kotiteatteri/työhuone akustointi

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana Risto-, 09.05.2016.

  1. Risto-

    Risto- Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.05.2016
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ok. No oletetaan että toisto ei tulekaan pöytäkoneelta. Subia en ole vielä hankkinut minkäänlaista.

    Onko subilla muuta käyttöä leffoja katsoessa kuin toistaa LFE-kanava? ts. onko LFE subin ensisijainen tehtävä?
    Pitääkö subeja olla useampi että voi saada LFE:n ja sitten sen ulkopuoliset bassot toistettua. Oletetaan siis että etukaiuttimet on sen verran pieniä että subia tarvitaan.

    Voiko stereolla (2.0) ja yhdellä subilla saada LFE-kanavan toistettua niin ettei jää jotain muuta bassoinformaatiota pois? Jos ei niin entäs 2 + 2 setti? (No jos tähän lähtee niin ei oo kohta kaukana se 5.1.. lol)

    Ei ole budjetti ihan rajaton että nyt hankkisin kerralla hyvää 5.1 saati 7.1 settiä vain siksi että saisin "täydellisen kokemuksen". Voi olla että tämä on sitten väärä foorumi näille kysymyksille jos täällä ei kukaan ole käyttänytkään 2.0 + subia. Pelkästään. Musiikin kuunteluun ainakin toimii ihan riittävän hyvin itselle. Leffoista ei ole vielä kummempia kokemuksia.

    Ehdotuksia saa laittaa. Tämän hetkinen tilanne on siis että mulla on ne 2x aktiivikajarit, niille ulkoinen dac ja pöytäkone. Mitään muuta ei ole tilattu. Kyse on oikeestaan siitä että yritän laajentaa tätä pöytäsetuppia nyt vaan paremman leffankatselun suuntaan. Toisto voi tosiaan tulla muualtakin kuin koneelta, kone nyt vaan oli valmiina huoneessa.

    Olin ajatellut hankkivani videotykin, kankaan ja subin. Mitä puuttuu ns. minimisetistä?
     
    Viimeksi muokattu: 12.05.2016
  2. aheikkinen

    aheikkinen Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 008
    Saadut tykkäykset:
    137
    Nykyaikainen AV-vahvistin olisi aina hyvä lähtökohta leffasettiin. Ne osaavat tarvittaessa prosessoida tuon .1 eli lfe-kanavan myös 2.0 kajareille menevään signaaliin mukaan. Eli saat sen lfe-kanavan äänet kaiuttimien toistokyvyn rajoissa kuuluviin, vaikka subbaria ei olisi. BD-soittimet ja stereovahvistimet eivät tuota temppua pääsääntöisesti osaa tehdä.

    Esim. Yamahalta löytyy jo jostain reilun 500€ hintaluokasta alkaen malleja, missä on pre-out liitännät myös aktiivikaiuttimille, tavallisten kaiutinliitäntöjen lisäksi. Tuollaisella vahvarilla voit käyttää edessä nykyisiä aktiiveja ja laittaa sivulle surround-kanaviin vaikkapa edullisemmat passiivikajarit.

    Subbari on suositeltava hankinta. Kannattaa tarkistaa ainakin jo mainittu valmistaja SVS. Saattaapi olla merkittävästi parempi suorituskyky, kuin kodinkonekaupan valikoimsta saisi samalla rahalla.

    AV-vahvarissa yleensä suositellaan laittamaan asetuksista kaikille pääkanaville käyttöön jakotaajuus, esim. 60 tai 80hz riippuen pääkaiuttimistasi, jonka alapuolelta signaali ohjataan subbarin toistettavaksi, kuin möys se erillinen lfe-kanava. Tämä johtuen siitä, että myös pääkanavista (lfe:n lisäksi) tulee nykyisillä leffoilla todella matalaa ja voimakasta bassosignaalia, jota useimmat (järeätkään) kaiuttimet eivät kykene toistamaan kunnialla, mutta erillinen hyvä subbari kykenee.

    Kaikkien kaiuttimien alabassokuorma siis kevennetään keskitetysti subbarin hoidettavaksi. Jos subbari on huonekorjattu Antimodella, mutta pääkanavat eivät (riippuu AV-vahvarin mallista että millainen huonekorjain pääkanaville on, tai onko lainkaan), niin tuohan suoraan vaikuttaa yleisen bassotoiston parantumiseen. Myöskin pääkaiuttimien kuormituksen vähentyessä (saavat keskittyä vain 80hz yläpuolisen alueen toistamiseen) niiden liikepoikkeama vähenee ja särötaso pienenee, mikä kuuluu yleisesti parantuneena toistona koko äänialueella.

    Käytettynäkin vahvistimia liikkuu, ja oikeastaan ainut mitä tarvitsee katsoa on että löytyy pre-out liitännät ja ikää enintään noin kolme vuotta. Ihan kaikkein vanhimpia malleja ei kannata hankkia, eli varmista että HDMI-liitännät löytyy ja myöskin tuki häviöttömille DTS HD ja Dolby Master Audio äänille. On myös vahvistima missä on 2x HDMI OUT, eli voit laittaa toisesta ulostulosta piuhan näytölle ja toisesta tykille, ja helposti valita kumpaanko laitteeseen milloinkin kuva lähetetään.

    Yleisestikin systeemin käyttöönotto on helpompaa, kun kaikkea hallitaan keskitetysti vahvarin kautta, kaiuttimien asettelu ja etäisyydet, eri kanavien volumetasaus, lähteen valinta (PC, erillinen BD-soitin, konsolit, chromecast kaikki HDMI:llä vahvariin kiinni) jne.
     
    Viimeksi muokattu: 12.05.2016
    Risto- tykkää tästä.
  3. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Tässä menee nyt hieman signaalit, kanavakohtainen informaatio (toistettavaksi tarkoitettu ääni), ja kaiuttimet sekaisin.

    1. Subwooferin tehtävä on muuntaa sille syötetty signaali ääneksi ie toistaa ääntä. Sama tehtävä on kaikilla muillakin kaiuttimilla sinänsä. LFE-kanava ohjataan yleensä subwooferille, koska se on nimenomaan matalien taajuuksien toistoon tarkoitettu kaiutin. Elokuvien ääniraidoilla on usein taajuuksia 20hz alapuolellakin, mikä on jo teoriassa kuuloalueen alapuolella. About kuudella sadalla eurolla saa subwooferin, joka toistaa 20hz taajuudet yli 100db voimalla (tarvittaessa). Pääkaiutin, joka kykenee samaan, no jos on parikytä tonnia rahaa niin muutama malli on olemassa.

    2. Koska subwoofer on nimenomaan matalien taajuuksien toistoon tarkoitettu, LFE-kanava kannattaa ohjata sinne, jos sellainen vaan on olemassa ja se on vastaavaa (tai järeämpää) kaliiberia, kuin pääkaiuttimet. Lisäksi sille voi ohjata myös muiden kanavien bassot (esimerkiksi 2.0 materiaali eli mikä tahansa cd- tai vinyylilevy), mistä on eräitä etuja:
    - subwoofereilla on oma vahvistin. Hifimaailman kokeilussa bassojen ohjaaminen subwooferille elokuvamateriaalilla pudotti pääkaiuttimien tehontarpeen yhteen kymmenesosaan. Musiikilla harvemmin on ihan näin paljon äänimateriaalia matalilla, mutta sama sääntö pätee: huomattavasti kevyempi kuorma pääkanavia ajavalle vahvistimelle, kun tehoa vaativat bassotaajuudet pudotetaan sen tehtävälistalta.
    - subwoofer on helpompi sijoittaa äänen kannalta hyvälle paikalle, koska bassoilla alla 80hz ei ole suuntaa; subwoofer ei paikallistu, joten se voi olla vaikka suoraan sivulla (missä vasen etukauitin ei voi olla).
    - mahdollisuus equttaa vaikkapa AntiModella tai MiniDSP:llä.

    3. Kysymys on signaalin taikka toisin sanoen kanavainformaation ohjaamisesta. Cd-levyn ääni-informaatiossa on kaksi kanavaa, vasen ja oikea. Ei ole kaksinen temppu ohjata vasemman kanavan ääntä vasemmalle ja oikean oikealle (kahteen eri kaiuttimeen). Sinänsä periaatteessa niitä signaaleja voi ohjata miten vain äänilähde/vahvistin osaa. Mitään estettä sille ei ole, että kokonainen 7.1.4 Dolby Atmos ääniraita toistetaan kaikki 13 kanavaa yhdestä ja samasta kaiuttimesta, jos vahvistin tai soitin vaan osaa tuon ohjauksen tehdä. Kyllähän käytännössä kaikki matkaradiot ja blu-tooth -kaiuttimet toistavat vasemman ja oikean kanavan signaalin äänenä - yhdestä kaiuttimesta.

    Tässä LFE:n osalta esillä ollut ongelma tulee siitä, että tuo sinun äänilähteesi ei osaa muuntaa esimerkiksi dvd-levyn 5.1 ääniraitaa oikein 5.1->2.0 eli summaamalla kaikkea ääntä noille kahdelle kaiuttimelle menevään signaaliin, vaan kylmästi pudottaa sen LFE-raidan pois:

    - vasen etukanava -> toistetaan vasemmasta etukaiuttimesta
    - oikea etukanava -> toistetaan oikeasta etukaiuttimesta
    - keskikanava -> toistetaan molemmista etukaiuttimista samalla tavalla (todennäköisesti osaa edes tämän)
    - LFE-kanava -> pudotetaan pois...

    Kun taas AV-vahvistin osaisi:

    - LFE-kanava -> ohjataan vasemmalle ja oikealle etukaiuttimelle miksaamalla se signaaliin mukaan

    Eli kyllä sen LFE-kanavan saa kuulumaan ihan ilman subwooferiakin jos joko soitin tai vahvistin osaa ohjata sen pääkaiuttimille. Kuten todettu, AV-vahvistimet osaavat käytännössä aina, stereovahvistimet eivät käytännössä juuri koskaan ja muiden osalta on täysin tuurista kiinni. Jos manuaali ei sitä lupaa osata, laite ei sitä tee.
     
  4. John-117

    John-117 Vakiokasvo

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30
    Ffdshow:lla dekoodasin & downmiksasin menestyksellä LFE:n ilman-AVR:aa -puliaikoinani kahteen playback-kanavaan.
    Ffdshown säätäminen, testaaminen ja kytkeminen playeriohjelmaan saattaa olla sitten "vähän hankalaa", DirectShow -filtterinä se on teknisesti jo Windows XP-ajan juttuja. Windows Seiskassa en itse saanutkaan sitä enää kunnolla toimimaan, joten ulkoistin dekoodauksen hardware-kenkälaatikkoon l. siirryin suosiolla AVR:ään + bitstreamaukseen.

    https://sourceforge.net/projects/ffdshow-tryout/
     
    Risto- tykkää tästä.
  5. Risto-

    Risto- Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.05.2016
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Voi olla että menee vähän uusiksi systeemi kun kerran av-vahvistin kaikesta päätellen täytyy hankkia kuitenkin jossain vaiheessa.

    Tämmöiset löyty joiden luulisin kestävän myös mahdollisia laajennustarpeita.
    http://www.hifimesta.fi/elektroniikka-hifi-ja-av/denon-avr-x2200
    http://www.hifikulma.fi/epages/Kaupat.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/FOHI/Products/YAMAHA-RX-V779
    hintaeroa parikymppiä.

    Sitten pitänee hankkia subi ja 3kpl xlr-rca johtoja.
    2.(1) setillä nyt varmaan kuitenkin alkuun. Ilmeisesti pc:ltä voi vetää piuhan tohon vahvarille, jossa on sitten kaiuttimet ja tykki kiinni.
     
  6. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Siinä PC:ssä on HDMI-lähtö (min. HDMI 1.3)? Sitten kyllä.
     
  7. Risto-

    Risto- Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.05.2016
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli leffaäänentoiston kannalta jos hankin vaikka tämän niin en enää tarvitse usb-dacciani (Focusrite 2i4) mihinkään?
    Luin jostakin että hdmi tulisi pc:ltä GPU:n (GTX 770) liitännästä vahvistimelle? Ja siinä kulkee sekä video / ääni?
     
  8. Hermo

    Hermo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.09.2003
    Viestejä:
    60
    Saadut tykkäykset:
    2
    RX-V779 on lähes sama laite ilman atmosta.
     
  9. Risto-

    Risto- Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.05.2016
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin on. :)