Siinä introssa taisi olla suunnilleen samat seikat, jotka löytyy IMDB:n trivia-osastosta, mutta Gishin kertomana. Taisi siinä muutama production stillikin olla editoitu mukaan. Tuosta Ahneudesta taitaa olla TCM:llä aika typistetty versio, mutta pitää kuitenkin tsekata.
Ainakin seuraavat olen nähnyt: Tohtori Caligarin kabinetti Nosferatu Potemkin Auringonnousu Kenraali Kultakuume + mahdollisesti pari muuta Chaplinia
Minunkin on pakko myöntää, että valitettavan vähän olen listan elokuvista nähnyt....Chaplinit ja muutaman muun Hyvä listaus...tuosta voisikin laittaa muutamia työn alle...
Seuraavat olen listasta nähnyt (listan ulkopuolelta tietysti muitakin mykkäfilmejä): Chaplinin poika (Chaplin, 1921) Häxan (Christensen, 1922) Nosferatu (Murnau, 1922) Kultakuume (Chaplin, 1925) Oopperan kummitus (Julian, 1925) Potemkin (Eisenstein, 1925) Kenraali (Keaton & Bruckman, 1927) Kaupungin valot (Chaplin, 1930) Nykyaika (Chaplin, 1936) Tarkoitus olisi kyllä kahlata aikakautta läpi tulevaisuudessa jonkin verran, ja esim. Caligarin saa näköjään nykyään free domainina. Mietin tuossa juuri, että olisi helkutin mukava päästä katsomaan noita elokuvia oikean säestyksen kera, mutta opiskelijankin täytyy säästää jonkin verran mennäkseen esim. Forssan festivaaleille. Tosin viime talvena saksalaista ekspressionismia näytettiin täällä Jyväskylässäkin, kuulemma. Harmi kyllä jäi väliin silloin.
Chaplinin poika, Nykyaika ja Nosferatu on nähty, viimeksi mainittu IIK-kauhuelokuvafestivaaleilla livesäestyksen kera. Hieno ja tunnelmallinen kokemus. Potemkinista en ole aivan varma. Voi olla, että olen nähnyt vain vaikuttavan porraskohtauksen (johon viitataan suoraan mm. Lahjomattomissa). Listan elokuvista ainakin Häxan, Golem, Tohtori Caligari ja Kansakunnan synty pitäisi nähdä. Ensimmäisenä mainittu kiinnostaa erityisesti, pitänee häiritä sopivassa tilanteessa luottokortillista siskoa ja pyytää tätä tilaamaan DVD.
Luulisin nähneeni kaikki, joistakin en tosin ole varma (Golem, Pohjanmyrsky). Joitakin en muista sen kummemmin (Auringonnousu, Rautahepo), palautuisivat varmaan mieleen, jos katsoisin jotain juoniselosteesta. Ja loput osaan kuva kuvalta ulkoa... No en nyt sentään, panssarilaivan kuitenkin. Chaplin on tietysti suuri suosikkini, kaikki paitsi joitakin lyhäreitä löytyy hyllystä. Ja niitä tulee katsottuakin. Muista tuolta listalta on mieleeni ertyisesti Pandoran lipas. Nanook on hyvä, mutta nyttemmin tulee aina mieleen se Studio Julmahuvin Iglu -sketsi... Elokuva-arkistossahan näitä opiskeltiin viime vuosisadalla. Ja listan ulkopuolelta; Neuvostojen ajan alussa tehtiin paljon komeita elokuvia, vaikkapa ens. mieleen tuleva - Vsevolod Pudovkin: Äiti.
Listalta varmaan olen nähnyt vain Kultakuumeen. Jotain muitakin Chaplineita olen nähnyt, mutta siitä on niin kauan etten muista yhtään nimiä. Voin kyllä myöntää ettei mykkäelokuvat mihinkään suosikkeihini kuuluu. Kultakuumeen tosin katsoisin kyllä mielelläni uudestaan.
ääk, missä on Metropolis no olin tuolta listalta joitakin nähnyt, aika vähän kuitenkin. Ja Keatonit, oliko siellä niitä?
11 leffaa nähty, suurin osa katsomatta olevista tekisi mieli kyllä nähdä. Ahneus, Kansan mies, Nibelungen laulu ja Bagdadin varas nyt ainakin pitäisi ehdottomasti katsoa kunhan sopivat julkaisut jostain sattuu sopivaan hintaan käteen
Käytän tätä vanhaa ketjua hyväkseni, sillä tuskin mykkäelokuvat keskustelua aikaansaavat. Viime vuoden puolella Teemalta tuli iso joukko mykkäleffoja, joita olen tässä pikkuhiljaa (tahaton vitsi?) katsellut. Suurin osa on ollut täyttä tuubaa, niinkuin kaikista leffoista. Oman ymmärrykseni mukaan näissä näkemissäni on kolme merkittävää teosta: Die Büchse der Pandora (1929), Nanook of the North (1922) ja Metropolis (1927). Näistä leffoista ainoastaan Nanook jaksoi innostaa ja kiinnostaa. Leffa oli mielenkiintoinen ja piti otteessaan, vaikka eiköhän dokumentin anti ollut jo aika vanhentunut. Pandoran boxia tuli katseltua toisella silmällä, vaikka myönnän että ei elokuvia niin saa katsella. Nettisurffailu oli kuitenkin erittäin mukavaa puuhaa, sillä elokuva oli vaan puuduttavan tylsä. Metropolis oli toisaalta hyvä ja mielenkiintoinen, lavasteet, kuvakulmat ja yleinen ilme oli oikein mukavaa katsottavaa, mutta sitten se näytteleminen. Voi vittu että niillä näyttelijöillä pyöri silmät päässä kuin pissiksillä yläasteen välitynnilla. Metropolis oli upea elokuva, mutta se lievä ylinäytteleminen "vähän" latisti tunnelmaa. Noita mykkäleffoja on tullut nyt sen verran monta katsottua, että voinen todeta niiden olevan minulle aika turhia. Kuriositeettina jonkun voi katsoa, mutta että näitä oikein alkaisi toljottamaan... ei sentään. Elmä on liian lyhyt tuhlattavaksi. Ostin muuten Bronenosets Potyomkin (1925)-leffan, ja se puolestaan upposi ihan täysillä. Ihan vaan sen vuoksi kerron, että varmaan joku hiljaisuuden ystävä saa kiukkukohtauksen tästä postauksesta. Olen nyt sitten kuitenkin sanonut, että voi näissä hyviäkin olla sen kaikkien rakastaman Chapen (tai muiden kaatuilijoiden) lisäksi.
Heh, minusta puolestaan tuo Metropolis (ylinäyttelystään huolimatta) oli huomattavasti kiinnostavampi kuin Potemkin. Efektien, leikkauksen yms. osalta pidin kummastakin paljon mutta Potemkinissa aihepiiri ei vaan innostanut itseäni, sotaleffoista ja propagandafilmeistä kun en juurikaan välitä.
Ketjun aihetta sivuten: Pori Organ 2011 -festivaaleilla on perjantaina 17.6. Urut ja elokuva -konsertti, jossa saksalainen Wolfgang Seifen improvisoi musiikit Murnaun Faustiin. Tapahtumapaikkana Keski-Porin kirkko, aloitus kello 19:00 ja pääsyliput 10.
Nosferatu nähty. Näitähän voitaisiin tehdä enemmänkin, ei ehkä klassikoiksi asti, mutta vaikkapa Suomi-leffoissa ei ero olisi niin merkittävä.