Jos asia olisi noin, niin toki saisivat velkaa vapailta markkinoilta. Suuri osa islantilaisten pankkien tuhlaamista rahoista on sijoitettu vielä paljon huonommin kuin arvoaan menettävään autoon. Väittäisin, että suurin osa on hävinnyt taivaan tuuliin riskisijoituksissa. Ei mene kuin muutama vuosi, niin velka mitätöidään vähin äänin...
Osavuosikatsauksia on tippunut jo iso tovi. Osinkotuotot ovat prosentuaalisesti hienoja jos osti viime marraskuussa aikana 'kun kukaan täysjärkinen ei osta'. Myös DVDplazan ilmeinen suosikki-inhokki Rautaruukki on noussut hienosti. Kertauksen vuoksi, kun viimeksi asiasta puhuttiin ruukin hinta liikkui 11 eurossa ja välillä jopa alle 10 eurossa. Itse en onnistunut ostamaan läheltäkään pohjia, mutta salkku ruukin osalta on reippaasti yli 20 % plussalla. Vaikkei hermot kestäisi pitää osakkeita yli kesän, niin aika monesta marraskuussa ostetuista (arvo) osakkeista saa helposti 10-30% prosentin voitot. En halua kuitenkaan halua hypettää liikaa asiasta 2009 vuonna tulokset tippuvat edelleen, mutta kysymys onkin onko mahdollinen liikevaihdon ja tuloksen lasku niin rajua kuin nykyiset kurssit. Jos muistetaan viime lamaa, niin kurssit lähtivät lievästi nousuun jo 1992, aikana jolloin lama oli vielä täysin voimissaan. Asuntokriisikin seuraa yleensä pörssilamaa 1-1,5 vuoden viiveellä, sehän ei välttämättä ole vielä suomessa edes alkanut. Jokatapauksessa erittäin hyvää aikaa kerätä itselle tulevien vuosien vaurautta. Huomioida kannattaa myös useiden yritysten omien osakkeiden ostot, joita monet harrastavat tällä hetkellä. Laskennallinen tuotto niille on 19,5 prosenttia parempi kuin niihin menneiden rahojen maksu osinkoina (osinkoveron osuus). Omien ostot on osakeholdarille hyvä asia tulevaisuuden kannalta vaikkei välttämättä saakaan konkreettisesti rahaa käteen.
Kyllä. Toisaalta juuri nyt on näiden osakkeiden osalta tietty nousuvaihe päällä ja koska maailma on niin epävarma, ei ole mitään takeita siitä etteikö jo ensi viikolla tule uusi pohja. Sen voi kyllä todeta, että marras-joulukuussa ja vielä tammikuussakin erinäisiä osakesarjoja sai hintaan, joka näin jälkikäteen arvioiden vaikuttaa "turvallisen" edulliselta sijoitukselta. Lisäksi nyt tulee osinkoa. Tämmöisiä on juuri mainittu Rautaruukki, Outokumpu, Wärtsilä, YIT varauksin Metsokin muiden muassa. Se onkin ihan toinen juttu uskaltaisiko suositella näiden ostamista tänä päivänä nyt kun esimerkiksi marraskuussa 16 euron vaiheilla keikkuneesta Wärtsilästä pitäisi pulittaa yli 20 ja muillakin suhdeluku on samantapainen. Monet toisaalta veikkaa ja veikkasi kurssien vielä laskevan ainakin 25% niin sanotuista pohjista mutta itse olen optimistisempi. Se vaatisi nykytasosta sitten aivan huikeita laskulukuja, joita voi verrata osakesarjakohtaisesti jokseenkin näin: Jos esimerkiksi Outokummun (nykyisin 10,50 per kpl) pohja määritetään sanotaan tasolle 6,80, niin neljännes tuosta on 5,10 ja siitä pitää vielä vähentää osinko 0,50, joka oli tietty pohjien aikaan konsensusolettamana nolla, eli Outokumpua pitäisi tulla myyntiin hintaan 5,10 - 4,60 per kappale. On hurjempaakin sattunut mutta minusta maailmantaloudessa pitäisi taas tapahtua lisää negatiivista ennen moista, koska Outokummun vanhat jakokelpoiset varat puolestaan mainitulla osingolla kestäisi nollatulostakin vielä 20 vuotta.
Maailmanlaajuinen 30% työttömyys, biljoonien velat joita ei anneta anteeksi, korot menee nollaan ja pankit alkaa painaa rahaa ja seuraa hyperinflaatio, satojen tuhansien yritysten konkurssit ja maailmanlaajuiset mellakat. Noin muutama asia jos pitäisi mainita..... Laskua tuloksissa tulee vielä ja bkt miinusluvut ovat aika keveitä. Pahin veikkaus (PT, -4%) edellyttäisi tällä menolla että loppuvuonna tulisi jo kasvua kun oikeasti työttömyyden kannalta pahin vuosi ehkä 2010. Itse veikkaan -8% tänä vuonna eli pahimpia suomen historiassa. Kylmää kyytiä vielä tulossa, mutta eipä tämä tosiaan sitä estä, että osakkeisiin ei voisi sijoittaa. Vaikka ei nyt pohjalla oltaisi, niin historiallisen alhaalla kuitenkin ja pitkässä juoksussa tuottoa on tulossa mukavasti.
Varmasti kohta taas rytisee, sitähän pörssi on, nousuyritysten hakua. Mutta näissähän juuri piilee se mahdollisuus jopa päivätreidaukseen jos hermo kestää. Maltillisella velkavivulla on edetty marraskuusta lähtien ikäänkuin kokeiluluontoisesti, huhtikuussa olisi tarkoitus laittaa kovat piippuun ja lähteä suuremmalla vivulla peliin. Keväällä tai heinäkuussa saatetaan olla kaikkein syvimmällä. Silloin olisi taas tarkoitus seuraavan kerran ostella.
Tosin, nykykurssien valossa osinkoprosentit ovat vähintäänkin tyydyttäviä, elleivät jopa korkeita. Nyt täytyy muistaa, että nousukaudella osakkeiden yliarvostuksen kautta osinkotuotto saattaa tippua jonnekin 3 % tietymille (jota tietysti kurssinousu kompensoi, mutta sehän ei varsinaisesti ole tuottoa kuin vasta realisoinnin yhteydessä). Itse olen ainakin tyytyväinen, näyttää siltä, että jopa sijoitetun pääoman tuotto (ei vertailu nykykursseihin) liikkuu jossain kuudessa prosentissa.
Kyllä. Kieltämättä loka-marras-joulukuun hinnoilla osinkoprosentit on puolittuneenakin suomalaisilta yhtiöiltä (noin yleisesti ottaen) huomattavan korkealla. Vieläkin joukosta löytyy kohtuullisia esimerkkejä, joskin näyttäisi siltä, että ihan parhaat tai varmimmat potit olisi monelta osin jaeltu. Jäljellä korkeina osinkoina on niitä epävarmoja nakkeja. Esimerkiksi Metsolla on joko massiivinen osinko tai toisena vaihtoehtona kohtalaisen hyvä, vaihtoehtojen kulkiessa ehdollisen lisäosingon ja kevään osingon välillä. Metson osinko on 0,70/8,6 (kurssi äsken) reilut 8% ja mahdollisella joskin epätodennäköisellä lisäosingolla se voi olla peräti 16% vuoden mittaan. Tämä nyt ehkä samalla kuvaa parhaiten sitä miten epävarmana sijoituksena Metsoa yleisesti pidetään. Eihän yhtiö mene kaupaksi noillakaan tiedoilla vaan juuri äsken laskusuunnassa. Sijoittajat vaikuttaa olevan varmoja siitä, että Metso ei ainakaan jaa lisäosinkoa ja toisena, ettei se edes välttämättä selviä hengissä tai ainakaan ei jaa osinkoa kolmesta viiteen vuoteen. Muutenhan tuntuisi epäloogiselta myydä 1,38 euroa "potentiaalista" osinkoa jakavaa yhtiötä pois 8,6 eurolla tai edes siinäkään tapauksessa vaikka osinko olisikin vain 70 senttiä.
Ja kun osinko on saatu, niin osakkeen hinta pudonnee, niin nopeasti kuin koneet saa myyntipyyntöjä läpi, tuon osingon verran eli osa osakkeen hinnasta on jo nyt tuota luvattua osinkoa. Hintahan nousi tuon osingon verran kun julkistettiin miten osinkoa jaetaan.
Tämä on aina vuosikohtaista. Viime vuonna oletin, että osakkeita aletaan myymään osinkojen jälkeen kun ensimmäiset rysähdykset oltiin jo koettu. Mutta mitä, toukokuussa käytiin todella korkealla. Nytkin saattaa olla tulossa tietynlainen kursseja nostava ralli kesällä kunhan Q1-tulokset tulevat ja raha alkaa etsiytyä osakkeisiin (oblikaatiot ja tilien korot ovat todella alhaisia, korkosijoitukset ovat tuottaneet joissain rahastoissa käsittämättömiä laskuja (jopa yli -20%). Tämänä vuoksi jopa jonkinlainen ns. idioottiralli voi alkaa nopeastikin, vaikkei mitään erityisen käänteentekevää olekaan nähtävissä. Toivon ettei ala, ostaisin vielä mielelläni lisää osinkojen jälkeisinä kuukausina.
Nyt mennään aika persmäkeä... Alkaa viimekuukausien nousut sulaa, toki Rautaruukki vieläkin on pohjalukemiin verrattuna ylempänä, mutta kuinka kauan?
Ei voida puhua sulamisesta, ehkä vain löysiä otetaan taas pois noista osinkoilmoitusten jälkeiseistä liian suurista nousuista. Monilla suurilla (rautaruukki, Wärtsilä, YIT yms) on edelleen jopa 30 % arvonnousu sitten viime marraskuusta (vertaa pörssiyritysten keskimääräiseen vuosituottoon 7%, jossa on osingot mukana). Toisaalta taas hyvin pintansa tähän asti pitäneet ovat saattaneet romahtaa samaan kastiin kuin muutkin (esim. pohjola). Viime marraskuun kaltainen kaikki pois ralli tuskin toistuu, olihan yhtenä syynä silloin jenkkipankkien paniikinomaiset pakkomyynnit hinnalla millä hyvänsä joka sitten veti kotimaiset rahastot, piensijoittajatkin ynnä muut mukaan.
http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Katainen+ennakoi+synkkiä+talouslukuja/1135243773142 Veikkaan -8% tälle vuodelle, ensi vuodelle -6% Täytyy kyl sanoa, et snadisti huolestuttaa tää meno.
Itse näkisin, että osinkojen jälkeen alkaa kunnon ralli alaspäin. Löysät on saatu irti ja sijoittajat palaavat kyttäilya setelmiin myyden possansa pois. Taantuma on jotain pitkän ja lyhyen väliltä, eikä kukaan osaa ennustaa mitenkään tuon kestoa. Kannattaa myös huomata, että euroopan pankkiskene on vielä kuivilla, mutta kriisin partaalla. Itä-Euroopasta tärähtää vielä suuria luottotappiota europpalaisille pankeille.
Voi olla, toisaalta tuon osinkojen jälkeen myyjien sakki on aika pieni, lähinnä piensijoittajia, isoille yhtiölle tuosta ei hyötyä ole ellei sitä tehdä akuutissa rahantarpeessa. En itse ymmärrä miksi kukaan myisi osinkojen jälkeen, varsinkaan kun rahalle ei nykyään saa mistään muualta edes välttävää korkoa. Tuossa osinkojen nostossa lisäksi maksetaan valtiolle ensin 19,jotain % (yksityissijoittajat) ja realisoidaan lopullisesti mahdolliset (todennäköiset) tappiot. Mutta eipä sitä tiedä, huimaa on ollut lasku tosin jo viime viikkoinakin.
En ymmärrä miksi joku ei ymmärrä. Aina kun joku myy, joku toinen ostaa, aina markkinahintaan tai jotakuta kusetetaan. Ja aina molemmat kuvittelevat tekevänsä hyvät kaupat.
Huimia pudotuksia on ollut ja hyviä oston paikkoja taitaa jälleen avautua. Mutta kevään kuluessa tuo Nokia näkyy erityisesti laskijana ja siinä sivussa muutama pankki. Nokian laskun yhtenä lisäsyynä liekö sen osinkoehdotuslinja. Laskeskelin, että Nokialle olisi maksanut vain noin vajaa 400 miljoonaa maksaa viimevuotista vastaava osinko. Vaikka Nokian jyrkälle laskulle on parempiakin syitä, veikkaan kierteen alussa aimo annoksen yhtiön johdon huonoa pelisilmää. Nokialla yhtenä harvoista yhtiöistä olisi ollut mahdollisuus vaikuttaa tasaisesti osinkoa maksavalta yhtiöltä, erityisesti koska he maksoi suhteellisesti vuonna 2008 keväällä tuloksesta vähemmän kuin vuonna 2007. Nokia on päätökseen jälkeen ehkä mielletty yhtiönä, josta osinko vaikuttaa vuosittain laskevalta tästä pitkästi eteenpäin. En tiedä miten tämä koetaan suurissa sijoittajapiireissä mutta luulisi, että signaali yhtiön ulkopuolisille on: Yhtiö tekee 4 miljardia tulosta helpohkosti mutta säästää jostain syystä 400 miljoonaa, miksi, herää sijoittaja kysymään. Siitä katsastus matkapuhelin alan ongelmiin ja painoa salkusta pois ja kierrettä Suomen pörssissä piisaa - siis alas. Editoin pointiksi sen, ettei pörssin ns. indeksille ole pahemmin odotettavissa suurempaa nousulukemaa ilman Nokiaa kun sen paino on niin suuri. Sikäli jos on Nokian suhteen varovainen tai on jo ollutkin - köhkäh - niin periaatteessa tämä nykyinen kuoppa voi näyttää hieman vieläkin eri näköiseltä kuin yleisindeksistä luettuna, joskin yhtäkaikki kuopalta tietty. Nokia on suuri arvoitus. Haluaisinpa nähdä kristallipallosta mitä heidän Q1 paperissa lukee.
Samaa mieltä, pidemmällä aikavälillä pörssi voi kadottaa hieman riippuvuuttaan Nokiaan, mutta lyhyellä nousut ja laskut ovat aina jollain tavalla sidottuna Nokiaan. Nokia ja helsingin pörssi tarvitsee lisäksi ulkomaista rahaa, jota nyt ei ole saatavilla, pelkkä kotimainen raha ei riitä. Esim Outotecin omistajista n 85 % oli ulkomaisia siinä vaiheessa kun kurssi huiteli jossain 45 eurossa, nyt kun kurssi on 12 niin ulkomaisia omistajia on jotakuinkin 60%. Sinällään pidän tätä tilannetta hienona nimenomaan kotimaisen omistajuuden kannalta, nyt on mahdollista hankkia hyviä yhtiöitä halvalla (sijoitushorisontti 5 vuotta). Toisaalta (kurssi)nousu alkaa vasta siinä vaiheessa kun ulkomainen raha alkaa alkaa taas etsiytyä tännepäin. Tietysti jokaisen suuren kriisin jälkeen jokin (ala) on aina muuttunut lopullisesti. Mikä se sitten tässä tilanteessa mahdollisesti on, sen näyttää tulevaisuus.