin tarkoilla mittalaitteilla voidaan jonkin sortin eroja havaita, mutta ei korvilla.

    Tässä psone-aiheessa on kuitenkin hieman "tornarin" makua... nyt yhtäkkiä huomataan muutamalla eurolla(Sonyn valmistuskustannukset) kyhätyn laitteen(en siis hauku pleikkaria, legendaarinen konehan se on) voittavan monen tonnin pyörittimet(joissa tietysti saattaa olla ties mitä äänenlämmittimiä integroituna ja massatuotantokoneisto). Miksi tämä huomataan vasta nyt?
     
  3. alspe

    alspe Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 232
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei todista yhtään mitään vaikka olisit omistanut siitä että tietäisit. Taisteluista voit vaan syyttää itseäsi kun näköjään aivan ilman minkäänlaista kokemuspohjaan lähdet heittelemään asioita ilmoille.

    Ja tuo "digiannosta vahvarille" on taas sitä shaibaa millä ei ole mitään tekoa. Laadukkaammissa vahvareissa (yleisesti 2ch laitteet) ei ole mitään digiliitäntöjä joten vaikea edes kokeilla eroa.

    Tornaria tai ei, mutta niin on sinunkin heittosi että missään soittimissa ei ole eroja. Niitä on turha testailla digiliitännöillä ;-)
     
  4. prodigy

    prodigy Guest Guest

    Liittynyt:
    17.02.2007
    Viestejä:
    735
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvinpä sinä toisten kokemuspohjat tiedät(kö).

    Aina jos kehtaa väittää jotain muuta kuin arvon hifioppineet väittävät(onneksi plaza on säilynyt melko "puhtaana" noista säteilytyshemmoista, tietysti pikku väittely piristää aina välillä), niin väitökset hylätään koska

    1. Väittäjällä ei ole tarpeeksi kokemusta(joka päätellään "naurettavista väitteistä", kuten vaikkapa siitä että uskaltaa väittää ettei virtakaapeleilla eroja ole, huomaa tässä kehäpäätelmä)

    2. Väittäjällä ei ole tarpeeksi hyvät laitteet(henkilön säteilyoppineisuustaso tietysti ilmiantaa laitteet)

    3. Erot tulevat esiin silloin kun kuu on oikeassa asemassa(voin auttaa, tämä on metafora) l. sokkotesteillä eroja ei voi osoittaa, eipä tietenkään.

    Niin vaikka sitä digiantoa ei kalliissa soittimissa ole, niin täsmällisemmin ja häiriöttömämmin(bitilleen alkuperäisenä) musiikki saadaan ulos vaikkapa kahdenkympin philipsin rimpulasoittimen digiannosta.
     
  5. alspe

    alspe Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 232
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mutta kun se ei auta vaikka kuljettaisit kuinka hienosti niitä ykkösiä ja nollia. Jossain vaiheessa...

    On ihan OK kirjoittaa jos on kokeillut, mutta ei kuullut eroja. Silloinkin kyllä kannattaa kirjoittaa, että minä en kuullut. Eikä mitään essopaaria, että missään maailman vahkeessä ei ole eroa koska itse en kuullut.
     
  6. Upii

    Upii Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2006
    Viestejä:
    814
    Saadut tykkäykset:
    1
    Itse vastikään otin testiin Cambridge audion 740c:n ja 840c:n. Vertailuna on 540c. Äänellisesti nuo kalliimmat on selkeästi parempia. Dynamiikassa huomaa eron heti. Lisäksi keskiäänien tarkkuus ja yleinen äänen avaruus on paljon paremmalla tasolla. En uskonut soittimissa olevan näin suuria eroja. Kokeilin vielä noin 100€:n Yamahan dvd-soittimella varmistaakseni kuulemani. Tuo löi jo diskantin aivan lukkoon ja kaiuttimet paikallistui omiksi lähteikseen. Suosittelen panostamaan myös siihen äänilähteeseenkin.

    Kaikki testit on tehty analogista rca:ta käyttämällä. Digitaalista liitäntää käytettäessä tilanne on varmasti vielä huonompi, ellei kuuntele dvd-soittimella. Vahvistimien daceihin ei ole panostettu.
     
  7. Upii

    Upii Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2006
    Viestejä:
    814
    Saadut tykkäykset:
    1
    Luin noita ylläolevia väittelyitä vähän. Onhan se totta, että ykköset ja nollat lukee soitin kuin soitin lähes samalla tavalla. Erot tulevat sitten siinä, kun signaali pitää muuttaa digitaalisesta analogiseksi. Vähän sama homma, kun kuvan lomituksen poisto ja sen laatu. Kuka rohkenee väittää, ettei tällä ole käytännössä mitään väliä?
    Vahvistimien omiin muuntimiin ei ole juuri panostettu, koska vahvistimissa on tärkeää panostaa aivan muihin asioihin. Cd-soittimissa daci/dacit ovat sitten merkittävässä roolissa.
     
    Viimeksi muokattu: 16.12.2008
  8. rez

    rez Guest Guest

    Liittynyt:
    21.11.2002
    Viestejä:
    731
    Saadut tykkäykset:
    8
    Mitä vahvistinta ja millaisia levyjä käytit kokeiluun?
     
  9. Upii

    Upii Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2006
    Viestejä:
    814
    Saadut tykkäykset:
    1
    Vahvistin on Cambridge audio 840a. Levyjä oli mm Leevi and the leavings 40 ensimmäistä(wave, ostettu kaupasta) Lisäksi random levyjä poltettu mp kolmosesta waveksi. Dragonforcea, Apulanta - Kuutio, Sturm und drang.
    Kaiuttimet on Usher x-708.
     
  10. Collusion

    Collusion Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    31.03.2005
    Viestejä:
    1 790
    Saadut tykkäykset:
    10
    D/A-muunnoksen laadulla ja täten myös cd-soittimella on omien kokemuksieni mukaan selvä vaikutus äänenlaatuun. Tämän olen todennut monella eritasoisella laitteistolla, johon kuuluvat mm. Sonyn vuonna 1997 hankitut halvat ministereot, joita aikoinaan soitin erilaisten äänikorttien perässä. Mutta mitä parempi laittesto muuten on, sitä helpommin nämä erot kuuluvat. Nykyisellä laitteistolla etupään erilaisuudet kuuluvat kohtuullisen vaivattomasti.

    Jos nyt puhutaan puhtaasta PCM-muotoisesta äänestä, joka tulee cd-soittimen digiulostulosta, kykenee jokainen soitin antamaan äänen samanlaisena ulos kun jätetään jitteri pois laskuista. Ongelmana onkin usein, että d/a-muunnin ei tiedä tulevatko bitit ulos soittimesta ajallisesti oikein, vaan muuntaa äänen analogiseksi suoraviivaisesti. Paras vaihtoehto olisi se, että vahvistin pystyy kontrolloimaan äänilähdettä. Tälläisia toteutuksia on nähty mm. Pioneerilla i.Link -liitännän muodossa.
     
  11. Lutis

    Lutis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    23.10.2006
    Viestejä:
    72
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itellä on subbari vahvarin sub outissa kiinni. Dvd-soitin koaksiaali johdolla vahvistimessa.

    Päättäisin ostaa musiikille cd-soittimen ja liittää sen analogisesti vahvariin. pitäisin subbarin vahvarin sub outissa. Tällöin ei siis hyödy yhtään cd- soittimen mahdollisesti paremmasta äänenlaadusta?

    Miten yhdistelmällä jossa vahvari on Marantz SR 4001 ja subbari on BK xls200 saa parhaimman äänenlaadullisen hyödyn cd-soittimesta? Vai saako mitenkään?
     
  12. alspe

    alspe Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 232
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko sinulla kaiuttimia vai pelkkä subbari?

    Äänenlaadullisen parannuksen saat sijoittelemalla kaiuttimet viimeisen päälle, parantamalla akustikkaa ja vaikka parantamalla vahvistinta.
     
  13. Lutis

    Lutis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    23.10.2006
    Viestejä:
    72
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaksi kappaletta Monitor audio br2:sia.

    Ymmärsin tuolta lukiessa, että subbarin ollessa kiinni vahvarin sub out liitännässä cd-soitin ei vaikuta ääneen. http://217.30.188.16/forums/showthread.php?p=1355304#post1355304

    Onko siis niin, että cd-soittimen tuoma mahdollinen ääniero ainakin teoriassa (kokemuksia soitinten rinnakkain vertailusta ei oikeastaan ole) tulee esille silloin, kun vahvistimesta (Marantz 4001) on valittu äänenmuokkausten ohitus moodi, soitin kiinni rca-johdoilla vahvstimessa ja sub out liitännässä ei ole subbaria?
     
  14. mishrak

    mishrak Guest Guest

    Liittynyt:
    04.04.2006
    Viestejä:
    228
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä. Tai siis voi se subbari olla kiinni siinä vahvistimessa, muttei sieltä mitään kuulu jos "pure direct" on päällä.
     
  15. Lutis

    Lutis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    23.10.2006
    Viestejä:
    72
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos vastauksesta.
    Onko stereovahvistimien kohdalla tilanne cd-soittimen vaikutuksen kohdalla jotenkin erilainen?
     
  16. petri_leskinen

    petri_leskinen Guest Guest

    Liittynyt:
    04.07.2004
    Viestejä:
    340
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vanha aihe tuli eteen. Pakko kommentoida. CA840C oli ääneltään ilmavampi, jämäkämpi, stereokuva oli isompi ja stereokuva oli paremmin jäsentyneempi eli soittimet erotti paremmin. PS3:nen taas kuulosti siltä kun joku olis laittanu jonkun verhon eteen ja sanonu rumpalille ettei soittais niin jämäkästi asioita. En kyllä pitäis pelkkää PS3:sta pelkkänä CD soittimena vaikka kyllä sekin huonommassa systeemissä menee. Eli jos te ette eroja kuule niin tarkistaa kuulo tai ostakaa paremmat kaiuttimet.

    Kaiken maailman peltikorvia täälläkin liikkuu. Huh. Molemmat laitteet oli kytketty digitaalisesti.
     
  17. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Eli toisinsanoen molempien laitteiden oma DAC ohitettiin, eli molempien kanssa käytettiin sitä samaa, eli vastaavottavan laitteen DAC:ia. Toistavien laitteiden DAC:eilla ei tällöin siis ole mitään merkitystä, koska niiitä ei kerran käytetä.

    Toki tällöinkin on mahdollista, että ainakin poikkeuksellisissa tapauksissa kuuluu korvinkuultavia eroja. Itsekin olen kuullut. Erääseen mahdollisuuteen viittasin tämän viestin ensimmäisessä kappaleessa.
     
  18. Maverick

    Maverick Lähes henkilökuntaa Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Taisi jäädä pleikkariin ylinäytteistyksiä päälle. CD-äänellä ainut oikea näytetaajuus on 44,1 kHz. 44,1 ei ole laskuopillisesti yhteensopiva muitten dick-taajuuksien l. 48, 96 ja 192 kHz:n kanssa, jakolaskut eivät mene tasan. Mahdollisuus kuuluviin sivuvaikutuksiin on olemassa.

    Cd-soitin pulputtaa vain ainutta osaamaansa 44,1 kHz.iä. Ei näytetaajuusmuunnoksia = ei pitkiä desimaalilukuja = ei mahdollisuutta kuuluviin sivuvaikutuksiin.
     
  19. quakes

    quakes Guest Guest

    Liittynyt:
    11.06.2008
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tätä olen miettinyt tuossa pleikkarissa että mikä järki noilla ylösmuunnoilla (88,2kHz ja 176,4kHz) oikein on? Jos cd:n "natiivi" on tuo 44,1kHz niin miksi sitä pitäisi vielä muuntaa ylöspäin ennen vahvistimelle vientiä? Onko tuossa edes mitään teoreettista hyötyä/järkeä?
     
  20. jusky

    jusky Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 853
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllähän sen niin on, notta turha se on vääntää ylinäytteistyksiä, jos lähdemateriaali on kuitenkin se 16bit/44.1khz. Ylinäytteistyksestä ei ole mitään todistettavaa hyötyä normaalin cd-materiaalin kanssa. Keskittyisivät tekemään vaan hyviä DACeja tuolla 44.1khz:llä ja panostusta analogiaosuuteen cd-soittimissa. Multisoittimien pitäisi myös toimia niin, että ne valitsevat automaattisesti oikean näytteistyksen lähdemateriaalista. SACD 1bit/2,8224mhz, dvd-audio 24bit/192khz ja cd 16bit/44.1khz.