Dyyni (2020, Denis Villeneuve, Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin ym.)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Moderaattori, 10.09.2020.

  1. ZED

    ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

    Liittynyt:
    19.03.2002
    Viestejä:
    3 672
    Saadut tykkäykset:
    237
    Olihan tää nyt oikeen huikee. Mutta ei toimi irrallisena yksittäiskappaleena. Hienoa scifiä.
    ****/*****.
     
  2. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 365
    Saadut tykkäykset:
    1 401
    Pieni offtopic. Tuo 2,39:1, 16:9 tai vastaava merkintä löytyy yleensä useammastakin bd-levystä. Tarkoittaa siis sitä, että varsinaisen kuvan kuvasuhde on 16:9 ja sen sisällä esitettävän elokuvan kuvasuhde on 2,39:1. Eli ylhäällä ja alhaalla on mustat palkit.

    Onhan noita vaihtuvan kuvasuhteen leffojakin toki olemassa. Ensimmäiseksi tulee mieleen Interstellar. Oliko joku Bätmänkin....
     
  3. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Niin, onko itse asiassa muita kuin Nolanin elokuvat? (sori offarista, ehkä parempi mahdolliset jatkot johonkin muuhun ketjuun)
     
    nepa tykkää tästä.
  4. terppa666

    terppa666 Tunnettu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.10.2001
    Viestejä:
    439
    Saadut tykkäykset:
    51
    Olipa tylsä elokuva, **/*****.
     
  5. ZED

    ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

    Liittynyt:
    19.03.2002
    Viestejä:
    3 672
    Saadut tykkäykset:
    237
    Toki tiesin tuon tavanomaisen merkintätävan tarkoitusperän. Mutta siksi halusin varmistella asiaa koska ilmeisesti tämäkin leffa, kuten nuo Nolanin tuotokset, on alunperin tehty muuttuvakuvasuhteiseksi. Eli välillä on IMAX-kamaa:

    https://www.imdb.com/title/tt1160419/technical

    Niinkin "hurja" kuin 1.43:1 on siis joissakin kohdissa ollut alkuperäinen kuvasuhde. Mutta hyvä ettei tuota oltu tuotu BD-formaattiin.
     
    nepa tykkää tästä.
  6. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 938
    Saadut tykkäykset:
    1 333
    Christopher Walken has scored the small but key role of Emperor Shaddam IV in Denis Villeneuve’s “Dune: Part Two” which begins shooting in July in Budapest. Walken will play the ruler of the known universe who was the one that initially sent the Atreides family to Arrakis in order to cause their downfall. Jose Ferrer played the character in David Lynch’s 1984 feature.

    Walken marks the final casting of the three major roles from the novel that weren’t in the first film. Florence Pugh and Austin Butler take on the other two parts of Princess Irulan and Feyd respectively.

    Hienon näköinen oli ensimmäinen osa. Jotenkin vaan mietin, että miksi dyyni? Tarina on niin puhki kulunut. Osaan käytännössä sanatkin ulkoa.

    Tuolla lahjakkuudella, kun olisi tarttunut johonkin muuhun SciFi tiiliskiveen, jota ei ole jo kahdesti filmattu. Ilmestysten avaruus, Hyperion, Linnunradan ääret, Rengas maailma, Loputon sota ja näitä riittää...
     
    Viimeksi muokattu: 05.09.2022
  7. IlkkaP

    IlkkaP Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    05.01.2002
    Viestejä:
    1 066
    Saadut tykkäykset:
    281
    Apple TV+ tauolle ja uudistunut HBO Max ensi kertaa tilalle. Ensimmäisenä tuli katsottua tämä elokuva, ja onhan tämä visuaalisesti aivan mahtava. Juoni etenee aika hitaasti, mutta se lienee ollut ohjaajan tarkoituskin. Nyt kakkososaa odotellessa.
     
  8. Collector

    Collector Tunnettu käyttäjä

    Liittynyt:
    17.05.2022
    Viestejä:
    354
    Saadut tykkäykset:
    16
    Kannattaa muuten lukea tai kuunnella 1.kirja, noin 40 % ... niin saa paljon enemmän irti Dyynin maailmasta. Aikanaan kävin leffassa tämän katsomassa, MUTTA homma ei ihan auennut. Sitten kuuntelin Bookbeat kautta suomeksi, ekasta kirjasta sen osan mitä elokuvissa näin, eli se osa 1.

    Odotan inolla osaa 2. Villeneuve yksi suosikeistani, Dyyni (2021) löytyy 4K Ultra HD julkaisuna ja on todella laadukas ja hieno helmi omassa kokoelmassani.
     
  9. hansolo

    hansolo Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    01.11.2002
    Viestejä:
    4 847
    Saadut tykkäykset:
    566
    Kakkososan ensi-ilta viivästyy maaliskuulle. Harmi. En ole seurannut lakon syitä tai uutisointia yms., mutta ymmärtääkseni siellä ihan aiheesta lakkoillaan.

    https://yle.fi/uutiset
     
    makemich ja nepa tykkäävät tästä.
  10. El Grande

    El Grande Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 899
    Saadut tykkäykset:
    375
  11. hansolo

    hansolo Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    01.11.2002
    Viestejä:
    4 847
    Saadut tykkäykset:
    566
    Julkaistaan ajallaan vai ei julkaista?
     
  12. IlkkaP

    IlkkaP Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    05.01.2002
    Viestejä:
    1 066
    Saadut tykkäykset:
    281
  13. 71 dB

    71 dB Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 697
    Saadut tykkäykset:
    879
    Suomen tv-ensi-ilta (TV5). Pitihän se hyödyntää. Tämä on ollut sellainen vähän kiinnostava leffa, joten "ilmaiseksi" näkeminen telkusta sopii minulle. Onneksi en mitään Blu-ray-lättyä tästä hankkinut. Puuduttava leffa. Mauton, hajuton ja banaali. Tällaisia nämä nykypäivän ison budjetin leffat tuppaavat olemaan. Vika voi toki olla minussa, kun en näistä juuri mitään irti saa. Olen tällainen melkein 53-vuotias änkyrä, joka muistelee jotain kasarileffoja nostalgian pauloissa. Mikä tässä leffassa sitten on niin "pielessä" minulle? Onhan tämä selvästi hyvin tehty elokuva.

    Aloitetaan vaikka väreistä. Minua on jo noin 10-15 vuotta risonut monien uudempien elokuvien värimaailma. Joko se on jotain "orange & teal" -muottia tai sitten tällaista haaleaa seepia-tyyliä. Joo, tottakai aavikko hiekkoineen on haaleaa seepiaa, mutta pitääkö lähes kaiken leffassa mukailla tätä väriteemaa? Pitäisikö katsojan uskoa, että planeettojen väliseen matkustamiseen kykenevät sivilisaatiot eivät ole keksineet sinistä maalia seiniin tai purppuranväristä kangasta vaatetukseen? Tai miten olisi eri värilämpötiloissa tapahtuva valaistus? Värien käyttö on siis todella latteaa tässä leffassa. Mahdollisuuksia "missataan" oikein liukuhihnalla: Ornithopterit on sinänsä ihan kivasti suunniteltu, mutta innoitus niihin on sudenkorennoista. Miksei siis oltu "matkittu" sudenkorentojen värejä? Siis kiiltävää vihreää ja sinistä. Tuohan olisi tuottanut mielenkiintoisen kontrastin seepianväristä hiekkataustaa vasten. Miksi hallitsevien aatelissukujen jäsenet tyytyvät elämään tällaisissa värittömissä seepia-maailmoissa, eivätkä komenna palvelijoitaan maalaamaan seiniä rikkain värein?

    Jatketaan vakavuudella. Ilmeisesti eläminen värittömässä maailmassa tekee ihmisestä ilottoman. Hahmot jäävät väkisinkin yksipuolisiksi, kun koko leffa mennään melkein sama ilma kasvoilla. Katsojan (ainakin minun) on vaikea samaistua oikein mihinkään, koska hahmot käyvät läpi niin suppean kirjon tunnepuolen sävyjä. Miten tragedia voi merkitä mitään, jos sen kokeva hahmo on ollut masentunut kaiken aikaa? Tarina vakavuus ei ole mikään tekosyy naurun poissaoloon. Nauru voi olla tehokas hysteerinen toivottomuuden ilmaisu. Ohjaajana olisin kannustanut näyttelijöitä voimakkaampaa tunteiden ilmaisuun tällaisen jähmeän stoalaisuuden sijaan.

    Ohjauksesta puheenollen nykyelokuvia riivaava asemoinnin (blocking) puute vaivaa tätäkin rainaa ja sekin latistaa leffaa minulle. Onneksi leikkaus oli sentään kohtuullisen hidasta, mutta asemoinnin puute yhdistettynä hitaaseen leikkaukseen johtaa helposti puuduttavaan ja kankeaan elokuvakokemukseen erityisesti, mikäli leffassa on paljon muitakin puuduttavuutta aiheuttavia piirteitä. Leffassa ei siis ole kohtauksia, joissa usea kuvakulma on yhdistetty yhdeksi otoksi liikuttamalla kameraa ja näyttelijöitä niin, että syntyy eri kombinaatioita sen suhteen mitkä hahmot milloinkin kuvassa näkyvät ja millä tavalla.

    Hans Zimmer musiikki ei ole huonoa, päinvastoin, mutta en ole koskaan innostunut siitä erityisemmin. Asiaa ei auta nykyinen elokuvamusiikin trendi, jossa musiikki on eräänlainen äänitausta, joka koostuu "komeista" äänimatoista (tai vaihtoehtoisesti perkussioinstrumenttien paukkeesta toimintaleffoissa), jotka soivat lähes samankaltaisina kohtauksesta toiseen. Minusta tämä on musiikillinen vastine seepianvärisen estetiikan puuduttavuudelle. Musiikki on lähes kokonaan hitaasti vaihtuvia sointuja pedaalinuotteineen ja uhkaavine törähdyksineen, joilla yritetään saada katsojassa emotionaalinen reaktio aikaan. Mieleenpainuvat leitmotif-teemat loistavat poissaolollaan. Mikä on Paul Atreidesin teema? Ai niin, sellaista ei ole. Hans Zimmer ei sellaista jaksanut säveltää. Parissa kohtauksessa musiikit kyllä istuvat kohtaukseen, mutta suurin osa ajasta olo on kuin taustalla soisi johonkin toiseen leffaan tarkoitettu äänimatto. Blade Runner 2049? Interstellar? Kaikki on yhtä "komeaa" äänimattoa kuitenkin, joten musiikit voisi varmaan pistää uusjakoon. Dunen musiikit Blade Runner 2049:ssa jne. Mitä väliä?

    Ääniraitaan liittyvä toinen omituisuus nykyleffoissa on hiirenhiljaisuus monissa kohtauksissa. Dialogi saattaa olla AINOA ääni kohtauksissa ikäänkuin koko muu maailma olisi hiljaa. Valaistus ei surise. Tuuli ei ulise. Vaatteet eivät kahise. Tuollainen hiljaisuus on hermostuttavaa ja luonnotonta. Eivät nuo hahmot missään kaiuttomassa huoneessa oleskele. Taustalla pitäisi olla jotain hiljaista ääntä, jonka katsoja kuulee vain alitajuisesti huomiotaan kiinnittämättä, mutta ilmeisesti foley-äänien tekijöille ei haluta maksaa kuin vain kohtauksista, joissa ääniä on pakko olla (esim. maljakko heitetään seinään). Myös Dune "kärsii" tästä luonnottomasta hiljaisuudesta rauhallisissa kohtauksissa.

    Saatat olla eri mieltä kanssani. Saatat pitää tätä leffaa koukuttavana mestariteoksena. Ehkä olet minua älykkäämpi ja osaat nauttia tällaisesta taiteesta. Et voi kuitenkaan väittää, etten perustele mielipidettäni. Lopetan arvostelun positiivisemmassa sävyssä. On tässä leffassa hyvääkin minusta. Ei se mikään kalkkunaleffa tietenkään ole. Paikoitellen se on komeaa katsottavaa ja osuu jopa naulan kantaan. Stellan Skarsgårdin esittämä paroni Harkonnen on minusta onnistunut hahmo, joka vastustaa yllä esittämääni kritiikkiä hahmojen tylsyydestä. Jason Momoa vastaa leffan sympaattisimmasta hahmosta ja Dave Bautista osaa lihaskimpun roolit. CGI on huolellisesti toteuttettua, mutta ei mitään erityistä silmäkarkkia.
     
    klmake ja nepa tykkäävät tästä.
  14. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 938
    Saadut tykkäykset:
    1 333
    Älä pyytele anteeksi. Miksi älykkäiden mielipide elokuvista olisi tärkeämpi kuin muiden?

    Toki aika samoilla linjoilla olen kanssasi. Ihan ok, mutta tökkii monella saralla. Kauniita kuvia, mutta kun juonesta ei oikein voi poiketa, niin kuin katsoisi uusintaa napakympistä kymmenettä kertaa. Vähän kuin uusi Tuntematon. Käytiin oikein teatterissa katsomassa. Kauniita kuvia, mutta kun kaksi edellistä on nähty tusinan kertaa, niin lopuksi vain miettii, että miksi halvatussa tämä kuvattiin taas uudestaan, kun maailma on täynnä hyviä sotakirjoja/SciFikirjoja?
     
    71 dB tykkää tästä.
  15. Super-J

    Super-J Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 225
    Saadut tykkäykset:
    478
    Olen tuosta ja oikeastaan kaikesta muustakin mitä kirjoitit vahvasti eri mieltä mutta ei se mitään, jokaisella on toki oikeus mielipiteeseensä. Itse esimerkiksi tykkäisin elää mieluummin tuollaisessa Dyynin kaltaisessa "värittömässä" maailmassa kuin tässä missä mm uusia taloja maalataan vaikka millä väreillä, kokonaisia kaupunginosia joissa joka kerrostalo on eri värinen, jollain kivalla pastellivärillä maalattu... *oksennus* :(
    Enkä kyllä vaatetuksessanikaan suosi värien käyttöä vaan pukeudun enimmäkseen mustaan, räikeimmillään maastokuvioon...

    Odotan innokkaasti jatko-osaa joka on jo valmis ja piti tulla teattereihin näihin aikoihin mutta valitettavasti näyttelijöiden lakon vuoksi siirtyi ensi vuoden puolelle. (Koska lakossa ollessaan näyttelijät eivät voineet promota leffaa syksyn aikana, mitään muuta syytä viivästykseen ei ole)

    Lisäksi HBO:lta on tulossa tähän samaan jatkumoon jonkinlainen esi-osa tv-sarja Dune: Prophecy.
     
  16. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 938
    Saadut tykkäykset:
    1 333
    Tietysti odotan myös tuota kakkosta ja aion katsoa ne putkeen. Toivottavasti saa tehtyä myös kolmosen, kun Dyynin Messiaassa on ihan mielenkiintoinen tarina myös ja sitä ei ole kulutettu loppuun. Tietysti on tuo TV-sarja, mutta se ei monista eri syistä noussut yhtä hyväksi kuin alkuperäinen TV-sarja.
    Ihan tiedoksi vain, että kohta on ilmestymässä aikaisemmin suomentamaton romaani Herbertiltä, joka jatkaa Dyynin saagaa eli Dyynin lapset viikolla 47.
     
    nepa tykkää tästä.
  17. Kristian

    Kristian Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    31.10.2002
    Viestejä:
    2 771
    Saadut tykkäykset:
    116
    Eikö Frank Herbertin kaikkia kirjoja oltu vielä käännetty? Miten se edes voi olla mahdollista, kun kyse on kuitenkin yhdestä tärkeimmistä SF-kirjailijoista... :eek:
     
    KILLPATRICK ja nepa tykkäävät tästä.
  18. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 938
    Saadut tykkäykset:
    1 333
    Oliko tämä vitsi vai provo? Toki ihan hauska, joka korostaa tätä meidän kotoa suomennetun kirjallisuuden saralla.
    Well, if there`s a bright center to the SciFi literature, you`re on the nation that it`s farthest from.
     
    nepa tykkää tästä.
  19. Kristian

    Kristian Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    31.10.2002
    Viestejä:
    2 771
    Saadut tykkäykset:
    116
    Ei todellakaan ollut vitsi taikka provo. Ihmettelen todellakin, koska suomeksi on käännetty paljon vähäpätöisempiäkin kirjoja. Itse en ole lukenut tämän genren kirjoja suomeksi sitten teini-iän, joten kääntämättömyys oli mennyt kokonaan ohi... :/
     
  20. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 938
    Saadut tykkäykset:
    1 333
    Siis onko yhtään SciFi/Fantasia kirjailijaa, jonka koko tuotanto olisi käännetty suomeksi?
    Siis voi olla jotain nuorena kuolleita tai parin kirjan tekijöitä, mutta pääsääntöisesti aina jää jotain suomentamatta ja joskus suomennetaan vain yksi. Otetaan esimerkkinä ilmeisesti Suomessa suosittu Alastair Reynolds, kun on häneltä 20 kirjaa suomennettu, niin häneltä on kuitenkin kymmenkunta suomentamatta ja tämä on siis hyvä tapaus. Monesti jää maailmalla suosittu sarja Suomessa kesken. Tuolla TV puolella oli puhetta Wheel of Time (Ajan pyörä) sarjasta. Siitä jätettiin kolme viimeistä tiiliskiveä suomentamatta.
     
    nepa tykkää tästä.