Miksi etsit tuollaista prossutakasta, mitä mukana hengaavat päätevahvistimet haittaavat jos esivahvistinosa on hyvä ja häiriötön? Jonkin hyvämaineisen ison audiotalon (esim. Yamaha) peruskoneesta tulee dekooderi-esivahvistimelle jo melko maksimaalisen puhtaat paperit. Se on kunnon putiikille helppo nakki valmistaa. Vaikeasti/kalliisti linearisoitavia päätevahvistinasioita ei esivahvistimessa ole. Himoitut bal. lähdöt saa järkättyä vaikka Genen omalla DI8A-lisälaatikolla jos oikeasti tarvitsee.
Johtojen irroittaminen kannattaa tehdä vaiheittain signaaliketjun alkupäästä aloittaen. Näin saadaan nopeasti tarkennettua kohta, jossa häiriö pääsee äänentoistojärjestelmään.
Ihan hauska idea. Joskus yksi tuttu teki vahvistimelle ja TV:lle tukipilarit kevytsoraharkoista ja pisti vaan nätit puulevyt päälle. Oli mun mielestä todella makeet. Itse päädyin ostamaan Geneleceihin Norstonen Epur Standit Laatulaitteesta Kotkasta. Siellä oli saatavana adapterilevyjä näihin ständeihin (hinta jotain ~50e), että saa suoraan sen Genelecin siihen pylvään päähän kiinni, ongelmana oli vain ettei 8020:lle sattunut olemaan juuri silloin varastossa, ainoastaan 6010:lle ja 8030:lle jne. No eipä siinä, ei se levy kovin vaikealta näyttänyt tehdä, joten pitää joku päivä ottaa mitat 8020:n isopodista ja sitten rälläkkä laulamaan tuolla verstaalla. Varsinainen ongelma näissä Norstoneissa on, että havaitsin sohvalla istuessa että nämä ovat liian matalat. Eli siis kuuntelupisteessä kaiuttimet ovat paljon matalammalla kuin optimaalisessa tilanteessa, lisäkorkeutta tarvittaisiin ~10-20cm väliltä lisää. Vai olenko käsittänyt väärin akustisen keskipisteen, että sen olisi hyvä olla korvan kanssa samalla linjalla?
Niin itsehän tätä en tällä hetkellä etsi, vaan nimimerkki "akaza". Suurimmassa osassa av-vahvareita nämä esivahvistin annot on "ryöstetty" päätevahvistimien jälkeen vastuksilla vaimentaen. Ei tuollainen ääntä ainakaan paranna, kun perään kytketään isot ja ilkeät G-syväluotausmonitorit.
OT: Ei sillä ole käytännössä mitään merkitystä mistä välistä se esi-fore -signaali on nipattu kunhan mittautuu kunnolla. Kuten useimmiten isojen japsiputiikkien koneissa mittautuvat. Vasteet ovat suoria, ne kohisevat hyvin vähän, pitävät kanavatasapainonsa esimerkillisesti eivätkä muutenkaan piereskele turhia. Esi-fore -vahvistimessa ei voi olla sellaisia kavalia epälineaarisuuksia, piiputuksia ja totaalia hyytymisiä sopivasti väärän kaiutinkuorman edessä kuten tehovahvistimissa. Jos esivahvistimen kenkälaatikkoon yhdistetään softaa l. vaikkapa ne surround-dekooderit, esoteeriset pikkuvalmistajat ovat heikoilla. Tulee monimutkainen kokonaisuus hallita, parin ukkelin firman tekele tod. näköisesti jossain kohtaa kusahtaa. Autallipajan esoteerisesta esivahvimesta löytyy suurella tod. näköisyydella kasa bugeja koska ei ole varaa kunnon testaukseen ja koodari-/tuotekehitysryhmään vaan toimitusjohtaja kirjoittaa softat itse iltatöinä Google apunaan. Beta-testauksen hoitavat ennen asiakkaita vävy ja appiukko. Hälärm-kello soi minulla heti ja bugisihti menee kutoselle jos fore-kokelaan merkki ei ole Yamaha, Onkyo, Denon tai Sony. P.S. Tuossa päätevahvistimen persiistä nippaamisessa on muuten puhdasta mutua n. 96 %. Se koko tarina sai alkunsa kerran kesällä Hifimaailman foorumilla missä eräällä elektroniikkakalevilla oli ilmeisesti hieman liikaa vapaa-aikaa käytössään ja oli harittanut piirikaavioita jostain vanhemmasta Yamahasta. Piiritopologia voi muuttua jo seuraavassa mallissa ja kuten sanottua, sillä ei ole käytännössä jeesuksen aunarikarvan väliä jos se nyt otettaisiinkin idlaavan päätevahvarin lähtöpinnistä. Paljon melua tyhjästä jne.
Isompi ongelma - joskaan ei välttämättä suuri sekään - taitaa olla se, että järjenvastaisesti noista ei saa niitä päätteitä pois päältä, vaikka niiden jatkeena ei olisikaan kaiuttimia, mikä kuulema saa ko. virvan puhisemaan yhtä kuumana riippumatta siitä, onko kiinni aktiivi- vai passiivikaiuttimet. Denonin neljätuhattajotain[uusin inkarnaatio] on ainoa, missä olen kuullut löytyvän mahdollisuus kytkeä ne päätteet pois päältä, kun on vain esivahvistinkäytössä. Tästä ei vaadi kummoista uskonloikkaa tehdä (väärä?) johtopäätös, että ne esi-lähdöt otetaan niistä päätteistä.
Taisi olla minun tekosia kun asiaa aikanaan tutkin. Olisin 100% hämmästynyt jos tilanne on nykyään toisin. Vastusjako vahvistimen navosta on niiiiin halpa tapa ratkaista tuollainen marginaalifeature
Kun äskettäin pyynnöstä mitoitin eräälle plazalaiselle pitkät signaalikaapelit niin huomasin että Yamaha ilmoitti kaikkien tutkimieni mallien esivahvistinlähdön syöttöimpedanssiksi 1200 Ohm. Tämä voisi olla pienempikin. Genelecien kuormaimpedanssi balansoimattomana on 5000 Ohm. Tämä voisi olla suurempikin. Peukalosäännön mukaan impedanssien suhde pitäisi olla 1:10 tai ainakin vähintään 1:5. Yamaha ja Genelec yhdistelmällä se on 1:4.2. Mitään suurta merkitystä tällä ei ole jos impedanssi ei vaihtele suuresti taajuuden mukaan. Kuitenkin jotkut ovat menettäneet yöunensa pienempienkin äänenlaatuun vaikuttavien tekijöisen vuoksi . Vanhassa Sonyn viritinvahvistimessani syöttöimpedanssi on n. 100 Ohm. Uudemmista malleista en tiedä. Muista merkeistä Denon ei ainakaan näyttänyt edes speksaavan asiaa. Dissaat siis Marantzin, HK:n ja Pioneerin?
Ei balansoimattomia vetoja. Yamahan esi-outtia tervehtii ultimate-asennuksessa DI8A:n 10kOhm puolimetrisen rca:n päässä yhtä hyllytasoa alempana. Lorenzio, Pinohiiri ja HK:n sininen ovat pannassa. Taso vaihtelee liikaa.
Genet siirtyy eri tilaan joten joutunen hankkimaan etukaiuttimille (8030) jalustat. Millaisia muilla on käytössä? Olisi mukava jos kaiuttimen saisi suoraan kiinni kierteeseen. Suosituksia, kiitos.
Tinkimättömiä vaatimuksiasi on niin vaikea täyttää. Erehdyin laittamaan DI8A:n ylähyllylle . Denonia ja Marantzia valmistaa sama firma, joten voi odottaa hyvin samanlaista laatuakin.
Hieman päivitystä tilanteeseen. Yamahastako oli aikaisemminkin kyse? Jokusen vuoden takaisessa Yamaha RX-V663:ssa esivahvistinlähdöt ovat suoraan linjatasoisesta signaalista otetut. Signaaliketju: DAC => diff. vahvistin => volumen ja sisääntulon säätöpiiri => puskuriopari => RCA. Näin kaikilla muilla paitsi SL ja SR kanavilla. Niillä on jätetty puskuri välistä pois ja Yamahan piiri syöttää "suoraan" passiivikompojen läpi esivahvistinantoja. Verrattuna päätevastinketjuun on tuossa kaksi komponenttia lisää, 220ohm vastus ja 470p konkka. Hinnaltaan halvempia mitä kaksi kappaletta tehonkestoltaan suurempaa vastusta pääteasteen lähdössä olisi. Eikä muissa lähdöissä olevista perusopareistakaan tarvi montaa senttiä maksaa kun Yamahalla menekkiä niille lienee. Selvää hifistelyä. Muuten kyllä skema on niin täynnä komponentteja että puolet voisi jättää pois ja toiminta olisi edelleen samaa...
Pahoittelen jos tätä on kysytty jo ziljoona kertaa, mutta haulla ei löytynyt... Eli saako 8020b:stä tuota etupaneelissa olevaa lediä pois päältä? Olisi kivempi katsella leffaa ilman kolmea pimeässä hehkuvaa vihreää silmää...