Hiljaista ketjussa, mikä kuvastanee jollain tasolla myös yleistä suhtautumista, eli väsymys painaa. Toivottavasti ei reaalielämässä näy varotoimien laiminlyöntinä. Kritiikkiä jo taakse jääneille rajoitustoimille Iltalehdessä. Professori Scheinin esittää, että Uudenmaan sulku oli ylimitoitettu toimenpide ja jopa että rajojen sulkeminen olisi ollut vailla normipohjaa. Professori Lehtonen puolestaan pitää koulujen avaamista kahdeksi viikoksi 'tarpeettomana riskinä'. Jälkimmäisen kritiikki ei osu maaliin, koska koulujen pitäminen kiinni "varmuuden vuoksi" tai "ei kai se nyt tässä vaiheessa kannata" ei ollut juridisesti mahdollista. Ja koulujen avaamisesta ei muuten seurannut yhtään mitään. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/252424d0-2aec-4368-a152-803753f09581 Sisätilat kaikkein vaarallisimpia ja rokotetta ei välttämättä anneta kaikille, vaikka sellainen joskus tulisi. Mielenkiintoista nähdä, miten etätyökulttuuri jatkuu, mikä on avokonttorien tulevaisuus sekä vaikuttaako tämä jollain aikajänteellä myös siihen, missä ihmiset haluavat asua. Itse en olisi yhtään pahoillaan, vaikka avokonttorit saataisiin vihdoinkin pois muodista - niitähän pystytetään vaikka väkisin siitäkin huolimatta, miten monesti niiden haitat työteholle todistetaan - ja etätyöt yleistyisivät. Ja tietty jos entistä useammalle tarjotaan mahdollisuus taikka jopa edellytetään etätyötä, niin kyllähän se pääasiallinen työpiste muutaman neliön tilaa (ellei kokonaan erillistä huonetta) vaatii. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/1be77156-bdc3-4c53-a50f-e5ddcc68dcbe
Se laiminlyöti olisi ehkä kohtalokasta, koska tähän mennessä on LÄHDE: https://www.worldometers.info/coronavirus/ noin 10% kaikista niistä tartunnoista, joista on lopputulos päätynyt kuolemaan. Onneksi tuo luku on hitaasti laskemassa. USA:ssa on kaikista tartunnan saaneista (2,066,885) tähän mennessä yli 5,5% päättynyt kuolemaan (115,157). Maailmanlaajuisesti vastaava tilanne on kaikki tartunnat (7,491,508) ja kuolleet (419,607) kuolleiden osuus yli 5,6% tähän mennessä. Niinpä Ämerikkäkin on tässä ns. keskivertoa paremmalla puolella, vaikka ei sitä heti uskoisi. Suomessakin vastaava luku on (7,064) ja kuolleet (325) joten kuolleiden osuus on täälläkin tähän mennessä yli 4,6% Ei mikään pieni prosentti, vaikka olemme paljon keskimääräistä paremmin pärjänneet tähän asti. Ruotsissa vastaava luku on (48,288) ja (4,814) eli kuolleita on yli 9,96 %. Omanlaisensa menestys siellä, tegnellin ainoan oikean tien kulkijoilla. Sitten ne vielä ihmettelee, miksi muut vähän katseleen niitä vinoon. Muut eivät muka ymmärrä, että se laumasuoja on ehdottomasti hankittava, vaikka 10% porukasta kuolisi. Sitä sopii nyt ihmetellä tätä ajatuksen juoksua, vaikka aluksi virheellisesti kehuinkin sitä Karolinska Isntitutet'tia. Yhteenvetona väitän, että noilla luvuilla jokainen vältetty virustartunta on voitto, koska kuolleisuus näyttää olevan noin karvaan korkea (joku toteaisi, että on liian hapokasta ei voi jatkaa)
Nyt menee sekaisin tartunnan saaneiden lukumäärä ja todettujen tartuntojen lukumäärä. Esimerkiksi Suomessa arvioidaan olevan ainakin kolminkertainen määrä tartunnan saaneita verrattuna todettuihin tartuntoihin.
Sorry! olet täysin oikeassa. Minun olisi ehdottomasti pitänyt kirjoittaa jokaiseen kohtaan "todetut tartunnan saaneet", koska juuri niistä jokaisessa vertailussa oli kyse. Eli pitäisi editoida "tartunnan" paikalle jokaisessa kohdassa "todetut tartunnan saaneet", mutta en viitsi. EDIT: Taitaa itseasiassa olla niin, jos oikein muistan, niin niissä vasta-ainetesteissä varmistettiin, että niitä tartunnansaaneita on ainakin se kolminkertainen määrä todettuihin verrattuna Suomessa.
Koronan hyvä puoli, että suomalaiset urheilijat tuntuvat löytäneen uuden tason. Maaliskuussa varmaan hamstrattiin vessapaperia ja kauraryynejä Prismasta ja sen jälkeen on vain keskitytty itse asiaan ja treenattu karanteenin omaisissa oloissa.
Niinpä sitten MTV3:n uutisten mukaan on Jällivaarassa joku pikkupikku hätätila ja koronaviruksen hallitsematon leviäminen. Näin asiat hoidetaan kansankoti Ruotsissa! Valitettavasti minäkin aluksi kannatin ja uskoin mitä Karolinska Institutet hupsutteli. En olisi voinut olla pahemmin väärässä. (Nyt tähän tarvitsisi ehdottomasti sen hymiön, jossa päätä hakataan seinään)
"Ei kovin paljon alhaisempi", tämä jantterilta joka toukokuussa elätteli toiveita 40 % laumasuojasta ja vittuili naapurimaille. Kyllä nyt on syytä olla kateellinen ruotsalaisille. He ovat valmiit ottamaan toisen aallon vastaan 6 % laumasuoja arsenaalissaan, se varmasti auttaa heitä ihan hirveästi verrattuna muihin maihin. Tätä faktaa he voivat fiilistellä samalla, kun joka päivä siellä todetaan 100 kertaa enemmän uusia tartuntoja kuin Suomessa ja kuolleita asukaslukuun suhteutettuna 30-60 kertaa enemmän.
Tämä keskustelu näyttää todella nyt kuolleen, kun kaikenlaiset viruksen kieltäneet ja sitä vähätelleet paskahousut ovat hiljenneet. Mikä on tosiaan hyvä asia, koska eivät ole enää levittämässä pelkkiä valheita ja disinformaatiota, kuten keskustelun alussa. Tosin on rehellisyyden nimessä todettava, ettei niitä oikeankaan tiedon levittäjiä ollut, koska kukaan ei tiennyt oikeasti tästä mitään, eivät edes tutkijat tai terveydenhoidon asiantuntijat missään päin maailmaa osuneet ennusteluissaan oikeaan. Oikeasti ei enää ole jäljellä muuta ihmeteltävää, kuin se, että Ruotsi kuuluu samaan mallikaaseen joukkoon Tansanian, Brasilian ja Venezuelan kanssa. Siis siihen joukkoon ihailtavaan joukkoon, jonka mielestä jo muutamassa kuukaudessa saavutettu lähes ½ miljoonan virukseen varmennetusti kuolleen joukko, on se "ihan pikkuruinen flunssa". Ainoastaan ne, joita me "panikoijiksi" kutsuimme olivat edes vähän jyvällä asiasta.
Nyt kun rajoituksia puretaan niin täällä kuin muuallakin (ruotsalaisten "pikkukoronassa saa tulla töihin" linjausta on mahdoton ymmärtää) täytyy vaan toivoa että homma ei leviä käsiin, kun mm Kiinassa ja Uudessa Seelannissakin on alkanut ilmetä uusia tartuntoja kun tilanteen luultiin jo olevan pääpiirteissään ohi. Äkkiäkös se viirus sieltä takaisin tännekin tulee kun porukka alkaa taas matkustella.
Bret Weinstein on uusimmassa Joe Roganin podcastissa juttelemassa mm. koronasta. Kannattaa aloittaa kohdasta 1:52:50.
On muuten yllättävän suuria nuo testimäärät monissa maissa. Esimerkiksi Tanskassa 15 % koko väestöstä testattu, Venäjällä ja Iso-Britanniassa 11 %, USA:ssa 8 %. Suomessakin 4 %. Todellisuudessa tietysti yksittäiselle henkilölle voidaan tehdä useampikin kuin yksi testi, joten mittaustapa vähän oikoo mutkia mutta antaa oikeansuuntaisen kuvan siitä, kuinka suuri osa väestöstä on saanut puikkoa sieraimeen.
USA:ssa suunta näyttää kääntyneen huonompaan päin. Kuolintilastot menevät vielä oikeaan suuntaan, mutta kuolemathan ovatkin todellisen tautitilanteen jäljessä laahaava tilasto. Uusien tartuntojen määrä sen sijaan kasvaa, ei pelkästään lisääntyneen testauksen vuoksi vaan myös positiivisten tulosten prosentuaalinen osuus on kääntynyt nousuun. Ikävää, että tämä on seuraus avautumisesta. Jenkeissä sentään on yritetty, 60 % väestöstä kulkee koko ajan suojain naamalla ihmisten keskuudessa. Meillä tällaisesta suojautumisyrityksestä ei ole tietoakaan. Erityisen huolestuttavaa USA:n kehitys on sen vuoksi, että tilanne on paha esimerkiksi Arizonassa ja Floridassa - lämpimissä osavaltioissa, joissa on vielä kaiken lisäksi kesä tällä hetkellä! Voidaan ehkä unohtaa sinänsä järkevä oletus, että lämpimästä ilmasta olisi hyötyä, ainakaan kovin paljoa. Yksi asia mitä olen ihmetellyt on se, että korona tunnutaan vähän unohtaneen Suomessa. Ikään kuin se olisi ohi. Jos täällä aletaan syömään buffetissa, käymään baareissa ja tämä kaikki tehdään ilman suojaimia, niin silloin huonot ajat ovat vasta edessä. Silloin myöskään tuskin on keinovalikoimassa enää totaalista sulkua, joten "Ruotsin tie", jossa koronasta tulee sitkeä seuralainen, lienee edessä. Surkeaa toimintaa hallitukselta. Maski naamalle, buffetit kiinni. Mitään ei ole vielä voitettu. Hallitus ajattelee mielestäni noin kolmen päivän aikahorisontilla, kun pitäisi miettiä vähintään puolen vuoden päähän.
Tuohon on tämän hetken arkimallin valossa varsin vaivatonta yhtyä. Tilanne on kaikkea paitsi ohi. Kyse lienee myös siitä, kuinka hanakasti kukin pitää totuudestaan kiinni, ja miten perustavanlaatuisesti henkilökohtaiset valinnat viimekädessä vaikuttavat muihin kanssaihmisiin.
Suomessa pari viimeistä päivää ilman uusia tautitapauksia. Ei kuulosta kovin epäonnistuneelta Suomen strategia tautia vastaan.
Tähän asti linja onkin ollut hyvä, itse olisin pitänyt koulut kiinni loppuun asti mutta muilta osin aika samoilla linjoilla hallituksen kanssa. Mutta nyt kun on saatu hyviä tuloksia, niin on alettu ajattelemaan että voidaan jo palata normaaliin, eikä tunnuta muistavan, mistä tuo hyvä kehitys johtuu. Se ei ole taivaasta tipahtanut lahja vaan kovan työn tulos. Nyt luullaan että vastaavia tuloksia tullaan jatkossakin saamaan, vaikka aletaan elämään paljon vapaammin - missä logiikka? Ikävä kyllä todistusaineisto muista maista puhuu sen puolesta, että tauti alkaa leviämään uudelleen kun rajoituksia puretaan. Toisaalta, monia rajoituksia on pakko purkaa. Mutta baarit ja buffet, c'mon?! Miksi ottaa turhia riskejä? Mielestäni tämä tulella leikkiminen on yhtä järkevää kuin se, että vihdoinkin ryyppäämisensä hallintaan saanut alkoholisti palkitsee itsensä parin kuukauden tipattomuuden jälkeen pikku napanderilla...
Sa nähdä miten käy. Buffetista ei kuitenkaan itse saa ottaa ruokaa, vaan se tarjoillaan asiakkaalle. Itse olen ihmetellyt, miksi suuret marketit saavat käyttää paistopisteitä ottimineen, mutta ravintoloissa asiakas ei saa itse ottaa ruokaa.
Surkeaa? Ihanko totta? Kyllähän sitä pari kompastelua oli kriisin alussa, koska KUKAAN ei ollut varautunut tällaiseen kriisiin, mutta niistä opittiin ja epidemia on Suomessa hiipunut huhtikuun alusta lähtien milloin se riehui pahimmillaan. Arvostelijoita on kyllä ollut, koska hallituksessa ei ole ollut Kokoomusta ajamassa rikkaiden asiaa ja ravintolayrittäjät kävivät kuumina. Kun sitten sallittiin 50 % asiakaskunta niin edelleen valitettiin. Kun koulut avattiin, niin puolet vastusti ja puolet kannatti. Teit mitä tahansa niin aina joku valittaa? Ymmärtäkää nyt, että hyviä vaihtoehtoja ei ole, mutta tilanne on helpottumaan päin ja hallitus on sanonut tuovansa rajoitukset takaisin, mikäli epidemia lähtee uuteen nousuun. Jos tämä on ollut surkeaa, niin mitä mieltä olet Trumpista ja Bolsonarosta? Niin kauan kun tartuntaluku on alle yhden niin epidemia hiipuu. Se on matematiikkaa. Hallitus ei ole niin tyhmä, että seisoisi tumput suorina, jos näyttää siltä, että höllennykset ovat nostamassa tartuntalukua yli yhden, joka siis vaaditaan siihen, että epidemia kiihtyy. Alkuvuodesta ei osattu elää Covid-19:n kanssa. Ei pesty käsiä, yskittiin päin toisia, ei käytetty käsidesiä, ei ollut suojapleksejä kaupoissa ja vanhusten hoitolaitoksessa oli täysi "perseilymeininki". Nyt on muutaman kuukauden aikana opittu elämään riesan kanssa. Tarkkana pitää tilanteen kanssa olla ja hallituksemme kyllä onkin.