Kävin hankkimassa Genelec 8330 bundle paketin, jossa tuli mukana tuo 9310 äänenvoimakkuuden säädin. Mihin sen 3,5 mm liitin kuuluu kytkeä?
Onnistuuko jotenkin helposti kaiuttimien äänenvoimakkuuden säätö ilman että on GLM-boksi koko ajan kytkettynä RJ45-kaapeleiden kera kaiuttimissa? Muutenkin on tota johtohässäkkää jo niin paljon. Kaiuttimet ovat muuten XLR-RCA -kaapeleilla kiinni Onkyon TX-SR875 pre-out -liittimissä.
Onkyolla volumenupista normaalisti. Pitää vain asettaa Genelecin tasot kohdalleen ja tallentaa kaiuttimeen.
Nyt tein ton kalibroinnin tolla GLM-boksilla joka automaattisesti säätää kaikki kohdalleen. Mistähän johtuu että Onkyon vahvistimesta saa vääntää melkeen nupit kaakkoon että ees Geneleceistä kuuluu jotain ja vaikka vääntää äänenvoimakkuussäätimen vahvistimesta täysille niin hirveen lujaa ei ääni kuulu?
Sinullahan siis kotilaitteen RCA-liitännät tuuppaavat pihalle todennäköisimmin -10 dBV signaalitasoa (0.316 Vrms), kun avaat vahvarin hanat asentoon "-0.0dB". RCA/XLR sovitekaapeli ei tietenkään muuta signaalitasoa pro-tasoiseksi. Pro-laitteena Genelec olettaa saavansa sisään pro-laitteille tyypillisempää +4 dBu signaalitasoa (1.23 Vrms).. Mittaustoiminto ei tiedä millaisella signaalitasolla kaiuttimia tullaan ajamaan, koska mittauspurske tulee GLM-boksilta määrätyllä tasolla, mihin ei etuvahvistinvalinta vaikuta millään tavalla. Niinpä se kalibroi kaiuttimet johonkin tiettyyn oletusarvoiseen tasoon, jota käyttäjä sitten voi säätää oman tarpeensa mukaisesti haluamaansa suuntaan. Käännä siis GLM-sofasta kaikkien järjestelmän 'Level' asentoon -40dB tai -30dB, aloittaen kuuntelut varovasti sieltä hiljaisemmasta päästä. Tallenna kajareiden muistiin esimerkiksi sellainen Level-asetus, että leffat tulevat kajareista niin kovaa kuin ikinä tulet kuuntelemaan silloin, kun Onkyon näytöllä lukee -0.0dB.
Vertailun vuoksi: Itselläni tuo säätö on olohuoneasennuksessa muistaakseni kohdassa -4dB, ja tuntuu että olisi pitänyt laittaa ihan suosiolla asentoon 0dB, mutta en jaksa kytkeä laitteita uudestaan tuon takia.
Juu pitää jossakin välissä asennella ja säätää sitä. Muistaakseni kalibroinnin lopussa oli joku mistä pysty säätää ja siinä oli oletuksena -50dB ni en hoksannut sitä muuttaa mihinkään. Muuten eikös tuo Subwoofer crossover filter -kohtaan kalibroinnissa kannata laittaa Full Band, jos ei ole subbaria järjestelmässä?
En tiedä tästä uudemmasta GLM-versiosta, mutta edellisessä versiossa olen päätynyt seuraavaan: Setup > Store Acoustic Settings to All Online Loudspeakers (With Full Master Level). Syystä että, jos tallennan esim. -40dB ja ajelen av-vahvaimen Audysseyn, joka asettaa kajareiden tasot kohdalleen niin pääkaiuttimista (2x8260) ei kuulu paljon mitään. Aikani ihmeteltyä syykin selvisi. Adyssey kalibroi kaiuttimet tiettyyn tasoon, oliko se nyt jotain 75dB kuuntelupaikalla? Keski- ja takakajarit kun eivät ole 82xx sarjaa, niin ne mekastaa sen 75dB, mutta nämä 8260:set kun on asetettu -40dB, niin Audusseyksesta/vahvarista loppuu säätövara joka on +12dB - -12dB. Joten ne soivat 28dB hiljemmin. En tiedä olisiko sinulla kyse kenties samasta asiasta? Ps. Näissä 8260:ssä on siellä takapaneelissa dippikytkin, joka täytyy laittaa oikeaan asentoon ennenkuin asetukset voi tallentaa kaiuttimeen -olet kai huomioinut sen?
Tämä säätö säätää kaiuttimen digitaalista vaimennusta/volumea, jota voi käyttää erilaisiin tarkoituksiin. Mikäli lähde antaa aina täyden antojännitteen, kuten tyypillisesti digitaaliset lähteet antavat, tällä säädöllä voi kontrolloida kaiuttimen äänitasoa. Mikäli lähteessä on volumesäätö ja äänitasoa halutaan kontrolloida tätä kautta, kaiuttimen sisäinen säätö kannattaa asettaa (vähän riippuen lähteen antojännitekyvystä) lähelle maksimia, tyypillisesti välille -10 dB ... 0 dB. Kyllä kannattaa ehdottomasti laittaa. Muuten kaiuttimiin asetetaan ylipäästösuodin halutulle taajuudelle (joka on tarpeen vain subbaria käytettäessä).
Taisin jo kadota linjoilta tuolloin, mutta täällä taas ollaan. Yksittäisiä pintaliitoskomponentteja lukuun ottamatta, M-sarjan kaiuttimissa ei taida olla yhtään samoja osia kuin G- tai 8000-sarjan kaiuttimissa. Jo siis tältä pohjalta voidaan todeta, että niiden välillä on enemmän eroja kuin yhtäläisyyksiä. Vertailutuotteena kannattaa muutenkin käyttää 8000-sarjaa, koska ne molemmat ovat tarkoitettu pro-markkinoille/käyttäjille. Karkeasti sanottuna M-sarjan suunnittelun lähtökohdat olivat: -enemmän puhdasta äänenpainetta mutta hieman vähemmän bassopään ulottuvuutta (vrt. samankokoisella bassolla varustettu 8000-sarjalainen) -enemmän suuntaavuutta diskanttialueelle (oletuksena että kaiuttimia kuunnellaan kevyemmin akustoiduissa tiloissa) -rajatummat mutta helpommat huonekalibrointisäädöt -kohderyhmää miellyttävä mutta samalla massasta erottuva ulkonäkö -hiilijalanjäljen minimointi/ekologiset näkökohdat -edullisempi hankintahinta asiakkaalle
Miten kannattaisi asentaa G3:set (2.1 setti)? TV (leveys n.130cm) on kiinni betoniseinässä ja sen alla tv-taso (leveys 180cm) jossa kansi lasia. Vaihtoehtoina on laittaa kaiuttimet tv-tasolle molempiin kulmiin (alle 10cm seinästä) tai sitten tv:n kummallekin puolelle seinään kiinni. Ei viitsisi turhaan jurnuttaa reikiä seinään. Onkohan noihin seinäasennuksiin ohjeita jossain eli kuinka leveälle ja korkealle?
Leveys riippuu kuunteluetäisyydestä, mutta oikea paikka on 22-30 asteen kulmassa kuuntelupaikkaan nähden ja kaiuttimien akustinen keskipiste korvan korkeudella.
Ilmeisesti joutuu kiinnittämään kaiuttimet niin leveälle jotta saisi tuon oikeaoppisen kulman aikaiseksi että tulee sanomista. Joutuu siis katselemaan kaiutinjalkoja. Ilmeisesti g3:lle sopisi esim. custom design rs300 jalusta-adapterilla. Oliskohan tuosta mihinkään? Täysin valkoinen olisi toiveena mutta tuota adapteria ei taida saada valkoisena vai voikohan sen maalata?
On tuossa sekin vaihtoehto, että muutat katseluetäisyyden optimaaliseksi, jolloin paranee sekä kuva, että ääni .