Android olisi ollut erittäin suuri virhe. Sen myötä olisi edessä ollut automaattinen liukuma HTC-kastiin. Sille tasolle päästään aina myöhemminkin, jos halutaan tehdä päätös luopua WP:sta. Pahin skenaario Nokialle on Ericsson-skenaario, jossa huikean menestynyt yritys luisuu marginaaliin väärien päätösten myötä. WP:ssa on mielestäni potentiaalia. Käyttis on vain ihan raakile vielä. Ja jos ihan rehellisiä ollaan, niin Microsoft ei ole oikeasti saanut mitään merkittävää aikaiseksi 90-luvun jälkeen vaan lähinnä käynyt menestyksekästä torjuntataistelua. Android-ekosysteemi ei ainakaan toistaiseksi ole itseäni kiehtonut. Suuri kehittäjien määrä EI ole takuu laadusta. Jos systeemi on liian vapaa ja kehittäjät eivät noudata speksejä mm. käyttöliittymissä, niin tuloksena on vain miljoona surkeaa softaa, joita ei halua käyttää muut kuin (insi)nörtit. Apple on näyttänyt miten asia hoidetaan oikein. Mielestäni Navteq on yksi Nokian suurimpia valtteja. Applella varmasti yksi suurimpia stressitekijöitä on riippuvuus Googlen kartoista. Nyt jos Nokialla tehdään asioita oikein ja päästetään aidot visiönäärit ääneen ja päättämään asioista, on WP:n kanssa mahdollisuus tehdä erittäin hienoja asioita. Jos keskinkertaisuudet saavat jatkossakin tehdä päätökset, niin ei hyvältä näytä.
En usko, että mitään matkapuhelinvalmistajaa harmittaisi joutua maailman seksikkäimpien älypuhelinten kastiin. (Itselläni on Samsung Galaxy S ja iPhone 4, mutta HTC Desire HD vaikuttaa coolimmalta kuin kumpikaan näistä.)
Hmm... Kyllä Xbox-konsolin ja kaiken siihen liittyvän laskisin kohtuullisen menestykselliseksi. Ensimmäisen Xboxin tullessa se haukuttiin kovalevynsä takia tietokoneen halpakopioksi tjsp, mikä nykyisellään tuntuu aika hemmetin typerältä. Nyt kovalevy löytyy luonnollisesti myös kilpailijan konsolista , joka kaiken lisäksi jäi konsolisodan tässä vaiheessa jälkeen, mitä ei olisi välttämättä uskonut PS2:n menestyksen jälkeen. Enpä ihmettelisi jos Xbox Liven mahdollistama videovuokraus tulisi myös windows-luureihin (ellei se jo ole mahdollista). Kuten tässä jo aikaisemmin mainittiin (ja mitä itsekin tarkoitin) ekosysteemi koostuu monesta palvelusta.
Voe hyvvee päevee.. jos Nokia joskus pääsee HTC-kastiin, niin olisihan se hieno saavutus. HTC on tuplasti arvokkaampi yritys kuin Nokia. Asenteesi kuvaa hyvin sitä nokiamaista ylimielisyyttä, jonka takia Nokia tarpoo scheisessa. Peräpeilin ihailu ja menneiden muistelu ei pitkälle kanna. Jos et ole huomannut, niin Nokia on jo marginaalissa älypuhelinten osalta, markkinaosuus on 10-15% luokkaa tämän vuoden lopussa. Asiakkaat vaihtavat Android luureihin ja iOS:ään, ja arvaa tulevatko ne sen jälkeen takaisin? Ainoa mitä Nokialla on tarjota on "raakile" WP maailman vihatuimmalta ohjelmistoyritykseltä. Navteq on riippakivi Nokialle niin kauan kuin se suunnittelee muut tekemisensä yhden tytäryhtiön ehdoilla. Karttoja saa halvalla, Apple voisi koska tahansa tehdä oman karttasovelluksen, mutta mitä turhaa jos Google tekee sen ilmaiseksi? Ja mistä luulet että niitä visionäärejä Nokiaan yhtäkkiä putkahtaa? Elop ei ole visionääri vaan saneeraaja.
Elop: Microsoft ei ole ostamassa Nokian matkapuhelinbisnestä Torstai 2.6.2011 klo 05.31 Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop kieltää huhut, joiden mukaan Microsoft on tarjoutunut ostamaan suomalaisyrityksen matkapuhelinbisneksen. Verkkosivusto All Things Digitalin isännöimässä D9-teknologiakonferenssissa puhuneen Elopin mukaan asiasta ei ole käyty keskusteluja, ja huhut ovat perättömiä. Asiasta muualla: By: Todd Haselton | Jun 1st, 2011 at 10:45AM Microsoft strikes deal to acquire Nokias phone business for $19B, insider claims. According to industry insider Eldar Murtazin, Microsoft has struck a deal to purchase Nokias mobile phone business for $19 billion. Just two weeks ago, Murtazin who has a proven track record and was the first to report that Nokia has struck a deal to use Microsofts Windows Phone platform on its smartphones suggested that Microsoft and Nokia were about to enter closed-door meetings to negotiate a possible purchase that could close sometime before the end of this year. It could make sense: Nokias CEO is former Microsoft executive Stephen Elop, and the two companies have already reached a deal to create new Windows Phone devices, a dozen of which are expected to launch next year. Well have to see how this pans out, but a Nokia spokesperson had already addressed Murtazins earlier claims, saying Eldars rumors are getting obviously less accurate with every passing moment. Nokia declined to comment on Murtazins claim this time around. http://www.bgr.com/2011/06/01/micro...acquire-nokias-phone-business-insider-claims/
Applehan nimenomaan on tekemässä omaa karttasovellusta koska ei halua olla riippuvainen Googlesta. Navteq on ollut Nokian parhaita ostoksia vaikka olikin ehkä hieman liian kallis.
Varmasti Jobsin takataskussa on jokin map app, amazing and incredible, of course. Mutta Apple uusi äskettäin haku-kartta-yhteistyösopparin Googlen kanssa, joten sisällön puolesta mennään entisellä Googlen karttatiedolla. Uskoisin että Nokian sisällä ei ole oikein tiedetty miten suhtautua Navteqiin, tähän miljardiostokseen, joka hyvin nopeasti alkoi osoittautua huonosti tuottavaksi virheinvestoinniksi. On yritetty väkisin keksiä hyötyjä joita Navteqista saataisiin irti. On paljon mahdollista, että jatkossa Nokia myy Navteqin ja WP-puhelinyksikön Microsoftille ja keskittyy ydinosaamiseensa eli peruspuhelimiin ja verkkoihin.
Alla kahdessa vuodessa ei enää ole olemassa käsitettä peruspuhelin, kaikki on älyluureja. Niitä sitten löytyy kategoriasta toiseen.
Todennäköisesti vähän tähän suuntaan mennään. Nokian seuraava evoluutio S40:stä tai sen seuraaja lienee älypuhelimen kevytversio. Pienemmät resurssit, rajoittuneemmat ohjelmat, mutta featurephone vs smartphone -raja hämärtyy. Varsin suuri osa ihmisistä ei tarvitse eikä edes halua high-tech älypuhelinta. Applen on pitkään huhuttu kehittävän simppeliä iOS-pohjaista peruspuhelinta. Ensi maanantaina ehkä tiedämme asiasta enemmän.
Siis apple olisi tehnyt hankalan tuotteen ja nyt heidän pitää tehdä yksinkertaisempi. Ja tietysti niin, että julkaiseet ensin se hankalan, sen sijaan, että tekisivät sen helpomman? Tää on ehkä hulluinta mitä ole applesta koskaan kuullut En myöskään usko, että tuo "suuri osa ei halua älyluuri" pitää paikkaansa. Ehkä on vanhempia ihmisiä, jotka eivät kaipaa, mutta sekin johtuu monesti siitä, että älyluuria ei osata käyttää. Kunhan käyttö suhuu, tulee äkkiä huomattua että kuvien ottaminen on ihan kivaa ja vaikka niitä lapsenlapsen kuvia on kiva katsella luurista ja näyttää työkavereille. Mitä taas tulee kehittyviin maihin, niin sieltä ei varmaan löydy ihmistä, joka ei älyluuria ottaisi. Johtuu puhtaasti siitä, että siellä ei tietokoneita ole ja känny tulee olemaan laite jonka avulla suorituu perusviestinnästä ja tulevaisuudessa myös maksamisesta
On turha käydä tällaisa ennustuksia tekemään. Riittää, että katsoo vaikka 3v taaksepäin ja miettii, kuka olisi ennustanut tämän nykytilanteen. Aika kapea-alainen näkemys matkapuhelinmarkkinoista. Pidemmän päälle markkinat ovat operaattorivetoisia. Operaattorit taas eivät halua olla pelkkiä bittiputkia. Google taas on pahin uhka operaattoreille juuri tästä syystä.... heiltä löytyy jo NFC, TV, email, PIM, luuriOS, tabletOS, läppäriOS, kasa pilvipalveluita jne jne. Jos operaattorit kykenevät saamaan rautarahat jostain muualta ja samalla myymään enemmän omia lisäpalveluita, niin operaattorit ovat sitä vaihtoehtoa äärimmisen hankasti myymässä. Pahin vaihtoehto on juuri se, että asiakas ostaa laitteen ja datasopparin, ei mitään muuta. Tämä taas on googlen suunnitelma. Nokialla ei lopulta ollut vaihtoehtoja. Jos se olsi valinnut androidin, se olisi ollut samalla viivalla esim sen HTC:n tai Motorolan kanssa eli yrittänyt erottua tekemällä os:n päälle kivaa ui:ä ja omia widgettejä. Tämä taas on täysin mahdotonta jos yrityksen palkkalistalla on 20 000? softakehittäjää. Windowsin myötä periaatteessa saatiin aika vapaat kädet ja siten mahdollisuus erottua on vielä teoriassa olemassa. Androidilla se olisi ollut mahdotonta. Jos haluaa tota androidskenaariota miettiä, niin jokainen voi halutessaan lähteä katsomaan miten hyvin Motorolla on asiat ja miten hyvin heillä androidiin panostaminen on säilyttänyt markkinaosuutta (vrt 4v taaksepäin) Todennäköisyydet ei ole Nokian puolella, mutta on ne silti windowsin kanssa paremmat kun androidilla. Nyt tosin voi käydä niin, että koko firma kuolee (=joku ostaa pois), androidilla olisi vaan kiduttu pidempään.
Applen highend tuote (iPhone 4) on varsin yksinkertainen käyttää. Mutta heiltä puuttuu midrange-tuote, ja huhuja on liikkunut että Apple olisi tekemässä iPhonesta karsittua/yksinkertaistettua versiota keskihintaluokkaan. Pienempi näyttö, vähemmän muistia, huonompi prosessori etc. Ja mitä muuta, Apple usein yllättää, jopa alkuun vähän hulluilta tuntuvilla ideoilla. (esim. puhelin ilman fyysistä numeronäppäimistöä v. 2007). En pitäisi mahdottomana että kyseessä olisi featurephone-tyyppinen ratkaisu vaikka ohjelmistoalusta olisi periaatteessa smartphone-tasoa.
Miten WP tarjoaa Nokialle paremman mahdollisuuden erottua kuin Android? WP valmistajia on lähes yhtä paljon kuin Android-valmistajia, mutta koska WP ei myy, niin nämä valmistajat eivät näy lehtien mainoksissa samaan tapaan kuin Android-valmistajat. Nokia on saanut jotain UI-muokkausoikeuksia WP:n suhteen, minkälaisia, sitä ei ole kerrottu. Tuskin kovin ihmeellisestä "edusta" on kyse. Ostatko WP-puhelimen siksi että siinä on vähän muokattu aloitusvalikko? Se on selvä, että Nokia on myöhässä Android-laukkakisasta, mutta niin se on myöhässä myös WP-kisasta. Puhe WP:n tarjoamista "eduista" Androidiin verrattuna on Elopin pep talkkia; kaikkea mitä lehdessä lukee ei kannata ottaa tosissaan. Ainoa järkisyy mikä puoltaa WP:n valintaa on tuo Nokian omistama kirottu Navteq. Apple ja Google ovat molemmat laittaneet (jenkki)operaattoreita ruotuun, tämä on asia mitä Nokia on yrittänyt tehdä viimeiset 10 vuotta siinä onnistumatta. Operaattoreiden omien softa/taustakuva/soittoääni/mp3-kauppojen kulta-aika ohitettiin 10 vuotta sitten. Paluu vanhaan ei taida olla enää realistinen ajatus.
Juurikin näin. Noksu häviää nyt HTC:lle WM-puhelimissa - jossa se on yli 10 vuotta perässä. Androidin tapauksessa se olisi hävinnyt HTC:lle Android-puhelimissa mutta ollut vähemmän perässä muita. Ainoa oikea ratkaisu olisi kuitenkin ollut siirtyä Androidiin ja valmistaa teknisesti parhaita puhelimia. Tällöinkään se ei olisi osuuksissa kärjessä mutta Androidin myyntimäärien takia se olisi saanut ihan mukavasti luureja kaupan ja samaan aikaan olisi voinut kehitellä sitten "rauhassa" mahdollisesti esim meegoa tai muuta tulevaisuuden varalle. Huutelin tuota lähes 2 vuotta ja nyt ei ole paljon muuta kommentoitavaa tilanteeseen kuin "mitä mää sanoin" eikä se niin hirveesti lämmitä (mutta hiukan kuitenkin kun näköalattomat jurakautisen ajattelutavan omaavat "vastahuutelijat" saavat nyt nenilleen.) Jatkon kuviot riippuu paljon siitä, jatkuuko netti vapaana (http://www.tietokone.fi/uutiset/internetin_tulevaisuus_maailman_johtajien_pohdittavaksi) - Google ja Android menevät "samantien" nurin jos aletaan rajoittamaan asioita joko ulkoa päin tai sitten Googlen sisältä - tilalle tulee nopeasti muut vapaat alustat. Suomessa ei olla oikein totuttu siihen, että kaikki voivat puhaltaa yhteen hiileen eikä kateelliset ole heti torpedoimassa ideoita ja hankkeita. Se, joka antaa "kansalle" parhaat eväät kehittää vapaasti itse asioita ilman rajoituksia ja ilman kohtuutonta rahan- ja vallanahneutta, menestyy. Tällä hetkellä tuon toteuttaa parhaiten Google ja Android.
Nohnoh eipäs yleistellä. Suomesta kuitenkin tulee Linuxin ydin sekä Mysql. Firefoxin käyttö on maailman huippuluokkaa. Itsekin ihmettelin että olisko tuo nyt ollut kummonen ponnistus tehdä ainakin yksi Android puhelin etenkin siinä vaiheessa kun markkinaosuutta oli. Nimenomaan silloin kun sitä markkiosuutta oli, niin olisi ollut mahdollisuutta vähän kokeilla siellä sun täällä. Google ei antanut Nokian käyttää omaa karttapalveluaan eli eipäs nyt ihan maailmaasyleilevän avoin ole sekään vaan vaatii ne kanavansa mistä saa rahaa.
MySQL tulee Ruotsista, mutta sen vakio (ja paras?) storage engine, innoDB, Suomesta. IRC tulee myös Suomesta. Jos tavis menee kirjastoon ja alkaa kopioida kirjoja periaatteella nämä kuuluvat kaikille, seuraukset ovat aika selvät. Googlehan tekee tätä, mutta kun sakot eivät juuri päätä huimaa, niin jatkanevat projektiaan vähät välittämättä siitä mitä oikeudessa sanotaan. Voi sitten miettiä onko hyvä, että yhdelle yritykselle (kyllä Google on yritys, oli sitten kuinka ihQ tahansa) kertyy noin valtava tietomäärä etenkin kun tavat sen tiedon hankkimiseen ovat välillä vähintääkin kyseenalaiset.
Nokialla on suht vapaat kädet innvoida wp luureja. Google ei olisi antanut Nokialla mitään erivapauksia ja siten yhtälö ei vaan nokian kokoiselle firmalle toimi. Tähtäin kaikilla valmistajille on 5v+ kun lähestulkoon kaikilla on mahdollisuus ostaa älyluuri. Tältä kannalta katsottuna kukaan ei ole myöhässä ja on täysin mahdonta sanoa kuka on tarjoamassa luureja silloin 5v päästä. WP on Nokialla keino selvityä, täysin selvää on, että sympparilla se ei olisi onnistunut ja androidilla imo vielä vähemmän jos tavoitteena on säilyttää edes jollakin tasolla suuri markkinaosuus. Nokian sisällä elää vielä toivo meegosta ja sen ylivertaisuudesta ja toivo olisi, että wp kantaisi sinne asti. IMO on hassua ajatella, että "kaikki on jo tehty", kuten täällä monet tuntuvat ajattelvan. Kännykkäbusiness on yksi maailman nopeimmin muuttuvia aloja eikä vauhti ole todellakaan hidastumassa.
HTC:n markkina-arvo on mennyt Nokiasta ohi. Mutta markkina-arvo ei ole sama kuin todellinen arvo. Esim. Facebookiin pelisovelluksia tekevä Zynga on arvioitu 9 miljardin arvoiseksi (arvokkaampi kuin perinteisiä pelejä tuottava jättiläinen EA), mikä kertonee vain uuden it-kuplan muodostumisesta.