Nokian tulevaisuus

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana tootsi, 11.02.2011.

  1. tomppa1

    tomppa1 Vakiokasvo

    Liittynyt:
    07.09.2003
    Viestejä:
    781
    Saadut tykkäykset:
    0
    Rauta-adaptaatiovaikeudet olivat yksi tekosyy muiden joukossa millä WP-strategiaan perusteltiin. Näin olen ainakin itse tilanteen tulkinnut. Menneitä asioita, mutta antavat tietenkin perspektiiviä nykytilanteeseen ja siihen, miten paljon Nokian johdon sanomisiin voi luottaa. Nykyinen tj on yhden sortin helppoheikki; hyvä puhumaan ja miellyttävä kuunnella, mutta....
     
    Viimeksi muokattu: 30.03.2013
  2. Super-J

    Super-J Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 228
    Saadut tykkäykset:
    478
    Nokia on nyt sitten päättänyt hankkiutua eroon NSN:stä, Siemens ostaa Nokian osuuden. Miten tämä sitten vaikuttaa Nokian tulevaisuuteen jää nähtäväksi mutta oikeasti tulosta tekevän osan myyminen pois firmasta on kyllä mielestäni huono idea.

    edit: aprillia...
     
    Viimeksi muokattu: 02.04.2013
  3. aapol

    aapol Vakiokasvo

    Liittynyt:
    21.11.2005
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    12
    Onko linkkiä aiheesta? Vai oliko tämä jotain aprillia?
     
  4. Kiila

    Kiila Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    31.01.2001
    Viestejä:
    1 660
    Saadut tykkäykset:
    0
    NSN on aikaa sitten pilkottu ja myyty.
    1. Mikroaaltoradiot (eli radiolinkit) myytiin Kanadalaiselle Dragonwavelle
    2. Sijoitusyhtiö Marlin Equity Partners osti optiset verkot ja perusti näistä Coriant nimisen putiikin
    3. xDSL ja PDH osaamista sekä tuotteita siirtyi uuteen Suomessa perustettuun yritykseen

    NSN:lle jäi käytännössä tukiasema (2G, 3G, 4G...) osaamista. Onko Nokia nyt luopunut tästä osuudesta ja myynyt sen Siemensille, eli käytännössä NSN lakkaisi olemasta ja muuttuisi kokoaan Siemensiksi? Olen ollut siinä käsityksessä, että NSN:llä (tietoliikenneverkot ja ratkaisut) ei ole ollut aikoihin mitään tekemistä Nokian (matkapuhelimet) kanssa.
     
  5. Super-J

    Super-J Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 228
    Saadut tykkäykset:
    478
    Mitäpä luulet? Aprilliahan se... :)
     
  6. Super-J

    Super-J Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 228
    Saadut tykkäykset:
    478
    Nokia omistaa osuuden NSN:stä ja saa sitä kautta tuloja joita se voi käyttää matkapuhelinyksikön hyväksi. Samoin jos Nokia myisi NSN-osuutensa, se saisi kasan käteistä (tai jotain virtuaalivaluuttaa) jolla matkapuhelinten valmistusta voisi rahoittaa tarpeen mukaan.
     
  7. lmfmis

    lmfmis Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    17.02.2002
    Viestejä:
    3 021
    Saadut tykkäykset:
    2
    Viimeksi muokattu: 05.04.2013
  8. tomppa1

    tomppa1 Vakiokasvo

    Liittynyt:
    07.09.2003
    Viestejä:
    781
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllähän se niin on, että tuon duopolin murtamiseksi lähiaikoina tarvitaan monta ihmettä peräjälkeen. Microsoft ei ole työpaikkana kovin houkutteleva, nuoret innovaattorit menevät muihin firmoihin töihin. Keski-ikäiset MS-insinöörit eivät tule ihmeitä taikomaan. Nokia nähtävästi julistaa MS-uskontonsa seuraavan inkarnaation eli WinRT/WP8-täppärin lähiaikoina, jihuu.. not.
     
  9. Arpa

    Arpa Vakiokasvo

    Liittynyt:
    21.12.2006
    Viestejä:
    808
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei tuplaantunut (100%) vaan nousi ainoastaan n. 50% (1,4%) Ei mitään syytä juhliin koska Androidikin söi enemmän RIMin markkinaosuutta kuin WP. Android söi myös kaiken muiden markkinat. Eli ainoa juhlan aihe on se että WP oli Andrdoidin ohella ainoa käyttis minkä osuus kasvoi. Eri asia sitten kuinka paljon markkinointirahaa tuo 1.4% maksoi Nokialle ja MS:lle.
     
  10. vemkki

    vemkki Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    4 041
    Saadut tykkäykset:
    356
    Toisaalta nuo kolme kuukautta olivat suunnilleen ensimmäiset kuukaudet, jolloin WP8-luureja oli myynnissä. Mielenkiintoisempaa on, mitä tapahtuu Windows-luurien markkinaosuudelle tuosta 3 kuukautta eteenpäin.

    RIM tuskin lähtee enää lentoon, mutta senkin markkinaosuus varmaan hieman nousee, sillä RIM-fanit odottivat vielä helmikuussa vesi kielellä Blackberry Z10:n saapumista kauppoihin.
     
  11. 71 dB

    71 dB Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 709
    Saadut tykkäykset:
    888
    Kuinka monta vuotta tästä päivästä eteenpäin arvelette Androidin olevan suosituin käyttis? Vuosi? 5 vuotta? 10 vuotta? 25 vuotta? 100 vuotta? 1000 vuotta? miljoona vuotta? miljardi vuotta (eli Auringon kuolemaan saakka)?

    Pointti on se, että MIKÄLI käyttisten yleisyys muuttuu nopeasti (se on muuttunut nopeasti tähän asti eli Symbian on näivettynyt nopeasti ja Android on vastaavasti vallannut markkinat pikavauhtia muutamassa vuodessa), niin tämänpäiväisillä tilastoilla ei ole juuri merkitystä tulevaisuuden kannalta. Se että Symbian oli suosittu vielä 5 vuotta sitten ei tarkoittanut sitä että Android ei olisi suosittu tänään. Windows Phonen suosio voi olla 5-10 vuoden kuluttua mitä tahansa teoreettisesti ajatellen. Emme edes tiedä miksi suosituin käyttis vuonna 2020 on suosituin. Tai ainakaan minä en tiedä, muutenhan saattaisin olla aika rikas mies. :D
     
  12. vemkki

    vemkki Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    4 041
    Saadut tykkäykset:
    356
    Androidia voi verrata PC:eiden Windowsiin. Windowsissa on puutteita, mutta sitä käytetään silti kotona, kun siinä pyörii kaikki softat. Muille käyttiksille softa- ja oheislaitetuki on heikompaa, joten harva asentaa PC:hen esim. Linuxia. Symbianin ollessa ykköskäyttis kännyköissä ei vielä ollut samassa määrin sovelluksia. Symbianilla ei ollut sovelluskauppaa. Kännykän mukana tuli muutama sovellus ja yksittäisiä sovelluksia haettiin netistä milloin mistäkin jos osattiin.

    Nyt tilanne on toinen: Androidille ja iOSille on sovelluskaupat ja useimmilla ihmisillä on läjäpäin sovelluksia asennettuina, osa maksullisia. Tässä vaiheessa käyttäjää alkaa kiinnostaa jatkuvuus, eli kännykkää vaihtaessa on kiva, jos ne samat softat toimivat uudessakin kännykässä. Kynnys vaihtaa käyttiksestä nousee, kun se tarkoittaisi monista tutuista softista luopumista. Kännykkäsovelluksissa on tosin se hyvä puoli, että suurin osa niistä on mainosrahoitteisia, joten monilla käyttäjillä ei ole niissä lainkaan rahaa kiinni.

    Itse uskon että Android on edelleen vuonna 2020 suosituin mobiilikäyttis. Se, että mikä sen markkinaosuus on, on sitten eri asia. Veikkaan, että välillä 40-85%. Symbianin huonoja puolia kirottiin vuositolkulla kunnes Android ja iOS lopulta tulivat ja jyräsivät sen yli. Androidin kohdalla vastaavaa ei pahemmin ole näkynyt (paitsi akateemista keskustelua esim. haittaohjelmista). Vuoteen 2020 on suht lyhyt aika.
     
  13. sokka

    sokka Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    10.10.2003
    Viestejä:
    5 785
    Saadut tykkäykset:
    320
    Android, iPhone, BlackBerry (z10) ja nyt Facebook Home (tosin ei vielä ole itse käyttis, mutta...) on kaikki ihan samannäköisiä. Musta tuntuu, että jossain vaiheessa tulee tylsyys käyttäjille noiden suhteen. En sano, että onko Windows se vaihto-ehto silloinkaan. Ei varmaankaan, mutta jotain ahaata kohta kaivataan. Joutunu tossa pyörittelemään lähes kaikkia alustoja, ja tällä hetkellä omasta mielestä Windows on ollut ainut mustikka nyppylällä, mikä erottuu. Tosin ongelma saattaa nyt olla tuo Microsoftin tilanne. Mitä ne tekee jatkossa ja onko se ahaata. Musta hevonen voi olla, myös Jollan Sailfish. No aika taas näyttää.
     
  14. 71 dB

    71 dB Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 709
    Saadut tykkäykset:
    888
    Aivan, tilanne on toinen. Mikä pysäyttäisi maailman tähän hetkeen niin että tilanne olisi 5 vuoden kuluttua edelleen sama kuin nyt?

    Softissa kiinnipysyminen saattaa osoittautua aika heikoksi perusteeksi maailman pysähtymiselle koska 5 vuoden kuluttua joku on varmasti tuonut markkinoille jotain niin "ovelan trendikästä" että ihmiset unohtavat softansa vanhanaikaisena pelleilynä.
     
  15. tomppa1

    tomppa1 Vakiokasvo

    Liittynyt:
    07.09.2003
    Viestejä:
    781
    Saadut tykkäykset:
    0
    Seuraavat 10-25 vuotta mennään Androidilla tai Android-yhteensopivilla linux-evoluutioilla. iOS tulee siinä sivussa Vaihtoehtona ns. paremmille ihmisille. Älypuhelinten markkinaosuudet on nyt jaettu. Samantyyppinen tilanne kuin pc-maailmassa 80-luvulla ja 90-luvun alusta. Kun yksi saavuttaa määräävän markkina-aseman, niin muiden on sen jälkeen hyvin vaikea nousta haastajiksi. Windows Phone on kuin PS/2, sama tuhoon tuomittua räpiköintiä vääjäämätöntä kohtaloa vastaan. Ilman Nokian typerää väliintuloa WP:lle olisi jo annettu armollinen niskalaukaus.

    Tulevaisuudessa puhelinvalmistajien välinen kilpailu käydään puhelimen hallintaliittymien, mukaan pakattavien ohjelmien ja hw-adaptaation laadun välillä. Hw-grafiikkakiihdytyksen toteutuksen merkitystä ei voi väheksyä. Käytännössä kaiki ovat Dalvik-yhteensopivia ja suuri osa tulee perustumaan Android-ytimeen. Jollan Sailfish ja Blackberry BB10 ovat hyviä esimerkkejä uuden polven Android/Dalvik-yhteensopivien puhelinten esiinmarssista. Epäyhteensopivalla ja suljetulla Windows Phonella ei ole tässä skenaariossa sijaa. Microsoft tienaa hyvät rahat pelkästään Android-yhteensopivien puhelinten patenttilisensseillä.

    Facebook Home on Android-puhelimen hallintaliittymä (ns. launcher), jolla korvataan puhelinvalmistajan oma liittymä. Erittäin nerokas veto. Facebook brändää puhelimet itselleen valmistamatta yhtään puhelinta.
     
    Viimeksi muokattu: 06.04.2013
  16. 71 dB

    71 dB Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 709
    Saadut tykkäykset:
    888
    Heh. Pistäpä tämä väitteesi talteen varmaan paikkaan vaikka kirjekuoreen, jonka avaat 20 vuoden päästä. Saat hyvät naurut. Tosin onhan se mahdollista että homma meneekin juuri noin mutta todennäköisyys on hyvin pieni. Vähän kun yrittäisi heittää kolikolla klaavan 10 kertaa peräkkäin. Huomattavasti todennäköisempää on että saa myös kruunan silloin tällöin. Kruuna on tässä jokin (odottamaton) game changer kuten esim. iPhone oli vuonna 2007.

    On esim. täysin mahdollista että ihmiset kyllästyvät "räpläämään" puhelimiaan kaiket päivät ja palataan mustavalkonäyttöisiin peruspuhelimiin joissa akku kestää 2 kk. Ehkä se "räplääminen" siirtyy muihin laitteisiin (älyTV, älylasit, älyvaatteet, älynenärengas,...). On kuitenkin naivia olettaa että ihmisten mielenkiinto kohdistuu 20 vuoden päästä asioihin, jotka tämän päivän tottumusten ja tiedon valossa näyttävät odotettavilta tulevaisuudessa.

    Paremmille ihmisille? Eiköhän se ole vaihtoehto niille, joihin Applen brändi ja mielikuvamarkkinointi iskee parhaiten?

    Milloin ja missä tämä virallinen jako suoritettiin ja kenen valvonnassa? Minä kun luulin että markkinataloudessa markkinat jaetaan joka päivä uudelleen kuluttajien tehdessä valintoja, mutta ilmeisesti elämmekin jossain Samsungialistisessa talous-järjestelmässä?

    Windowssilla oli kieltämättä aika pitkä suvereeni jakso. Ei ollut juuri kilpailua. PC:t pyörittivät sitä Windowssia. Siinä sivussa Apple vinkui konkurssin partaalla ja Linux oli vasta nörttien alkava projekti. Sitten oli Unix-koneet erikseen mutta täysin omana tuoteryhmänään.

    Kuitenkin mahtavat imperiumit ovat historian aikana ennenpitkää kaatuneet. Tullaan ylimieliseksi ja tehdään virheitä. Näinhän kävi Nokiallekin.

    Hoh hoijaa. Odotetaan nyt edes sitä virallista niskalaukausta. Sitten voin kyllä myöntää sinun olleen oikeassa. Historia on sellainen kuin on koska on tehty väliintuloja ja tulevaisuuden määrää osin se minkälaisia väliintuloja tullaan tekemään. Minä en ainakaan luule pystyväni ennustamaan 10 vuotta eteenpäin näin nopeasti muuttuvan liiketoiminnan kohtaloa. Ennustan vain että 2-3 vuoden tähtäimellä Nokialla on mahdollisuus hyvään nousuun.

    Vieläkö naamakirja on suosittu? Eikös sen käyttäjämäärä ole jo lähtenyt laskuun? Itse en tuolla ole enkä mene. :sleep:
     
  17. tomppa1

    tomppa1 Vakiokasvo

    Liittynyt:
    07.09.2003
    Viestejä:
    781
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nauru pidentää ikää.. 20 vuoden päästä tottavie tarvitsen sitä joten toivotaan että olet oikeassa. Markkinat ovat äänestäneet Androidin voittajaksi, ja markkinat eivät tunne demokratiaa. Winner takes it all - loser takes a fall. Jos tuntisit historiaa, niin tietäisit että Windowsilla oli verinen kilpailu ja vastustajien kampitus käynnissä 90-luvun alussa. Teknisesti huonoin ratkaisu (Windows) voitti. Tällä hetkellä näyttää siltä, että teknisesti parempi ratkaisu (Android) tulee voittamaan, ja olen iloinen siitä. Android ei ole imperiumi, vaan open-source projekti, joten imperiumista ei välttämättä ole kyse. Facebookilla on eväät tulla Googlen kaltaiseksi it-monialayritykseksi, aika näyttää miten herra Sokerivuori osaa yritystään luotsata nettimaailman karikoissa.
     
  18. Sherukka

    Sherukka Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    17.05.2005
    Viestejä:
    1 063
    Saadut tykkäykset:
    0
    Öh? Android teknisesti parempi, mistä lähtien vai onko se Windows phone käyttis ihan susi?
     
  19. 71 dB

    71 dB Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 709
    Saadut tykkäykset:
    888
    Niin, nyt on äänestetty näin mutta pidetäänhän Olympiakisatkin 4 vuoden välein uudestaan.

    Historia ei ole vahvimpia lajejani mutta ei siellä minun muistikuvieni mukaan mitään veristä kilpailua ollut. Windows nyt vaan tuli ja muut vikisi.

    Teknisesti huonompi kuin mikä? Applen käyttis? No, voi olla että hieman huonompi sitten oli. En koskaan käyttänyt niitä kottaraisenpönttömaccejä joten en osaa sanoa. Minusta tuli Mac -käyttäjä vasta reilu vuosi sitten. Tuo Mac mini nyt vaan on niin näppärän pieni kone ja todella hiljainen verrattuna mölyäviin pc-laatikoihin ja vie pirun vähän sähköäkin. Sopii siis minulle. Mitenkään ylivertainen OSX Lion ei minusta kuitenkaan ole Windowsiin verrattuna. Joissakin suhteissa parempi, joissakin huonompi. Huonompaa on erityisesti rajoitteet kuten esim. että iTunesiin ei ole plugineita. Mutta rajoitteidenkin kanssa oppii elämään kun ajattelee asioita oikealla tavalla. Tavallaan asennoitumiskysymys.

    En ole koskaan käyttänyt Androidia, joten en kommentoi. Lukiessani Androidiin liittyviä tietoturvaongelmia on kyllä vaikea ymmärtää mikä tekee Anterosta niin hyvän. Kai se silmäkarkki sitten vaan on niin hyvä asia. :rolleyes:

    Aika näyttää.

    Millä eväillä? Sokerivuorella kävi vuosituhannen munkki Facebookin kanssa. Tuo munkki on kohta syöty ja mies on sokerihumalassa kunnes kaikki on ohi.
     
  20. aapol

    aapol Vakiokasvo

    Liittynyt:
    21.11.2005
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    12
    Kaikki on mahdollista, mutta se väliintulija on sitten täysin uusi tuoteryhmä, jollaista ei ole tällä hetkellä. Mielestäni kännykät ovat maturoituneet siihen pisteeseen, että kehitys tulee olemaan nyt seuraavat 10 vuotta kohtalaisen evolutiivista (kännykkä on jatkuvasti vähemmän puhelin). Ei ole tiettyä hetkeä, milloin Windows voitti, mutta samanlaiset merkit oli ilmassa kuin nyt Androidilla. 10 vuoden kuluessa perinteiset PC-laitteet ovat varmaankin menneisyyttä (älytabletti/kännykkä integroidaan vain erilaisiin input- ja output laitteisiin). Käyttöjärjestelmäkirjo tulee standardoitumaan samaan malliin kuin PC-puolella standardoitiin Windowsiin (ei välttämättä kuitenkaan yhtä selkeästi). Ehkä seuraavat 3 vuotta vielä menee tässä väittelyssä, jonka jälkeen asetutaan aloilleen (MS-DOS, DR-DOR, OS/2, Amiga, *nix, Apple -> Windows). Android on tässä tilanteessa selvästi vahvimmilla eikä haastajia oikein ole. Microsoftin voima on siinä, että viimeisen 20 vuoden aikana yritykset on sidottu vahvasti heidän järjestelmiinsä (moni talo sanoo avoimesti olevansa Microsoft-talo), mutta tämäkin asetelma on muremassa mm. pilvipalveluiden takia (Google Apps taustalle, ja sitten ollaankin Google-yritys vs. On-Premises Windows Domain / Active Directory, Exchange... toki Microsoftikin pyrkii tähän kenttään, mutta he vetävät samalla perässään suurta menneisyyden painolastia, joka hidastaa heidän kehitystään... pitää tehdä samalla pilveä ja onpremises tuotetta -> tästä johtuu heidän epäselvä strategiansa mm. Lync vs. Skype jne.). Office lienee enää ainoita ohjelmia, joka pitää yrityksiä Microsoftissa ja suuriosa vaihtaa heti, kun varteenotettava vaihtoehto ilmaantuu TAI tarve sihteeriohjelmiston käyttämiseen yleisesti vähentyy (merkit tästäkin on jo ilmassa). Jos Google esim. integroisi omaan selainkäyttöiseen taulukkolaskimeensa ilmaiseksi reaaliaikaisen (lisämaksusta) tai viivästetyn pörssidatan ja median (Bloomberg, Thomson-Reuters), niin myös Excelin markkina-asema voisi lähteä murenemaan. Seuraavat 3-5 vuotta edetään varmaankin tietynlaisessa sekamelskassa, jossa toimiston koneelta löytyy Windows ja Office tai Apple, perus IT-infra pilvestä (Google Apps, Office 365, Zimbra), ja sitten laajakirjo muita laitteita BYOD-hengessä. Harva yritys lähtee tässä vaiheessa vielä standardoimaan esim. kännykkäpolitiikkaansa, vaan ohjeistus on että valitse minkä haluat (lähinnä vaan tulee ohjeistusta, että nämä toimii parhaiten yrityksen omien ratkaisujen kanssa). Sama koskee tabletteja. Mutta kokoajan tämä alkaa vahvistumaan ja siellä selvänä voittajana on Android (nimenomaan on jo nyt). Voi tosin olla, ettei tällaista vahvaa ohjausta yritysten toimesta tule enää siinä määrin, kuin Windowsin dominanssin aikaan totuttiin, vaan käyttäjät voivat valita itselleen parhaiten sopivat ratkaisut. Suuri osa softasta on kuitenkin "pilvessä" selainkäyttöisinä.
     
    Viimeksi muokattu: 07.04.2013