Vastauksena @TheRealThing ille toistan tuo tutkimus on minun muistini mukaan ainakin 10 vuotta vanha. SE EI SIIS KOSKE TÄTÄ KORONAA, vaan yleistä (muistaakeseni sika- tai jotain muuta influlenssaa) tartunnan leviämistä lentokoneessa. Niinpä en uskalla väittää, että tilanne on sama koronan suhteen. Esitin nimenomaan toivomuksen, että tuo pätisi myös koronaan. Kun tuo tehtiin, ei kukaan puhunut vielä suureen ääneen ilmastonmuutoksesta eikä siksi pllut mitään tarvetta valkopestä lentomatkustusta. Muistelelen vielä, että silloin kimmokkeena tutkimukseen oli se, että ihmeteltiin, miksi lentomatkan aikana hyvin harva tartutti toisia matkustajia, kun taasen tartunnat lentoasemimlla ja matkan jälkee olivat paljon yleisempiä. Tuo jäi mieleeni siksi, että matkustelin silloin paljon kymmeniä matkoja vuodessa sekä työasioissa että yksityiselämässä. Se jotenkin antoi turvallisuutta siihen, että ei lentokoneessa istuessa saa mitään sairautta. Lisäksi uskon, että nyt 2010 -luvulla on tapahtunut kuten @IlkkaP kirjoittaa, että tuota suodatusta on edelleen kehitetty, koska näitä mahdollisia läheltäpiti pandemioita on ollut jo useampia. Ja lentoyhtiöt eivät pelkää mitään niin paljon kuin sitä, että ihmiset lopettavat matkustuksen, koska niiden koneiden ylläpito on niin helvetin kallista.
Muistatko miten pystyivät osoittamaan sairastumisen tapahtuvan lentokoneen ulkopuolella? Onhan tietty selvä, että varsinkin mannertenvälisillä lennoilla joutuu lentokentillä oleskelemaan pitkiä aikoja. Mutta minusta kuulostaa enemmän siltä, että vastuu sairastumisesta siirretään lentämisen, lentokoneiden, lentoyhtiöiden ulkopuolelle. Valkopestään siis niitä ja samalla vastuu siirretään esim. lentokenttien puhtaanapitoon. Voihan se kyllä olla, että lentokonealtistumisen yliarviointia itse(kin) tekee, kun ynnäilee maallikkomielessään tiheää istumista, yskiviä ihmisiä ja vetävää ilmanvaihtoa. Joka tapauksessa lyhytkin lento aiheuttaa aina vähimmillään krapulamaisen olotilan seuraavaksi päiväksi. Tuleeko se kuivumisesta eli kuivemmasta lentokoneilmasta? Mikäköhän siinä muuten sitten on, että miksi ulkoilmaa otetaan niin vähän sisään, kun se voitaisiin samalla kustannuksella lämmittää vaikka kaikki kierrättäen kerran läpi koneesta?
Ne käyttivät lentokoneiden matkustajarekistereitä (Ei varmaan enää menisi läpi ainakaaan Euroopassa, yksityisyyden suojan vuoksi). JA siitä saivat selville, että edes vieressä istunut ei sairastunut kuin harvoin ja loput lennolla olleet tuskin koskaan. Kotona ja lähiympäristössä kuten töissä tapahtuneet tartunnat ne saivat, nyt muistikuvani on tosi hatara, keräämällä tietoa tartunnan saaneista. Sitä en yhtään muista, miten ne saivat ne lentoasemilla sairastuneet identifioitua. Siinä oli muuten kaaviokuva, sen muistan, siitä kuinka monta penkkiriviä väliä riitti varmistamaan sen, ettei ollut yhtään tartuntaa. En vain enää muista mikä tuo luku oli. Ei muuten ole harmainta aavistustakaan. Tuotakin siinä tutkimuksessa käsiteltiin. Sen muistan, että siinä oli useita yksityiskohtaisia kuvia lentokoneiden ilmanvaihtojärjestelmistä ja pitkiä selityksiä, miksi ja miten ne on määräysten mukaan tehtävä niin ja miksi ne samalla sivutuotteena estävät tartuntoja. Ne kuvat muuten näyttivät minusta tosi monimutkaisilta. >> Skippasin tosi nopeasti nuo sivut, koska tekniikka ei kiinnostanut minua pätkääkään. JOS olisin lukenut sen osan tarkemmin, olisin melkein varmasti sen unohtanut, koska kiinnostukseni tekniikkaan oli niin vähäistä. Kun oikein muistellen, niin saattaa olla, että kysymys liittyi jotenkin matkustamon ilmalta vaadittavaan kosteuteen, mutta tämä on niin hatara muistikuva, että tähän ei kyllä kannata luottaa.
Olisko nyt kuitenkin niin että koneen ulkopuolella, kun lennetään matkakorkeudessa, ilma on niin vähähappista että jos pelkästään sitä käytettäisiin niin matkustajat ja miehistö menettäisivät pian tajuntansa hapenpuutteesta johtuen. Tämä ei ollut mikään ongelma joskus maailmansotien välillä kun matkustamot eivät olleet paineistettuja ja lennettiin matalalla mutta nykyään on.
Mitähän tästä nyt pitäisi ajatella: Intia avaa ns matkustuskuplan Ranskan, Saksan ja Yhdysvaltojen kanssa. Jos ei korona muuten leviä niin nyt ainakin? https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/e74271d3-4a32-4d2e-a6d4-9fa44e5621cf
No sehän on ihan selvää. Siellä on täysin antuduttu tämän koronapandemian kanssa. Kun on ensin annettu täysin perseiltyjä ristiriitaisia suosituksia (kuten yhdistyneissä TRUMPETTI valtioissa), niin kukaan ei ole sitten tiennyt mitä noudattaa, joten kukaan ei sitten noudattanut yhtäkään. Niinpä pandemia leviää siellä hallitsemattomasti, joten ei siellä tilanne siitä enää pahene, uskotaan, minun ymmärrykseni mukaan. Ainoa, mitä ihmetttelen, on se,että Saksa on noiden perseilijöiden joukosa.
Jaahas, epsanjassa sitten koronatilanne taas levähti käsiin... jokos sinne ehti suomalaisia turisteja? https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/ddf71c3b-6746-4414-99c8-a0f147ddf211
Mielenkiintoinen teoria, vakavat koronaoireet ehkä yhteydessä neandertalilaisilta periytyneisiin geeneihin/kromosomeihin? https://yle.fi/uutiset/3-11445095
Siltä näyttää,mutta kun sen Päbon(toivottavasti muistin nimen oikein),joka on niiden neanderthalilaisten tutkija, mukaan muistaakseni yli 1/3 eurooppalaisista on niiden neanderthalilaisten ja nykyihmisten yhteisiä jälkeläisiä, niin tulee aika rumaa jälkeä. Eli jäljelle jäävät vain ne Afrikasta tulleet maahan muuttajat? Sillä sieltähän nykyihmiset ovat kotoisin.
Tegnell on taas ihan omassa luokassaan. Tartuntaketjujen jäljitys on jatkossa potilaan oma tehtävä. Ruotsilla on Norjaan verrattuna erinomaiset lähtökohdat mahdolliseen toiseen aaltoon, koska immuniteettia löytyy. Mitä nyt siitä, että Ruotsissa kuolleita on yli 20x määrä, joten aika pahasti saa mahdollinen toinen aalto osua Norjaan, ennen kuin ovat samalla tasolla. https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/1052e222-90ec-4c9c-bbdf-e6c93f3b7f40
^ Huvittavaa, vielä kun vaikuttaa siltä, että huolimatta virukseen sairastumisesta ja siitä parantumisesta mitään pysyvää immuniteettia, tyyliin esim, tuhkarokko, ei muodostu, ei ainakaan pitkäksi aikaa.
Brittitutkijat ovat onnistuneet määrittelemään kuusi koronaviruksen aiheuttamaa tautityyppiä ... Jokaista tutkijoiden löytämää tautityyppiä määrittävät omat oireensa. Tutkijoiden mukaan tautityypit ovat yhteydessä taudin vakavuuteen sekä siihen, kuinka todennäköisesti potilas tarvitsee apua hengittämiseen. ... 1. Flunssankaltainen tauti, johon ei kuulu kuumetta. Oireisiin kuuluvat päänsärky, hajuaistin katoaminen, lihaskivut, yskä, kurkkukipu ja rintakipu. 2. Flunssankaltainen tauti, johon kuuluu kuume. Oireisiin kuuluvat kuumeen lisäksi päänsärky, hajuaistin katoaminen, yskä, kurkkukipu, käheys ja ruokahalun katoaminen. 3. Ruuansulatuksellinen tauti. Oireisiin kuuluvat päänsärky, hajuaistin katoaminen, ruokahalun katoaminen, ripuli, kurkkukipu ja rintakipu, mutta ei yskää. 4. Vakavan tautimuodon ensimmäinen aste, väsymysoireinen. Oireisiin kuuluvat päänsärky, hajuaistin katoaminen, yskä, kuume, käheys, rintakipu ja väsymys. 5. Vakavan tautimuodon toinen aste, sekavuusoireinen. Oireisiin kuuluvat päänsärky, hajuaistin katoaminen, ruokahalun katoaminen, yskä, kuume, käheys, kurkkukipu, rintakipu, väsymys, sekavuus ja lihaskipu. 6. Vakavan tautimuodon kolmas aste, vatsa- ja hengitystieoireinen. Oireisiin kuuluvat päänsärky, hajuaistin katoaminen, ruokahalun katoaminen, yskä, kuume, käheys, kurkkukipu, rintakipu, väsymys, sekavuus, lihaskipu, hengenahdistus, ripuli ja vatsakipu. Tutkimuksen mukaan kolmea viimeisintä tautityyppiä sairastavat potilaat joutuvat todennäköisemmin sairaalahoitoon ja tarvitsevat todennäköisemmin apua hengittämiseen. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/997fade0-9224-4275-918f-4eab6d8b63cd Erityisesti tuo kolmostyypin korona on mielenkiintoinen, koska moni sairastanee sen tunnistamatta koronaksi (Covid-19). Hajuaistin katoaminen yhdistää kaikkia tautityyppejä. Maallikkojärjellä tämän tunnistanee jopa helpoimmin makuaistin heikkenemisenä (mikä vaikuttaa välillisesti myös ruokahaluun).
Onko nuo kaikki eri koronatyypit varmasti covid-19 variaatioita eikä jotain muita, kausiflunssaan verrattavia tauteja?
Brittitutkimuksen eri tautivariaatiot selittynevät sairastuneiden erilaisella geeniperimällä. Todennäköisesti elinympäristö vaikuttaa myös oireiden vakavuuteen. Steriilissä kaupunkiympäristössä asuvat olisivat siten alttiimpia oireille kuin maaseudun asukkaat, jotka altistuvat päivittäin maassa ja ilmassa oleville mikrobeille (homeet, bakteerit yms.)
Niin, mutta kaikilla tartunnan saaneilla ei ole oman kertomansa mukaan ollut makuaistin muutoksia, eli valitettavasti tuokaan ei toimi absoluuttisesti. Esim. täällä on viitattu, että vakavista tapauksista 98 % oli maku- ja hajuaistin menetystä, mutta lievissä tai keskiverroissa tapauksissa tuo on laskenut 86 % tasolle. Etenkin mietojen tapausten osalta ongelmaksi tulee se, että otantaa on vaikea saada kattavaksi (vähäoireisia ei välttämättä testata taikka eivät edes hakeudu testiin, joten tapaukset, joilla muutoksia ei ole, jäävät tilastoimatta). Tuo 86 % kuulostaa sekin huomattavan korkealta verrattuna siihen, mitä on muutoin kuullut. https://www.webmd.com/lung/news/20200604/covid19-loss-of-smell-taste-might-be-long-term#1
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli...lot-ovat-olleet-tappavampia/7878210#gs.biz74u "Johtavat lääkärit: Koronan uusi aalto iskee syksyllä Suomeen, jo nyt nähtävissä ravintoloiden aukeamisen seuraukset – "Toiset ja kolmannet aallot ovat olleet tappavampia" -mtvuutiset.fi MODE/EDIT: Lisäsin jutun otsikon, jotta kiinnostuksen asteen voi päättää ennen klikkausta. Jatkossa lisää vähintään tuo otsikko tai oma yhteenveto aiheesta.
Nyt myös Mika Salminen vahvistaa: Suomeen tulee toinen aalto – kuinka rajuna, riippuu suomalaisista "Hän kuitenkin jatkaa, että syksylle on mahdotonta tehdä mallinnuksia, joten THL ei pidä toisen aallon tuloa varmana."