Genelec-ketju

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana johannesk, 16.12.2009.

  1. EeroO

    EeroO Guest Guest

    Liittynyt:
    08.03.2014
    Viestejä:
    18
    Saadut tykkäykset:
    0
    Maanantaina soitin huoltoon ja he lupasivat lähettää paluupostissa uuden kaken, kun lähetän rikkoontuneen takaisin. Lopulta myös Genelecin huolto reagoi sähköpostiini ja pyysivät osoitetta, johon voivat lähettää uuden kaken - toimimatonta ei tarvitse palauttaa.

    Olen samaa mieltä, että 100 eur hintaisessa ATV:ssä on 100 kertaa näppärämpi ja laadukkaampi kake kuin 5051A:n mukana tullut. Ja jos RF-kake kärsii vielä suuntaamisongelmista, niin kovin on turha laite. Itse en ole vielä päässyt testaamaan. Harvassa TV:ssä tai tms. laitteessa on RF-ohjaus, jotta samaa yleiskakea voisi käyttää yhdessä Genelecin kanssa, ellei ole sitten kombinaatiomalli.

    Mielestäni näppärin ratkaisu olisi laittaa Geneen IR- toiminen ohjaus. IR-vastaanotin voisi olla jatkojohdon päässä, jolloin sen voisi viedä esim. TV:n lähettyville - ei tarvitsisi osoitella eri nurkkiin ohjaissignaalin perillemenon varmistamiseksi. 5051A:n pohjassa on jokin kauko-ohjaus pistoke - voisiko Gene tarjota siihen liitettävää IR-ohjain pakettia - hiukan laadukkaampaa kuin nykyinen aika ruma sormivoimistelulaatikko. Tai oikeastaan tarvittaisiin vain yksinkertainen kake, josta IR-koodit voisi kopsata sellaiseen kakeen kuin hakuaa. Toimintojahan tuossa käsittääkseni on vain neljä; +, -, mykistys ja virran katkaisu.
     
    Viimeksi muokattu: 19.03.2014
  2. MacZon

    MacZon Vakiokasvo

    Liittynyt:
    29.02.2004
    Viestejä:
    841
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eiköhän RF ole valittu siitä syystä ettei tarvisi näköyhteyttä laitteeseen vs IR (tosin jos tämä ei toimi kunnolla niin huonompi homma).
    Nykyään bluetooth ohjain olisi kova juttu, oli kantama myös kunnossa.
     
  3. EeroO

    EeroO Guest Guest

    Liittynyt:
    08.03.2014
    Viestejä:
    18
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli hankittua makuuhuoneenkin telkkua varten Genet - vaimon komennuksesta!. Ja taas on volyymin säätöongelma edessä. Makkarissa on pieni viritinvahvistin, jossa on rca inputit, mutta preouteja ei ole. Sen sijaan on korvakuulokeliitäntä, jonka volyymia voi säätää kakella. Eli TV:stä optinen signaali DACin kautta vahvarin rca-sisäänmenoon ja kuulokeliitännän kautta Geneleceille. Sopiiko kuulokeliitännän signaali Geneille? Onko kuulokeliitännän signaali tässä tapauksessa parempi/huonompi kuin jos Genet liittäisi suoraan TV:n kuulokeliitäntään? Mikä ero signaalin laadussa on, jos se otetaan vahvarin preoutista (jos sellainen sattuu olemaan) tai kuulokeliinnästä Geneille?

    Tähän varautuen hankin vahempaa mallia olevat 8020b kajarit, jotta voin säätää niiden herkkyyttä pienemmälle, kun TV:n kuulokeliitännästä tahtoo tulla pohjakohinaa.

    Testasin aiemmin G Two kajareita, mutta niissä ei ole mitään säätöä enää ja ovat siten sopimattomat TV:n kuulokeliitäntään kytkettiviksi. Ilman DACia G-sarjan kajarit ovat TV-käyttöön sopimattomat. Vain 80-saran tuotteet sopivat, koska niissä on tuo portaaton herkkyyden säätö. Kumma juttu, että G-sarjasta tiputettiin juuri tavalliselle kuluttajalle tarpeellinen juttu pois, vaikka tuote piti olla suunnattu meille einiinhyvää hifiä kotona omaaville. Tulivathan ne jopa Experttiin myyntiin. Yritin ostaa ko. joka kodin elektroniikkakaupasta XLR-XLR välijohtoa, mutta siellä myydään vain rca-XLR-johtoa. Kuulema tuota ensiksi mainittua voi ostaa vain erikoisliikkeestä.

    Genelec voisi tehdä suosituslista sopivista kaukosäädintä tottelevista DAC-vaihtoehdoista Genelecin kajareiden TV-käyttöä varten. Tämä ongelma näyttää pyörivän useilla tahoilla.

    Toisaalta G-sarjan sopimattomuus yksinkertaiseen TV-käyttöön on säästänyt pitkän eurosentin, kun tajusin 80-sarjan edut. Niitä on liikkunut riittävästi käytettyjen markkinoilla. Jos ei ole ensimmäiseen väriin tyytyväinen, niin ne voi panna kiertoon, kun sattuu eteen tulemaan sopivampi väri. Jopa kokoakin voi samalla kasvattaa pykälällä ilman satumaisia välirahoja. Hyvää ääntähän noista lähtee.
     
  4. aheikkinen

    aheikkinen Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 008
    Saadut tykkäykset:
    137
    Kerrankin noin päin!
    Signaalin kierrätys vahvarin kuulokereikään ei välttämättä automaattisesti takaa parannusta äänenlaatuun. Kannattaa toki kokeilla ja verrata, jos ylimääräisiä kustannuksiakaan ei tästä synny. Aivan optimiratkaisu tuo kuulokereikä ei ole. Kuulokkeille tarkoitettu signaali kyllä sinänsä sopii myös aktiivikajareille (toisin päin ei toimi, eli pelkkään pre-outtiin ei voi suoraan kytkeä kuulokkeita).
    Joissain tapauksissa, esim. Sonyllä, töllön kuulokereikä on yhdysrakenteinen, eli tehtaalta asti suunniteltukin kuulokkeiden lisäksi myös linjatuloksi, eli valmistajakin suosittaa aktiivikaiuttimien kytkemistä siihen.
    Ensinnäkin Genelecin G-sarjan äänenlaatu on tismalleen sama, kuin ammattikäyttöön tarkoitetuissa 8000- ja 4000-sarjoissa. Erot ovat vain liitännöissä, valon värissä ja herkkyyksissä. Kyse ei ole mistään 'ei niin hyvästä', vaan laatu on aivan sama kuin ennenkin.

    Tyypillisin tilanne kotona on se, että kajarit kytketään av-esivahvistimeen kiinni. Tuossa vaikkapa suuntaa antavaa listausta koti-av-käyttäjälle sopivista volumesäätimistä aktiivikaiuttimille: verkkokauppa.com valikoima sekä mareks valikoima (löytyy myös kalliimpiakin). Jos yksittäisen kaiuttimen herkkyyttä tarvitsee kotioloissa trimmata, niin mikä tahansa av-esivahvari osaa sen tehdä puolen desibelin portaissa ääniasetuksien kautta. Siksipä ei tarvita kaiuttimissa erillistä herkkyyssäätöä ja näin ollen se ei ole tyypilliselle kuluttajalle tarpeellinen ominaisuus. Pro-puolen miksereissä ja äänikorteissa kanavakohtainen herkkyyssäätö on harvinaisempi, joten pro-käytössä kaiuttimien omille herkkyyssäätimille voi hyvinkin tulla käyttöä.

    Av-vahvistimella hoituu kätevästi koko systeemin äänenvoimakkuuden säätö sekä elokuvien monikanavaäänien dekoodaus ja useiden inputtien välillä vaihtaminen (ja komennot ovat useimmissa vahvareissa sillä kaivatulla infrapunalla). Jopa subbarin bassohallinta onnistuu av-vahvarin kautta silloin, jos subi ei ole G-merkkinen. Kaikenkaikkiaan av-vahvari on nykyisin aivan korvaamaton äänentoiston ja kotiteatterin keskuslaite.

    Pahoittelen mahdollisia kirjoitusajankohdasta ja -olotilasta johtuvia kirjoitusvirheitä.
     
  5. xjun

    xjun Käyttäjä

    Liittynyt:
    29.05.2007
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ostin eilen parin mustia Genelec G Two -kaiuttimia. Kyseinen pari oli toiminut liikkeessa mallikappaleina ja sorruin niihin, kun tulkitsin saaneeni ne edulliseen hintaan. Mukaan sain kaiuttimet, 2 virtajohtoa ja 2 RCA-RCA-kaapelia. Mm. alla olevassa arvostelussa todetaan, että kaiuttimien mukana olisi pitänyt tulla myös stereojohto miniplugista RCA-pariin.

    http://audiovideo.fi/testi/genelec-...ivikaiuttimet-seka-f-one-ja-f-two-subwooferit

    Voiko joku täysin uusien kaiuttimien ostaja vahvistaa, että tuollainen adapteri olisi pitänyt tulla paketin mukana? Mikäli vastaus on kyllä, niin saatan käydä sitä vielä penäämässä. Lisäksi mistäköhän tuollaisen adapterin voisi tarvittaessa ostaa huokeasti, mikäli en sitä muuten onnistu saamaan?
     
  6. vps358

    vps358 Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 904
    Saadut tykkäykset:
    529
    Muutamalla eurolla...

    T: Vesku
     
  7. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 314
    Saadut tykkäykset:
    15
    Tuollaisia rimpuloita en laittaisi noin hyvään laitteistoon, vaan suosittelen cordialin piuhoja, tuota mikkikaapelia saa myös metritavarana ja eri värisenä. Saa tehtyä sopivan mittaiset ja hyvät.
     
  8. vps358

    vps358 Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 904
    Saadut tykkäykset:
    529
    Tuo jos mahtuu. niin ei tarvii mitään muuta...
    Alkup. kysyjällähän oli vain adapteron tarvetta...
    Ettei taas mene kinasteluksi X-kaapeli paree kuin Y-kaapeli, mitenkään cordialia dissaamatta...
    Joillakin ei vaan kolvi pysy kädessä, meikä on aina inhonnut kaapelien tinaamista (ihan riittävästi tullut sitäkin tehtyä)...

    T: Vesku
     
  9. kelinci

    kelinci Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    18.10.2007
    Viestejä:
    71
    Saadut tykkäykset:
    0
    Saanen olla kanssasi eri mieltä? Uskoisin että ihan tuiki tavallinen tv:n käyttäjä ei tajua av-esivahvistimien ja pre-outtien päälle hölkäsen pöläystä tänä päivänä. Harrastajat sitten erikseen. Tavallinen sukankuluttaja, joka nyt tässä tapauksessa hankkii esim. Genelecit tv:nsä kaiuttimiksi arvostaa ensisijaisesti helppokäyttöisyyttä,varmatoimisuutta ja laatua (tyyliin apple jne...). Tämän vuoksi esim tv:n kuulokeliitäntä tai rca-ulostulo onkin luontevin ja paras vaihtoehto genelecien kytkemiseen. (Toimittaahan genelec tähän tarkoitetun kaapelinkin G-sarjan kaiuttimen kanssa). En usko että tänä päivänä löytyy kuultavaa äänenlaadullista eroa tv:n kuulokeliitännän ja ulkoisen esivahvistimen äänenladussa, ainakaan normaalissa kotikäytössä. Molemmissa käytetään melko paljon samoja tai yhtä laadukkaita massatuotettuja komponentteja esim. Dac:ien osalta. Erot löytyvät varmaankin sitten juuri esim. kohinoista, pörinöistä ym. Sähköisistä häiriöistä mitkä esim. balansoimaton ulostulo saattaa aiheuttaa.

    Tämän vuoksi herkkyydensäädön poisjättäminen uudesta g-sarjasta ei välttämättä palvele tavallista kuluttajaa kuten kuuluisi. Toki ei ole Genelecin syytä että osassa televisioiden kuulokeliitännöistä toteutus on tehty niin että pohjakohinaa ym häiriöitä pääsee syntymään.
     
  10. xjun

    xjun Käyttäjä

    Liittynyt:
    29.05.2007
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia vastauksesta. Eli ei tuollainen adapteri kovin paljoa maksa. (Tosin minulle jäi edellä olevista kommenteista hiukan epäselväksi, että onko tuo linkattu adapterin jotenkin huonolaatuinen.) Vielä kaipailisin vastausta siihen, että kuuluisiko noiden mukana tulla Genelecin oma adapterin, kuten joidenkin arvosteluiden mukaan pitäisi. Sen luulisi ainakin olevan riittävän laadukas.

    En tosin tiedä tuleeko itselläni välttämättä kovin paljon käyttöä tuolle kuulokeliitäntään menevälle adapterille, sillä ainakin aluksi olisi tarkoitus laittaa nuo RCA-kaapelit suoraan televisioon kiinni. (Käsittääkseni Panasonicin VT60 -sarjassa pitäisi olla nuo RCA-lähdöt.) Ja mahdollisesti sitten seuraavaksi hankkia AV-viritinvahvistin. Pitäisi vain keksiä jostain hyvä ja edullinen vahvistin, johon pystyisi mahdollisesti tulevaisuudessa lisäämään myös keski- ja takakaiuttimiksi Geneleciä. (Käsittääkseni kaikissa tämä ei ole mahdollista.) Mutta vaikka juuri nyt ei tuolle kuulokeadapterille olekaan todennäköisesti tarvetta, niin se saattaisi joskus ole ihan käyttökelpoinen esimerkiksi tietokoneeseen liittämistä varten. Siksi aiheesta aloin kyselemään.
     
  11. El Grande

    El Grande Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 911
    Saadut tykkäykset:
    382
    Etuvahvistin-käyttöön tehtyjen laitteiden (miksei toki integroitujen vahvistimienkin) DACit ja analogiset etuasteet ovat jotakin aivan muuta kuin television sisäisten. Hiljaa kuunneltaessa jo television (tod. näk halpa digitaalinen) volumesäätö voi vaikuttaa äänenlaatuun. Kannattaa mennä joskus vaikka johonkin liikkeeseen vertailemaan, toki kaikki eivät eroja kuule. Suurin osa televisioistakin tehdään nykyisin jo niin, että ne olisi tarkoitus kytkeä johonkin vahvistimen tapaiseen (vain digilähtö äänelle, HDMI (ARC) tai toslink).

    Mutta kyllähän nuo voi melkein mihinkä vaan kytkeä. Melko varmasti päihittävät aina esim. TV:n omat kaiuttimet. Ongelmaksi voi tosin juuri muodostua kova pohjakohina tai hurina.
     
  12. kelinci

    kelinci Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    18.10.2007
    Viestejä:
    71
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eroja varmasti löytyy toteutuksessa. Se että mikä merkitys kuunteluun tällä on tavallisen loppukäyttäjän kannalta onkin toinen seikka.

    Jos merkittäviä eroja olisi, niin luulisi tästä löytyvän edes jotain tutkittua tietoa, eikö vain?
     
  13. Käikäle

    Käikäle Guest Guest

    Liittynyt:
    14.03.2001
    Viestejä:
    990
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pitäisi tulla. Soita sinne liikkeeseen mistä käikättimet ostit, että kaapeli (3,5mm plug -> 2xRCA) puuttuu.
     
  14. El Grande

    El Grande Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 911
    Saadut tykkäykset:
    382
    Eipä tuollaista taida juuri olla testailtu, kun on tavallaan hieman absurdi idea ainakin alan lehdille, että soitetaan kaiuttimia tv:n kuulokelähdöstä. Joskus on jonkin testin yhteydessä voinut olla pikainen kommentti tämäntapaisten kytkentätapojen eroista. Voihan tuota Hifimaailmalle tai vaikkapa Audiovideo.fi:lle ehdottaa. Foorumeita seuraamalla näkee kyllä tavallisten käyttäjien kommentteja eroista.

    Itsehän olen Genelecit hankkinut sen takia, että pystyisin nauttimaan musiikkini mahdollisimman uskollisena sille. Paljon on puhuttu, että eivät välttämättä sovellu tavallisiin kotiolosuhteisiin aivan optimaalisesti, mutta ovat kyllä päihittäneet kaikki kuulemani 1500 e/pari tai alle olleet passiivikaiuttimet (samassa huoneessa, laadukkailla päätteillä). Itse kuuntelen sweet spotissakin ja pidän siitä, että kaiuttimien luomassa äänessä on tilantuntua, syvyyttä ja äänikuvallista jäsentyneisyyttä. Valitettavasti osa näistä hukkuu jo siihen kuulokelähdön pohjakohinaan (fysiikan lakienkin mukaisesti).
     
  15. kelinci

    kelinci Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    18.10.2007
    Viestejä:
    71
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse en näkisi tällaisessa vertailussa mitään absurdia. Kyseessä olisi kuiten kaiuttimen normaalia käyttöä vastaava tilanne. Itse luulen edelleenkin että kunnollisia testejä ei ole siksi että erot ovat merkityksettömiä/ei havaittavissa.

    Itseasiassa AudioVideon genelec testissä http://audiovideo.fi/testi/genelec-g-one-g-two-g-three-ja-g-four-aktiivikaiuttimet-seka-f-one-ja-f-two-subwooferit on testattu edes jollain tavalla mikrofoniliitäntää, tosin älypuhelimesta, eikä tuossa testissä mainita kuin vahvistinasteen riittämättömyys suuriin äänenpaineisiin. Luulisi edes tässä testissä olevan mainintaa äänenlaadun heikkenemisestä jos sellaista olisi?
     
    Viimeksi muokattu: 22.03.2014
  16. juhaa

    juhaa Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 966
    Saadut tykkäykset:
    7
    Ihan samanlainen rimpula tulee Genelecien mukana vakiona.
     
  17. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 314
    Saadut tykkäykset:
    15
    Niinhän sen pitäisi tulla. Kysyjällä ei tullut käsittääkseni.

    Cordialin piuhat ovat mallia twisted pair eli eroa on ihan rakenteessakin.

    Noita 3,5mm plugi adaptereita/splittereitä en kyllä suosittele. Kestävät käyttöä jonkun 5 minuuttia.
     
  18. xjun

    xjun Käyttäjä

    Liittynyt:
    29.05.2007
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia varmistuksesta, että kaiuttimien mukana olisi todella pitänyt tulla tuollainen adapteri. Täytyy kysellä sen perään, josko se liikkeestä jostain vielä löytyis, mutta ei se löytymättömyyskään kovin dramaattista ole. Ajattelen hyödyntää keskustelua vielä muillakin itseäni askarruttavilla asioilla. (Pahoittelut jo etukäteen, mikäli niihin on vastattu ketjussa jo useaan kertaan, mutta en ainakaan pikaisella etsimiselle löytänyt kysymyksiini vastauksia.)

    Genelecing G -sarjan kaiuttimissa on liittiminä sekä RCA- että XLR-liitin. Useimmissa (tai kaikissa itselle vastaan) edullisen luokan AV-viritinvahvistimissa on pre-out ulostulot ainoastaan RCA-liittimillä. Olen esimerkiksi katsellut seuraavaa AV-vahvistinta:

    http://www.hifistudio.fi/fi/tuottee...n-avr-x3000-av-viritinvahvistin/4582886611133

    Tuossakaan ei ole kuin RCA-liittimet pre-outille. Mitä eroa on RCA-kaapelilla ja XLR-kaapelilla (ilmeisesti XLR-kaapelit ovat balansoituja, mutta sen käytännön merkitystä en ymmärrä)?

    Edellä kehuttiin Cordialin kaapeleita. Ovatko esimerkiksi alla olevat kaapelit niitä mainittuja:

    http://www.hifistudio.fi/fi/tuottee...al-cfu-3-mc-3-m-2-xlr-u-2-rca-u/4250197610834
    http://www.hifistudio.fi/fi/tuottee...m-long-3-m-3-5mm-stereo-2-xlr-u/4250197629515

    Lisäkysymyksenä noihin RCA- ja XLR-liittimiin: Onko RCA-XLR-kaapeli (toinen yllä olevista olisi sellainen) jollakin tavalla parempi kuin RCA-RCA-kaapeli?
     
  19. El Grande

    El Grande Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 911
    Saadut tykkäykset:
    382
    XLR-kaapeli ei ole yhtä herkkä ulkoisille häiriöille kuin RCA-kaapeli, mutta alle ~10 metrin vedoissa laadukkaalla RCA-kaapelilla ei pitäisi ilmetä ongelmaa. Jotkut väittävät myös kuulevansa äänen dynaamisempana ja puhtaampana XLR-kaapelilla, mutta tähän vaikuttaa itse kaapelin johtimien materiaali ja vahvistimen rakenne (onko balansoitu vai ei).

    Kyllä, juurikin noita. Mulla on ekasta linkistä löytyvät kaapelit 6 metrin versiona 8030:sten ja vanhan av-eturin välissä. Hyvin soi ja pelittää vailla hurinoita jne.

    Väittäisin, että ei ole. Saattaa olla jopa huonompi, jos se on väärin tehty. Laadukas RCA-kaapeli riittää ja sitä varten kotikäyttöön tarkoitetussa G-sarjassa on myös RCA-tulot.
     
    Viimeksi muokattu: 22.03.2014
  20. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 314
    Saadut tykkäykset:
    15
    Niin mulla on myös etusessa rca-lähdöt (etunen ei ole siis balansoitu) ja olen tehnyt rca-xlr kaapelit koska pidän noiden xlr liittimien tuntumasta (lukkiutuvat kaiuttimiin). Noillahan saa vissiin aikaan jonkunlaisen "semi-balansoidun" kaapelin, kun tekee Genen ohjeen mukaisesti.

    Noista valmiista Cordialin kaapeleista en osaa varman päälle sanoa, rca-liittimet ovat identtiset kyllä ja erittäin laadukkaat, hyvä HLS valinta imo. Johonkin lähteisiin jopa liian tiukat ja tukevat, noita voi joutua vähän löysäilemään pihdeillä.