Asia selvä. Tämä on vaan toistunut täällä jo kymmeniä kertoja, että yhtäkkiä skobet ovat huutaneet tuhatta ja sataa, niin alkoi jo tuntumaan enemmän käytettävyysongelmalta kuin siltä ettei osaisi käyttää.
Tästä tuli mieleen, että eivätkö kaiuttimet voisi säilyttää tasoaan vaikka tietokone sammuukin. Ainakin siihen saakka kunnes myös Genelecit sammutetaan (jolloin ne voisivat resetoitua maksimille).
Totta kai kaiuttimet säilyttävät tason, vaikka tietokone tai verkko sammuu/kaatuu. Eihän siinä nyt olisi muuten mitään järkeä! Kaiuttimien bootin jälkeinen taso riippuu taas onko verkko aktiivinen kaiuttimia bootatessa ja toisaalta mikä volumetaso niiden sisäiselle muistipiirille on talletettu (mikäli verkko ei ole aktiivinen). Mikäli kaiuttimiin on talletettu maksimitaso ja ne bootataan ilman verkkoa, taso luetaan tällöin muistista eli on täysillä.
Kaiutin on DAW-studiotasolla, kaiuttimen käyttäjä on analookisella kalsaritasolla. Yhteisen sävelen löytäminen tuottaa alussa hankaluuksia... onpa ihme.
No ei minustakaan, mutta sellaisen käsityksen täällä helposti saa, kun lukee näitä raportteja. Onneksi totuus ei ole sen mukainen, millaisen käsityksen täällä saa.
Jos Genelecin DSP-kaiuttimia käyttää samalla tavalla kuin analogisia, niin käyttö ei eroa ollenkaan. Ensin kalibrointi jne. mutta sen jälkeen ääni sisään XLR-liittimiin. Kotikäytössä äänen tuominen digitaalisesti on haastavampaa ja jos käytetään sekä analogista että digitaalista ääntä, niin systeemin monimutkaisuus kasvaa.
Ilmeisesti jollakin softalla sinä musiikit soittelet? Jos signaali menee AV-vahvistimen kautta jolla volume hoidetaan, niin ei pitäisi olla mitään ongelmia. Mikäli vahvari ei ole päällä kun laitat pelit soimaan niin ei pitäisi kuulua mitään. Sieltä soitto-ohjelmasta vaan täytyy käydä valitsemassa oikea laite jolla volume hoidetaan. Esim. JRiverissä homma tapahtuu volume liukusäätimen kaiuttimen kuvaa hiiren oikealla näppäimellä klikkaamalla. Sieltä sitten avautuu valikko josta valitaan "System volume". Minä kuuntelen musiikit diginä läppäriltä suoraan kajarille. Muutaman kerran on tuntunut että paikat irtoaa hampaista kun kajari paukahtaa n.40 cm päässä. Mutta vahingosta viisastuu. Nykyään on tullut rutiiniksi avata ensin GLM-softa ja vasta sitten JRiver. Kun sen koneen kanssa tulee kokeiltua kaikenlaista niin ei aina muista mitkä asetukset ovat päällä.
Niin tästä päästäänkin siihen, että miksi on vain yksi asetus. Ts. pitäisi olla (?) Full Scale + Last Used Volume tallennettuna kaiuttimeen. Genen kaukosäädin säätää sitten tätä Last Used Volumea, joka vaimentaa Full Scale asetusta. Mikäli säädät muulla laitteella, niin laitat sitten Genen kaukosäätimellä Last Used Volumen samaksi kuin Full Scale täpöt ja vaimennus hoituu sillä muulla laitteella.
Jos sinulla kaikki kajarit lähtevät vahvistimelta analogisena, niin en vieläkään ymmärrä missä ongelma? Jos ne dsp-mallit on säädetty johonkin tasoon esim. -40dBFS ja myöskin ne lähtevät vahvistimelta, niin eipä niistä sitten muiden kanssa soitellessa paljon pihinää kuulu, koska ne on säädetty soimaan hiljaisemmin! Vaikka vääntäisit vahvistimesta nupit kaakkoon niin ne takakajarit soivat -40dB hiljempaa kuin muut!
Et näe arvoa sille, että kaiuttimissa olisi kaksi asetusta: 1. Maksimi volume (kutsu sitä vaikka herkkyydeksi tai full scaleksi, jos se on maksimilla) 2. Viimeiseksi käytetty volume (joka voi olla korkeintaan maksimi volume) -> mikä on käytännössä vaimennus maksimi volumeen tai ollessaan maksimeilla, niin sama kuin maksimi volume Tällöin ei kävisi niin kuin sinulla on käynyt, että olet unohtanut käynnistää GLM:n ja alat syöttämään niihin digitaalista signaalia. Ne soivat silloin maksimi volumella. (ellet nyt sitten viimeksi ole käyttänyt juuri maksimivolumea, mitä tuskin olet). Vahvistin käytössä asiassa ei ole ongelmaa, sen kyllä ymmärrän. Ja silloin toki asetukset ovatkin full-scale ja viimeksi käytetty on sama kuin full scale, jotta toimivat yhteen muiden kanssa.
Mutta siellähän on kaksi kaksi vaihtoehtoa -todennäköisesti tarkoitit jotain muuta, mikä ei minulle aivan valjennut. Ja ei ole ollut näitä volumeongelmia sitten alkuihmettelyn. Kun vielä kaikki varoitusäänetkin on poistettu windowsista niin no hätä!
Käsitykseni mukaan ei ole (vaan ensimmäistä vaan pudotetaan). Ja käsitystäni vahvistaa mm. tuo "varoitusäänetkin on poistetu". Mikäli siellä olisi kaksi vaihtoehtoa, niin todennäköisesti sulla ei olisi mitään ongelmia edes "varoitusäänien" kanssa. Käsittääkseni näistä toinen arvo resetoituu, kun kaiuttimet ns. bootataan (ja GLM ei ole kytkettynä). Minä hain ratkaisua, jossa tämä toinen arvo tallennettaisiin viimeiseen arvoonsa ja sitä käytettäisiin sitten vaimentamaan sitä ensimmäistä arvoa. Ts. kaiutin tietäisi millä volumella sitä käytettiin ennen kuin se sammutettiin ja tämä vaimennustaso olisi käytössä seuraavalla käynnistyskerralla. Jokainen vahvistinkin tietää, millä volumella se oli ennen sammuttamista.
Ei välttämättä täysdigitaalisilla, mikäli moista tilannetta ei laitteen suunnittelussa ole huomioitu. Analoginen potikka rules! T: Vesku Olipas paha rasti saada jostin myrkeleestä ilmaantunut ylimääräinen lainaus-tagi hevomhumppaan...
Saattaapi olla näinkin. Varoitusäänet poistuivat heti alkutaipaleella. Windowshan on joka tapauksessa avattava ensin ja siinä tilaisuudessa se sitten varoitteli mm. GLM:stä: "Tuntematon ohjelma!" Mutta GLM:ssä on kaksi nappia siinä liukusäätimen vieressä joihin voi tallentaa omia asetuksia. En tiedä tarkemmin kun ei ole tullut tutustuttua asiaan. Hoituisiko niillä tuo sinun pulma?
Jos ei jostakin syystä aivan ehdottomasti halua säätää SAM kajareiden volumeja hiirellä tietokoneella valikoista etsimällä, niin kuten edellä todettu, G:n omat kaukosäätimet toimivat GLM-verkon kautta myöskin ilman tietokoneen tai softan päällä oloa! Laita vain GLM-boksisi kiinni tämän tyyliseen virtalähteeseen (todennäköisesti ei edes maksa mitään, koska näitä luulisi nykyään olevan joka taloudessa ylimääräisiäkin), niin ohjausverkko pysyy aina pystyssä, volumeasetus pysyy aina muistissa ja pystyt säätämään systeemin volumea aina riippumatta tietokoneesta. Haittapuolena mikäli joudut esim. vaihtelemaan main sekä secondary sijainteihin tehtyjä erillisiä korjauksia, tai muuten säätämään asioita syvällisemmin, niin joutuu laitteen silloin erikseen kytkemään koneeseen. Mutta useimmille henkilöille, joilla on vain yksi kuuntelupaikka ja päivittäiskäytössä tarve vain perus volumesäätöön, niin varmaankin olisi kätevintä ja yksinkertaisinta käyttää erillistä aina päällä olevaa virtalähdettä boksille, sekä jompaa kumpaa G:n omista kaukosäätimistä.
Tämä on tullut selväksi. Tämä on tietyntyyppinen work-around. Ilmeisesti vaatii, että tuota GLM-boksia ei sitten koskaan sammuteta (vaikka kaiuttimet voisikin sammuttaa). Tavoittelen tilannetta, jossa kaikesta voi ottaa virrat pois eikä tarvitse pelätä, että yhtäkkiä huutaakin täysillä. Ts. tieto tallennetaan kaiuttimeen siinä missä huonekorjauksen asetuksetkin. Jos kerran on älykäs kaiutin, niin luulisi, että yhden kokonaisluvun sinne saisi tallennettua. Annoin ideani täällä, jos Genelec vaikka tarttuisi siihen. En ole varma, onko ideaani mahdollista implementoida ja en tiedä liittyykö siihen omia ongelmia. Ei ole kyse isosta asiasta. Ei minulle eikä tuskin muillekaan.
Ei tarvitse implementointia, koska tämä ominaisuus on ollut kaiuttimissa since day one. Kaiuttimiin voi tallentaa halutun volumetason, jonka pystyy ohittamaan ainoastaan GLM:n kautta tai resetoimalla kaiuttimen sisäisen muistin (virtabootti ei vaikuta).
Näinhän se käytännössä toimii. Voit tallettaa kaiuttimiin esimerkiksi -50 dB volumen, jottei mene kakki housuun, vaikka Windowsin pimpelipom pääsisikin kaiuttimille asti, ja tarvittaessa sitten säädät volumea kovemmalla GLM:n kautta tai kaukosäätimellä.
Ok. En sitten ymmärrä Ukin tarinoita. Jos hän kerran käyttää ainoastaan digitaalista signaalia ja GLM:ää, niin miksi hän ei sitten tallenna esim. -50 dB asetusta ettei tule ikäviä yllätyksiä? Jos kerran muutenkin säätää volumea GLM:llä. Helpottaisi toki mullekin asian ymmärtämistä, jos olisi tuollainen GLM:ä. Pitääkö tässä lähteä hankkimaan sellainen sitten, . Ilmeisesti tässä -50 dB asetuksessa tulee kuitenkin se ongelma, että jos järjestelmässä on digitaalisen lähteen ohella esim. normi vahvari ja analogisia kaiuttimia, niin silloin Genet kuuluvat hiljaa, mikä tarkoittaa, että GLM:llä pitää laittaa volkat kaakkoon, että ollaan samalla tasolla kuin muut kaiuttimet. Pitäisikö sitten olla erikseen Analogisen ja Digitaalisen lähteen volumetasot tallennettuna (esim. digitaaliselle -50 dB ja analogiselle maksimit tässä esimerkissä)?