Onko noin? En ole tuosta lukenut, mutta voisi jotenkin kuvitella, että jo nykyään viranomaisilla on mahdollisuus haudata henkilö. Mutta en tosiaan kyllä tiedä tuosta. Ainakaan teoriassa Suomen ei pitäisi seurata Ruotsia, koska maissa on ihan erilainen lähestymistapa koronan leviämisen estämisessä. Jos Suomi seuraa Ruotsia, niin silloinhan Ruotsin malli on se oikea, koska meidän rajoituksista ei olisi mitään hyötyä. Juuri tänään luin tuosta aiheesta jutun, mutta tietenkään en sitä löytänyt enää.
Niistä rajoituksista, joita Ruotsi ei ole tehnyt. Siellä taitaa vielä olla koulut auki? Ruotsissahan on kovasti väitetty, että siellä on toteutettu tätä social distancing ihan vapaaehtoisesti.
Positiivisten testien osuuteen kannattaa muuten kiinnittää huomiota. Suomessa tuli nyt harmillisen paljon uusia tartuntoja, 97, mutta toisaalta testejäkin tehdään nykyään 2500 päivässä. Tartuntaprosentti on todella alhainen, n. 4! Esimerkiksi USA:ssa tehdään 100 000 testiä päivässä, joista positiivisia on yli 20 000. Väkilukuun suhteutettuna Suomi testaa enemmän kuin USA ja positiivisten tulosten osuus testeistä on n. 5 kertaa pienempi kuin USA:ssa.
Niinhän siellä taitaa olla. En usko, että missään maassa tuo "social distancing" toimii vapaaehtoisesti kovin hyvin. Varsinkaan alueilla, joissa on paljon ihmisiä, kuten Tukholma, jossa sairastuneita on jo aika lailla.
Googlelta mielenkiintoista paikkatietoa: https://www.google.com/covid19/mobility/ Noin karkeasti neljännes porukkaa vähemmän työpaikoilla (etänä, lomautettuna yms). Ulkoilua taas harrastetaan nyt paljon, varmaan hyvillä säilläkin hiukka osuutta asiaan.
Miksi hallitus ei halunnut presidentin ehdottamaa "nyrkkiä"? Siksi, että kyse on puoluepolitiikasta. Näin Unto Hämäläinen Lännen mediassa näki asian (maksumuurien takana). Ihmettelen suuresti miksi THL:n epäonnistumisia piilotellaan. THL ennusti, että alkoholilain muutos Sipilän hallituksen aikana johtaa Sodoman ja Gomorran tielle. Oikeasti alkoholin kulutus on laskenut. THL oli varma tammikuun lopussa, että Suomessa ei mitään ongelmaa: ”Oli odotettavissa, että matkailijoiden mukanaan tuomia tautitapauksia voi tulla ilmi myös Suomessa. Taudin leviämisen riski Suomessa on edelleen hyvin pieni, joten ei kannata huolestua”, sanoo johtaja Mika Salminen THL:n keskiviikkoillan tiedotteessa." https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006387778.html Hesarissa oli eilen kaksi asiaa tuntevien kirjoitusta, joissa epäiltiin hallituksen linjaa. Testausta ei tehdä tarpeeksi. "VAIKKA Suomi on ottanut käyttöön oikeita keinoja koronaviruksen torjumiseksi, maan strategia on yhä epäselvä. Virallisesti tavoite ei ole ”laumasuoja”, mutta silti lausunnoissa kuuluu toimien rajaaminen vain epidemian hidastamiseen. Tämä on hyvin vaarallinen ajatus, jonka yhä useampi Euroopan maa on hylännyt. Tosiasiassa hidastaminen ei eroa laumasuojan tavoittelusta: virus leviää, kunnes immuniteetin saaneiden määrä on riittävä, ehkä 50–100 prosenttia väestöstä. "Sairastunut voidaan vapauttaa eristyksestä vain testaamalla negatiiviseksi. Testaamiseen suunnattu raha vapauttaa ihmisiä töihin ja yhteiskunnan toimintojen käynnistämiseen. Eläkeläisinä emme haluaisi huudella katsomosta, mutta kaikille pitäisi olla selvää, että laaja koronavirustestaus on oleellinen osa koronavirusepidemian tehokasta hoitoa. Koronavirustestaukseen on pikaisesti suunnattava lisää resursseja." On niin paljon epäilyjä hallituksen ja THL:n suhteen, että en tiedä mitä sanoa.
Minä sanon oman mielipiteni, joka on toistoa aikaisemmasta. THL on ollut ihan pihalla SALMISEN johdolla. Kirjoitin jo nyt poistetussa viestissäni, että testauskapasiteetti loppui heti alkuunsa kesken, mutta sitä ei lisätty yli viikkoon, vaan vähennettiin testausta vastaamaan kapasiteettia. Koska olin tuon tiedon saanut yksityisessä keskustelussa HUSista, en millään voinut paljastaa lähdettä. Nyt tämä tieto on saatavissa useista tiedotusvälineistä, joten en näe mitään syytä olla kertomatta siitä. On muistettava, että tämä Salminen on lääkäriksi valmistumisensa jälkeen toiminut minun käsitykseni mukaan vain ja ainoastaan hallintotehtävissä ei siis tutkijana tai johtavana lääkärinä yliopistollisisten sairaaloiden osastoilla.
Se on erikoista, kun presidentti Niinistö yrittää auttaa, on se huono asia: "Minä olen yllättynyt siitä, että jotkut edelleen tuntuvat ylläpitävän tuollaista vainoharhaista valtapolitiikkaoppia. Ainakaan minä en ole viitannut mihinkään valtaoikeuteen. Päinvastoin olen vain puhunut ajatuksesta esittää hallitukselle sen toiminnan tueksi tällaista ryhmää. Mutta tuo valtiosääntöön ja valtapolitiikkaan liittyvä vainoharhaisuus näyttää kiinnostavan joitakin enemmän kuin asioiden käytännön hoitaminen kriisitilanteessa. Siitä minä olen vähän yllättynyt." edit: Presidentin haastattelu tänään MTV3 klo 19.20.
Mutta yrittäähän kaikki tämän sivuston asiantuntijat myös vain auttaa? Siitä minä olen vähän yllättynyt, että Marin ja Sale eivät ennemmän nojaa heidän suosituksiin.
Kuinkahan suuri osa tuo on niistä kaikista, jotka työskentelevät vähintään 20 työntekijän yrityksissä? 1/5 tjsp varmaan eli iso luku kieltämättä. Etenkin kun ottaa huomioon, että tätä oikeaa kriisivaihetta on nyt takana vasta 2-3 viikkoa. Vielä maaliskuun alussa elämä suurimmassa osassa länsimaita oli ihan normaalia. Siitä tuntuu olevan paljon pidempi aika.
Mielenkiintoista kyllä nähdä, kun tämä kaikki alkaa purkautumaan, niin miten tuo kaikki työttömien määrä sitten loppupeleissä purkautuu. Pääseekö niistä kaikki tekemään vanhoja hommia. Tuleeko konkursseja vai elpyykö yritykset uuteen nousuun. Yksinyrittäjiä Suomessa on aivan valtava määrä. Tämä tilanne kohtelee juuri näitä ihmisiä kyllä todella rumasti.
Törmäsin Pyysingin korona aiheisen kolumnin mainokseen Facessa. Kannattaa juuri tuo mainos tsekata. Siihen on vastannut iso joukko Akin (kavereita?) joiden kommentit korona toimiin/tilastoihin/todennäköisyyksiin vaikuttivat tämän lukijan silmiin älykkäimmiltä kuin tavallisen tallaajan. Oli mielestäni erittäin mielenkiintoista luettavaa ja vähän pudotti omia kuvitelmia maanpinnalle. Ja miksei sen kolumninkin voi lukea, mutta nuo kommentit oli tosiaan tuossa mainoksessa. Ai niin, ja kukaan siellä ei vittuillut toiselle tai kuvitellut tietävänsä mitä pitäisi tehdä vaan miettivät miten päätöksiin päädyttiin ja oliko ne mahdollisesti oikeita käytössä olevan tiedon perusteella.
Eilisestä Ylen uutislähetyksestä vähän julmaahuvia: Kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel: "Tätä tilannetta pidetään erittäin vakavana ja tämä tilanne on pahentunut täällä hyvinkin paljon, ihan merkittävästi, tämän kuluneen viikon aikana. Kansanterveysviranomainen sanoo, että nyt se kuuluisa käyrä, mitä täällä näillä kaikilla toimilla on yritetty kovasti lieventää, onkin lähtenyt jyrkkään nousuun, eikä siihen oikeastaan ole vielä tiedossa syytä, että miksi, mikä näistä toimista olisi kenties epäonnistunut. ... Ja mikä on huolestuttavinta, niin teho-osastopaikkojen tilanne on heikentynyt hyvin nopeasti tällä viikolla. Täällä Tukholmassa on tehohoidossa tällä hetkellä 157 ihmistä, paikkoja on vain noin 200. Ja jo eilen sanottiin, että teho-osastopaikat tulevat loppumaan viikonloppuna tai viimeistään alkuviikosta, eli täällä ollaan aivan sen tilanteen kynnyksellä, että joudutaan päättämään ja valitsemaan, että kuka saa tehohoitoa ja kuka ei." Hyvin hoidettu, Tegnell! Ruotsalaiset on osaavissa käsissä...
@Killpatrick todennäköisesti suurin osa viittaamaasi keskusteluun osallistuvista löytyy sijoitustiedon foorumilta, jossa Pyysingin kolumni julkaistaan.
Hitto, 245 uutta koronatapausta vuorokaudessa. Keskimäärin tartuntahetkestä tilastomerkintään kestää 10 päivää, joten kohta onneksi pitäisi alkaa näkyä kovimpien toimien tulokset. Tämä on hyvä esimerkki siitä, miksi pitää olla ennakoiva toimissaan. Jos kovia rajoitustoimia alettaisiin tekemään vasta nyt, kun kirjaimellisesti lävähtää silmille nämä "245 uutta päivässä"-otsikot, niin sitten oltaisiin auttamatta myöhässä ja niiden teho jäisi paljon vähäisemmäksi. Mahdollista toki on, että nytkin oltiin myöhässä. Toivottavasti ei. Ainakin yritystä oli olla proaktiivinen.
Kannattaa lukea koko juttu, ennen kuin alkaa hyperventiloida. Noista 70-80 oli vanhoja aiemmin virheellisesti kirjaamatta jääneitä tuloksia. Todellinen 'uusien' määrä on tuon tiedon perusteella jossain 150-180, johon vaikuttaa todella olennaisesti muuttunut testauskäytäntö, josta taas on tiedot THL:n sivuilla. Tuosta ensihätään THL:n somessa antama tieto. Virallinen tiedotustilaisuus on "iltapäivällä". https://m.facebook.com/thl.fi/photos/a.238891602849116/3635068569898052/ Luvut rekisteröidään tartuntatautirekisteriin testauspäivän mukaan, eli jos haluaa luotettavaa dataa, niin kannattaa katsoa THL:n sivuilta suoraan. Puuttuvat testit lisätään testauspäiville sinne. Positiivisten suhteellinen osuus testatuista (%) on laskenut, eli laajempi testaaminen ei ole lisännyt havaittuja tartuntoja samassa suhteessa.
Päivän uutisissa kerrottiin jo yhdestä konkurssista, joku ilmeisesti jo vuosikymmeniä toiminut mainostoimisto meni nurin. Syy lienee se että nykyisessä tilanteessa yritykset pyrkivät säästämään ja mainontaa vähentämällä on helppo säästää nyt varsinkin kun ihmiset ei muutenkaan osta mitään muuta kuin vessapaperia. Ja ruokaa tietty, ja siihen ei hienoja mainoskampanjoita tarvita. Yleisemmin vaikeuksissa on tietenkin kaikki firmat joiden tulot riippuvat turismista, nyt kun turisteja ei ole. Hotelleja on jo suljettu kun ei ole asiakkaita. Baari- ja ravintolatoiminta sinnittelee henkitoreissaan, ulosmyynti (take away ja kotitoimitukset) on sentään vielä sallittua ja asiakkaita sitä kautta jonkin verran. Elokuvateatterit on kiinni, toivottavasti eivät mene nurin (mulla on sarjalippuja käyttämättä) ennen kuin toiminta päästään aloittamaan uudestaan. Autokauppa on vaikeuksissa osin asiakaspulasta ja osin tuotteiden saatavuudesta johtuen, autotehtaat kun ovat pääosin kiinni. Käytettyjä autoja riittää kyllä myytäväksi mutta uskaltaako asiakaat ostoksille? Muutamia koekilpisiä autoja olen viikon aikana nähnyt joten ainakin muutama rohkea asiakas on ollut liikkeellä. Vaatekaupoissa lienee ongelmia myös, kun kuka niitä mahdollisesti viruksilla kyllästettyjä vaatteita haluaa edes sovittaa... ja muutenkin jos porukka on lomautettuna tai lomautusuhan alla niin toki katsovat sitten vähän tarkemmin mihin rahaa laittavat, vai säästävätkö pahan päivän varalle. Mikä tekee hallaa yrityksille sitten ihan yleisesti.
No en mä nyt mitään hyperventiloi... Ja lukea mikä juttu? Mitkä on lähteet näille? Varmaankin se "juttu", mutta kun en löydä sitä!
Testien ajankohdan osalta esim. tuo THL:n FB, jonka linkkasin. Lupasivat myös tiedotusta tänään "iltapäivällä", mutta nyt ei ehdi etsiä, onko jo pidetty. Positiivisten tulosten määrä per testien määrä pitää laskea itse. Tiedot sekä testien määristä että positiivista saa THL:n sivuilta pienellä vaivalla.