Genelec-ketju

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana johannesk, 16.12.2009.

  1. petepas

    petepas Elämme fataaleja aikoja Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.01.2005
    Viestejä:
    2 441
    Saadut tykkäykset:
    4
    Hommasin telkkarille G Onet. Helvetin hyvät kaiuttimet...

    Noita valkoisia ledejä ei taida tässä One mallissa saada mitenkään sammutettua? On nimittäin aika kirkkaat valkoiset ledit...
     
  2. vemkki

    vemkki Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    4 047
    Saadut tykkäykset:
    358
    Mulla hifit on käyttöä varten eikä jatkuvaa asetushinkkailua varten, joten tuo on poissuljettu vaihtoehto.

    Oikeita käyttökokemuksia kaipailen edelleen.
     
    Viimeksi muokattu: 21.08.2013
  3. Arttu78

    Arttu78 Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 451
    Saadut tykkäykset:
    85
    Vaikka vasteet säädetäänkin tiettyyn kohtaa, ei se automaattisesti tarkoita, että säädöt huonontaisivat toistoa toisessa kohtaa. Yleisellä tasolla puhuttaessa kyse on säkästä. Voi olla, että esim 60Hz tarvitsee toisaallakin samaa vaimennusta kuin kuuntelupaikan kohdalla. Voi olla, että säädöt taas pahentavat jotain toista taajuutta. On myös mahdollista, että jonkin toisen säätämättömän kaiuttimen vaste on hyvä jääkaapin luona ja huono kuuntelupaikalla tms.

    Äänentoisto on vaikea saada hyväksi betonikopissa yhteenkään kohtaa...
     
  4. xpasix

    xpasix Guest Guest

    Liittynyt:
    23.12.2005
    Viestejä:
    74
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko M050 kaiuttimia tulossa??? jos on niin koskahan?
     
  5. Must@n@@mio

    Must@n@@mio Tuttu käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    06.06.2013
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    Se vastekorjauksien ei-tarkoitettu vaikuttaminen kalibrointipaikan ulkopuolella riippuu ihan siitä, paljonko ja miten GLM joutuu käyttämään notch-filsujaan siinä sohvan alueella jyllääviin korostumiin.
    Mitä pienemmillä vaimennuksilla ja loivemman Q-arvoisilla notcheilla se urakastaan selviää, sitä vähemmän toiston korjaukset ovat paikkariippuvaisia. Mitä suuremmilla vaimennuksilla ja jyrkemmillä Q-arvoilla GLM joutuu vastetta notchaamaan, sitä paikkariippuvaisemmaksi korjaukset muuttuvat. Se on täysin kiinni huoneen akustiikasta ja jokaisella kokemuksen kertojalla melko taatusti erilainen kuin sinulla. Oikeita käyttökokemuksia, mistä olisi sinulle jotain hyötyä, et tule saamaan.

    No ei se toisto nyt GLM:n takia penkin alle mene missään kohtaa huonetta, jos sitä pelkäät. Toistoon saattaa ilmaantua satunnaisista paikoista kuunneltuna vaimentumia (vaikeita kuulla käytännössä), kun notch-filtterien rokotukset surahtelevat ohi maalin l. eivät vastaakaan siinä paikassa ja sillä filtterin keskitaajudella toteutuvaa SPL-tasoa. Sen sinä nyt joudut kuitenkin hortoilukuuntelun aikana kestämään, sillä niin equtus äänenparannusmenetelmänä käyttäytyy.
    Rajapintakompensaation ja yleisbalanssin asettavat hyllykorjaukset sentään ovat melko paikkariippumattomia laajallakin alueella.


    Edelleenkin ehdottaisin että valmistautuisit henkisesti tekemään sen laukkauskuuntelun ajaksi toiset asetukset.
    Periaatetasolla sen ei tarvisisi olla sen monimutkaisempi kuin niiden kaikkein terävimpien sohvalle tähdättyjen notchien (siis mikäli sellaisia edes tulee) vaimennuksien muuttaminen 0 dB:iin.
    GLM on systeeminä hyvin joustava ja muokattava operaattori muuttumaan tämmöisiin tarpeisiin, olisi suuri sääli jättää se käyttämättä. Kuin kameleontti joka on maalattu sutilla pysyvästi mustaksi ja kiinnitetty perseeseen neonkeltainen huomiovalo.
     
  6. Wile E Coyote

    Wile E Coyote Suurmufti Tukijoukot

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    2 346
    Saadut tykkäykset:
    8
    Kiinostaisi muuten itseäkin, eli onko ylipäänsä "pöydällä", vai jääkö mallistot nelossarjaan?
     
    Viimeksi muokattu: 23.08.2013
  7. Fenkku

    Fenkku Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2004
    Viestejä:
    63
    Saadut tykkäykset:
    0
    Auttakaapas päättämään subwoofer-valinnassa geneleceille:

    Tällä hetkellä käytössä 8020b-stereopari, jota tulevaisuudessa tarkoitus päivittää 5.1-järjestelmäksi (eteen joko 3x 8030 tai 8020), kunhan rahaa säästetty ja käytettynä löytyy. Tila on kerrostaloasunnoksi kohtalainen, n. 40 m2 avointa tilaa (olohuone+eteinen+keittiö). Tässä karkea pohjapiirros: katso liitettä Pohjapiirros.jpg

    Varma valinta subiksi stereosetille olisi varmasti 7050b. Tulevaisuudessa vaan sen äänenpainevarat isommalla setillä mietityttävät. Käytettynä jos löytyisi, mahtuisi tämän hetkiseen budjettiin (500-700e). Muina vaihtoehtoina olen miettinyt:

    http://www.mareks.fi/svs-sb12-nsd-subwoofer.html
    http://www.mareks.fi/bk-electronics-xls200-df-mk2-subwoofer-kpl.html

    SVS:llä ilmeisesti saisi geneleciä parempaa hinta/suorituskyky-suhdetta. Ulkonäkö myös SVS:llä ja BK:lla sisustuksen suhteen geneä parempi, mutta tätä olen pyrkinyt pitämään sivuseikkana :p Lähinnä integraatio genelec-setin kanssa mietityttää näiden suhteen, kellään kokemuksia? AV-vahvaria ei toistaiseksi ole, mutta sellainen tulee hankittua kun 5.1-kanavainen hyvillä pre-outeilla sekä 3d-tuella tulee vastaan. SVS:ssä on vissiin jonkin sortin HP-filtteri sisäänrakennettuna, mahtaisiko toimia genejen kanssa mitenkä? Tällä hetkellä käyttö on 75/25 musiikki/leffat. Ehdottakaa ihmeessä muitakin subeja, jos tulee mieleen.

    Terkuin
    -Fenkku
     
  8. petepas

    petepas Elämme fataaleja aikoja Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.01.2005
    Viestejä:
    2 441
    Saadut tykkäykset:
    4
    Siis kuuluko noiden valkoisten ledien sammua kun kaiutin menee valmiustilaan? Mulla kaiuttimet napsahtaa n. tunnin kuluttua signaalin loppumisesta, ledi sammuu hetkeksi ja syttyy uudelleen. Tuota napsahtelua ja ledien sammumista tapahtuu myös muulloinkin, ei tosin silloin kun telkkari on auki... Kaiuttimet liitetty suoraan telkkariin mukana tulleilla rca-rca johdoilla.
     
  9. aheikkinen

    aheikkinen Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 008
    Saadut tykkäykset:
    137
    Puhtaasti pelkkää äänenpainetta tarkastellessa SVS voi tuottaa enemmän db/€, mutta Genessä maksaakin pelkän äänenpaineen lisäksi ammattikäyttöön suunnitellut ja G-kaiuttimille räätölöidyt jakosuotimet sekä kehittyneet suojapiirit. Integraatio on hyvinkin mahdollista saada kohdalleen myös tehtäviensä tasalla olevalla kunnollisella AV-vahvarin jakosuotimella, mutta G-subbarilla intergraatio on takuulla ideaalinen ja paras saavutettavissa oleva. Lisäksi suojapiirit takaavat, ettei demottelun yltyessä pääse syntymään mitään vaurioita tai ylikuumentumista.

    Minulla 8040A etupää + 8030A surround setissä soi Antimodetettu SVS PC12-NSD DSP Denonin av-vahvarin jakosuotamana ja tulos on täysin tyydyttävästi toimiva.

    Suosittelen että hankit sen subbarin kanssa samalla kertaa myös AV-vahvarin. SVS:n sisäistä jakaria en välttämättä käyttäisi, kun kotiteatterisubbareiden jakosuotimet eivät välttämättä toimi mitenkään erityisen hyvin. Eihän niitä ei ole edes tarkoitettu käytettäväksi, kun yleensä jakosuodon hoitaa kuitenkin AV-vahvari.
    AV-vahvarin jakosuotimissa on myöskin pääsääntöisesti kattavammat säädöt kuin subbareiden kiinteissä jakareissa. Nykyisissä laitteissa säädöt tapahtuvat yleensä digitaalisesti, mistä on pelkkää etua. Säätöjen kohdalleen hierominenkin on kuvaruutuvalikoista kaukosäätimellä helpompaa kuin subbarin takana taskulampun kanssa konttaamalla
     
    Viimeksi muokattu: 27.08.2013
  10. Tammenterho

    Tammenterho Guest Guest

    Liittynyt:
    13.11.2009
    Viestejä:
    55
    Saadut tykkäykset:
    1
    Nyt soi M030 pöydällä. Hitto että on smootin kuuloset kaiuttimet.

    Jos vertaisin näitä aiempiin Behringer trutheihin, loppuis varmaan sanat kesken kun nämä on niin monta kertaa paremmat..
     
  11. maker33

    maker33 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    04.12.2012
    Viestejä:
    91
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nykysin pää-ja keskikaiuttimina Genen 8030A:t ja tarkoitus olisi päivittää systeemiä subbarilla ja takakaiuttimilla. Subbariksi olen ajatellut Genen F two:ta ja taakse Genen G ykkösiä. Kommentteja...onko yhteensopivuudessa ongelmia?

    Kaapelihässäkkä näissä surroundsysteemeissä kasvaa myös kohtuullisesti, sillä eikös kaapelointi tehdä niin että AV-vahvistimelta ensin subbarille ( 5 kanavaa+LFE ) ja subbarilta sitten kajareille? Kaiken lisäksi tarvitaan vielä kolmenlaisia kaapeleita RCA-RCA, RCA-XLR ja XLR-XLR ( 8030A:ssa XLR, mutta uusissa G sarjalaisissa RCA )?

    Mikä tuo LFE kanavan merkitys on, kannattaako sitä ylipäätään käyttää? Minkälainen liitin on F twossa LFE kanavalle, RCA?

    Paljon kysymyksiä, toivottavasti muutama vastauskin.
     
  12. aheikkinen

    aheikkinen Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 008
    Saadut tykkäykset:
    137
    Vahvarilta voi tuoda subbarille ihan 5+1kpl tavallisia RCA-RCA kaapeleita. Subbari balansoi RCA-kaapelilla sisään tuodun signaalin vasemmalle ja oikealle etukaiuttimelle XLR ulostuloihin. Keskariin tarvitsee tuon RCA-XLR male -sovittimen. Vasen ja oikea menevät tavallisilla XLR female-XLR male -kaapeleilla ja surroundit sitten perus RCA-RCA.

    Uusien balansoimattomien mallien sisääntuloherkkyys vissiin ehkä muistaakseni poikkeaa "vanhoista" balansoiduista malleista, mutta nykyisillä AV-vahvareilla tämä ei haittaa. Kanavakohtaiset herkkyyserot osaa melkeinpä mikä tahansa nykyaikainen automaattikalibrointi laittaa puolen desibelin tarkkuudella kohdalleen.
    LFE eli "low-frequency effects" sisältää "tehosteita" eli leffojen räjähdysten ja maanjäristysten suurimman energian. Sitä ei voi jättää toistamatta. Sen kytkentä tapahtuu kysymääsi subbariin (kuten useimpiin muihinkin subbareihin) tavallisella RCA-RCA-kaapelilla AV-vahvarin LFE-OUT merkitystä liitännästä.
     
    Viimeksi muokattu: 29.08.2013
  13. petepas

    petepas Elämme fataaleja aikoja Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.01.2005
    Viestejä:
    2 441
    Saadut tykkäykset:
    4
    Näyttäisi siltä että kun television (Sony 40W4000) laittaa valmiustilaan (ts. sulkee kauko-ohjaimesta) sammuvat Genet hetken päästä, about puoli tuntia menee. Ledit sammuvat. Pieni kaiuttimista kuuluva sirinä lakkaa. Mutta jos television sammuttaa laitteen päältä kokonaan pysyvät Genet päällä (ledit palavat) ja napsahtelevat päälle ja pois aika-ajoin.

    Ei voi ymmärtää :eek:
     
    Viimeksi muokattu: 30.08.2013
  14. JS83

    JS83 Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    07.12.2006
    Viestejä:
    2 552
    Saadut tykkäykset:
    1
    Olen suunnitellut jos ostaisin genelecit nykyisten Monitor Audioiden tilalle. Nämä tulisivat uuteen rivariasuntoon. Mikä malli olisi järkevä ostaa? Voinko yhdistää esim. G-sarjaa keskenään? Eteen esim. 3 Kpl G Three ja takakaiuttimiksi 2kpl pienempiä G mallia olevat.
     
  15. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    Vaikuttaa siltä, että TV antaa äänilähtöihin aika-ajoin jotain häiriösignaalia, joka sitten herättää kaiuttimet.
     
  16. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    Totta kai voit yhdistää G-sarjaa keskenään. Esim. mainitsemasi järjestelmä on varsin mainio. "Järkevyys" on sitten ihan toinen kysymys. Jonkun mielestä G One on rivariin järkevä vaihtoehto, kun toisen mielestä 8260A on ehdottomasti järkevä vaihtoehto. :)
     
  17. petepas

    petepas Elämme fataaleja aikoja Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.01.2005
    Viestejä:
    2 441
    Saadut tykkäykset:
    4
    Vain silloin kun virrat on kokonaan otettu pois päävirtakytkimesta?

    Luulisi asian olevan juuri toisinpäin, ts. silloin kun televisio on valmiustilassa tätä tapahtuisi...
     
  18. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    No tuo tuntuisi toki loogiselta, mutta kuvailusi perusteella se on juuri päinvastoin. Tutkimattomat ovat TV-insinöörin tiet. :)
     
  19. petepas

    petepas Elämme fataaleja aikoja Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.01.2005
    Viestejä:
    2 441
    Saadut tykkäykset:
    4
    No pikku juttuhan tuo on mutta olisihan se mukavampi jos systeemi toimisi loogisesti :weep:

    Kaiuttimet ovat kuitenkin lunastaneet hehkutuksen
     
  20. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Varmistellaanpa vielä:
    - sukulaisella on ennestään laitteistossa 3x 8020 edessä ja 2x 6010 takana (tila on yhden hengen kuunteluhuone ja kuuntelutäisyydet 1,8m tai vähemmän...). Subwoofer otti ja sanoi sopimuksensa irti, ja tilalle on tulossa F two lähikuukausien aikana.

    Jos signaalit haluaisi kierrättää subwooferin kautta, niin pitääkö noihin kaiuttimien omiin volume-säätöihin koskea (oliko näissä herkkyyseroja)?

    Tähän asti volat on tasattu AV-virvan säädöistä - koska signaalia ei ole kierrätetty, edellinen "subwoofer" ei ollut Genelec - mutta eikö sieltä ruuvaaminen vaikuta myös bassotoistoon ie mitä tapahtuu, jos koko kaistan signaalia vaimennetaan ennen subwooferia - vaimeneeko myös subwooferiin ohjautuva bassokaista kyseisen kanavan osalta...?

    Esim näin: joku sadisti on syöttänyt vaikka vasempaan takakanavaan bassoa taajuudella 30-50hz ja saman myös LFE-kanavaan. Volume-erojen tasaamiseksi takakanavaa on vaimennettu 6db, LFE-kanavan ollessa 0db trimmissä. Signaali kiertää subwooferin kautta, jossa jakosuoto on 85hz. Toistuuko takakanavalta suodatettu basso 6db hiljaisemmalla, kuin LFE-kanavasta tuleva?