Miten se on mennyt tuohon, että lippu maksaa kohta 20€? Samalla hintaa saa kaksi kohtuu uutta levyä kotiin kiikutettuna.
Onko joku löytänyt tapaa, jolla pääsisi selaamaan salikohtaisesti leffojen näytösaikoja? Kiinnostaisi testata tuo uusi sali, muttei kiinnosta mikään Independence day -tuuba. Noh, selasin nyt sitten loppujen lopuksi lauantain kaikki leffat Tennarin osalta, ja näköjään tuolla ei pyöri yhtään mitään muuta kuin ID:tä. Ehkä loppukesästä sit.
Varmaan jo ensi viikosta on jotain muuta tarjolla. Mielestäni on ihan ymmärrettävää, että kesän yhtä isoa leffaa pyöritetään ykkössalissa ainakin yhden viikon verran. En sitten mene sanomaan, että mikä hittileffa siellä pyörii ensi viikolla.
Voisi kuvitella et Ice Age 5 sekä Tarzan 15.7 ja Ghostbusters sekä Star Trek 3 22.7 alkaen..oisko siihen asti IDtä
Tapana on ollut kerätä perjantaisin Hesarin elokuva-arviot talteen omaan elokuvatietokantaan vastaista varten. Sekä samalla kirjata ylös kunkin elokuvan teatterinimi, levittäjä, ensi-iltapäivä ja ikäraja Finnkinon sivuilta. Finnkino uudisti kesällä sivustoaan minun kannaltani vittumaisella tavalla. Ensi-iltaelokuvat eivät ole enää Elokuvat-sivun ylimpänä ensimmäisenä. Ne eivät myöskään tule näkyviin Ohjelmistossa nyt -sivun kautta, jossa on viimeviikkoisia tai vanhempia elokuvia. Eivätkä Tulevassa ohjelmistossa, jossa listataan seuraavan viikon ja myöhempiä leffoja. Kaiken järjen mukaan viikonlopun viettoon valmistautuvat ihmiset ovat kiinnostuneita juuri nimenomaan tänään ohjelmistoon tulleista uutuuselokuvista. Finnkinosta neuvottiin, että pitää mennä etusivulle, jossa ensi-iltaelokuvia voi kelata vasemmalla ja oikealla olevien nuolien avulla. Tänään siellä ovat Kommuuni, Doria etsimässä, Captain Fantastic ja Viimeinen tango. OK, mutta kun noita kuvia klikkaamalla ei saa näkyviin mitään tietoa elokuvista. Käyttökelpoisimmaksi tavaksi löytää esimerkiksi elokuvan Kommuuni tiedot, on osoittautunut kirjoittaa Googleen "Finnkino" ja "Kommuuni", jolloin pääsee oikealle sivulle. Tässäkin on se ongelma, ettei kaikkia elokuvia näytetä kriitikoille ennakkoon, joten ohjelmistoon saattaa tulla elokuvia ilman että niistä on julkaistu arvostelua.
Klikkasin Viimeisen tangon kohdalla "Liput"-nappia, joka vei sivulle jossa kerrotaan elokuvan ensi-iltapäivä ja ikäraja. Siltä sivulta elokuvan nimeä klikkaamalla pääsee tarkempiin tietoihin elokuvasta, mm. levittäjä löytyy sieltä.
Espoon Isoon Omenaankin tulossa SCAPE-sali: http://www.lansivayla.fi/artikkeli/...oon-sali-huipputekniikalla-ja-luksuspenkeilla
Juttua IMAXin kohtalosta Suomessa http://yle.fi/ylex/uutiset/suomessa...o_leffojen_takapajulaksi_ilman_sita/3-9410719
En tiedä sen enempää IMAXin tekniikasta (pitäisi tutustua), mutta eihän tämä lause yllä olevan linkin takana olevasta jutusta oikein kuulosta millään tavalla järkevältä: "IMAX-elokuvat kuvataan eri tavalla kuin “perinteiset” elokuvat: filmi kulkee IMAX-kamerassa eri suuntaan, jolloin yhdelle ruudulle mahtuu suurempi kuva." Että siis mitä?
Perinteinen filmi on 35-millistä ja filmiruudut ovat poikittain, kun taas IMAXissa filmi on 70-millistä ja filmiruudut ovat pitkittäin. IMAXin wikipedia-sivulla on selkeä kuva asiasta. https://en.wikipedia.org/wiki/IMAX
Eli tuo lause on siis ihan yhtä tyhmä kuin ajattelinkin. Se, että filmi on "toisinpäin" ei itsessään tarkoita, että kuva olisi isompi. Vaan kyse on siitä, että IMAXissa on ihan erikokoinen filmi. Sillä missä suunnassa yksittäiset filmiruudut menevät kameran läpi ei ole mitään merkitystä.
On sillä hieman merkitystä, koska filmiruudut ovat suorakaiteen muotoisia. Vaikka filmikoko olisi sama, pitkittäin mahtuu isompi filmiruutu kuin poikittain.
Ainahan voidaan filmi tehdä siten, että ruutu on samoin päin, oli sitten ruudun suhde mikä tahansa. Eli IMAXissa vain kela menee tietyssä suunnassa kameran läpi ja filmiruudut ovat sen mukaisesti laitetu kelaan. Ellei sitten ko. filmikela ja ruudun koko ole ollut olemassa jo aiemmin ja IMAXissa vain keksittiin ajaa se kameran käpi toisin päin. Mitä tosin hieman epäilen. Ja sitten toki se, että jos koko filmiruutu valotetaan, niin eihän kuvan koko siitä muutu. Eli esim. 5cmx3cm ja 3cmx5cm (keksityt mitat) ovat ihan saman kokoisia. Toki elokuvakäytössä ensimmäisessä on järkevämpi kuvasuhde, jolloin pinta-alaa voidaan hyödyntää paremmin.
Pitää vääntää rautalangasta näköjään: 35 millin filmille mahtuu noin 21,95 mm * 18,6 mm kuva, eli kuvasuhde 1,18:1. Jos filmiruutu kuvattaisiin pitkittäin, filmille mahtuisi mahtuisi suunnilleen 25,9 mm * 21,95 mm kuva. Ero ei toki ole suuri, koska filmiruudun kuvasuhde on noin neliömäinen.