Nettigallupeissa vastaajien ikäjakauma on aivan toinen kuin todellisessa äänestyksessä. Vanhemmista netin foorumeilla vähemmän pyörivistä kansalaisista suurempi osa kannattaa perinteisempiä arvoja kuin "nuoret" nettiaktiivit. Yli kuusikymppisiä on suomessa aika paljon ja heistä hyvin pieni prosentti käyttää aktiivisesti internetiä ja vastailee foorumikyselyihin. He kuitenkin äänestävät aktiivisemmin nuoriin nettiaktiiveihin verrattuna. Tällä en nyt tarkoita sanoa että Niinistö olisi vanhoillinen tai että häntä äänestäisivät vain vanhukset, vaan että nettigallupeista ja foorumikyselyistä ei voida vetää mitään johtopäätöstä lopulliseen äänestystulokseen, koska nettikyselyiden vastaajat eivät edusta todellisia äänioikeutettuja. Sauli voi saada paljonkin sellaisia ääniä jotka eivät näy nettigallupeissa. (Varmasti kohta joku mainostaa että ainakin hänen 85v mummonsa käyttää nettiä päivittäin ja kannattaaHaavistoa, eikä äänestä vaaleissa koskaan vaikka vanha onkin, mikä on ihan kiva juttu mummollesi, mutta se ei vielä paljon vaalien tulokseen vaikuta.)
Ei kuulu ei, asiapohjalta ajatellen Haavisto sopisi oikein hyvin presidentin virkaan. Kyse on siitä, ymmärtääkö kansa sen vai vaikuttako muut henkilökohtaiset piirteet enemmän.
Jos nyt kuitenkin ajatellaan että kaikista annetuista äänistä ehdokkaat saisivat jollain jakaumalla esim. 60% ja loput 40% olisi tyhjiä, niin kyllä se ainakin keskustelua ehdokkaiden laadusta herättäisi. Itse tulen todennäköisesti jättämään tyhjän lapun. Tulee kansalaisoikeus ja demokratian määreet täytettyä ja ilmaistua oma mielipide ehdokkaista.
Jos olisi, niin kyllä, mutta tuota ei liene näköpiirissä. Sihtasin vaalit.fi-portaalista hylättyjen äänien lukumääriä eri vaaleissa vuodesta 2006 lähtien, ja lukema on vaihdellut 0,3 ja 0,7 prosentin välillä. Pienin hylättyjen äänien lukumäärä oli presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella (myös vuoden 2006 vaaleissa), suurin oli eduskuntavaaleissa 2007.
Joo, totta että tuskin on näköpiirissä. Mutta parempi teko tuokin kuin että jättää äänesttämättä kokonaan. Jos äänestys prosentti jää vaikkapa alle viidenkymmenen, niin onko demokratia toteutunut?
Toisaalta vois tulla vähän häiritsevä olo kun oma kannanotto rinnastuisi kaiken maailman piirtelijöihin ym. lapunsotkijoihin. Tai kadulta sisään harhailleeseen dementikkoon.
Kyllähän se varmaan saa lehdistössä päivittelyä, mutta vaikea sitä on epädemokraattisena pitää. Kaksivaiheisen vaalin luonteeseen kuuluu se, että toisella kierroksella (jos edes ensimmäisellä) ei ole kaikkien suosikit mukana. Sama ilmiöhän (alhainen äänestysprosentti) on esim. USA:ssa, joka on käytännössä kahden kauppa jo ensimmäisellä/ainoalla kierroksella.