Tuli ostettua ensimmäiset omat Genelecit ja nyt löytyy kaksi kappaletta G Foureja. Semmoista tässä mietin, että mulla on kaikki kytketty sellaiseen master / slave- pistorasiaan. Vahvistin on Masterina, eli kun sen laittaa päälle, niin dac, antimode ja subi lähtevät samalla kertaa päälle. Nyt kytkin myös Genelecit samaan johtoon ja kaikki toimii niin kuin pitääkin, mutta mietin, että onko tästä jotain haittaa kaiuttimille kun niistä katkaistaan virrat kokonaan pois useasti päivässä? Muuten kyllä kuulostavat aivan hemmetin hienoilta! Nyt tuli vielä sellainen idea mieleen, etten ehtinyt perehtyä asiaan, mutta täällä joku voisi tietää. Niin kuin aiemmin kirjotin, löytyy myös Anti-Mode 8033S-II ja subi. Näistä Geneleceistä tuntuu lähtevän bassoa kuitenkin aivan tarpeeksi, niin subi on nyt ollut pari päivää käyttämättönänä. Bassot kuitenkin kumisee aika paljon ja akustointi ei juurikaan ole mahdollista. Kysymys siis kuuluukin, että voiko tuota Anti-Modea käyttää tasaamaan näiden Genelecien bassoja? Vahvarista rca:t antimodeen ja siitä kaiuttimille.
Ei. Anti-Moden taajuusalue on maksimissaan 5-250 hz: http://www.dspeaker.com/fi/tuotteet/anti-mode-8033.shtml En tiedä, mitä ylemmille taajuuksille tapahtuu, mutta todennäköisesti ne alipäästösuodatetaan pois.
Just tuota samaa mietin, että meneekö sieltä edes korkeammat äänet läpi. Taitaa olla parempi, että ei edes ala koittamaan
Läpikään eivät tule. Se S-II malli menee jonnekin 500hz saakka, mutta ei sekään paljoa auta, ellei ole DIY-kolmetieaktiivi. Perusmalli on subbarikorjain, S-II on outo ja Dual Core 2.0. Viimeinen täyttäisi tarpeen. Ja sitten on se tuleva X-malli, jossa on enemmän kanavia, mutta siinä voi kestää.
Leikkaa dip-kytkimillä Genelecien bassoja ja laita subbarin jakotaajuus mahdollisimman korkealle. Tällöin voit hyödyntää subbariin kytkettyä Anti-modea parhaiten. Jakotaajuutta alaspäin vain jos subbari vaikuttaa paikallistuvan, tosin tsekkaa tietty ettei subbari ole liian kovalla, jos näin tuntuu käyvän.
Kattohan tuo ilmoitettu kytkentä.. Menee tylsäksi kuunnella musiikkia, jossa ei ole taajuuksia 500hz yläpuolella.
Nojoo, oli vähän epäselvästi kirjoitettu. Kytkentä onnistuisi silti, jos DACista olisi kahdet lähdöt. Tällöin toiset menisivät antimodelle ja siitä subbarille, ja toiset taas dacilta Geneleceille. Jos tää oli se dacmagic-tapaus, niin siitä ainakin löytyy sekä balansoidut että balansoimattomat lähdöt. Veikkaan että toimivat myös samaan aikaan käytettynä.
Miten tuossa kytkennässä on tarkoitus hoitaa jakosuoto? En ihan pysy perässä, kun DacMagic on tuntematon laite.
8040:ssä on bassolle dipit sekä roll-off ja subwooferista löytynee jakosuodin. Voihan yhdestäkin RCA-lähöstä tehdä kaksi, vaikka tähän malliin: http://www.svsound.com/RCASplitterZOOM.jpg
Vihdoinkin sain aikaiseksi tehdä GLM kalibroinnin puolen vuoden kuuntelun jälkeen (ajattelin ensin odottaa että akustoinnit olisi kokonaan valmiit). Huone on haasteellinen 4x4m kivibunkkeri, jossa on nyt takaseinä kokonaan pehmustettu ja muiden seinien pehmusteet ovat vielä kasassa sohvan takana lattialla (kuutio raskasta vaahtomuovia). Kaiuttimet ovat seinän vieressä. Olisiko arvon raadilla jotain kommenttia alla oleviin ja parannusehdotuksia? Elääkö tuolla vai onko kauhea? Mitään tietämätöntä kummastuttaa tuo noin 55hz kohdalla oleva vaimentuma. Miksiköhän se esiintyy vain etukaiuttimilla vaikka huone on aika lailla samanlainen joka suunnasta? Voiko muka tuo lattialla oleva vaahtomuovikasa vaikuttaa tuohon 55Hz alueeseen? Onko joku syy miksei takakaiuttimissa korjaudu tuo 300Hz alueella oleva kuoppa? Teinköhän kauhean väärin kun säädin sen GLM ohjelman äänenvoimakkuuden ennen asetusten tallennusta kaiuttimeen niin voimakkaaksi kun sai ilman että alkoi kohina kaiuttimista kasvaa? Eli raja oli joku -12db. Sillä tasolla saa nyt etuvahvistimesta ääntä laittaa vaikka kuinka paljon eikä kohinaa tule. Ennen operaatiota oli siis DIPit niin että kaiuttimet oli maksimiherkkyydellä ja silloin kohisi häiritsevästi kun etuvahvistin oli päällä ilman, että mitään soi. Mistähän muuten sai keskikaiuttimen ledin sammutettua? Muistaisin että sen piti GLM ohjelmasta onnistua mutten löytänyt. Tulokset ovat siis GLM automatiikalla tehty ilman mitään muokkauksia. Ääni kyllä parani amatöörinkin korvassa, vaikka kyllä se hyvin kelpasoi ilmankin.
Noin matalaan taajuuteen ei mikään muovikassa pure. Aallonpituus on reilu 6 metriä nettilaskurin mukaan, jolloin kaikki alle 6 : 4 = 1,5 metriä paksut vaimennusmateriaalit ovat sellaisenaan melkoisen turhia (resonaattorit sitten erikseen). Tietty jos se sun vaahtomuovikasa on tuota kaliiberia, niin sitten. Kokeileminen lienee helppoa: vie se vaahtomuovikasa ulos huoneesta ja mittaa uudestaan. Onko noista etukaiuttimista muuten takaseinään 1,5m (taikka muuhun rajapintaan)? Meinaan jos tuo nettilaskuri ei valehdellut aallonpituudesta, niin 1,5m irti takaseinästä pitäisi montuttaa juurin tuossa 50hz yläpuolella. Koska montut johtuvat yleensä heijastuman aiheuttamasta nollapisteestä. Jos nostat volumea 10db, heijastus kasvaa 10db (tai 8db, jos osa siitä absorboituu) ja tulos ei ole yhtään parempi. Samaan aikaan se 10db nosto vaatii tehoa satakertaisesti, eli Genelecien tapauksessa suojapiiri leikkaa ja tyhmempien laitteiden kanssa joko vahvistin kyykkää taikka kaiuttimesta pettää jotain. Eli niitä ei vois sähköisellä korjauksella huoltaa kuin erittäin rajoitetusti. Sattuuko muuten takakaiuttimien etäisyys jostain rajapinnasta olemaan sellainen 120cm? Ylipäätään ronttaisin kaikki Genelecit ja varsinkin DSP-mallit seinään kiinni ja sitten dipeistä/GLM:sta bassopään siistiminen. Noiden ronkkimiseen ei yleensä ole mitään syytäkään, ellei a) ymmärrys akustiikasta ja sähköisestä korjauksesta ole todellisuudessa erittäin kovalla tasolla yli foorumillapätemislevelin, b) halua oman maun mukaan ronkkia vasteet perseelleen.[/QUOTE]
Taajuusvastehan korjataan huonekorjaimella vain yhteen pisteeseen sopivaksi (tai jollekin alueelle) huoneessa. Muualla vaste on erilainen. Oletettavasti kuuntelupaikka ei ole huoneen keskellä, joten takakaiuttimista tulee erilainen vaste. Tämän huomaa helposti siten, että laittaa jostain kaiuttimesta soimaan alle 100 hertsin äänen. Eri paikoissa ääni on välillä kovempi kuin toisaalla. Jostain päin huonetta löytyy varmasti kohta, jossa tuo etukaiuttimien 55 Hz on kovasti korostunut. Tämä pätee siis erityisesti bassotaajuuksiin betonirakenteisissa taloissa.
Itselläni on ollut näin Genelec 8050:t noin 5 vuotta maadoittamattomassa pistokkeessa. Homma on toiminut hyvin joskin nyt on alkanut esiintymään ajoittaista ongelmaa. Päälle kytkiessä kaikki muut laitteet menevät kyllä päälle, mutta Genelecit eivät. Tämä tapahtuu harvoin. Huomaan myös, että Genelecien valo käy välillä punaisella, kun etuvahvistimen kytkee päälle (mikä siis masterina). En tiedä, missä vika on. Vaihtoehtoja ovat: 1) Genelec 2) Master-Slave pistorasia tai sen säätö
Onhan se kasa 2 metriä yhdessä suunnassa. Kyllä kaikki kaiuttimet ovat aivan seinän vieressä. Eikä täsmää kyllä kattoon tai lattiaankaan tuo etäisyys. Tämä selvensi asiaa kummasti.
OK. Kun saan huoneen kokonaan valmiiksi niin kannattaa tuo sohvan lopullinen etäisyys hakea usealla testillä sopivaan kohtaan etukaiuttimien suhteen. Toivoa olisi että löytyisi yhtä hyvä piste kuin nyt takakaiuttimien suhteen, joissa bassopäässä ei ole pahoja vaimentumia.
Absorbtio on pinta-alapeliä. Neljä metriä villaa luulisi olevan melkoinen vaimennin, mutta jos se on 400 x 10 x 10 cm -tötterö, niin ei sillä paljoa tee. Itsekin kyllä huomasin avaamattoman Parocin "marianne-karkin" vaikutuksen huoneessa. Taajuutta en mitannut ennenkuin otin auki ja käyttöön. No, se oli se ensimmäinen epäilty. Jos kuuntelutila ei ole kaiuton huone eikä jalkapallokenttä, niin jossain näkyy monttua taikka korostumaa. Koko etupää montuttaa saman verran. Eli tavalla tai kolmannella kyse on kaiuttimien sijoitus + kuuntelu(/(mittaus)piste + huone -yhteispelistä. Toisaalta, tuo dippi on sen verta alhaalla (55hz), että tuonhan voisi tuutata vapaammin sijoiteltavalle subwooferille (tai mieluummin kahdelle).
Onhan takanakin 120 hertsin kohdalla liki samaa suuruusluokkaa oleva vaimentuma. Todennäköisesti et pääse pelkällä sijoittelulla tilanteeseen, jossa mitään vaimentumia ei olisi.