IMDB-asteikko. 10 = Täydellinen. Alle kymmenelle olen antanut kympin. 7-9 = solidista erittäin hyvään leffat. 6 = Raja-arvo sille onko leffa katsomisen arvoinen. Ts. jos tietäisin leffan olevan omalla asteikollani 5, niin en sitä juuri koskaan alkaisi katsomaan. Joku poikkeus voi olla. Ja jätän leffoja monesti kesken, mutta silloin en antaisi numeerista arvosanaa. Mielestäni leffan ei kuulu olla sellainen, että 3/4 ajasta kärsitään ja tuskaillaan, mutta "koska loppu oli niin mainio, niin koko leffa olikin mestariteos". Katson leffoja viihteen vuoksi, joten sen pitää olla vähintään tyydyttävää viihdettä alusta pitäen.
Itse vihaan tätä monien käyttämää yhdestä viiteen tähteen juttua. Tuohon voi niin hyvin naamioida mitä mieltä oikeasti on elokuvasta. Suosisin ennemmin tuota IMDB-asteikkoa. Myös desimaalit vielä entisestään lois uskottavuutta arvostelulle.
Ylitarkalla asteikoilla luodaan vain illuusio siitä, että arvostelu on jonkinlaista tarkkaa tiedettä. 1-10 on ok, mutta desimaalitarkkuus on jo reipasta liioittelua. Väitän, että kukaan ei kykene käyttämään desimaaleja johdonmukaisesti niin, että ne oikeasti kertoisivat jotain. Ainoa vaikutus on arvostelijan elämän helpottuminen. Jos 7,5 tuntuu hiukan liian hyvältä, voi laittaa 7,4 eikä tarvitse jäädä miettimään mikä sen oikeasti pitäisi olla. Oma suosikkini on viisi tähteä puolikkailla, niin saa käytännössä saman asteikon kuin 1-10, mutta mielleyhtymä kouluarvosanoihin vältetään. Viisi tähteä ilman puolikkaita on myös ok.
1-5 tähden asteikollakin on ihan hyvä olla lisämerkintöjä (omaan käyttöön). Jonkun elokuvan kohdalla voi joutua miettimään antaako esim. 2,5 vai 3 tähteä ja jos antaa 3, sen voisi merkitä vaikka 3 (-). Jos arpoo 3 ja 3,5 tähden välillä ja päätyy antamaan 3 niin sitten merkitsee 3 (+) jne.
Olen ehdottomasti 0–10-asteikon kannattaja. Käytännössä viiden tähden arvosana-asteikko on sama, jos käyttää myös puolikkaita tähtösiä, mutta miksei saman tien nojautuisi huomattavasti selvemmän ja yksinkertaisemman asteikon eli 0–10-asteikon puoleen? 0–5 on mielestäni liian suppea asteikko; ko. asteikolla valtaosa elokuvista saa joko kaksi tai kolme tähteä. Eroja ei synny helposti. 0–10-asteikossa toimivaa on myös se, että omia arvosanojaan voi kätevästi verrata IMDb:n arvosanoihin. Loppujen lopuksi tärkeintä ei ole kuitenkaan se, minkä arvosanan elokuvalle antaa. Tärkeintä on se, miten on elokuvan arvostellut.
Tarkoitat varmaan 1-10 asteikkoa (kuten IMDb:ssä). 0-10 asteikossa olisi 11 eri arvosanaa.. tosin tällöin olisi "keskimmäinen numero" -mahdollinen. 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Käytän tietysti periaatteessa 0-10-asteikkoa (näin se kirjoitetaan, Paskis tiesi), koska haluan pystyä antamaan puhtaan nollankin tarvittaessa. Mutta annan arvosanat tähtinä ja puolikkaina, niihin on vaan niin tottunut. Nollasta viiteen tähteen. Eipä noita arvosanoja nyt kuitenkaan viitsi lähteä selittelemään, koska arvosanani mukana tulee aina myös tekstiä, se kuvaa tarkemmin mielipidettäni elokuvasta.
Nolla tuntuu kyllä aika tylyltä arvosanalta. Itse en ole sitä toistaiseksi antanut millekään näkemälleni, mutta jos tulevaisuudessa vaikka jokin robotti tekee täysin itsenäisesti elokuvan, voisin kuvitella tuolle voivani antaa myös täyden nollan mikäli taso olisi riittävän huono.
Ai vähän kuten vaikka Michael Bay, Uwe Boll tai joku Marcus Nispel . Nolla voi olla tyly arvosana, mutta minkäs teet jos kaverit vain tekevät niin tylyn paskoja leffoja. Esim. Leonard Maltin käyttää jossain opuksissaan merkintään "Bomb" täysin susien leffojen kohdalla, vaikka muuten pienin arvosana on jostain syystä 1,5. Itse annan nollan tai oksennushymiön, jos leffa on sysipaska. Muutoin asteikko on 1-5 puolikkailla ja plussilla. Minusta se on kätevämpi kuin 1-10. Siinä on minusta aika paljon turhia arvoja. On varmasti ihan sama, että onko leffan keskiarvo 1,5 vai 3,5. Se on silti varmasti aika kuraa. Tietty osan mielestä asteikko 1-5 on liian suppea, mutta itse olen tosiaan taas päinvastaista mieltä.
No noissa kohdin puhutaan kieltämättä jo rikoksista ihmiskuntaa vastaan ohjausten ollessa ameeban tasoisia, joten pakko hyväksyä poikkeustapauksiksi.
Mahdanko olla itsekään koskaan nollaa antanut, en välttämättä. Mutta esim. joku Uunon veli tai Poliisiopisto 7 ei paljon enempää ansaitsisi, niissä voisin iskeä nollan pöytään.