Tartuin tähän samaan aiheeseen. Säädöt siis kiinnostaa kun ei ainakaan minun korvani ole riittävän harjaantuneet erottamaan jos joku taajuus on pahasti pielessä ( no....ylikorostuneen basson sentään jollain tavalla tunnistaa ). Itsellä on Marantzisin vahvarin mukana tullut Audyssey huonekalibrointiohjelma. Kaikki sitä haukkuu, enkä itsekään ole kovin varma sen toimivuudesta, antaa välillä aika ihmeellisiä ja ristiriitaisia tuloksia. Eikö kuitenkin ole niin, että juuri kaiuttimien omilla säätimillä pyritään kaiuttimet kalibroimaan siihen kuuntelutilaan sopiviksi ( saadaan ympäristön vaikutus eliminoitua ) ja tarkempi ekvalisointi tehdään vaikkapa sitten AV-vahvistimen avulla? Kertokaapa mitkä ohjelmat / kalibrointityökalut olisivat hyviä ja vieläpä hinnaltaan huokeita?
Onko pk-seudulla huoltoliikettä mistä saisi kustannusarvion 8050A:n huollolle? Vai onko ainut lähettää tehtaalle iisalmeen? Onko tietoa mitä se kustantaa sen kautta?
Genelecit huolletaan ainoastaan Iisalmessa. Kustannus riippuu mahdollisesta viasta (mitä osia vaihdettava ja kuinka kauan huoltoon menee). Alustavan kustannusarvion saat kuvailemalla oireet meidän huoltoinsinöörille markku.mykkanen (ät) genelec.com
Softapuolella Room EQ Wizard on ilmainen ja erittäin toimiva. Plazalla on ketju "Room EQ Wizard aloittelua", jossa on turinaa softasta. Edullinen ja suht toimiva on kaiketi tässä plazan ketjussa mainittu iLaitteilla toimiva pikkumikki. Tuota ei voi käyttää REW:n kanssa, mutta sille sopivan softan saa parilla eurolla. Jaa sitten jos ruksitaan tuo "huokea" pois listalta: Hevimpiin (oikeisiin) mittaustalkoisiin on tässä hyvä mikki, paremmasta saat maksaa jo jonkin verran. Toimii kuulemma Applen koneiden kanssa suoraan, ei vaadi äänikorttia. PC-miehet tarvitsevat äänikortin, joista vaikkapa tätä minulle suositteli eräs ammattilainen.
http://www.minidsp.com/products/acoustic-measurement/umik-1 MiniDSP:n UMIK-1 taitaa olla edelleen halvin kalibroitu mittamikrofoni, USB liitäntä ei tarvitse äänikortteja tms.
Pukki toi Genelecin F Two:n 8030A:n tueksi huoneen hankalaa bassotoistoa siloittelemaan ja alaspäin venyttämään, joten samojen haasteiden edessä ollaan täälläkin. Kontissa oli kuitenkin miniDSP UMIK-1, jottei ihan omiin korviin tarvitse luottaa Mittasetuppina on MacBook Pro, Pro-Ject DAC Box USB S, mistä signaali F-kakkoseen ja edelleen 8030A:lle (piuhat vain joko oikeassa tai vasemmassa kanavassa). Mikki on noin 2-3 metrin päässä sohvalla, suurin piirtein löhöpaikalla. REW tulille, ja toivottavasti meni ne Macin LineIn & Soundflower -asetukset oikein. Etuvahtistin antaa mun tapauksessa niin kuumaa signaalia ulos, että olen joutunut mukavuussyistä rajoittamaan 8030A:n volumen noin klo 10:een, jotta volumepotikassa olisi muitakin asentoja kuin täysin hiljaa tai täysillä. Nyt F Two:n kanssa tämä on vähän kimurantimpaa, koska subbaria ei tahdo saada tällä pääkovaäänisten asetuksella tarpeeksi hiljaiselle. Kuvissa on jotenkin yritetty merkata muistiin tasoasetuksia "F2 klo/8030A klo", tosin subbari oli aina minimissä. Ensin säädin vaihesovitusta (meas5). Dipit päällä/pois taisin ymmärtää väärin manuaalista, mutta esim. "11" on vivut ylhäällä siten, että ylhäällä on suhteessa tekstiin subbarin kontrollipaneelissa. Aika iso vaimentuma tuli neloskäyrässä, varsinkin jakotaajuuden alapuolelle. Näistä valitsin sen, jossa on vähemman vaimennusta, eli ensimmäisen käyrän. Musiikki kuulostaa melko hyvältä, tosin sohvan ollessa kiinni seinässä 44 hertsin huonemoodi kyllä jonkin verran häiritsee. Elokuville ehkä kaipaisi 30 hertsin paikkeille enemmän ääntä. Siispä seuraavaksi säätämään bassojen rolloffia (meas6). Tässä vaiheessa siis ilmeni, että taisin tulkita ne dipit väärin päin, koska aiemmilla asetuksilla oli subbarin taso kaikkein alhaisin, eli ilmeisesti 6+4+2 dB vaimennusta kohti matalimpia taajuuksia...? Vähentämällä siis rolloffia sain lisää tasoa 30 hertsille, mutta tietenkin sen 44 hertsin korostuma kasvaa jonkin verran. Pitää alkaa seuraavaksi iteroimaan sitä vaimennuksen tasoa. Ylemmissä mittauksissa oli subbari tuolin alla etuseinän vieressä ja oikean kanavan 8030A tuolilla. Lopuksi vielä kuva (meas7) molemmista kanavista subbarin maksimiasetuksilla (ei rolloffia). Vasen ("SL") 8030A on huoneen nurkassa... katso liitettä meas5_plot_phasecontrol.jpg katso liitettä meas6_plot_rolloff.jpg katso liitettä meas7_slr.jpg
Terve. Oon rakennellu teatteriani ja nyt alkaa olemaan paketti valmis, muttei ilman ongelmia. Kiusana on rutinaa. 6010a ja 5040a, etuvahvistimena H/K AVR255, esivahvistimesta johdotettu jokainen kanava suppaseen kaiuttimien mukana tulleilla johdoilla, johdot on niputettu ja kulkevat järjestelmän virtajohtojen rinnalla. Suppasesta kaiuttimille menee määrämittaiset ite kolvatut johdot. Rutina esiintyy jos käytän XBOX:ia komposiitti -> vahvistin, rutina on äänen kovemmissa kohdissa voimakasta. PS3 HDMI -> vahvistin eikä rutinaa jos pelaan GT6 tai katson Yle Areena/NetFlix:iä mutta youtube rätisee kiusallisesti. Mistä kannattaisi aloittaa? Onko jotain selkeää virhettä ?
Jaa-a, nyt kuulostaa jännältä. Millaiset noi diy piuhat on? Oletko kokeillut vaikka yhtä kaiutinta kaupan piuhalla? Millaista rätinää tuo on, kuvaa vaikka kännykällä testiklippi.
Itseasiassa ongelma olikin huomattavan helppo ratkaista. Olin säätänyt esivahvistimen liian kovalle joten ääni särki, säädän volumea Genelec:in säätimestä ja ajatus oli pitää esivahvistin riittävän kovalla mutta +5dB on vaan liikaa esivahvisimella, pudotin 10dB:tä -5dB enkä hävinnyt ulostulevassa paineessa mutta yliajon rätinät hävisi. Normaali vahvistin kaiutin järjestelmää käyttäneenä normaalin särkemisen olen osannut tunnistaa, esivahvisimen yliajoa en ole ennen tehnyt tai törmännyt. Oppia ikä kaikki ja onneks Genelec:it ei pienestä hätkähdä.
Pystyykö kaksi F2sta asentamaan rinnan, 8030sten rinnalle? Pohdin vaan kun nyt xlr ensin f2lle, ja siitä jakoauotimen kautta 8030:lle. Vai tulisiko ajaa monona pareittain (8030 ja f2) vasen ja oikea kanava?
F-kakkosen ja 8030A:t sain aika hyvin balanssiin tiputtamalla subbarin kakella volyymin noin puoleen, jolloin sain 8030A:t täysille etupaneelista ja subbarillekin jäi säätövaraa siitä pohjan ruuvista. Ja subbarin roll-off on tosiaan pois, eli ei ylimääräistä vaimennusta mun tapauksessa. 45-80 hertsiä on sen verran dominoiva olohuoneessa, ettei subbarin tasoa tahdo musiikilla nostaa, elokuvilla sitten saattaa tulla ikävä 30 hertsiä :weep: Hetken jo luulin selviäväni ilman DSPeakerin Anti-Modea katso liitettä meas11_slr.png
Antimoden kanssa et sitten voi kierrättää signaalia subwooferin kautta, ellet sitten hommaa samantien Anti-Mode 2.0:aa. Ja tämäkään ei pelasta LFE-kanavaa. Ts. AntiMode 8033 korjaisi subwoofer (LFE) kanavan. Ei korjausta pääkanaville, joten jakosuoto on tehtävä muualla kuin F2 eikä signaalia voi kierrättää. Ja AntiMode 2.0 korjaa vain kaksi kanavaa. Jos korjataan pääkanavat, jakosuoto voidaan kyllä tehdä F2:sessa, mutta tällöin elokuvien .1 kanava eli LFE-kanava pitää miksata pääkanaviin vahvistimessa (subwoofer off) tai se puolestaan jää korjaamatta.
Joo, mielessä oli just Anti-Mode 2.0. Setti on vain stereo telkulla ja elokuvilla, eli ainakin hetken sillä pärjäisi
Kahdella kanavalla mennään. Joskus aikoja sitten oli Dolby Pro Logic käytössä, mutta sitä en ole kaivannut. Subbari on kyllä juuri niin mukava peli kuin muistin Ja vielä pahemmin asian vierestä: Koska kotona on jo pyörimässä REW sekä mikki, voisi harrastusta jatkaa miniDSP:n 2x4:lla...
Nyt tässä kun katsonut elokuvia G3 + F2 setillä ajettuna Denon AVR-X3000 niin tuli vielä mieleen että,pitäisikö sitä kuitenkin satsata kunnon esivahvistimeen Denonin tilalle. Lähinnä mielessä on Yamaha CX-A5000. Tämä tosin tarkoittaisi sitä että joutuisin luopumaan subbarista jotta budjetti ei ihan paukkuisi. Mitä mieltä porukka on, kannattaako nyt heti satsata kunnon etuseen ja pärjätä kahdella G3:sella ja myöhemmin lisäillä kaiuttimia vai riittääkö normaali ihmiselle normaali kotiteatterivahvistin? Voi kyllä olla että tuota subbaria jäisi kaipaamaan. Onko kellään kokemuksia tuosta A5000 etusesta?
Nyt olisi tarkoitus laajentaa G3 stereo setti 5.1 maailmaan. Eteen olen hankkimassa yhen G3 lisää ja subbariksi tulisi F2. Nyt vaan mietityttää ettää riittääkö surround kaiuttimiksi G1 vai pitäisikö hommata suosiolla G2? Surround kaiuttimet tulisivat melko lähelle kuuntelupaikkaa, noin reilun 1m päähän. G1 houkuttaisi hieman pienemmän koon vuoksi ja toki halvempi hintakin olisi plussaa, mutta olisiko G2 kuitenkin parempi valinta?