Genelec-ketju

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana johannesk, 16.12.2009.

  1. vemkki

    vemkki Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    4 047
    Saadut tykkäykset:
    358
    Kysyjä kyllä sanoi, että 30% olisi leffakäyttöä.
     
  2. Antimidas

    Antimidas Guest Guest

    Liittynyt:
    29.04.2011
    Viestejä:
    252
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuinka alas subin tarvii ees kerrostalovoimakkuuksilla mennä? Eiks korva ala oleen jo aika epäherkkä siellä 20-25hertsillä. Eli ennenku ne äänet alkaa subista kuulumaan, ni naapuri onki jo oven takana hakkaamassa.. Eli kuin paljon pitää olla desipelejä enneku 20-25 hertsiä alkaa kuulumaan?
     
  3. Olvipolvi

    Olvipolvi Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2009
    Viestejä:
    54
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eipä tainnut kovinkaan moni lukea ajatuksen kanssa tuota kirjoitustani :)

    Jos tässä puhuttaisiin autosta jossa 180hp, huippunopeus 270km/h ja sanoisin että joskus on kiva ohittaa muita autoja kun voimaa on niin, varmaan parjattaisiin siitä kun taajamassa on 50
    nopeusrajoitus ja muutenkin on talvirajoitukset voimassa ja heppojakin on niinvähän että ei kulje nuin lujaa vaikka kuinka yrität :)

    Soittelen nykyisin stereona 8030:ia. Subia ei ole kun kauppias sanoi että _genelecit ei tarvi_ subia kun menevät niin alas. Aikoinaan omistin kotiteatterin jossa oli 2x700w ja 2x12" bassot, senverran voin sanoa että kotimaisilta artisteiltakin löytyy yllättävän alas meneviä bassoja kappaleista ja niitä oli mukava sillointällöin kuunnella ja tuntea luissa ja ytimissä :)

    Aion ko. myyjän ja teidän kaikkien kiusaksi ostaa kuitenkin jossainvaiheessa genelecin subin ja kuunnella musiikkia joka menee alle 30hz
    Säädöt saa olla niinkuin tarkoitettu on, antaa musiikin soida niinkuin artisti on sen ajatellut soivan. Takana on ne ajat jolloin basson jytke oli kaikista tärkeintä :)
     
  4. DVB-G

    DVB-G Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    http://en.wikipedia.org/wiki/Fletcher–Munson_curves

    75 dB 20 Hz kohdalla pitäisi olla äänenpainetta korvan luona, jotta äänen aistiminen KORVALLA onnistuu. Eli noin 95 dB pitäisi korvaan saada, jotta edes jotain musiikillisia elämyksiä saisi aikaan; basson pianissimoa ja fortea erottelemaan.

    Kerrostalossa tämä tarkoitta silti häätöä, etenkin yöaikaan kuunneltaessa. Naapuri nimittäin kuulee alimmat taajuudet samalla voimakkuudella kuin sinäkin. Naapuri kuulee bassot oikeastaan herkemmin, koska ylemmät taajuudet eivät ole peittämässä ja panemassa korvaa kompressioon.


    Kehoaistimukset ovat kokonaan oma lukunsa,
    niihin vaaditaan Miesten Subbarit+Bassot, että 0...345 Hz taajuusalueella potkua riittää riittävästi. Ylä- ja alarajataajuudet ovat mielipidekysymyksiä (kultakeho/puurokeho) ja lompakkokysymyksiä, mutta suunnilleen tuolla kaistalla se ruhon mätkiminen tapahtuu. Jopa 345 Hz saakka pitäisi desibelejä olla tarjolla 135 verran, silloin alkaa lyyti kirjoittaa Isolla Kynällä. Pelkkä järeä subbari siis ei yksinään riitä, iskut tuntuvat silloin pehmeiltä ja säröisiltä. Napakka ja kova isku syntyy kun ylemmät taajuudet myöskin tulevat "sietämättömän kovaa" (korvien kannalta) (korvatulpat kannattaa olla käytössä ankaran luukutuksen eli kehon pieksennään aikana).

    Kyllä keho aistii asioita jo 100...110 dB huitevillakin joillain taajuuksilla, mutta se on vasta mummotason ihokarvahivelyä, ei kunnollista ihmismassan liikuttamista. Korvatulpat tai muut suojaimet korvissa tarvitaan jos mäjäys kestää useamman sekunnin ajan. Esim. leffoissa räjähdys tai laukaus voidaan vielä turvallisesti kokea 135 dB tasolla (niillä alle 345 Hz taajuuksilla siis), ei se kuuroksi vielä tee. Diskanttipäässä 135 dB on luonnollisesti sietämätöntä kidutusta, eikä diskanttien tarvitse niin kovaa toistaakaan. Kuten sanottu ja käyrät osoittavat, bassopäässä sitä melua tarvitaan aina eniten.

    Pointti on siinä, että hyvä ja huono äänentoisto erottuu sillä, että hyvä laitteisto soittaa puhtaasti normaalivoimakkuudet (100...110 dB) JA kykenee lisäksi sinne 135 dB hetkellisiin tasoihin tyydyttävän puhtaasti. Huono laitteisto, eli "hifikaiuttimet", ei soita puhtaasti normaalitasolla (100...110 dB), eikä edes kykene 135 dB tasolle säröisenäkään. Hifivehkeistä puuttuu luonnollisuus, dynaamisuus.

    Minusta EI KANNATA ostaa/rakentaa subbaria, ellei se ole kunnollinen, kehoaistimuksiin astii kykenevä. Raha menee hukkaan jos subbari jätetään puolitiehen. Gene-subbarit jättävät puolitiehen JA ryöstävät lompakon. Itse tekemällä lompakko tyhjenee yhtä pahasti, mutta äänenpainetta sentään saa riittävästi ja niille taajuuksille kuin itse haluaa.

    Huonoimpia eli 100% käyttökelvottomia ovat ne "subbarit", joiden äänenpaine ei riitä edes kuuloaistimuksen synnyttämiseen. Stereosarjojen ja satelliittien mukana tulevat lelut ovat tällaisia.

    Ja eniten minua häiritsee se fakta, että mitä rikkaampi henkilö, sitä tyhmempi hän on; ostaa paskaa kultakääreessä. Rikkaat ostavat miljoonavehkeet, joila EI kyetä kunnon potkimiseen tai säröttömään toistoon. Kuunnellaan mummopaineilla eikä ymmärretä miltä tuntuu (korva ei kuule mutta keho aistii aivan selvästi) 2 Hz vatkaaminen. Tai edes 10 Hz.

    Esim. Genellä on vain yksi elementti joka minulle kelpaisi edes teoriassa, koaksiaalinen keskiääni+diskantti, mutta siinäkin äänenpainetaso jää kelvottoman pieneksi. Gene on "hifikaiutin" eli munaton rikkaiden huijaus. En voi ymmärtää, ettei suunnittelijoiden joukossa ole ainoatakaan korvat omistavaa heppua. Tarkoitan sitä, että kun päätä liikuttaa sentin (pystysuunnassa), äänikuva pirstaloituu, illuusio kuolee välittömästi. Koska eri taajuudet lähtevät eri pisteestä. Vieläkään ei ole myynnissä Geneä, joka muuttaisi elementtien viivettä REAALIAJASSA eli seuraisi kummankin korvan sijaintia huoneessa millimetrin tarkkuudella. Seurantatekniikka on olemassa ja elementtiviive helposti korjattavissa, mutta koska Gane-insinöörit ja ostajakunta ovat käytännössä kuulovammaisia, paska menee edelleen kaupaksi, miksi muuttaa mitään. Minä en ole 30 vuoteen voinut sietää eri pisteistä ääntään lähettäviä kaiuttimia, koska kykenen kuulemaan mistä kohdasta mikäkin taajuus lähtee liikkeelle.

    Jokaisen korva+aivo on erikoistunut omalla tavallaan, ja tämä minun "vammani" estää minua kuuntelemasta monitieratkaisuja. Vain koaksiaaliset ja laajakaistat ovat mahdollisia. Vaikka esim. koaksiaaliratkaisuissa on omat puutteensa, niin niiden kyky "lukita asiat paikoilleen" pään liikkeistä huolimatta, on tärkeämpi kriteeri.

    Olen kuin lepakko, aistin korvillani ympäristöäni (kierrän esteet pimeässä huoneessa kieltä naksuttamalla) ja kuulen myös huonekalujen aseman siirron aiheuttaman muutoksen huoneen äänikentässä. Pää on muutoksen jälkeen paniikissa jonkun aikaa kun yrittää sopeutua uuteen vieraaseen pelottavan äänikenttään, kunnes ajan kanssa tottuu tilanteeseen ja seuraava muutos taas aiheuttaa tilapäisen paniikin. Olen superyliherkkä jokaiselle muutokselle, jokainen muutos missä tahansa asiassa aiheuttaa sietämättömän stressireaktion ja pitkäksestoisen sopeutumisprosessin. Mitään varsinaista hyötyä tällaisesta vammaisuudesta ei ole, mitä nyt se, että kuulee 99,999999% maailman kaiuttimista olevan (minulle) käyttökelvotonta paskaa, eli minua ei voi huijata myyjien mainospuheilla. Olen immuuni plaseboefektille.

    Kertaan senkin usein jankutetun detaljin, että kuulen -10 dB tasoja ja olen yliherkkä koville äänille. Siis korvien osalta yliherkkä. Keho kyllä sietää enemmän mätkimistä. Arkikuunteluni tapahtuu 0,01...0,1 watin tehoilla eli 68...78 dB tasolla metrin päästä mitattuna. Arjessa riittääkin varsin kevyt kalusto, hifikaiuttimet siis. Genekin riittäisi mainiosti arkikäyttöön, siis vain se yksi ainoa koaksiaalielementtimalli.

    Aika-ajoin kun haluan kokea Suuria Elämyksiä (usean sekunnin ajan: panen tulpat korviin), silloin desibelejä täytyy lähteä koko taajuuskaistalla puhtaasti minimissään 115, bassoilla tarvitaan enemmänkin. Hifikaiuttimista lähtee mekkalaa enintään noin 108 dB ja sekin vähä tulee tällöin jumalattoman särön ja kompression ja tukkoisuuden kera, ihan pelkkää tasapaksua puuroa. 115 dB täytyy lähteä puhtaana, dynaamisesti, erottelevasti. Hetkelliset piikit 125...135 dB paikkeilla saavat sitten olla hieman värittyneitä, väistämättä niin käy käytännön audiolaitteilla.

    Mitä puhtaampia JA kovempia ne hetkelliset piikit ovat, riippumatta keskimääräisestä äänenpainetasosta, sitä aidommalta ja puhtaammalta koko systeemi kuulostaa. Heti kun piikkien toistokyvyssä on puutteita, koko laitteisto tuntuu arvottomalta pakettistereolta, ihan kuin olisi joku asia rikki ja vaatisi korjaamista.

    Tämä tarkoittaa sitä, minun korvillani kuultuna, että vaikka olisi miljardin hintainen HiEnd-laitteisto käytössä, ja siitä puuttuu kyky toistaa nätisti noin 130 dB piikkejä, ääni on pilalla.

    Tästä ristiriidasta (sama laite ei voi toistaa sekä säröttömästi että kovaa) olen alkanut miettiä "adaptiivista kaiutinta", joissa olisi "hifielementit" toistamassa alle 95 dB tasoja tms. ja sitten olisi erikseen PA-elementit toistamalla tasoja jonnekin 135 dB asti. DSP sitten jakaisi vastuuta oikeille elementeille reaaliajassa. Sohvankuluttajalle tällainen kaiutin olisi helposti rakennettavissa lisäilemällä etulevyyn erilaisia elementtejä, mutta minulla se penteleen pakollinen rakenteen KOAKSIAALISUUS, se jotenkin tuhoaa asian. Millä ihmeellä säilytetään äänilähde entisessä kiinteässä lähtöpisteessään ja silti vaihdetaan elementtiä lennossa? Torvi lienee ainoa ratkaisu, eli torven ulostuloaukko pidetään vakiona, mutta torven uumenissä perällä on kaksi tai useampi kurkkukanava, eli useampi äänilähde. On vähäsäröinen hifielementti ja superherkkä PA-elementti ja ehkä jotain siihen väliinkin. Kolmikurkkuinen torvi olisi jotenkin kivan symmetrinen ideana. Eniweissön, tämänkin vekottimen suunnittelu tulee minulta viemään kymmeniä vuosia, eli ehdin kuolla pois ennen kuin saan valmiiksi sen todellisen moitteettoman ihme-elementin, joka minulle vihdoin kelpaisi ja pääsisin lopettamaan kaiuttimien ikuisen haukkumisen. Ihan turha odotella tällaisia kaiuttimia Geneltä tai muiltakaan firmoilta, koska, kuten sanottu, insinöörit siellä eivät ymmärrä sanaakaan mistä olen puhunut, ja ostajiakin olisi koaksiaalis-adaptiiviselle kaiuttimelle vain yksi kappale maailmassa. Vain se yksi, joka kuulee mistä kohdasta ääni lähtee liikkeelle. Minä.

    Jos jokin reaalielementti pitäisi valita jossain määrin kelvolliseksi kompromissiksi (kovempipaineinen kuin hifi, vähäsäröisempi kuin PA), se ehkä olisi muutaman tonnin hintainen (V300-valmiskaiuttimena) Tannoy SuperDual, siitä saa 128 dB piikit melko puhtaana.
     
    Viimeksi muokattu: 09.11.2012
  5. karrih

    karrih Guest Guest

    Liittynyt:
    21.01.2005
    Viestejä:
    443
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minullakin oli 8030 pari ilman subia, ihan ok, mutta kyllä nyt 7050 subin kanssa on parempi.
     
  6. vpeltola

    vpeltola Guest Guest

    Liittynyt:
    19.11.2004
    Viestejä:
    86
    Saadut tykkäykset:
    0
    Zipman, voitko kertoa musiikkilistan mitä demositte HifiExpossa?!
     
  7. lepreconn

    lepreconn Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    27.11.2006
    Viestejä:
    3 370
    Saadut tykkäykset:
    39
    Voiko 5040:n mukana tullutta vola-potikkaa käyttää myös muiden gene-tuotteiden kanssa? Siis vaikka vain 2 kaiuttimen setin systeemeissä tai 2.1-seteissä? Miten kytkentä?
     
  8. SaSal

    SaSal Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2012
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Allekirjoittaneella on suunnitelmissa kotiteatterin päivitys aktiivikaiuttimilla. Asioista paremmin perillä oleville muutama pieni kysymys :

    - Tämänhetkinen kotiteatteri koostuu Onkyon TX-SR578 vahvistimisesta, Wharfedale Diamond 9.1 etukaiuttimista, AudioPron B1.36 subbarista ja saman valmistajan Image -sarjan keski- ja takakajareista. Nämä olisi tarkoitus korvata aluksi Genelecin kajareilla 6010A & 5040A ( aluksi 2.1 ja joskus myöhemmin laajentaa 5.1 ). Kuinka paljon on odotettavissa äänenlaadun parantuminen 2.1 kuuntelussa verrattuna vanhaan settiin?
    - Miten em. Genelecin setti soveltuu olohuonekäyttöön ( kaiuttimien etäisyys kuuntelupaikasta noin 3m, olohuoneen koko 20m2 ) ?
    - Äänilähteinä Bluray, XBOX, PC, TV ja IPad. Ipad olisi tarkoitus kytkeä Airport Expressin ja muut kierrättää TV :n kautta (laitteet kiinni TV :hen HDMI :llä ja TV :stä RCA piuha 5040A :han). Onnistuuko näin äänenlaadun heikkenemättä vai pitäisikö välissä olla esivahvistin ( Onkyosta kun ei löydy preoutteja ja eikä viitsisi hankkia Onkyon tilalle toista perinteistä AV -vahvistinta ) ?
     
    Viimeksi muokattu: 11.11.2012
  9. lepreconn

    lepreconn Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    27.11.2006
    Viestejä:
    3 370
    Saadut tykkäykset:
    39
    Käsittääkseni myös siihen isompaan pottaan sopiva. Mutta aivan kuin olisin googlella saanut selvyyttä, että sopisi myös muihin malleihin.

    Olen vähän harkinnut vaihtamista nykyisestä 6110+5040-setistä. Eikä tuosta potikasta millään haluaisi luopua.
     
  10. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    Toimii 5040A ja 5051A kanssa.
     
  11. jusky

    jusky Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 853
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pohjamutiin toistavat kaiuttimet/subbari parantaa jonkinverran tilatoistoa, kun äänityksestä kuuluu kaikki matalat taustahälyt/näppäilyäänet jne. Varsinkin kerrostalossa kannattaa kuitenkin mielestäni olla aika varovainen alimpien boostaamisen kanssa. Toistosta tulee todella helposti laiskan ja hitaan oloinen, kun alimmat äänet läpättävät hallitsemattomasti bassoja vaimentamattomassa tilassa. Pidän muutenkin paljon tärkeämpänä yli 30hz taajuuksia, jossa suurin osa bassoinformaatiota suurimmalla osalla materiaalista on. Se että jos Mertaranta yskäsee ja sohva siirtyy metrillä taaksepäin ja kukkaruukut tippuu laudalta, kertoo +30db bassoboostista :D
     
  12. Kalunki

    Kalunki Guest Guest

    Liittynyt:
    06.05.2007
    Viestejä:
    95
    Saadut tykkäykset:
    0
    Genelecin 8040 kaiuttimet tuli taloon,joita soittelen denonin 2310 vahvistimella. Kannattaako tuota lähteä vaihtamaan stereo vahvistimeen alle 500e hintaluokassa? Vai soittaako tuo denon musiikkiansiinä missä pelkät stereo vahvistimetkin?
     
  13. Nicholas Brody

    Nicholas Brody Tunnettu käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    07.11.2012
    Viestejä:
    293
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei kannata.
     
  14. MacZon

    MacZon Vakiokasvo

    Liittynyt:
    29.02.2004
    Viestejä:
    841
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mielestäni ei kannata vaihtaa, ainakaan noihin pienimpiin. Nuo pienimmät eivät sovellu tuolle 3m etäisyydelle.
     
  15. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    Meillä ei ollut käytössä mitään tiettyä soittolistaa, mutta voin yrittää listata ainakin osan biiseistä.
     
  16. vpeltola

    vpeltola Guest Guest

    Liittynyt:
    19.11.2004
    Viestejä:
    86
    Saadut tykkäykset:
    0
    Löysin jo etsimäni biisin jota soititte - Fairfield Four, These Bones. Matala on miekkosen ääni tällä biisillä... :)
     
  17. Hiffaaja

    Hiffaaja Guest Guest

    Liittynyt:
    08.11.2012
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    F ja G-sarja on tehty vartavasten hifikaupoille johon näköjään Verkkokauppa lasketaan, eli halvemmalla myyneet musiikkikaupat ja Thomann on ilmeisesti pudotettu pois tämän sarjan jälleenmyynnistä jotta hinta ei repsahda samalla tavalla kuin vanhassa sarjassa.
    Musaliikkeet kiroaa, hifikaupat kiittää ja artisti maksaa...
     
  18. vemkki

    vemkki Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    4 047
    Saadut tykkäykset:
    358
    Verkkokauppa.comilla on kyllä 8000-sarjassakin öpaut samat hinnat kuin Thomannilla, joten vois olettaa että G- ja F-sarjatkin halpenevat, jos hinnoissa yhtään ilmaa on.
     
  19. Hiffaaja

    Hiffaaja Guest Guest

    Liittynyt:
    08.11.2012
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Se olikin pakon sanelema juttu koska kalliimmalla ei voi myydä, nyt sitä pakkoa ei enää ole, vai olenko vain kyyninen? Hifilaitteissa on keskimäärin huomattavat katteet verrattuna elektrniikkalaitteisiin yleensä.
     
  20. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Genelecin svh hinta vs. se hinta, mitä maksaa liikkeelle ostaa G:ltä tietäen esimerkiksi vakiona pyörinyt 6010 199,- on sanottava, että eipä tuossa ole katetta mainosarvon päälle juuri lain.