Tuli hommattua 7350 subi 8330 parin kaveriksi. Voiko AES/EBU liittimiin käyttää tavallista 75 ohmista XLR-XLR mikrofonipiuhaa? Tähän hätään ei ole kuin kaksi 110 ohmista AES/EBU kaapelia, mutta tartteisi kolme.
Kyllä pitäisi käydä jos vedon pituus on vain muutamia metrejä -mikäli uskomme Zipmania ja miksi emme uskoisi! Asiasta on keskustelua Genelecin community-foorumilla josta oheinen linkki: http://www.bluejeanscable.com/articles/impedance.htm
Ihan varmasti, toisaalta kahdella PB13-Ultralla saa paljon paremmat äänenpainereservit leffakäyttöön, joka kuitenkin on tämän setin pääasiallinen käyttötarkoitus. Musiikin suhteen on tarkoitus jatkaa nautiskelua nykyisellä DD-15:lla. Paikallinen SVS-edustaja taisi kyllä ratkaista tämän kisan edukseen tarjouksellaan, saan 2 x SVS:t niin paljon halvemmalla kuin yhden Velon, että taidan päätyä niihin. Jos ei toimi, niin täytyy sitten alkaa taas päivittämään...
8300-sarja on näköjään uusittu G-pesueen kehittyneimpään kuntoon 16 notch-filsun DSP:llä. Ja koko lippulaivue-osasto on jäänyt pultsaamaan vain neljällä LF-notch:lla. Milloin iso-SAM:it saavat myös tuon uusimman 16 notch-filsun DSP:n?
http://www.community.genelec.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=2377#p7965 Monitors 8240, 8250: 4 notch + 4 shelving 8351, 8260, 1238CF/DF, 1237A, 1238A, 1238AC, 1234A, 1236A: 6 notch + 4 shelving 8320, 8330, 8340, 8350: 16 notch + 4 shelving Subwoofers SE system: 2 notch + 2 shelving 7260, 7270, 7271: 4 notch 7350, 7360, 7370: 20 notch
Voiko HF-nothcinkin muka "väärinkäyttää" LF-notchina? No oli miten oli, onko siis tarkoitus jättää large-SAM -asiakkaat itkemään sateeseen vain 4-6:lla notchilla, mini-SAM -asiakkaiden saadessa täyden 16 filsun setin? Entäs tuotantoon jäänyt vanha pesukone, 7271, vain 4 vaivaista notchia uusien pikku-kynäniska -"bassojen" brassaillesssa 20 filtterin pakillisella?
Kysymys genelec tietäjille? Voinko vetäistä rme fireface 800 spdif liitännästä suoraan genelec 8350 kaapin aes/ebu sisääntuloon käyttämällä siihen tarkoitettua rca -> xlr kaapelia ilman välipurkkeja
Voit vetää. Lyhyt kaapeli (muutama metri) toimii ilman ongelmia, mutta pidemmissä vedoissa tarvitaan impedanssimuunnin ja 110 ohm digikaapelit.
Sain käyttööni Genelec S30 Triamp parin, ja vakka niitä kuunnellessa ei ensimmäisenä tule subwooferi mieleen, niin ajattelin kokeilla joutavana olevaa 7060A subbaria yhdistelmään, kierrättämällä kaiutinsignaalit subbarin kautta. Kuinka lähelle noita pääkaiuttimia subbari olisi hyvä asentaa? Sitä möhkälettä ei oikein viitsisi montaa kertaa siirrellä, ainakaan pitkää matkaa. Riittääkö esim. vaihe-eron säätö muutaman metrin etäisyyseroon, ja missä kohtaa etäisyys on liian kaukana ja mitenkä sen parhaiten havaitsee?
Subwooferin etäisyydellä kaiuttimiin ei ole minkään valtakunnan merkitystä vaihesäädön kannalta. Ratkaisevaa on etäisyys kuuntelupisteeseen. Kärjistetään vähän: - subbari on vasemman etukaiuttimen alla. Oikea vaihe on säätimen asento x. Kaiuttimien välinen etäisyys 0 cm ja molempien etäisyys kuuntelupisteestä on 3 metriä. - etukaiuttimet ovat kolme metriä kuuntelupisteen edessä ja subwoofer kolme metriä kuuntelupisteen takana. Oikea vaihesäätimen asento on edelleen se sama x. Kaiuttimien välinen etäisyys on nyt 6m metriä, mutta etäisyys kuuntelupisteeseen ei ole muuttunut, vaan on edelleen molemmista se sama 3 metriä (tässä asetelmassa subbari mahdollisesti paikallistuisi väärin, mutta se ei muutu vaihesäädöllä sinänsä). Oikea vaihe on äärimmäisen hankala asettaa korvakuulolla. Jos upottaa satasia tai tuhansia kaiuttimiin, voinee laittaa sen 50e tavalliseen SPL-mittariin. 85hz (Genelecin käyttämä jakotaajuus) testisignaalin saa ladattua ilmaiseksi Genelecin sivuilta. 1. Testisignaali soimaan. 2. Mittari kuuntelupisteeseen. 3. Napsuttele vaihesäätö asentoon, missä SPL (äänenpaine) on pienin. Kun tämä asento löytyy, klikkaa 180' vaiheenkääntöä. Valmista. Kohdan kolme logiikka on se, että SPL on kaikkein pienin silloin, kun vaihe on 180' väärin eli subwoofer ja kaiuttimet soivat täysin vastakkaisessa vaiheessa. Kun tuo löytyy, käännetään se tasan 180' eli oikeaan asentoon (korjataan 180' väärässä oleva yhdellä naksauksella). Tämä on yleensä helpompi tapa, kuin etsiä suoraan sitä oikeaa asentoa. Vaihe on oikein silloin, kun subwoofer ja kaiuttimet ovat samassa vaiheessa, jolloin niiden tuottama äänikin summautuu eli SPL:a tulee eniten. Jos haluat yrittää, niin saman voi tehdä korvin, mutta todennäköisesti saat sen enintään sinnepäin. Sama testisignaali tai bassopitoista musiikkia soimaan. Etsi asento, missä bassoa tuntuu tulevan eniten.
Kysymykseni oli hieman huonosti muotoiltu. Kyse ei ole niinkään metrimääräisistä etäisyyksistä, vaan etäisyyseroista kuuntelupaikalle. Eli jos pääkaiuttimet ovat 2m päässä ja subbari 3,5m päässä, niin onko tuolle subbarin etäisyydelle jokin raja olemassa. Vaiheasetuksella säädetään ymmärtääkseni tuosta etäisyyserosta johtuvaa äänisignaalin saapumiseroa kuuntelupaikalle. Tietääköhän kukaan, tai osaa helposti laskea, mikä merkitys tuollaisilla etäisyyseroilla on ja missä kohtaa ne alkavat vaikuttaa kuultavaan musiikkiin ja miten, jos ollenkaan. Tarkoitus ei ole asettaa pääkaiuttimia 2m päähän ja viedä subbari nurkan taakse 6m päähän, vaan tarkoitus on selvittää voiko subbari olla esim. 3-4m päässä kuuntelupaikasta, jos pääkaiuttimet ovat 2m päässä. Mittauksissa vaadittavaa laitekapasiteettia kyllä on, ja tuo subbarihan tuottaa itsessään tuota 85Hz:n signaalia, joten vaihe-ero asetuksen saa kohdalleen.
Äänennopeus ilmassa on n.343 m/s. Siitä voi laskea kuinka paljon kajareihin pitää viivettä saada. Jos sinulla on kaiuttimet kiinni av-vahvarissa, niin niissähän on yleensä calibrointi-ohjelma joka laskee tuon viiveen automaattisesti. Mutta jos calibrointi mahdollisuutta ei ole niin sitten vaan samalle etäisyydelle kaikki.
Kuten tuolla aiemmin kirjoitin, niin tarkoitus on asentaa kaiuttimet siten, että Genelecin 7060A tekee signaalijaon subbarillew ja pääkaiuttimille. AV-vahvisitn ei osallistu tähän taajuusjakoon mitenkään, eli subbaria ei kytketä vahvistimen sub-out -liitäntään, vaan pääkaiuttimien ulostuloon. Viiveen säädöllä ei nyt voi pelata.
edit: tuohon Ukin esittämämään. Väärin. 1. Kun signaali kiertää subbarin kautta, AV-vahvistin ei osaa asettaa etäisyyksiä, koska se ei tajua signaalin kiertävän subbarin läpi. 2. Yksikään AV-vahvistin ei vieläkään odaa asettaa subwooferin vaihetta luotettavasti oikein. 3. Äänen nopeus ei ole relevantti, vaan aallonpituus, kun säädetään vaihetta. Säätövara 270' tarkoittaa, että 85hz ääniaaltoa voidaan siirtää 3/4 sen aallonpituudesta, jos nyt äkkiä lasken oikein.
Nyt ollaan jo jäljillä... Vaiheen säädöllä asetettaneenkin siis tuo 85Hz:n kohta "oikein", eli ettei sillä taajuudella tule vaihe-erosta johtuvaa äänen häviämistä. Tämä tuntuu ihan järkevältä kun asiaa vähän vaivautuu ajattelemaan. Kun asiaa näin ajattelee, niin onko tulla subbarin ja pääkaiuttimien etäisyyserolla kuuntelupaikkaan kovinkaan suurta merkitystä. Olkoon siellä 3,5m päässä ja pääkaiuttimet 2m päässä. Toivottavasti viikonloppuna on aikaa kokeiluun.
Oukei! Asia tuli vaan mieleen kun olen silloin tällöin calibroinut noita kajareita ja 8260:set ovat Audysseyn mielestä jossain lähes viidessä metrissä kun ne oikeasti ovat 280cm päässä. En tiedä liittyykö asiaan, mutta Maranzin manual kertoo näin: " Subwoofers may measure a greater reported distance than the actual distance due to added electrical delay common in subwoofers". Minulla ei ole subbaria, mutta Audyssey ilmoittaa 8260:n olevan n.1,5 m kauempana kuin todellisuudessa ovat -eli todennäköisesti 5 ms viiveen aiheuttaa dsp. Pitäisikö minun nyt Audysseyn mittausten antaa jäädä voimaan vai muuttaa niitä todellisuutta vastaavaksi?
Subwoofereista tulee tavallisesti viivettä, koska ne ovat aktiivisia. Kuten ovat myös kaiuttimesikin. Siitä tulee viivettä. DSP:stä lisää. Ei sillä ole mitään väliä, miten ne etäisyydet on, kunhan samanlaiset ovat keskenään oikein ("kaikki 2m todellista kauempana") ja kuvan kanssa synkassa.
Sain tänään aikaiseksi kytkeä nuo kaiuttimet subbarin läpi. Itse en ole kiinnostunut synkasta kuvan kanssa, koska kyseessä on enemmän musiikin kuuntelu. En usko että viive kuvan kanssa on ongelma. Muistin väärin tuon subbarin. Se onkin Genelecin 7070A (taajuusspeksi on sama kuin 7060A:lla). Subbarin mukaan tulo tekee kylläkin sen, että alemmas ylettyvä toisto näyttää tuovan mukanaan tarpeen huonekorjaukselle. Täytyy vähän mittailla, tarvitseeko käyttää DSP:tä vai riittääkö pelkkä subbarin säätö, tai paikan vaihto. En tosin vielä tehnyt vaihesäätöä, vaan kokeilin as it is. Katsotaan mitä mittaukset näyttä, jos huomenna olisi aikaa. Tuo S30:n alaraja on speksattu (uutena) n. 42Hz. Subbarin 19Hz alarajataajuus tuo mukaan aika paljon ääntä esim. Black Hawk Down levyn Barra Barra raidalla. Mikä ei näyttänyt/kuulostanut istuvan ihan heittämällä...
Kehtaako Ilkka yhtään raottaa suunnitelmia, onko 1032B:stä tulossa mahdollisesti SAM-mallia? Olisi sopivan kokoinen tuon 1238:n kanssa surroundpöntöiksi...
Genelecin tehdasvierailulla hommattu 8330A bundle tuli asenneltua paikoilleen ja tuli outo ilmiö eteen. Huoneessa on LGn 55EG910V telkkari ja välissä vain CYP AU-1HARC palikka (muuntaa HDMI ARCin digitaalisignaalin analogiseksi). Nyt jos kytkee kattovalon tai huoneessa olevan jalkalampun (molemmissa hehkulamput) niin äänentoisto vaimenee hetkellisesti. Huoneessa maadoitetut rasiat, mutta valaistus ja pistorasiat on saman sulakkeen takana. Onko ehdotuksia mitä asialle olisi tehtävissä? Kokeilin myös tuoda jatkokelalla sähkön toisen sulakkeen takaa TVlle ja kajareille, mutta huoneen valot vaimentavat äänentoiston edelleen.