Puhtaasti opetuksen kannalta noista viimeisistä kahdesta viikosta ei olekaan juuri hyötyä, ja rehtorien kannalta tämä onkin työläs juttu, kun pitää miettiä poikkeusjärjestelyjä tartuntariskien minimoimiseksi. Veikkaan että noiden poikkeusjärjestelyjen suunnittelu 2 viikon takia risoo, mutta en ihmettelisi, vaikka samat järjestelyt olisivat käytössä myös syksyllä. Tehty työ ei siis menisi hukkaan.
Juuri niin ne rehtorit! Niillä on se kuuluisa oma lehmä ojassa. Ja ne nyt ovat täysin pouolueettomia niinkö? Useat rehtorit ovat minun käsittääkseni usein ns. varttuneempia opettajia eli vanhempia ja useat kuuluvat erilaisiin riskiryhmään. Tässä talossa asuva rehtori (diabeetikko) on ihan valtavasti meuhkannut siitä, miten opettajat nyt asetetaan kohtuuttomaan vaaraan. Hän yksilönä ei kyllä ajattele muita kuin itseään eikä varsinkaan tässä tilanteessa lapsia. Normaali tilanteessa äijällä olisi kyllä lapset paljon enemmän mielessä (On käsittääkseni normaalioliossa ihan hyvin lapsista ja niiden hyvinvoinnista huolentiva), mutta ei nyt. Tärkeintä on oma terveys ja huoli omasta diabeteksestä. Tuo on minusta jälleen yksi esimerkki siitä perseilystä, mitä olen ollut tänä aikana paljon havaitsevinani. Se on vain se oma napa, muusta viis.
Selvyyden vuoksi: en sanonut, että se on hyvä tai huono argumentti - tai validi argumentti ylipäätään. Esillä tämäkin on ollut. Ja tältä kohtalolta meidät pelastaa se, että pidetään koulut kaksi viikkoa kiinni - muuta ei tarvitse edes harkita, mutta tästä on ehdottomasti pidettävä kiinni? Just. Julkisuudessa esitetty argumentti on, että sillä on eroa onko yhteys kouluun poikki kolme kuukautta (kesäloma) vai kuusi kuukautta (sulusta alkaen). Noniin, salaliittoteoriat aktivoitu. Keskustellaanko seuraavaksi siitä, miten tämä on Kiinalaisten bio-ase? Sen verran on tosin pakko huomauttaa, että ensinnäkin rajoituksia on koko ajan ollut tarkoitus pitää voimassa - taas se tulee - vain jos se on välttämätöntä ja vain siinä laajuudessa kuin se on välttämätöntä. Lisäksi tuo halvatun valmiuslaki edellyttää vielä oikeasuhtaisuutta, minkä takia kukaan hallituksessa ei ole vielä ehdottanut Kiinan mallia, eli ihmisten ulko-ovien hitsaamista kiinni ulkopuolelta. Tosin, eikös täällä ole puhuttu johdonmukaisesti epidemian hidastamisesta?
Minä olen ollut koko ajan systemaattisesti nykyistä tiukempien rajoitusten kannalla. Vähän asiallisempaa asennetta jos saa pyytää. Olen itsekin linkittänyt tänne montakin juttua jossa THL suoraan kiertelemättä sanoo, että nykyiset rajoitukset ovat heidän mielestään tehonneet liian hyvin. He haluavat nopeuttaa taudin etenemistä. Tähän ei liity mitään salaliittoteorisointia tai hörhöilyä, taudin etenemisen nopeuttaminen on täysin looginen toimenpide jos tavoite on saada virus kuriin ns. luonnollisen laumaimmuniteetin kautta. Sitähän Ruotsissa tehdään ihan avoimin kortein, ja tulokset ovat kaikkien nähtävillä. Immuniteetti on toistaiseksi vielä kaukana, mutta ruumita on tullut. Pointti on se, että taudin hidastaminen on kallista ja turhaa, jos tavoite ei ole sen hävittäminen populaatiosta. Jos tautia vain hidastetaan, se ei etene mihinkään ja olemme luultavasti jumissa koronan kanssa vielä ensi vuonnakin. Kun hallitus ei ole saanut kakistettua ulos mikä tavoite sillä on, minusta on oletettavaa, että tavoite on laumaimmuniteetti. Jos tavoite olisi taudin hävittäminen, miksi sitä ei voisi sanoa ääneen? Miksi toimenpiteet ovat ristiriidassa tukahduttamis-strategian kanssa? Syy on se, että laumaimmuniteetti on se oikea tavoite. Sen ymmärtää parammin miksi tätä ei voi sanoa ääneen, koska käytännössä tämä tarkoittaa, että suurin osa suomalaisista altistetaan tälle vaaralliselle taudille ihan tarkoituksella.
Ilmeisesti itse olet tukahduttamisen kannalla. Tuossa on Singapore-ongelma, eli vaikka tauti saataisiin tukahdutettua, niin käytännössä täytyisi pitää rajat kiinni siihen asti että kansa on rokotettu, koska tauti lähtee helposti leviämään uudestaan. Lisäksi ongelmana ovat oireettomat ja vähäoireiset levittäjät, joita voi olla vaikea löytää, jotta 100% tukahduttaminen toimisi. Nykyistä linjaa ei voida vetää rokotteen saamiseen asti, koska talous ei kestä.
Tavallaan sairastamalla saavutettu immuniteetti on parhaassa tapauksessa ns "lopullinen ratkaisu", riippuen kuinka pitäkestoinen immuniteetti tälle virukselle elimistössä muodostuu. Kun asia on saatu pois alta voidaan sen jälkeen keskittyä muihin asioihin. Mutta toisaalta laumaimmuniteetin syntyminen ilman rokotetta edellyttää sitä, että suurin osa populaatiosta sairastaa taudin, mikä on juurikin se asia jota yritetään välttää. Eli aika näennäiseltä vaikuttaa tuo "ratkaisu". Strategian kannattajat haluavat uskoa, että sairaus voidaan rajata terveeseen väestönosaan, jonka jälkeen riskiryhmät saavat suojan ilman sairastamista. Kukaan ei vaan osaa selittää miten tuo käytännössä hoidettaisiin, eikä se käytännössä mahdollista varmaan olekaan. Ei tuollaista taktiikkaa voi kannattaa. Paljon mieluummin olisimme tilanteessa joissa kukaan ei sairasta, ihmisten matkustamista rajoitetaan ja niitä ihmisiä joiden on välttämätöntä matkustaa ulkomaille testataan viruksen varalta niin pitkään kunnes tilanne maailmalla on hallinnassa. Ja varmaan testausta pitäisi muutenkin tehdä moninkertaisesti nykyiseen verrattuna ja palkata tuhansittain ihmisiä jäljittämään tautiketjuja aina kun uusia tapauksia ilmenee. Kyllä tämä varmaan vaikeaa olisi mutta en suostu uskomaan että olisi mahdotonta. Itseasiassa veikkaan, että moni maa tähän kykenee, mutta ei Suomi.
Siitä olemme ilmeisesti samaa mieltä, sitten, että hallituksen pitäisi pikimmiten viestiä, mikä on strategia ja miten tästä jatketaan. Kaikki tiedämme, että talous eikä muukaan reaalielämä ei kestä nykyisiä rajoituksia koko loppuvuotta.
MIten tässä sen sanoisi. Olen lukenut etenkin englantilaisia artikkeleita ja julkisuuteen saatettuja tutkimuksia. Niissä epäillään erittäin vahvasti, että olisi olemassa ns. "lopullinen ratkaisu". Epäillään, että tälle virukselle ei tulisi kuin väliaikainen immuniteetti. Samasta syystä epäillään, ettei rokotteen keksiminen olisi nopeaa tai helppoa. Tosin niissä artikkeleissa erittäin vahvasti painotetaan sitä, että vielä ei mitenkään tiedetä tarpeeksi tästä nimenomaisesta viruksesta. Tärkein niiden artikkelien ilmaisema tuntematon tieto on se, miten nopeasti mutatoituu. Tuo tieto on erittäin ratkaisevaa siinä, miten kauan immunitetti kestää. Se on niiden mukan myös syy siihen, että siellä epäillään, että ihmiset olisi rokotettava aina säännöllisesti yhä uudestaan ja uudestaan, jos siis se rokote voidaan keksiä. Noista yllä olevista syistä niissä tutkimuksissa oletetaan, että meidän on luotava uusi ns. "normaali" yhteiskunnissamme, joissa tämä virukseen sairastumiseen mahdollisuus on aina olemassa, mutta se on saatu mahdollisimman pieneksi. Samoilla linjoilla edellisten kanssa on minusta emeritius professori Matti Jantunen niiden blokien perusteella mitä olen lukenut. Siksi, että minä uskon noihin nykyisiin ja entisiin minusta järkivimpiin tutkijoihin, pidän nykyisellä tiedolla kaikkia muita vaihtoehtoja lähinnä toiveajatteluna. Tai pahemmassa tapauksessa tahallisina harhaanjohtajina. Siksikin, koska Suomen hallitus ei ole julkistanut mitään strategiaa ja sille perusteluita, pidän hallituksen toimia luokattoman kehnoina. Mutta kuten jo aikaisemmin kirjoitin, "en pidättäisi hangitystäni sen suhteen, että Suomesta löytyisi se ihan ensimmäinen hallitus yli 75 -vuoden elämäni aikana, joka ottaisi vastuuta yhtään mistäänn". Jokainen hallitus on vain yrittänyt kiemurrella parhaansa mukaan, jotkut ovat onnistuneet paremmin jotkut huonommin. Tämä on juuri se, mitä hallituksen pitää minusta ehdottomsti tehdä. Kertoa, mikä on sen strategia, oli se mikä tahansa. Minusta strategian on oltava kuten Matti Jantunen blogissaan kitjoittaa "rahat ja henki" eli maksoi, mitä maksoi, kaikki altistuneet testataan ja tartuntaketjut jäljitetään. Samalla käynnistetään yhteiskunta ja talous uudestaan, mutta pidetään kuitenkin huoli siitä, että tartuntatautilakia nyt ihan oikeasti noudatetaan ja sen rikkomisesta tulee sanktiot sekä yrityksille että yksityisille henkilöille.
Lupaavia uutisia rokoterintamalta. "Itse asiassa jopa kaksi rokotetta antavat positiivisia signaaleja siitä, että ne voisivat toimia koronaa vastaan. Rokotteita on testattu apinoilla ja ne ovat osoittautuneet toimiviksi, eivätkä aiheuttaneet testeissä juurikaan haittavaikutuksia. Lisäksi viruslääke remdesivir on yltänyt lupaaviin tuloksiin koronaviruksen hoitamisessa Yhdysvalloissa. Kun Etelä-Korea tiedotti lisäksi, ettei maassa olekaan varmennetusti kahdesti koronaan sairastuneita henkilöitä, eli sairastettu koronavirus saattaakin antaa vastustuskyvyn, uskaltaa Rämet sanoa, että nyt positiivisia koronauutisia tulvii sieltä ja täältä. – Kun nämä uutiset sattuivat vielä samaan aikaan, niin kyllä se luo toivoa. Aikaisemmin olen pitänyt epätodennäköisenä, että rokote saataisiin tälle vuodelle, mutta nyt olen luottavaisempi, Rämet sanoo." https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006496333.html Jopa lupaavia rokotteita kiinnostavampi tieto saattaa olla nuo tulokset, jonka mukaan todistetusti kahteen kertaan sairastuneita ei ole Etelä-Koreassa havaittu.
Autokauppa sakannut Suomessakin. "Koronaviruspandemian takia autojen ensirekisteröinnit lähes puolittuvat lähikuukausina, arvioi edunvalvontajärjestö Autotuojat ja -teollisuuden toimitusjohtaja Tero Kallio. ”Uusien autojen asiakastilaukset ovat viime viikkojen aikana olleet vähäisempiä kuin kertaakaan 2000-luvulla”, Kallio sanoo tiedotteessa. Huhtikuun aikana rekisteröitiin 5 981 uutta henkilöautoa. Se on 38,6 prosenttia vähemmän kuin edellisen vuoden huhtikuussa. Uusia henkilöautoja on vuoden alusta laskien rekisteröity 34 252, mikä on 11,8 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Myös käytettyjen autojen kauppa on supistunut tuntuvasti. Käytettyjä henkilöautoja myytiin huhtikuussa 42 652. Tämä on 18,5 prosenttia viime vuoden huhtikuuta vähemmän." https://www.hs.fi/talous/art-2000006495982.html Nyt voisi siis olla hyvä autonvaihtohetki, jos tinkaamisesta nauttii. Muutaman vuoden päästä voikin sitten käytettyjen autojen markkina kuumentua, kun tarjonta supistuu.
Koronassahan on mielenkiintoista, miten se on tavallaan tasavertaistanut yhteiskuntaa ja toisaalta paljastanut totuuden ihmisistä ja heidän hyvinvoinnistaan. Tässä muutamia mielenkiintoisia pointteja hätää kärsimättömät yritykset (vieläpä sellaiset joilla on yhteyksiä esim. hallitukseen) ovat kehdanneet hakea esim. näitä 100k:n avustuksia toisaalta osa näistä yrityksistä palautti ko. avustuksen kansan kritiikin takia, mitä harvemmin tapahtuu yhteiskunnassa ajatellen vaikkapa ainaista kritiikkiä siitä, että merkittävissä viroissa olevat ja poliitikot ovat osallistuvinaan yhteiskunnan talkoisiin mutta nauttivat jatkuvasti palkankorotuksista ja erinäisistä bonuksista, mitä ei palauteta edes kritiikin edessä monet yritykset menevät koronan takia konkurssiin mikä toki on ymmärrettävää pienempien yrityksien kohdalla sekä niiden yrityksien kohdalla, jotka ovat täysin estyneitä toimimaan koronarajoitusten alla, mutta mikä toisaalta herättää kysymyksen siitä, että ovatko voitot sitten olleet vuosien varrrella niin pieniä että heti ollaan hätää kärsimässä (vai ovatko voitot menneet x:n taskuun) monet lomautetut ja työttömäksi jääneet ovat heti hätää kärsimässä, mikä on toki etenkin perheellisille ymmärrettävää, mutta mikä toisaalta herättää kysymyksen siitä, onko otettu tietoinen riski elää niin isosti, että kuukausittaiset kulut ovat niin isot, että kaikki uhkaa mennä alta pelkällä tuki-/päivärahatulolla monet vanhemmat ovat helisemässä kun lapset eivät mene kouluun, mikä herättää kysymyksen siitä, että miksi ihmeessä lapsia on tehty, jos moinen poikkeustilanne tuntuu niin rajulta... ovatko lapset kuin yksi harrastus, jonka parissa vietetään hetki pitkän työpäivän jälkeen ja enempi olisi liian kuormittavaa? yhteisöllisyyden tunne hukkuu monen "koronasurussa", kun ei huomata, että moni fiksu suomalainen on ollut jo ennen koronaa lomautettuna/työttömänä/konkurssin partaalla ja sitten kehdataan omaa tilannetta itkeä ikään kuin se olisi jotenkin ainutlaatuista epäreilua Sehän on sinänsä ironista, että koronatilanteessa taitavat vähimmällä päästä paitsi ne, joilla on turvallinen pesämuna ja ammatti/yritys alalla joka toimii jopa kannattavammin korona-aikana, niin myös jo valmiiksi työttömät/lomautetut/konkurssin tehneet, joille on arkea minimoida elämä ja olla lasten kanssa kotona ja joista varmaan tuntuu erikoiselta, kun meidän "huippuosaajat" ovat helisemässä.
Ihan noin hatusta vetäisen, että sulla ei taida olla lapsia? Tuo kommentti meinaan on niin käsittämättömän monella tavalla typerä, ettei mitään rajaa. Kaikkia lapsia ei ole "tehty" siinä merkityksessä, kuin sinä tuon ilmaiset. Kukaan ei tiedä, millaista perhe-elämä on, ennen kuin sitä elää. Asiat voivat olla joillekin vastoin odotuksia - hyvässä ja pahassa. Myös oma fyysinen tai psyykkinen terveys on voinut muuttua sen jälkeen, kun lapsia on tullut. Perheyksikön kokoonpano tai moni muukin asia on voinut muuttua. Lisäksi en nyt ole mitenkään leimallisesti ole huomannut kenenkään olleen huolissaan vanhemmista - jos meemejä ei lasketa, eikä tavalla tai toisella poikkeuksellisessa tilanteesa muutoinkin eläviä ei oteta lukuun - vaan niistä lapsista. Hankalat perheolosuhteet harvemmin ovat lapsen syytä tai edes jotain, mihin lapsi voi itse vaikuttaa.
Lasten suhteen tässä poikkeustilanteessa ongelma on helposti se, että samalla vanhempien pitäisi pystyä tekemään etätöinä omat työnsä. Aika stressaava yhtälö, kun samalla yrittää huolehtia lapsista ja työnantaja odottaa normaalia suoritusta työssä.
Pysytäänpä rakentavina, jookosta. Eikös tuon lapsettomuuskortin käyttäminen ole vähän... noh lapsellista (pun intended), sillä kai jokainen meistä ymmärtää, että lapsiin, varsinkin erityistarpeita omaaviin lapsiin, sisältyy paljon vastuuta ja huolta. Olen toki itse lapseton, vaikka nyt olenkin elämäni aikana ihan työkseni ollut 5-15 -vuotiaiden parissa. En toki väitä, että työkokemus vastaisi vanhempien oloja, mutta, kuten sanottu, en suinkaan koe lapsia "helppoina tapauksina". Tämän "käsittämättömän monella tavalla typerän" mielipiteeni muodostin ajatellen lähinnä sitä, että lapsia kai yleensä tehdään valiten se elämä ja ollen suurin piirtein tietoisia siitä, mitä se voi vaatia. Eihän teoria vastaa toki käytäntöä, mutta tuskinpa kukaan lasta lähtee tekemään olettaen sellaisen hoidon vastaavan lemmikin hoitoa. Näin ollen tuntuu kummalliselta lukea, että osa vanhemmista tuntuu ottavan sen, että oma lapsi onkin kotona kesäloman ulkopuolella, todella raskaasti. Ymmärrän että aikuinen tarvii omaa aikaa saati työaikaa, mutta tuntuuhan se nyt aika omituiselta, että olet päättänyt lisääntyä ja sitten kun tulee poikkeusolot ja lapsi onkin enemmän kotona, minkä joku voisi nähdä jopa hyvänä, perhesiteitä lujittavana tekijänä, niin ollaankin helisemässä. Toki vanhemmuuteen kuuluu se heliseminen tietyssä määrin, mutta eihän suhtautuminen se voi olla, että "ei herrajumala, meidän jonne ja janna ei mene kouluun koska korona ja perään vielä kesäloma... en kestä!!!". Haluan tähdentää tähän loppuun vielä sen, että totta kai siis vanhemmuuteen kuuluu inhimillisenä piirteenä se, että lapset voivat kuormittaa (ja kuormittavatkin), varsinkin jos pitäisi muutakin elämää pyörittää. Lähinnä tässä kohdennan kritiikkini siihen, että nyt nimenomaan se tuntuu olevan niin raskasta, että poikkeusolojen takia vietetään omien lasten kanssa aikaa enemmän. Jos tämä on tyhmä mielipide, niin en keksi muuta vaihtoehtoa kuin sitten sen, että ilmeisesti viisas mielipide on se, että hyvinvoiva perhe on sellainen, jossa lapset varmasti ovat suurimman osan hereilläoloajastaan muualla kuin kotona vanhempia kuormittamassa.
Ei ollut tarkoitus pelata mitään korttia, tulipahan vaan aavistus, että kirjoittaja ei välttämättä ole itse perheellinen. Pidin ja pidän kommenttia typeränä siitä näkökulmasta, että noissa tilanteissa se suurin kärsijä on se lapsi tai lapset. Vanhempia voi halutessaan arvostella jaksamisen puutteesta tai siitä, että lapsia on "tehty" - edelleen arvottava tapa hahmottaa koko tilanne - mutta suurin kärsijä noissa tilanteissa eivät ole yleensä ne vanhemmat. En myöskään ole nähnyt noita kuvaamasi kaltaisia "en kestä!!!" -kommentteja kuin meemeissä ja sellaisten tosissaan esittäjille ei oikein minultakaan lohkeaisi sympatiaa.
"Jossain päin maailmaan nähdään nälkää ja ei saada lääkkeitä, on se kyllä kohtuutonta täällä Suomessa valittaa, jos joutuu lomautetuksi."
Minusta vähän ihmeelliseltä tuntuu tämä keskustelu että lapset olisivat jotenkin erityisen huonossa tilanteessa nyt. Hyvässä lykyssä molemmat vanhemmat kotona jne. Keppihevostellaan vaan omien päämäärien ajamiseen lasten varjolla. On varmasti osalla asiat huonosti muttei siinä mitassa mitä annetaan ymmärtää.
Koin että puheenvuorossasi loit mielikuvaa siitä, että perhe voi pahoin lasten ollessa poikkeustilanteessa kotona. Tällaisessa tilanteessa näkisin ongelman olevan aikuisten asenteessa, enkä siinä, että lapset ovat kotona. Siitähän minäkin olen samaa mieltä, että varmasti lasten oleminen kotona on lisännyt vanhempien kuormitusta. Jos siis halusit vain sanoa, että kuormitus on lisääntynyt, niin pahoittelen väärää tulkintaani. Oman vertaukseni pidin kyllä ihan sisämaassa. Ei minulla ole mitään ongelmaa sen suhteen, jos joku kokee esim. lomautetuksi tulemisen raskaana asiana. Totta kai se on raskas asia. Kaipaisin ehkä juuri vaan vähän suhteellisuudentajua ja yhteisöllisyyttä, kun lomautetuksi tuleminen on ollut osa yhteiskunnan strategiaa pitää huolta kansan fyysisestä terveydestä, mitä ilman esim. henkistä terveyttä ja hyvinvointia ei ole. Siis tyyliin "jäin työttömäksi > vituttaa" vs. "jäin työttömäksi koronatilanteen takia > vituttaa mutta suurempi huoli ihmisten terveydestä, joten keskitympä siihen, varsinkin kun suuri osa Suomea on täysin samassa jamassa kuin minä".
Tästä on nyt lisätietoa. Vaikka olisi sairastanut koronan, niin ei ole välttämättä turvassa. Nyt on jo tapauksia joissa positiivisen tuloksen antanut on parantunut, antanut negtiivisen näytteen, mutta sairastunut uudelleen. Osa jo parantuneista koronapotilaista on alkanut oireilla uudestaan – oireiden on raportoitu jatkuneen jopa viikkokausia. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli...ikkokausia-milloin-tama-oikein-loppuu/7810196
No, nyt on kannanotto Suomen strategiaan. Lausuntoa tarkennettaneen tulevina päivinä. klo 20:25: Asiantuntija-arvioiden mukaan koronavirusepidemiaa ei voida tukahduttaa Suomessa, Marin sanoo. klo 20:27: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtajan Mika Salmisen mukaan kaikki toivovat, että koronavirus voitaisiin hävittää maailmasta. Salmisen mukaan tehtävä on ilman rokotetta mahdoton. klo 20:28: Salmisen mukaan Suomi on valinnut "kultaisen keskitien", jossa pyritään jarruttamaan epidemian leviämistä. klo 20:29: "Pitkällä tähtäimellä ennuste on se, että tästä viruksesta tulee mitä suurimmalla todennäköisyydellä kausittain esiintyvä, mutta pienemmällä vaikutuksella", Salminen sanoo. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/459407b0-c48f-4ede-9080-4bccf069b2a2