Olen suunnitellut hankkivani Genelecit pc-käyttöön - mp3-musiikkiin (rockista black metalliin :king ja leffoihin, mutta en tiedä mihin malleihin kallistuisin. Tuo 2 x 6010A & 5040A -kombo tietty vaikuttaa mehukkaalta, mutta kuinka riittävä pelkkien 6010A -purkkien bassotoisto olisi? Toinen samaan hintaluokkaan sijoittuva ratkaisu olisi 2 x 8020B, joista tosiaan luulisi löytyvän sitten enemmän potkua pelkkiin 6010A -malleihin verrattuna eikä subwoofer olisi tarpeellinen. Eivätkö molemmat (6010A & 8020B) mallit olisi kuitenkin sopivat käyttötarkoitukseeni, vai onko joku olennainen ero? Sijoittelun kannalta 2.0 olisi jonkin verran miellyttävämpi vaihtoehto kuin 2.1. Ehkä hieman sekava viesti, mutta neuvoja ja mielipiteitä otetaan mielellään vastaan. :hitme:
Olet oikeassa. 8020B:tä tehtiin muutaman kuukauden ajan mustilla detaljeilla ennen vaihtoa valkoisiin.
Bassotoiston riittävyttä toisen puolesta on aika vaikea mennä arvioimaan, mutta musiikkimaku huomioon ottaen uskaltaisin melkein sanoa, että pelkät 6010A:t eivät riitä sinulle. Erillinen subwoofer mahdollistaa myös monipuolisemmat säädöt, koska bassojen taso on vapaasti säädettävissä. Stereopariksi suosittelisin jopa 8030A:ta, joka taitaa hintansa puolesta sattua lähelle 2x6010A+5040A -komboa. Tämä olisi oma valintani, jos painotetaan enemmän musiikkiominaisuuksia ja äänenlaatua.
Kiitos vastauksesta! Nyt olen ehkä hieman kallistunut tuon 2x6010A+5040A -kombon puolelle. :thumbsup:
Yhdyn Zipmanin kommentteihin. 2x6010A+5040A:lla bassotoisto ulottuu ehdotettuja 2.0 -settejä alemmaksi ja mahdollistaa monipuolisemmat säädöt basson osalta, mutta 80x0:lla taas saat tarkempaa ja musikaalisempaa ääntä ilman matalimpia murinoita. Itsellä 8030 riittää musiikilla vallan mainiosti, mutta makuja on monia. Ota liikkeestä testiin ja kuuntele mikä miellyttää eniten.
Mitäs mieltä Zipman ja kumppanit ovat 6010/8020:n in-wall-tyyppisestä asennuksesta? Ainakin 8040:lle on tarjolla erillinen asennuslaatikko tätä varten. Pienemmillekin voisi vastaavan pykätä itse, mutta meneekö homma jostain syystä enemmän tai vähemmän reisille ja kannattaako asiassa ottaa jotain erityistä huomioon?
Päästääkö 5040A mitään ääntä lävitseen IN ja OUT liittimien välillä, jos virtakytkin on katkaistu? Ajattelin että olisi kiva jos subin saisi myöhään illalla pois päältä helposti virtakytkimestä napsauttamalla jolloin subi olisi pois mutta pääkaiuttimien ääni kuuluisi silti normaalisti. Tällöin tietysti pitäisi mennä ylipäästösuodattimenkin ohitse, jotta 85Hz matalemmat taas toistuvat pääkanavista. Ei oikein huvita ajatus subin alla olevan volume nupin jatkuvasta pyörittelystä...
Semmosta tässä mietin ku minulla on tuommoiset 6010:t tuolla olohuoneessa, n. 40cm betoniseinästä ja olen tuolta kaiuttimien takaa säätänyt tuon -4dB Bass Tiltin päälle, niin onko tämä oikea menettely vai tarkoittaako tuo Quick Setup Guiden "Against the wall", että kaiutin on ihan seinässä kiinni?
Ei tuohon ole mitään yksiselitteistä säätöä. Jokainen säätää tilan ja kuuntelutottumuksien mukaan. Genelecin oma ohje on semmonen (melko hyvin kylläkin) suuntaa antava bass tilt säätöön. Vissiinkin monessa tavallisessa huoneessa toimii paremmin joku muu kuin 0-asento. Itsellä (8020) on kaukana sivuseinistä, ~50cm päässä takaseinästä ja käytän -2db asentoa. 0-asento tekee bassosta jo liian muhkean, sävyt kärsii.
Olen hankkimassa etukaiuttimiksi 3X 8030A (valkeita). Onko jaloille olemassa sellaista seinäkiinnitysvaihtoehtoa, että kaiuttimet saisi tarpeeksi irti seinästä? Suosituksia? Kuvassa pääkaiuttimien paikat tulevat olemaan noin nykyisen laitepinon ja lintujen kohdalla. Keskikaiutin TV:n päällä tai alla, ilmeisesti parempi olisi päällä. (Taso poistuu kuvioista). Ajatus: seinäkiinnike tarvittanee ainakin keskelle, jos TV:n päälle. Kuvioon tulee myös subbari (ei Genelec). Jos pääkaiutin ei ole jalustalla, voi subbarille kenties saada helpommin sijoituspaikan keskempää
Haluan vetää sivukaiuttimille (8020B) signaalit ja sähköt. Piuhoille tulee mittaa jotain 10 ja 12 metriä. Genelecillä on tuote 1510-302B Musta signaali- / virtakaapeli. 50m kelan OVH on 460/kpl. Onko suunnilleen yhtä laadukasta ja mieluummin valkeaa ja edullisempaa kaapelia olemassa? Tausta: laitan kaiuttimet ja subbarin master-slave pistorasian taakse, jota vahvistin ohjaa. Siksi näinkin pitkä veto myös sähkölle.
Eipä tuohon mitään suurempaa vastalausetta ole. Hyvin harva on kysellyt valmiita laatikkoja noille pienemmille malleille, joten siksi sellaisia ei ole meidän puolesta tehty. Lisävarustekatalogin sivulla 10 on karkea ohje 8030A:n laatikolle, jota voi soveltaa myös pienemmille malleille. Laatikon seinät lukuunottamatta pohjaa tulee vuorata esimerkiksi 30 mm kohtuullisen tiheällä vaimennusaineella heijastusten vähentämiseksi. Erillinen kansilevy on suositeltava asennettavuuden takia. Kaiuttimen välittömässä läheisyydessä oleva seinäpinta tulisi olla vailla suuria poikkeamia heijastusten vähentämiseksi. Lähellä olevan seinäpinnan vuoraaminen akustointilevyllä auttaa myös tilannetta.
Ei päästä. Kuvailemasi toiminto on subwooferin bypass-toiminto, joka löytyy 7060B ja isommista malleista. Valitettavasti edullisimmassa malleissa täytyy tinkiä joistain ominaisuuksista. Jos järjestelmässä on AV-vahvistin, ko. toiminto löytyy yleensä myös siitä. Tällöin pääkaiuttimien signaalia ei tule kierrättää subbarin kautta.
On vaikea määritellä mitään tiettyä etäisyyden raja-arvoa, mutta kyllä tuollainen 40 cm etäisyys raja-pintaan aiheuttaa sen verran basso- ja alakeskialuekorostusta, että bass tiltin käyttö on suositeltavaa. Onko sopivampi arvo sitten -2 dB vai -4 dB, on vaikeampi kysymys, koska se riippuu myös paljon kuuntelijan mieltymyksistä. Toinen pitää hieman tukevammasta äänestä, kun taas toiselle hieman ohuemman kuuloinen ääni on parempi. Kumpikaan ei ole yhtään enempää "oikeassa". Mittauslaitteistolla voi tietysti tutkia taajuusvasteen käyttäytymistä, mutta ei sitäkään saisi pitää absoluuttisena totuutena.
Ko. kaapelissa signaali- ja virtakaapelit ovat vain liitetty kulkemaan vierekkäin, mutta mikään ei estä vetämään niitä toisistaan erillään. Tällöin kaapelivalikoima laajenee huomattavasti. Noin pitkät kaapelit menevät yleensä DIY-hommiksi.
Esim. St. Paul's Soundissa tekevät eri mittaisia signaalipiuhoja Neutrik Pro XLR-liittimillä, veikkaisin että hinnat ovat melko kilpailukykyiset. Täällä muuten päivittyi leffahuoneen subbari 7060A>7060B. 7060A jatkaa toistaiseksi olohuoneessa Dynaudion seinään upotettavien IP17-ämyreiden kanssa. Eli vähän matalampia murinoita... 8030A/8040A kummittelee yhä mielessä etukajareiksi. Sitten aikanaan...
TV:n etulaita on ja tullee olemaan noin 31 cm seinästä. Keskikaiuttimen etulaita sille tasolle varmaan. 8030A on 17.8 cm syvä, joten kaiuttimen takaosa olisi seinästä noin 13 cm. Jos asennusohjettanne lukee (30 asteen kulmat), sama etäisyys sweet spotista kaikilla etukaiuttimilla ja vähän trigonometriaa vanhasta muistista veivaa, olisi ihanteellisesti sijoitetun vasemman ja oikean kaiuttimen etulevyn keskikohdan etäisyys seinästä 62 cm, joten kaiuttimen takaseinästä kaiuttimen sivun suuntaisesti huoneen seinään etäisyyttä 44 cm (keskipiste). Voi olla että mahdollisesti vähän lähemmäs seinää pitäisi laittaa. Jalat: vaihtoehtona minulla on laittaa vasen ja oikea etunen erikseen ostettaville sopivan korkeille jalustoille. Tai sitten suoraan seinään. Pohdin, koska jalustoissa on vapaamman sijoittelun ja paikan hakemisen etu. Seinäkiinnitys taas jättää tilan kaiuttimen alla vapaaksi esim. subwooferille tai laitteille. Ovatko nämä etäisyydet seinästä miten tolkullisia muuten
Tuossa Zipmanin laittamassa liitteessä sivulla 11 on myös VESA -adaptereita, jolloin kaiuttimet voi laittaa VESA -näyttökiinnittimillä (esim tällä). Tuommoinen sallii sitten jo vähän sijoittelun muuttamistakin..
Mistä noita 4000 sarjalaisia saa ja milloin? Missä hintaluokassa ne liikkuu ja onko pohjassa 3/8" liitin jalustalle?