Ymmärrän toki, että nykyään on kovin utopistista ajatella näin, mutta toinen vaihtoehto on pyrkiä olemaan joutumatta vanhainkotiin vaippojenvaihtokustannuksia aiheuttamaan pitämällä itsestä huolta. Vaikka lääketiede on mennyt eteenpäin, niin valitettavasti elämme yhteiskunnassa, joka yhä enemmän kannustaa istumatyöhön, joka vielä kotonakin jatkuu päätteen äärellä, sekä helposti ja nopeasti saatavaan, epäterveelliseen ruokavalioon. Tämä iskostuu valitettevasti omankin perheeni sukupolvissa, sillä siinä missä isovanhempani olivat 70-vuotiaina vetreän tarmokkaassa kunnossa, niin nyt 70v-vanhemmissani näkyy juuri tämä nykyajan muotti, jossa hektinen työaikataulu ja sen aiheuttaman väsyn vaikutus ruokavalioon panostamiseen on tehnyt tehtävänsä. Heille tulisi jo nyt todella kalliiksi elämä ellen minä olisi heitä auttamassa, sillä yksinkertaisetkin huoltohommat alkavat olla jo niitä, mihin pitäisi olla muutoin huoltomies kutsumassa. Toki muutkin tekijät vaikuttavat asiaan, mutta sitä tuskin kukaan kieltää, että tätä nykyä yleiskunto keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla on huonompi kuin muutama vuosikymmen sitten. Ehkä tämä "koronatottelemattomuuskin" johtuu osittain juuri tästä, että nykyaikana ei osata oikein viettää vapaa-aikaa "terveellisesti". Pitää päästä ottaan brunaa ulkomaille, pitää päästä bilettään Leville, pitää tehdä kaikkea sellaista "isompaa", tai muutoin ei työpaineet ja ison lapsiperheen hälinä nollaudu. Surullista, ei vähiten siksi, että moni ei edes huomaa, missä oravanpyörässä elää. Mites tuon kesäisen suvantovaiheen koronan suhteen selität, jos sitä ei kerta voi torjua? Sitäkö ei saavutettu rajoituksilla eli vaikkapa sillä, että suljettiin ne "ulkomaantuliaishanat"? Koetko vastaavasti, että toinen korona-aalto olisi tullut siitäkin huolimatta, jos oltaisiin varovaisemmin avattu yhteiskuntaa ja porukka olisi vähän suuremmalla prosentilla välttänyt ainakin tekemistä niitä kaikkein järjettömämpiä tempauksia kuten vaikkapa jättämättä ne matkustelut koronakeskuksiin vähemmälle. Mitä tuohon "flunssaan" tulee, niin toki olen tietoinen tilastoista, mitä tuhoa kausiflunssa saa aikaan, mutta jos nyt vaikka olet seurannut tuota Niklas Hagmanin tapausta, niin aika mielenkiintoista, että koko TTK:n sporttisin tyyppi menee noin heikolle hapelle. Tokihan se kausiflunssakin on perusterveisiin ja nuoriinkin ennen iskenyt, mutta ei kyllä ihan tällä tavalla (mikäli olet lukenut noita koronan sairastaneiden kuvauksia oireistaan). Voihan koronan ajatella toki flunssana, mutta kuitenkin flunssana, johon meillä ei ole samalla tavalla vastutuskykyä. Onhan niitä vaikka mitä sairauksia, jotka alunperin olivat suurikin uhka ja pelonaihe, mutta jotka tänä päivänä tuntuvat yhtä vaarallisilta kuin hyttysen pistos.
Nykyään ihmiset elävät pitempään ja ovat terveempiä kuin ennen. Juuri sinun havaintosi lähiomaisistasi eivät ole yleispäteviä. Koska ikää pystytään lisäämään lääketieteen avulla, pitenee tietysti myös se aika jolloin vanhat ihmiset ovat avun tarpeessa. Covid-19 leviää niissä yhteisöissä, jotka eivät välitä ohjeista ja muista ihmisistä. Esimerkiksi nuoriso ja maahanmuuttajat ovat tällaisia ryhmiä. Nuoriso on tietysti tässä asiassa tyhmää ja malttamatonta. Se on kai luonnon laki. Maahanmuuttajista ei tiedä varmasti missä on vika. Mihin muuten hävisi maahanmuuttokeskusteluketju?
Käsitänkö nyt oikein, että sinun yleispätevä tietosi asiasta on se, että nykyään esim. keski-ikäiset ja siitä vanhemmat ihmiset ovat yleiskunnoltaan paremmassa kunnossa kuin vaikkapa pari vuosikymmentä sitten? Eli se että yhä useampi työ käsittää tunti toisensa perään istumista päätteen äärellä ei ole vaikuttanut yleiskuntoon ainakaan heikentävästi? Kuulostaa epäloogiselta. Tietenkin jos tämä on faktaa, niin olen toki sitten väärässä, mutta kovastippa havaintoni koostuvat vain muustakin kuin omista lähiomaisistani. Faktatietoa en tosin ole juuri vanhusten yleiskunnosta lukenut, mutta esimerkiksi nuorison heikommasta yleiskunnosta on toki tiuhaan uutisoitu vuosien varrella (liittyen nyt vaikkapa armeijaan). Tietenkin voimme sitten semantiikkaa harrastaa siinä, että erottelemme esim. yleiskunnon siitä, että elää pidempään tai elimistön tila on parempi. OT: Meillähän on nykyään käsittääkseni suhteellisen räväkkä mode, mitä tulee juuri moderointiin, enkä ihmettelisi, jos tältä taholta ko. ketju olisi poistettu. Olen itse avavakatseisuuden puolella, mutta esimerkiksi maahanmuuttokriittisyydestä keskusteltaessa näkee välillä käsittämätöntä "munattomuutta", kun kuitenkin voi niistä tilastoissa tarkastella, millä prosentilla on mitkin yhteiskunnalliset ongelmat edustettuina. Eihän tässä ihmisiä sorreta, vaan todetaan vaan, että tietyistä oloista ja kulttuureista tulevat voivat olla yhteensopimattomia meidän yhteiskuntaan, josta me (joihin en laske vain kantasuomalaisia) sitten maksamme hintaa.
Niin, en tiedä mitä tarkoitat "paremmassa kunnossa"-termilläsi. Elinajanodote on kasvanut kohisten Suomessa itsenäisyyden ajan. Lääketiede on kehittynyt, kansalaiset ovat vuosi vuodelta vauraampia ja syövät parempaa ja terveellisempää ravintoa, ovat oppineempia ja yleisesti ottaen kaikki yhteiskunnassa on paremmin kuin ennen. Jos isoäitisi nosti penkiltä enemmän kuin äitisi, ei tämä ole mikään todiste. Elinajanodote Jos tehdään radikaaleja linjanvetoja, niistä voisi ilmoittaa. Eikös ennen ollut joku muu mode, jolla eri avatar (Robocop)? Outoa toimintaa. Omistaja tietysti tekee niin kuin haluaa.
Juurikin yleiskuntoa eli sitä, että pystyy tekemään asioita (kävelemään/nostamaan/kumartumaan) ongelmitta. Voisiko sen ajatella koskevan silloin esim. lihaksiston kuntoa sekä sitä, ettei painoindeksi ole kovin hälyttävissä lukemissa. Tokihan sitä pystyy elämään pitkään ja hyvällä lykyllä ilman sairauksia vaikka rullatuolissa, mutta onhan se aika ratkaisevaa elämänlaadullisesti, onko sinulla fyysistä kykyä vaikkapa nyt ylläpitää kotiasi, koski se huonekalujen liikuttamista, allaskaappiin kumartumista tai ajoittaista tarvetta kolata pihaa ja viedä jätettä kierrätykseen.
Tämähän on samanlaista kuin 71dB:llä. Kaikki on huonosti. Lasi on puoliksi tyhjä. Oikeasti se on puoliksi täynnä. Kaikki asiat Suomessa on paremmin kuin ennen, jos katsomme asioita yleisellä tasolla. Suomalaiset ovat tyytyväisiä elämään. Voi olla, että jalkakyykyssä olemme huonompia kuin ennen. Onko se sitten ratkaiseva asia? Jos se sinulle on, niin hyvä näin. Nyt olemme otsikon asiasta vieraantuneet, joten ehdotan keskustelua jossakin muussa paikassa. p.s. ja kyllä se pihan kolaaminen on aina ollut mahdottomuus, kun ikää tulee tarpeeksi (tämä sitten ihan oman vaatimattoman kokemukseni mukaan. Aina on omakotialueella kaupunkimaisilla alueilla autettu vanhoja naapureita).
Ruotsissa ja Isossa Britanniassa porukkaa kuoli vanhainkodeissa ja hoitolaitoksissa, kun ei aluksi tajuttu kuinka tarttuva ja vakava tauti korona voi olla vanhemmille ikäryhmille.
^Heinäkuussa kerrottiin Ruotsista näin: "Irakissa, Somaliassa ja Syyriassa syntyneiden ylikuolleisuus oli koronakevään aikana noin 220 prosenttia 40-64-vuotiaiden ja yli 65-vuotiaiden keskuudessa." Suomessa tällaisia tilastoja ei ilmeisesti julkaista.
Maahanmuuttokriittinen ketju alkoi käymään taas aika kuumana, niin ei ihme jos on poistettu (tai ehkä vain piilotettu viikonlopuksi)? Jotta saadaan koronaakin viestiin mukaan, niin Lapinjärvellä päiväkodista levinnyt tartuntoja. https://www.uusimaa.fi/paikalliset/3179885 Eli ei sekään ihan täysin pidä paikkansa, etteikö niistä voisi levitä. Voihan se tietenkin olla, että ovat aikuisten välisiä tartuntoja, joissa lapsilla ei osuutta.
Ei siellä ainakaan eilen ollut muuta ihmeellistä kuin kmruuskan yksi ripulointi. Koronasta: oliko tämä ikävä uutinen jo täällä: Tätä en ainakaan minä olisi halunnut lukea. Missä on se laumaimmuniteetti nyt?
Minusta täällä on ollut oikein hyvää keskustelua ja täytyy muistaa, että yhden syyttely on toisen virheiden toistamisen välttämiseen kannustava kritiikki. Pitäisikö esimerkiksi se vain hyväksyä hiljaa, että osa meistä saadessaan tilaisuuden edelleen matkustaa vaikkapa sinne Espanjaan? Pitäisikö se hyväksyä hiljaa, että yksilö paitsi hyödyntää oikeuttaan kokea korona harmittona pikkuflunssana niin myös tekee ko. suhtautumisvalinnan muiden puolesta karttamalla koronanvastaisia toimia ja kuitenkin liikkuen ihmisten parissa? Ymmärrän toki, että karkeasti ottaen asiaan on muodostunut kaksi koulukuntaa. Myös allekirjoittaneen edustama koulukunta toivoo, että jos vain ihmiset nyt jaksaisivat ja viitsisivät mitenkään olla vastuullisia ja karttaa nyt edes niitä räikeimpiä vastuuttomuuksia (kuten ulkomaanmatkustelua), niin voisimme päästä varovaisesti takaisin avoimempaan yhteiskuntaan, jossa lomautetut ja liikkeensä sulkeneet yrittäjät pääsevät takaisin töihin. Toinen koulukunta taas näkee ensimmäisen hysteerikkoja täynnä olevana syypäänä siihen, että "pikkuflunssan" takia pitää yhteiskunta sulkea ja syöstä kohti lamaa. Ko. koulukunta kaiketi ajattelee, ettei korona tee kuin pientä jälkeä kuolintilastoihin (varmaan jättäen huomioimatta koronan jälkeiset pitkäaikaiset, kenties pysyvät oireet) ja että tämä on hyväksikin, jotta esim. korkeat ikäluokat saadaan tieltä pois. Maailmahan ei ole mustavalkoinen, mutta kovastihan tässä tuntuisi olevan vastakkain pehmeät ja kovat arvot. Oma näkökulmani asiaan on se, että vaikka kovia arvoja joutuu yhteiskunnan hyväksi käyttämään, niin jokainen voi sitten mielessään sitä ajatella, että mitä se kertoo ihmisestä, joka tekee valintoja sen kautta.
Kiinasta vuodetut dokumentit todistavat salailua, huonoa valmistumista ja ylipäätään huonoa epidemian hoitamista pandemian ensimmäisinä kuukausina. Uutisoijana CNN eikä mikään salaliittosivusto: https://edition.cnn.com/2020/11/30/asia/wuhan-china-covid-intl/index.html
Tämähän on ollut selvää pitkään. Vielä kun ne kommunistit kertoisivat rehellisesti mistä virus lähti liikkeelle.
Ei pitäisi tähän tunkioon enää kirjoittaa, mutta entäs tuo: Yhdellä korona, samassa taloudessa kolme muuta. Ei mitään suojautumista. Ei desejä, ei välejä, ei maskeja, kieli suudelmia ehkä vain yhden kanssa, kun loput on heidän lapsia. Samassa ahtaassa tilassa päivä tolkulla, kun luulevat ettei ole enää mitään väliä. Kukaan muista kolmesta ei saa koronaa. Jotkut saa koronan, jotkut ei.
Kuulin kaverilta että heidän toimistossa oli ollut tartunnan saanut henkilö. Se henkilö ei ollut käyttänyt maskia eikä moni muukaan. Oli ollut samassa tilassa usean ihmisen kanssa muutamia tunteja eikä kukaan muu ollut saanut tartuntaa. Eli, jotkut saa koronan, jotkut ei...
Jo viime keväänä ihmeteltiin ihan samaa asiaa ja toisaalta näitä super-spreader -tilanteita, joissa yksi henkilö tartutti 50 muuta. Toistaiseksi ei osata selittää, miksi toiset tartuttavat niin tehokkaasti ja toiset ei lain. Ennenkuin kuitenkaan päättelet, että korona ei tartu samassa taloudessa, niin THL:n mukaan n. 40 % tartunnoista saadaan samassa taloudessa.
Näinhän se menee mutta melkoista venäläistä rulettia tuo silti on. Ainakin täällä Oulussa tuntuu moisessa leikissä monelle tulleen kuula kalloon.
Näinpä. Minusta tuntuu, että tälläkin palstalla on joukko keski-ikäisiä miehiä, jotka kuvittelevat olevansa kuolemattomia. Siitä sitten seuraa noita kaikkia töräytyksiä. Todellisuudessa ovat pahinta riskiryhmää, koska suosituksia ei noudateta ja mahdollinen tartuntakin kuitataan "lunssana" samalla tautia levittäen. Jos altistuu, niin tuuripeliähän se vaikuttaa olevan saako (ainakin oireellisen) tartunnan vai ei. Se onkin yksi pirullisimmista asioista tässä viruksessa. Nyt varmaan jo jokaisella täälläkin alkaa olemaan joko itselle osunut altistus tai lähipiirissä ollut. Kyllä se on aika ikävää aikaa odotella tuleeko oireita vai ei. Ja lapsilla sitten vielä pahimmillaan oireettomana, mikä vain vaikeuttaa asiaa varoaikoineen.
Onko ne kaikki kuollut Oulussa? Itse en ainakaan kuvittele olevani kuolematon. Olen aina tiennyt kuolevani. Elän elämäni myös sen mukaisesti. Monesti olen miettinyt että, jos huomenna kuolema korjaa, niin ei jää mitään suuremmin kaduttamaan. Teen asioita, joista pidän ja nautin. Tietenkin pidempi elämä olisi ollut kiva, mutta minkäs tuolle tuulilasiin tulleelle rekalle olisi voinut? En huolehdi asioista, joihin en pysty vaikuttamaan tai joiden todennäköisyys on joka tapauksessa erittäin pieni. Ja jos kuolema tämän taudin kohdalla korjaisikin, niin mitä se pelkääminen olisi auttanut? Ehkä nämä itseään kuolemattomaksi kuvittelevat ovat ennemminkin näitä koronaa pelkääviä? He jotenkin kuvittelevat, ettei heillä ole ollut aikaisemmin mitään mahdollisuutta kuolla, mutta nyt jotenkin yksi pahempi flunssa tappaa heidät? Tai etteivät he ehkä ikinä kuole? Suurin osa Suomalaisista elää kuitenkin aika epäterveellistä elämää, mutta ei siitä kukaan ole omalla kohdallaan huolissaan. Syödään liikaa ja paskaa ruokaa, dokataan, poltetaan, ei liikuta tarpeeksi, mutta ei sillä ole väliä. Käytä maskia, niin elät ikuisesti.