Säädän äänenvoimakkuuden yleensä sille tasolle, että mennessäni käytävään ja seisoessani oveni edessä kuulen juuri ja juuri äänen (kovimmillaan). Olen tosin jo vuosia käyttänyt langattomia Sennkkuja kotiteatterikäytössä, mutta musiikki toki pauhaa kaiuttimien kautta. Basson pidän maltillisena ihan naapureita huomioiden. Noin yleisesti olen sitä mieltä, että vaikka kerrostalossa täytyy saada elää ja se on myös naapureiden valinta elää kerrostalossa omaa rauhaa enemmän tarjoavan omakotitalon tai edes rivitalon sijaan, niin naapurit pitää ottaa huomioon varsinkin niissä ääntä tuottavissa asioissa, jotka eivät kuulu arkiseen elämiseen (esim. kotiteatteri- ja musiikkiharrastus). Toisin sanoen, en pode huonoa omatuntoa, jos aamulla huudatan aamiaisen tekoon tarkoitettua tehosekoitinta tai iltayhdentoista jälkeen joudun imuroimaan vajaan minuutin, kun lasi putosi lattialle ja rikkoutui. Sen sijaan leffan katsominen täysillä volilla tai kitaran rämpytys kaiuttimen kautta aamusta iltaan ovat asioita, jotka eivät kuulu minusta kerrostaloon.
Yleensä kuuntelen päivisin kohtuullisella voimakkuudella, mutta silloin tällöin iltaisin volume unohtuu vahingossa liian kovalle. Tuosta voi sitten seuraavana päivänä lukea raporttia alakerran ilmoitustaululta.
Jos rämpyttelet tai katsot leffoja aamusta iltaan niin se voitaisiin jo tulkita lain mukaan häiriöksi Jos metelöinti on usein toistuvaa tai pitkäaikaista kerrallaan esim monta tuntia joka päivä se voidaan tulkita laittomaksi oikeudessa.
Vinkkinä referenssitasosta kiinnostuneille, Lidlissä desibelimittari tarjouksessa parhaillaan. Piti tietenkin ostaa, jotta voi testailla. Tiedä miten tarkka on, mutta jos antaisi kuitenkin suhteellisen käsityksen tasoista.
Leffat -20-25 dB referenssitasosta yleensä. Joskus -15 ja tosi harvoin -30. Pääkaiuttimet vajaan parin metrin päässä kuuntelupisteestä. Oon joskus yhdeltä naapurilta kysynyt, kuuluuko hänelle mitään. Väitti että ei.
Niin onko se referenssitaso kalibroitu? Vahvistimen äänenvoimakkuussäätöhän ei kerro vielä mitään, koska kaiuttimien herkkyys ja tilan akustointi vaihtelevat.
Each full-range speaker should be calibrated to produce the same C-weighted sound pressure level (SPL). The target SPL can range from 79 dB to 82 dB SPL(C) at the central listening position, depending on the room size, when driven with pink noise with an RMS level of ---20 decibels relative to full scale (dBFS). https://www.dolby.com/siteassets/te...atmos-installation-guidelines-121318_r3.1.pdf Tuo Lidlin mittari antaa vain A-painotettuja tuloksia eli ei sovellu säätämiseen. Tarkuus näkyy oleva +/- 1,5 dB. Ja muistakaa sitten että LFE pitää olla +10dB vielä lisää eli 82+20+10dB=112dB joka on monelle subbaselle vaikeaa 20Hz:llä kuuntelupaikalla. Eräs tunnettu kotimainen valmistaja ilmoittaa subbasten SPL vaan 31,5Hz asti…pienellä löytyy siitä maininta. Suosittelen kerrostaloihin 75dB referensiksi etukaiuttimille eli maksimi 95dB millä näyttää volume nollaa.
Bassomanagerointi (LFE + bassot 5-11:sta ylipäästetystä kanavasta) päällä tulee vielä aika paljon lisää kuormitusta. Monikanava-äänellä systeemin subbaset ovat todella kovilla. Tämä siis jos sitä volumea voi oikeasti kääntää. Kerrostalossa ei ole kaiuttimilla mitään mahdollisuuksia uneksiakaan tuollaisista tasoista, kun se basson tömpsytys kuuluu naapuriin jo 60 dB:n tasolla yhtä selvästi kuin kuuntelijalle itselleen. Suosittelen kerrostaloihin kuulokkeiden käyttöä. Jos aikomuksena pitempiaikainen elokuvaharrastus kyseisessä kerrostalossa.