Tarvinneeko tuota nyt erikseen korostaa, mutta suositeltavin rippausmuoto on FLAC. Tämä siksi, että se on häviötön, toisin kuin joku ämpäri, eli MP3, joka hukkaa tietoa pakatessaan... T: Vesku
Mielellään käytetään niitä tunnetuimpia formaatteja, että saadaan ne kappaleet soimaan myös tulevien laitepäitysten jälkeenkin. Flac on erittäin tunnettu ja laajalle levinnyt formaatti. Flac tuki löytyy nykyään niin monesta laitteesta, ettei ole oikein mitään perustetta käyttää mitään muuta. Monet mukana kannettavat soittimet ja puhelimetkin soittavat nykyään flaceja, sekä tietysti Squeezeboxit. Kokoerot ripatuissa tiedostoissa eivät ole merkittäviä nykyisillä varastotilan hinnoilla ja äänenlaatu on alkuperäisteoksen kanssa identtinen molemmissa.
Mp3 , AAC , Apple Lossles jne . pysyy kyllä tuettuna hamaan tulevaisuuteen. Flac tuen puute esim iPodissa ja iOs laitteissa pitää sen käytön kyllä vielä puhtaasti sisätiloissa .
Mikäs siinä jos haluaa Applen väkisin tähänkin soppaan sotkea. Isommista laitteista flacit soivat natiivisti esimerkiksi seuraavilla: PS3 (Media Server), OPPO soittimet, useat Onkyo- Pioneer- Denon- ja Yamaha viritinvahvistimet sekä bd-soittimet, Squeezebox, Boxee, Sonos (max 16bit) sekä Meridian- Linn- ja Naim tiedostosoittimet. Apple TV soittaa myöskin, tosin vaatii XBMC Media Centerin. Puhelimista natiivi tuki on esim Samsung Galaxy sarjassa ja Nokia N900. Symbian S60 puhelimissa flac soi OggPlay soittimen kanssa ja Android laitteissa PowerAMP tai RockPlayer soittimella. Mp3-soittimista soimaan saadaan ainakin Apple iPodit (Classic, Mini, 1+2Gen Nano), Archos, iriver, SanDisk ja Toshiba soittimet, Rockbox firmiksen kanssa. Pitäisin etenkin perinteisten high-end merkkien Naim, Linn ja Meridian (ja toki miksei myös Squeezebox Transporter) osastoa melko ratkaisevana audioharrastajien keskuudessa.
Olisiko optimiratkaisu myös äänenlaadun suhteen Transporter SE? Kuka tuota tuotetta muuten mahtaa myydä edullisesti? Levyjen säilömiseen varmaan kelpaa mikä tahansa NAS-purkki, jossa vain UPnP-tuki olemassa? RipNAS vaikuttaa kivalta tuotteelta, mutta tuo softa+CD-asema taitavat tuoda turhaa lisähintaa paketille. Kotona on kyllä kasa tietokoneita ja niissä osassa vielä ihan CD-asemakin.
Jep. Eiköhän tuo ALAC-tuki yleisty kovaa vauhtia nyt kun Apple muutti lähdekoodin avoimeksi: http://alac.macosforge.org/
Flac on ollut jo kauan alan käytetyin ja yleisin standardi. Tuki sille löytyy myös kannettavista soittimista nykyään, kuten edellä mainitsin. Ratkaisevaa kuitenkin on, että monet maailman tunnetuimmat hifi- ja highend-valmistajat tukevat jo nyt flacia, kuten edellä listasin. Myös niissä iki-ihanissa i-laitteissa saa flacit soimaan, kunhan vain asentaa playerin. Androidissakin tietysti flac tuki löytyy (tätä pitäisin melko merkittävänä, sillä android laitteita aktivoidaan puolen miljoonan laitteen päivävauhdilla). Sitten aletaankin yht'äkkiä tuputtaa jotain apple losslessia jossa tuetut laitteet: iPod. Pallon uudelleen keksimisyritykset eivät ole laisinkaan tarpeellisia aiheettomasti mutkistamaan soppaa enää tässä vaiheessa, kun on jo olemassa toimiva ja laajasti tuettu formaatti, siis flac. Mikä tuossa applen formaatissa nyt oikeasti oli nii-in paljon ihanampaa kuin flacissa? (Mobiililaitetuki ei kelpaa vastaukseksi, koska se tuki on myös flaceille tärkeimmillä alustoilla saatavilla, kuten edellä olen useaan kertaan maininnut.)
Täytyypä kokeilla Flac playeriä kuinka kätevästi sillä synkat hoituu.Näköjään manuaalisesti.Muutoin vaikuttaa ihan asialliselta.Kiitti vinkistä. Eipä vaan auta vanhoissa työjuhta iPodeissa. Eli jos ei huvita pitää sen seitsemää eri kirjastoa niin ainakin meikäläiselle Flacin käyttö jää vähemmälle huomiolle muttei huomioimatta , toistaiseksi. Mutta anyway suosittelen edelleen mediasoittimeksi kotiin Sonosta, siinä toimii myös Flac .
Olen lukenut, että Sonoksen äänenlaatu ei pärjää esim. Transporterille tai Olivelle. Miten mahtaa oikeasti olla? Taitaa olla hankalaa päästä testaamaan kaikkia samaan paikkaan, jotta kuulisi samalla kertaa kaikki laitteet...
Helppous. Voi ripata musat iTunesilla suoraan kirjastoon, josta ne on kaikkien käyttämieni laitteiden saatavilla. Mobiililaitetuki "tärkeimmille" alustoille kenties, mutta tuki iPodille puuttuu ja sillä nyt sattuu olemaan kohtuullinen markkinaosuus (esimerkiksi USA:ssa lähes 80 %) MP3-soittimista. Mutta FLAC on siis todella hyvä, sitä ei kukaan ole kiistämässä. Minun käyttöön se vain on käyttökelvoton. Ja ALAC-tuki tosiaan varmasti yleistyy jatkossa huimaa vauhtia myös muissa laitteissa, joten se passaa minulle.
Maksaahan tuo transporter kuitenkin yli tonnin Sietää siis ollakin parempi. Touchille ja phonelle on tuo soitin app, minkä linkkasin edellä. Se laskettaneen tukemiseksi myöskin. Classicit ja vanhat nanotkin saa soittamaan flacia Rockbox firmwiren avulla, kuten edellä kerroin. Firmiksen vaihto toki on hiukan hankalampi operaatio kuin pelkän soitin sovelluksen asentaminen, mutta mahdollista kuitenkin.
Sonos on äänenlaadultaan huonompi mitä Squeezebox , vaatiii DAC:n. Applemainen (helppo) lähestymistapa ja muotoilu varmaan viehättää monia. Apple Lossless on tarkoitettu niille, joiden kaikki muutkin laitteet ovat Applea. Varman ihan kiva, mutta muut käyttävät FLAC:a. dBpoweramp CD Ripper on paras ohjelma CD-kirjaston rippaamiseen. Tuolla onnistuu myös Apple Lossless, mutta parhautta on se että voi tehdä useamman version samalla kertaa. Itse ajelin 221 levyä palvelimelle, FLAC ja MP3 formaateissa. Metadata, album art, Replay gain, kaikki automaattisesti. Olen myös käyttänyt EAC:a, dBpoweramp on joka suhteessa parempi. Siitä on saatavana 21 päivän rajoittamaton testiversio, hätäisimmät tekee kirjaston jo tuossa ajassa. Itsellä siis kirjasto ja Squeezebox Server PC palvelimella. Käytössä Radio herätyskellona (kesällä terassilla) ja Duet olohuoneessa kytkettynä kotiteatterivahvistimeen. Hallinta onnistuu Duet kaukosäätimen, Radion, webbiselaimen, Android applikaation tai SueezePlay PC-sovelluksen kautta.
Olennaisempi kysymys on, kuka myy ylipäätään? Valmistus kun on lopetettu jo tovi sitten. Itse sain erään myyjän viimeisen kappaleen iäkkäämpää mallia eli vielä Slim Devicesin logoilla olevaa 500e. Ei pystynyt valittamaan. Tuoreehkossa Hifissä oli Sooloos (tjsp.) muistaakseni Hermusella testattavana, jota piti ääneltään sangen hyvälaatuisena. Puolen teran kovalevyn, ripperin, ison kosketusnäytön ja soittimen yhdistelmälle tulee hintaa liki 6000e. Ja äänenlaadussa muista kokeilluista soittimista pisti kampoihin "ainoastaan Transporter". Eli olisi se hyvä ellei loistava hankinta varsinkin, jos kaukona käyttää iPadia/iPengiä, mutta saatavuus on melkein sen varassa, että jostain käytettynä saat.
Tässä vaiheessahan noita uusia tuotteita tulee kokoajan lisää, mutta ongelmana tuntuu vielä olevan, että käytettävyys on pääosin aika heikkoa. Pitää varmaan käydä kääntymässä jossain alan liikkeessä ja käydä ihmettelemässä noita laitteita. Ikävää, että Transporteria ei enää saa mistään. Olive voisi olla hyvä valinta, mutta en tykkää ajatuksesta, että levyt ripataan yhdelle kovalevylle (Olivessahan ei ole mitään Raid-pakkaa takana). Sitten kun olet vienyt ne levyt ullakolle niin levy varmasti hajoaa. Haluaisin siis ottaa yhteydet uPNP/DLNA purkkiin, jossa sitten levyjä sen verran, että vikasietoisuus on taattu. Itsellä olisi kyllä jo yksi kohtuullinen DAC olemassa, joten ehkä se menisi hienosti Sonoksen kanssa.
Mitenkäs Cambridge Audio NP-30? Vaikuttaisi laadukkaalta.. Mutta mitenkäs verrattuna näihin muihin virityksiin? http://www.cambridgeaudio.com/summary.php?PID=604&Title=NP30+verkkomusiikkisoitin Onkos kenelläkään kokemuksia?
Vaikuttaa mielenkiintoiselle tuttavuudelle ja entäs tuo -> http://www.eurostar-ostrava.cz/files/DNP720AE_E2.pdf Pääsisi jo noista levyistä eroon...