Mikäli kyse tahallisuudesta, pitäisin todennäköisimpänä Halliksen kannattajan false flag operaationa Halliksen kannatuksen kasvattamiseksi.
Tietenkin on erittäin tunnettu eli ns. julkkis, vaikkakin toki ansioillaan. Toisaalta tunnetaan vahvana luonnon ystävänä (tämähän ei uuden sukupolven city-vihreistä enää välity), mikä vihreiden äänestäjien keskuudessa on varmasti meriitti. Tosin samalla todettakoon, että mies myös on harrastanut pienkonelentämistä ja moottoripyöräilee eli linkolamainen, ortodoksinen pyhimyshahmo ei ole eikä varmasti väitäkään olevansa. Jos vihreitä ajatellaan Uudellamaalla, on Jyrki Kasvi, jonka saavutukset ovat myös jääneet vähän piiloon. Tiedän, fiksu tyyppi ja etenkin digiasioissa asiantunteva, mutta kuitenkin eduskuntatason saavutuksista kuulee vähän. Vihreiden kolmanneksi ehdotettu nainen olikin sitten jo täysin "nevahööd". Eli tätä vasten ihan ymmärrettävää. Kyllä se niin vain on, että tunnettuus on iso valtti vaaleissa. Eduskunnassa istuu ja on istunut aika pitkä liuta entisiä toimittajiakin.
Löytyykö aiempien eduskuntavaalien yhteydestä tuollaisia vastaavia vertailuja kuin nyt HS:ssä? Sitten voisi vertailla, miten vahva korrelaatio noilla on varsinaiseen vaalitulokseen. Pidän vähän ongelmallisena tuollaista kyselyä, jossa yksi ihminen voi periaatteessa ilmoittaa mahdollisesti äänestävänsä kymmentä toistensa kopiota. Vaaleissa tällaisessa tapauksessa 90 % kohdalla se "ehdokkaasta tykkääminen" ei kuitenkaan realisoidu. Sampo Terhoa ja Jussi Niinistöä ilmoittaa Uudellamaalla voivansa äänestää peräti 9 prosenttia. Sinisen tulevaisuuden gallup-kannatus on tällä hetkellä 0,9 %. Kun persut hajosivat, HS teki vastaavantyylisen kyselyn, jossa muistaakseni jopa suurempi osa suomalaisista ilmoitti voivansa äänestää Sinistä tulevaisuutta kuin persuja. Todellisuus on kuitenkin ollut jakaantumisen jälkeen se, että persut ovat pyörineet melkein jatkuvasti 10 % paikkeilla ja Sininen tulevaisuus on saanut 1-2 % kannatusta. Oma perstuntumani on, että melkein voisi kokonaan haudata tällaisen kysymyksenasettelun.
Luulen että Hesari on halunnut hakea vähän uutta näkökulmaa yksittäisten ehdokkaiden suosioon, mutta suhde itse vaalitulokseen on aika vähäinen. Sopii paremmin presidentinvaaleihin, joissa on toinen kierros ja vain pari ehdokasta jatkossa. Yllätyin kuitenkin siitä, että Helsingissä Haavistoa voisi kuvitella äänestävänsä 44% kyselyyn vastanneista. Presidentinvaaliehdokkuus toi ilmeisesti aika paljon vetoapua. Mä luulen, että Sampo Terhon ja Jussi Niinistön kohdalla on se tilanne, että he ovat molemmat monen mielestä ihan ok, mutta käytännössä äänestetään mieluummin jotain puoluetta, jolla on mahdollisuuksia saada enemmän paikkoja eduskuntaan. Fakta lienee kuitenkin se, että Uudenmaan vaalipiiri tulee juuri Sampo Terhon ja Jussi Niinistön voimin olemaan sinisten vähiten huono vaalipiiri. Veikkaan, jos läpi menee ehdokas tai kaksi, niin nuo ovat ne potentiaaliset nimet. Itseäni on ärsyttänyt suunnattomasti YLEn vaalikoneen "Sinun eduskuntasi"-kuvio. Persujen kannattajat postaavat kilpaa kuvia, joissa persuilla on 90-115 paikkaa ja 7 tähden liike on seuraavana 20 paikalla. Tuollakaan tuloksella ei ole mitään tekemistä reaalimaailman kanssa.
Nyt saatiin sinisten linja esille. Siniset turvaa! Käykäähän nyt kaikki turvattomuutta kokevat äänestämässä näitä. Huvitti hieman, kun Sampo Terho kertoi, miten 2017 loikkauksessa ei ollut kyse pyrkyrien ministerinsalkuissa hinnalla millä hyvänsä roikkumisesta vaan "soinilais-vennamolaisen" linjan jatkumisen turvaamisesta. Sikäli kuin Vennamosta tiedän, niin hän oli pienen ihmisen asialla. Samoin Soini esitti olevansa, kunnes mahdollisti Sipilän hyvin oikeistolaisen hallituksen käytännössä myymällä äänestäjänsä. 2015 vaalien tuloshan ei tuollaiseen politiikkaan oikeuttanut, ja hallitus onkin nauttinut kansan keskuudessa selvästi alle 50 % kannatusta aivan alkuajoistaan lähtien. Kun minä mietin Sinistä tulevaisuutta, niin näen siinä hyvin oikeistolaisen puolueen*, en edes ripausta mistään "soinilais-vennamolaisuudesta". Tämä kuvastaa aika hyvin sitä onttoutta, mille koko viritelmä on rakennettu. *Toki kyse voi olla siitäkin, ettei Sampo Terho osaa pitää erillään omia ja puolueensa mielipiteitä. Vaalikoneiden perusteella siniset eivät edes ole mikään hirveän oikeistolainen, mutta sitä on vaikea uskoa Terhoa kuunnellessa, kun valtion alasajaminen ja yksilöön luottaminen tuntuvat olevan ainoita hokemia.
Diktaattoreille tyypillistä on luoda tiettyä retoriikkaa käyttämällä uhkia ja pelkotiloja kansan keskuudessa ja sitten kertoa kansalla, että on ainoa, joka voi antaa turvaa kansalle. Pelko on tehokkaimpia vallankäytön muotoja ja poliittisen oikeiston usein käyttämä keino. Trump käyttää tätä keinoa mestarillisesti. Vaalikampanjassaan hän sanoi "only I can protect you." Maga-hattulaiset tietenkin ymmärsivät tämän niin, että Trump on ainoa, joka pystyy pitämään kansan turvassa, mutta oikeasti hän tarkoitti, että pystyy puolustamaan evankelilaisen oikeiston etuja ja muista viis. Fiksumpi siis kysyy: "Kenen etuja Siniset oikein turvaavat?"
Eikö tämä sama ole persujen perusargumentti äänestää heitä? Minusta tuntuu, ettei Sinisen tulevaisuuden pohtimiseen kannata käyttää liikaa energiaa. Ennustan: Vaalikynnys ylittynee tällä kertaa, mutta jäänee parin edustajan lilliputiksi. Seuraaviin eduskuntavaaleihin mennessä nämä kaksi edustajaa siirtyvät muihin puolueisiin, koska poliittista tulevaisuutta ei oman puolueen voimin ole.
Eiköhän persujen äänestämisen pääsyynä ole ollut lähinnä se, että humaniaarinen maahanmuutto on Suomelle taloudellisesti haitallista ja lisää rikollisuutta, minkä lisäksi EU:ssa Suomi on nettomaksaja ja tekee osansa tunnollisemmin kuin muut. Aika harvassa on ne, jotka ovat äänestäneet persuja siksi, että "vihervasemmisto aikoo kieltää saunomisen, mutta Soinnnni turvvaaa!". Nyt sinisten perusviesti on jotain sellaista, että normaalia suomalaista elämäntapaa ja perhe-elämää ei voi viettää ilman, että tämä pyrkyripuolue erityisesti "turvaa" sitä.
Eikö tämä edelleen kuulosta persujen perusviestille? "Leijona-riipusmiesten elämäntyyli turvattava!!"?
No ei kuulosta. Ihanan yksioikoisen kuvan olet luonut perussuomalaisten äänestäjistä. Kivahan sitä olkiukkoa on tietysti mättää, mutta eipä sillä juuri mitään tekemistä todellisuuden kanssa ole.
Tänään muuten illalla luvassa vaalien viihdyttävin tentti, pienpuoluetentti Yle TV1 klo 21. Väyrynen kieltäytynyt, Liike Nyt ei mukana koska ei puolue, mutta muut edustettuina.
Onkos moni plazalainen käynyt jo ennakkoon äänestämässä? Itse tuli tänään käytyä. Ei, en kerro ketä äänestin... mutta sen voin kertoa ettei kyseessä ole keskustan, kokoomuksen, demareiden, vihreiden, sinisten eikä rkp:n ehdokas. Niin eikä sen väyrysen liikkeen ehdokas myöskään vaikka hesarin vaalikone sellaista suositteli..
No, Persuja varmaan äänestän. Ei siksi, että olisin saamaa mieltä heidän ohjelmastaan. Mutta, joskus viime vuosituhannella sain opetuksen kettutytöistä. Kovasti heitä paheksuttiin, mutta joku sanoi, ettei muutosta tule, kun me suuriin osa mennään vaan sillä mistä kaikki tykkää. En ole edelleenkään heidän asialla, mutta totta se on. Muutokseen vaaditaa radikaaleja. Eivät he saa kaikkea mitä haluavat, mutta tällä tavalla yhteiskunta pikku hiljaa muuttuu. Nykyisin koko ajan parempaan suuntaan, mutta mistä Trump siitä tietää...
Sdp:n etumatka kapeni, perussuomalaiset nousi kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi Jännä miten tuossa HS:n uutisessa ei lainkaan kerrota persujen nousun suuruutta. Piti itse kuvasta laskea ja sehän on aika jäätävä, yli 3 %. Jos Ylellä on tapahtunut vastaava pomppaus, niin heidän käyttämänsä gallup-firman mittaustavalla PS lienee tällä hetkellä jo 17-18 % kannatuksessa. Jos vielä käy niin, että Yle on oikeammassa kuin HS, niin jopa pääministeriys saattaa sittenkin olla mahdollinen persuille.
Tuo Hesarin gallup oli viimeksi se, jonka kohdalla ihmettelit persujen alhaista kannatusta verrattuna muihin galluppeihin. Ehkä silloin tuli tilastopoikkeama todellisesta alaspäin. Persuista ei näissä vaaleissa tule pääministeripuoluetta, vaikka teoreettisessa tilanteessa saisivatkin eniten ääniä. Muut puolueet eivät siihen kimppaan lähde.
En ole mitään pientä kannatusta ihmetellyt, vaan tarjosin gallupien välille osunutta tv-tenttiä mahdolliseksi syyksi Ylen ja HS:n gallupien erolle. Lopulta minulle jäi kuva, että HS:n gallupeissa muutenkin persujen kannatus on alempaa kuin Ylellä, koska ne korjataan eri tavalla. Ja jos ero johtuu korjauksesta, niin silloinhan tuon HS:n pompun voisi olettaa näkyvän myös Ylellä ylihuomenna julkaistavassa gallupissa? (Ellei sitten Yle tavoittanut juuri tuon saman nousun jo edellisessä gallupissaan, jolloin juuri se ehdottamani tv-tentti tai jokin muu siinä ajankohdassa tapahtunut asia todennäköisesti olisi todellinen syy maaliskuun gallupien tavallistakin suuremmalle erolle.)
Ainahan voi muodostaa vähemmistöhallituksen. Varmasti ainakin noista ns pienpuolueista löytyisi joku joka suostuu hallitukseen persujen kanssa, jos vaan pääsevät eduskuntaan. Väyrysen liike esimerkiksi. Luultavasti RKP:kin suostuu jos vaan ruotsinkielen asemaan ei puututa.
50 edustajan hallitus? Aika epärealistista ja johtaisi vain neljän vuoden pysähtyneisyyteen. Aivan liian kallis hinta mistään. En usko, että RKP ja persut mahtuu koskaan samaan hallitukseen. RKP humaanissa liberaaliudessaan ihan toisessa ääripäässä kuin Halla-ahon persut. En ylipäänsä usko persujen pääsevän hallitukseen tällä kertaa, kaikki ovat oppineet.
Väyrysellä on näköjään kovia nimiä mukana listallaan. Ritva Puolakka eli Dame Edna ja takapiruna liikkeessä Ednan vanha kamu Ilja Janintskin. Onnea vaan....