Kupusuojaimet puheääntä vaimentamaan

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana seagull, 10.02.2011.

  1. seagull

    seagull Guest Guest

    Liittynyt:
    04.11.2003
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hei,

    Esim. nämä Peltorin Optime II -kupukuulosuojaimet vaimentavat vallan hyvin kovia ääniä ja päästävät kuitenkin puheäänet monien hyödyksi kohtuullisen hyvin läpi.

    Haluaisin kuitenkin sellaiset suojaimet käyttööni, mitkä esim. vilkkaassa tietokoneluokassa vaimentaisivat vierustovereiden löpinät.

    Eräs yhdysvaltalainen kupukuulosuojaimien myyjä mainosti lisäävänsä joitakin "foam inserttejä" jotta kuulosuojaimista saataisiin entistä paremmat nukkumiskäyttöön, missä ei tietenkään puheääniäkään haluta kuulla.

    Eli jos tilaa kuulokkeissa vain on, niin kannattaako vain tunkea jotain äänieristysmattoa á la Biltema kupujen sisään. Pitäisikö oikeastaan kuulosuojaimet purkaa, jotta niiden sisään voisi tehokkaasti saada tuota vaimennusmateriaalia?

    Onko joku mahdollisesti viritellyt omia kupukuulosuojaimiaan ja saanut näin annettavaksi neuvokkaita vinkkejä?

    Kiitos etukäteen.
     
  2. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tehokkaimman vaimennuksen saa korvatulppien ja kupusuojaimien yhdistelmällä. Suojaimien SNR-spekseissa on usein vaimennusarvot matalille (L), keski (M) ja korkeille (H) äänille sekä näiden yhdistelmälle. Puheäänien vaimennusta varten kannattaa painottaa valinnassa keskiäänien vaimennuskykyä.
     
  3. seagull

    seagull Guest Guest

    Liittynyt:
    04.11.2003
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo, kiitti vinkistä. Sovellan itse niin, että oon tilannu jo muotoon valetut sovitteet in-ear -kuulokkeille. Näillä kuulokkeilla soitan sitten jotain suhinaa peittämään tinnitusta, joka pelkkiä korvatulppia käyttäessä käy epämiellyttäväksi
     
  4. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuullostaa toimivalta idealta. Kuulokkeilla soitettu kohina peittää myös pienet kuulosuojaimien läpi tulevat äänet.

    Voihan noita täytteitäkin kokeilla, mutta miten varmistua niiden vaikutuksesta? Minä valitsisin kuulosuojaimet jonkin luotettavan valmistajan ilmoittamien vaimennusarvojen tai puolueettoman tahon tekemien testien perusteella.

    Kannattaa huolehtia kuulosuojaimien tiiveydestä. Pienikin ilmarako helposti romuttaa vaimennusominaisuudet. Tähän voi riittää esim. hiukset, silmälasien sangat tai kuulokejohto.
     
  5. seagull

    seagull Guest Guest

    Liittynyt:
    04.11.2003
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyviä pointteja. Peltorit on nyt helposti saatavilla ja suht edullisia, joten kokeilen noita Optime III:sia. Näiden valmistajan ilmoittavat vaimennukset ovat H: 40 dB, M: 32 dB, L: 23 dB.

    Silmälasit on ja niitten haitta joudutaan sietämään. Kuulokkeiden johto lienee sitä "tavallista" nappikuulokkeille ominaista paksuutta.

    Niin ja se väärinkäsitys tässä on ehkä saattanut syntyä, että aikoisin käyttää noita kuulokkeita jossakin kuulolle vaarallisessa ympäristössä. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa. En uskaltaisi vaarantaa kuuloani enää lisää käyttämällä modattuja kuulokkeita, jossakin kuulolle vaarallisessa ympäristössä.
     
    Viimeksi muokattu: 10.02.2011
  6. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Kuulokkeiden johdon muovi kovettuu ja murtuu maatessaan ihoa vasten. Hapot ja rasvat sun muut ihosta lähtevät hiet tuhoavat myös Peltorien pehmeitä muoviosia. Kulutustavaraa ovat kaikki ihoon koskevat tuotteet. Pakko uusia aika-ajoin, esim. kerran vuodessa. Tai vaihtaa kuluvat osat, jos ne ovat vaihdettavissa.

    Silikoni saattaa kestää pidempään, tai jokin erikoismuovi. Ei ole kokemuksia niistä. Kaikki mitä itsellä on ollut korvien luona ihoon koskemassa, ovat hapertuneet pilalle käytön takia.

    Sama tuhoutuminen pätee näppiksen ja hiiren kaapeleihin, jos ne koskevat ihoon. Minulla koskee näppisjohto, koska näppis lepää paljaan reiden/pohkeen päällä kun naputtelen tekstiä. Ehkä minun ihoni erittää sinihappoa tai jotain, mutta minulla KAIKKI pehmeähköt muovimaiset osat tuhoutuvat jossain vaiheessa jos olen niitä hiplannut. Kenties muovin pehmenninaineet reagoivat jotenkin ihmisen eritteisiin. Kovat eli pehmikeaineettomat muovit (hiiri) kestävät pidempään.



    Jos omistaa huippukalliit kuulokkeet, niiden johtojen päälle kannattaa vetää vesitiivis suojasukka eli taipuisa muoviletku, joka vaihdetaan uuteen (ja/tai poistetaan ja pestään) säännöllisesti. Tämä yleensä vaatii liittimien lisäämistä, että saa sukan ujutettua kuulokeosan ja kaapelien yhdistymispallukan väliin. Kannattaa käyttää koaksiaalisia mikrominiatyyriliittimiä, joiden ulkohalkaisija on 2 mm tai siis suunnilleen sama kuin kaapelin paksuuskin. Mämmikouralle kolvaajalle helpompaa on ostaa uudet kuulokkeet vuosittain, mutta köyhän on ollut pakko oppia kestävämmät kikat eli modata kuulokkeihinsa lisäliittimet ja suojata kuulokepiuhat.

    Astetta helpompi temppu on uusia kuulokekaapeli vasta sitten kun se alkaa oikeasti oirehtia eli ääni pätk ä ta i ka pel i olla liia jäyk ä. Kaapelin uusiminen on kohtuullisen helppo tehdä.

    Rumempi auttava keino on teipillä päällystää kuulokejohto. Vaikka sähköerkkaa tai läpinäkyvää pakkausteippiä. Molemmille puolille johtoa pannaan teippi, liimapuolet vastakkain. Johto jää sinne väliin kuin nakki hotdogissa. Saksilla leikataan liika teipin leveys pois, että jää noin 8...10 mm leveä littana jäljelle. Teippi hiostaa ihoa, joten ihoa vasten tulevaan puoleen voi lisäksi liimata esim. kangasteipin. Kangaslaastari on mukava, etenkin se kohta missä on sitä pehmeää ainetta. Mutta muistakaa, että pelkkä laastari yksinään EI riitä, se läpäisee ihon eritteet, joka tuhoaa kaapelin, joten teippaus silti tarvitaan.



    Ja nämä kaapelin hapertumispulmat siis koskevat tilannetta, jossa kuppikuulosuojain painaa korvanappikuulokkeen kaapelia ihoon kiinni, tuhoten sen kaapelin. Ilman kuppisuojaimia kuulokejohto voi kestää pitkäänkin, koska se ei posken ihoon koske.

    Painekoppiluukutuksissa minä olen käyttänyt ihan tavallisia EAR-korvatulppia ja mustahopeita Peltoreita, yhtäaikaa molemmat siis käytössä. En muista minkä nimisiä Peltorit tarkalleen olivat, mutta valitsin aina kaikista eniten vaimentavia mitä löysin.

    Muusikkotulppia eli taajuusvasteeltaan vakaampia ostelin vasta myöhemmin, ja nyt kun ei ole painekoppero vielä valmis tässä kämpässä, pitää aloittaa korvatulppa+kuppisuojainkokeilut uudelleen ihan alusta (kopin valmistuttua x vuoden kuluttua). Suojainmallit ovat uudistuneet sitten viime luukutuksieni, entisiin tuskin saa varaosia ja muutenkin haluan uudet puhtaat vermeet; vanhoille likaisille poskilleni. Pyrin ostaman sellaisia suojaimia, joihin saa varaosia. Kaikki korvaa/poskea vasten koskevat osat pitää uusia tiheästi.



    MINÄ poraisin kuppisuojaimiin reiät ja ujuttaisin korvanappikuulokkeiden kaapelit reikien läpi. Kuumaliimalla tiivistetään+vedonpoistetaan läpivienti. Tämä menetelmä vaatii prototyyppisimulointeja, että korvanappikuulokkeen johtimelle löytyy reitti, jossa se välttää ihokosketukset mahdollisimman hyvin. Sen verran vapaata piuhaa pitää jättää kuppisuojaimen sisälle, että sormella kyetään tunkemaan korvanappi korvakäytävään, vaikka kuppisuojain on siinä korvan luona. Voi olla, että kaikesta huolimatta se lyhytkin johtoveto koskee ihoa eli vaatii päälleen suojasukan. Sen pitää olla silikonia tai muuta helposti taipuvaa. Joka tapauksessa tällä metodilla vältetään kaapelin aiheuttamat ihopainaumat/kivut. Ja ilmavuodot, eli eristyskyky pysyy parhaana.



    Silmälasien käyttäjien kannattaa ostaa varalasit (saa olla 5 euron halvat ja rumat tarjouspokat) joiden sangat taivutetaan ja kiinnitetään kuppisuojien ulkopintaan. Sinitarraa voi käyttää pitämään sankaa kupissa kiinni. Tai takiaistarrateippiparia: teippipuolinen osa kiinni kupin pintaan, irtonainen vastapalanen painetaan sangan päälle, sanka jää takiaisparin sisään kuin nakki hodariin. Takiaismetodissa sanka pääsee liikkumaan edestakaisin kuin normaalistikin korvan päällä oleva sanka. Sinitarra taas pitää sangan kupissa lujemmin kiinni, joka tuntuu hieman omituiselta, vääntelee/painaa rillien nenätassuja nenään jos kuppisuojain hiemankin liikahtaa eli korvia liikuttaa tai vaikka hymyilee. Takiaismetodia suosittelen.


    .
     
    Viimeksi muokattu: 10.02.2011
  7. Pikkuveli

    Pikkuveli Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2003
    Viestejä:
    202
    Saadut tykkäykset:
    0
    Johto tosiaan kovettuu kulkiessaan suojaimen pehmusteen ja ihon välistä, kokemusta on. Ja sama siis koskee myös niitä pehmusteita, joita ainakin Peltoreihin saa varaosina.

    Se pehmusteen alta kulkeva johto alkaa kyllä ennen pitkää painaa ikävästi. Siksipä minä istutin Koss Porta Pro:n elementit Optime II:iin siten, että toisessa kuvussa on 3,5 mm runkoliitin ja toiseen kupuun johto kulkee pannan kautta. Yhteensä kolme reikään siis kupuhin piti porata. Hyvin toimii, vaikka elementti ei olekaan aivan yhtä tiiviisti korvaa vasten, kuin kuulokkeiden omalla pannalla.

    Tästä tulikin mieleen, että enpä ole kunnolla tiivistänyt noita läpivientejä, ainoastaan pikaliimalla tms. Pitää laittaa työlistalle.
     
  8. Jokez

    Jokez Guest Guest

    Liittynyt:
    27.11.2009
    Viestejä:
    37
    Saadut tykkäykset:
    0
    Peltoreihinhan on saatavissa liimattavia pehmukkeita jotka imevät itseensä kaiken lian ja paskan jotka korvista irtoaa. Toimisiko patentti miten jos piuhan jättäisi tuollaisen pehmukkeen ja muovipinnan väliin jolloin johto ei suoraan olisi korvanlehden ja peltorin muovipehmukkeen välissä. Nuo on ainakin helppo vaihtaa aika-ajoin. Tiedä häntä painaisiko johto silti korvaa, mutta ainakin voisi asiaa kokeilla.
     
  9. pinkeliviinica

    pinkeliviinica Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.10.2004
    Viestejä:
    1 836
    Saadut tykkäykset:
    0
    sen verran vielä että tuo "muoviosien syöpyminen" on ihmisillä myös yksilöllistä.
    duunissa olen huomannut että toisilla menee peltorit alle vuodessa kun toisilla ne kestävät isältä pojalle...
    nuo tarraläpyskät joita voi liimata peltorien suojaksi on kyllä käteviä mutta ainakin minusta tuntuu siltä että silloin kontakti ihonpintaan jää vajavaiseksi eli enemmän meteliä kyllä pääsee läpi...

    parhaita käyttämiäni peltoreita on ollut tämä
    [​IMG]
    (ilmeisesti optime2)

    tulikin mieleeni että tehokkaasti ulkopuolista meteliä voisi estää radiokuulosuojaimilla
    [​IMG]
    näin ei tarvitsisi erillisiä nappeja laittaa korvakäytävään tms...
    jos haluaa kuunnella jotain tiettyjä biisejä tms niin sitten vain ostaa taskuun tms fm-lähettimen jonka radiokupit siten kaappaavat :)
     
    Viimeksi muokattu: 11.02.2011
  10. Iguanodon

    Iguanodon Guest Guest

    Liittynyt:
    18.11.2008
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0