Microsoftin "track record" mobiililaitevalmistajana ei ole kovin hääppöinen. Jotkut muistanevat Microsoftin KIN-puhelimet ja Zune-soittimet, molemmat floppasivat pahasti. Microsoft ei vielä siinä vaiheessa älynnyt satsata kunnolla paukkuja mobiilisegmenttiin. Viime vuonna julkaistu Surface ei ole sekään ottanut tuulta alleen, vaikka laitteeseen panostettiin paljon. Menestyäkseen mobiilipuolella Microsoft tarvitsee ilman muuta laitevalmistajan verkostoineen taakseen; sen takia Microsoft junaili Nokia-diilin (varmaan joskus saamme tietää että miten). Valitettavasti Microsoftin brändi on niin heikko kuluttajapuolella, että kaikki tahtoo mennä pieleen. Siihen vielä ohjelmiston tekniset heikkoudet mukaan, ei ihme että markkinaosuus on mitä on. Xbox-integraatiosta on hyvin rajallisesti vetoapua mobiilipuolelle. Samoin on pilvipalvelujen laita, hype alkaa olla ohi. Microsoftin ydinbisnes (desktop+yritysratkaisut) alkaa olla uhattuna Androidin ja Googlen puristuksessa, sen takia mobiilikäyttis-sodassa taistellaan viimeiseen kapulaan. Rintama siirtyy seuraavaksi desktop-puolelle.
Tähän ei ole paljoa lisättävää. Microsoft on perinteisesti myöhästynyt kaikista muutoksista. 90-luvulla Microsoft rakensi omaa MSN-verkkoa internetin rinnalle, kunnes tajusi, ettei hommassa ollut mitään järkeä. Windows Mobile taisi saavuttaa USA:ssa parhaimmillaan n. 10% markkinaosuuden. Windows Phone ei ole vielä päässyt edes näihin lukuihin. Kuka vielä muistaa Microsoftin DRM-tekniikat, kuten Plays for Sure. Microsoft on myös yrityskaupoissa ollut todella epäonnistunut. Se on hankkinut hyviä yrityksiä, jotka ovat tämän jälkeen käytännössä kuopattu (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta). Vieläkin näyttää siltä, että esim. Skypen osalta Microsoft soutaa kahteen suuntaan tyrkyttämällä Lynciä yrityksille. Myöskään Media-bisneksessä Microsoft ei ole koskaan ollut kovin varteenotettava toimija. Osakekurssi on matanut samalla tasolla yli 10 vuotta. Varmasti paljon samanlaisia ongelmia kuin Nokialla. Pöhöttynyt keskijohto jne. Xbox on mielenkiintoinen menestys Microsoftin core-toimintojen ulkopuolelta. Maanantaiksi on huhuttu, että Microsoft lanseeraa uuden yritysrakenteensa. Vaikka Googlea on kritisoitu paljon suunnattomuudesta, niin se vaikuttaa edelleen vahvimmalta tulevaisuuden näkökulmasta. Googlella ei ole samanlaista legacyä kuin Microsoftilla, vaikka sitäkin alkaa eittämättä myös sinne kertymään. Se mikä IT-maailmassa on tapahtunut, niin asiat tulevat nykyisin suuremmin kuluttajapuolelta kuin yritysmaailmasta. Microsoftin pilvibisnes on myös kaksijakoinen. Toisaalta on olemassa aitoja pilvipalveluita, mutta sitten myydään myös sitä pilveensopimatonta (teknisesti heikkoja pilviskaalautuvuuteen) legacyä pilvipalveluna (esim. SharePoint ja osin myös Exchange). On tässä selvästi hieman sellainen tunnelma, että Microsoftin imperiumi on pala palalta murenemassa. Silti Microsoft on edelleen erittäin vahva toimija, ettei tässä mitään pikaisia käänteitä kannata odottaa/pelätä/toivoa. Microsoftin vendor-lockin on niin vahva, että sitä on yrityksissä vaikea murtaa. Myös kehittäjät ovat suurelta osin jättäneet Microsoftin. OSS syö monelta osin softamaailmaa.
No ei sulla selvästi paljon lisättävää ollutkaan. Välillä huvittaa kuinka itsevarmasti täällä spekuloidaan näiden firmojen bisnestä. Kannattaisiko perustaa oma yritys ja näyttää maailmalle kuinka yritystä johdetaan menestyksellä? En väitä että olisi johdettu aina hyvin mutta enpä mene sen enempää arvioimaan kun en ole istunut hallituksissa tekemässä päätöksiä kaikki faktat tuntien.
Eipä Googlenkaan onnistuminen desktop-puolella ole kummoista. Rajanylitys on vaikeaa, puolin ja toisin. Mulla ei ole kovin paljon luottamusta Googleen desktop-puolella. Google haluaa hirttää kaiken omiin palveluihinsa, joiden käyttö ei vielä ainakaan muutamiin vuosiin ole kovinkaan kätevää, jos miettii vaikka office-sovelluksia. Enemmän luotan siihen, että Microsoft haukkaa älypuhelinten ja tablettien markkinaosuutta kuin että Google pääsisi desktop-puolelle vakavaksi tekijäksi.
NSN Nokialle 1700 M€:llä. Kyllä tässä alkaa Ericsson wannabee kuvio muodostua. Ettei vaan MS ilmoittaisi tänään Nokian älypuhelintoimintojen ostosta.. MS:llä on se restructuring pressitilaisuus illalla. Nokian vapaat kassavarat ovat NSN-kaupan jälkeen reilut 2 miljardia. Sillä ei pitkään jatketa vahvasti tappiollista Lumia-valmistusta. Vuonna 2012 jokainen myyty Lumia tuotti yhtiölle tappiota noin 150-200 euroa.
No ironiaa siinä toki oli. Toisaalta lähinnä samansuuntasta. Eli siinä mielessä saman asian eri näkökulmia vaan. Ei siis lisättävää . Eikö tämä ketju ole sitä varten, että täällä spekuloidaan? Otsikko on kuitenkin "Nokian tulevaisuus". Miten tulevaisuutta voi muuta kuin spekuloida etenkään näin vajavaisilla tiedoilla, mitä Nokiasta tihkuu ulospäin. Tavallaan naurettavaa on nämä asiaan kuulumattomat kommentit, joissa asia viedään spekuloinnista henkilöön. Tavallaan yrität tässä nyt saada (minua) jonkinlaiseen epäedulliseen valoon. En minä totuutta tässä ole ollutkaan toitottamassa. Kirjoitan vain siitä, miltä asiat mielestäni näyttävät. Ne ovat osuneet oikeeseen aika hyvin, jos vertaa esim. näihin Nokia fanboitten ennustuksiin. On varsin mahdollista, että olen jatkossa myös väärässä. Ymmärrän, että sinua ei tuo teksti miellytä, ja siksi hätäpäissäsi hyökkäsit suoraan kimppuuni vaikka puhuin vain Nokiasta enkä sanallakaan viitannut esim. 71 db:hen. Pitäisikö spekulointia harrastaa sitten jotenkin pienemmällä itsevarmuudella? Varmaan pitäisi lisätä joku klausuuli loppuun, että kaikki ymmärtäisivät, että kirjoitukset tässä ketjussa ovat puhtaita veikkauksia, historian kerrantaa ja tapahtumien analysointia. Eikä se totuus hallituksista löydy (lisätietoa ja syitä voi löytyä). Asioihin vaikuttaa paljon myös ulkopuolisit tekijät.
Peräpeiliin tuijottaminen kannattaa aina. Vuosi 2012 oli Lumioissa vasta alkulämmittelyä. Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä älypuhelinyksikkö tuotti tappiota 42 miljoonaa euroa, joka oli vain 1,5% yksikön liikevaihdosta. Q2:n osavuosikatsauksesta tulee mielenkiintoinen, kun älypuhelinmyynnin pitäisi nousta yli 7 miljoonaan kappaleeseen. En jaksa tarkistaa tuota "jokainen myyty Lumia tuotti 150-200 euroa tappiota"-kommenttia, mutta jos olet päätynyt siihen tulokseen jollakin laskutoimituksella tyyliin tappio jaettuna myytyjen puhelimien määrällä, niin se on kyllä aika harhaanjohtavaa. Lumia-myynti oli odotuksia heikompaa viime vuonna esim. WP8:n odottamisen takia ja sen takia Nokia otti takkiinsa esimerkiksi tarpeettoman suurien komponenttitilausten takia. Lumia 920:n myynnin Nokia aloittikin sitten turhan varovaisesti aiempien kokemusten takia, mistä seurasi kohtuuttoman pitkiä puhelimien odotusaikoja.
Niin, Microsoft teki kivat pikkujäynät 900:n kanssa. Olikohan tuote ollut kuukauden pari markkinoilla Nokian historian suurimman markkinointiponnistelun voimin, niin MS-ilmoitti, ettei päivityksiä tule ja tuote on tässä mielessä "kuollut". Ja kolmen kuukauden kuluttua tuli WP8, jonka lanseerauksessa esiteltiin HTC:n luuria oikein Ballmerin toimesta. Ja sitten Nokiaa syytetään turhasta varovaisuudesta.
Eli koska en osaa itse tehdä parempaa, en saa sanoa M. Night. Mokelluksen paria viimeisintä elokuvaa sysipaskoiksi? Selevä.
Sehän on ihan makuasia, miten sysipaskoina jonkun elokuvia pitää ja subjektiivisiin mielipiteisiin on jokaisella oikeus. Liiketoiminta taas ei ole mikään makuasia, koska liikevoitto/-tappio kertoo objektiivisesti, miten menestyksellisesti firmaa on pyöritetty. Minua siis huvittaa itsevarmat mielipiteet Nokiasta tyyliin "Android -kännyköillä menestys olisi paljon parempi". Mistä tiedätte? Tällaisia on helppo heitellä kun ei ole vastuussa isosta firmasta, eikä tarvitse mitata omien mielipiteiden oikeellisuutta markkinoilla. Jos sitten esittää ajatuksen vaikka muodossa "Android olisi saattanut olla menestyksellisempi käyttis kuin WP", niin toiset eivät ehkä niin voimakkaasti siihen reagoi. En ole kenenkään mielipiteitä kieltämässä vaan olen niitä arvioimassa itse, minulla on siis mielipiteitä toisten mielipiteistä, ok?
Tuolle löytyy ihan hyviä perusteita: Markkinoilla on monia kännykkävalmistajia, jotka myyvät enemmän Android-puhelimia kuin Nokia Lumioitaan. WP-luureja tekevät merkittävässä määrin myös HTC, Samsung ja Huawei. Ne kaikki myyvät paljon enemmän Android-luureja kuin WP-luureja. Suomessakin hyvin moni jättää ostamatta Nokian puhelimen sen takia, että eivät halua WP:tä puhelimeen. Itsekin saattaisin jossain vaiheessa päivittää Samsungini Lumiaan, jos siihen olisi valittavissa Android. Tästä kaikesta huolimatta olen sitä mieltä, että pitkällä tähtäimellä Nokian valinta puhelinkäyttikseksi on oikea olosuhteet huomioon ottaen.
Tulevaisuudesta ei niitä lukuja ole saatavilla. Siksi kyse on pitkälti mielipiteistä, jota tuetaan parhain keinoin hankkimalla tietoa jonka pohjalle rakentaa. Steve Jobs sanoi, että Applen erottaa Microsoftista se, ettei Microsoftilla ole makua (molemmat toki menestyneitä). Historiaa voidaan tarkastella toki lukujen valossa. Nokian osalta nämä Windows Phone -strategian aikaiset luvut ovat surkeat (siellä on aivan selvä romahdus nähtävissä). Se on sitten taas spekulointia, olisiko Androidilla voinut pärjätä paremmin (tämä aina esitetään jostain syystä ekslusiivisena joko/tai kysymyksenä, mikä on outoa) tai olisiko Windows Phone voitu tuoda sisään toisella tavalla, jotta totaalinen romahdus olisi voitu välttää (esim. Symbiania tekohengittämällä ja MeeGon laajemmalla myynnillä). Minun mielestä olisi. Android pärjäsi näköjään todella hyvin ilman maailman suurimman matkapuhelinvalmistajan vetoa. Microsoftin nousuun sentään tarvittiin IBM:ää. IT-maailmassa hommat tulevat usein rakentumaan kuluttajapinnassa muutaman järjestelmän ympärille (ainakin tähän asti on käynyt niin). Aikoinaan PC-puolella harva valmistaja lähti 100% all-in ennen kuin peli oli pelattu (esim. OS/2 vs. Windows). Onko älypuhelin peli pelattu? Mielestäni ollaan vaiheessa "Windows 3.0". Olisiko Samsung ollut Androidissa liian vahva (Elopin toistama kommentti "just another Android manufacturer")? En osaa sanoa. Onko Nokia Windows Phonessa liian vahva? Samsungilla oli kyllä etumatkaa ja muut valmistajat eivät ole kilpailussa menestyneet. Sony on alkanut näyttämään hieman piristymisen merkkejä (pitkän haahuilun ja Ericsson yhteistyön loputtua). Sony valmistaa lähes ekslusiivisesti Android-puhelimia (Firefox OS:ää on tulossa). Maailmassa taitaa olla vain kaksi hyvää tulosta tekevää matkapuhelinvalmistajaa tällä hetkellä. Toinen tekee iOS-laitteita, joita muut eivät voi lisensoida, ja toinen dominoi Android-laitteissa. Windows Phone ei ole osoittautunut kellekään kultamunaksi. Mielestäni on ihan hyvä kysymys, että olisiko millään muulla strategialla voinut mennä vielä huonommin. Osa on sitä mieltä, että Nokia olisi jo konkurssissa, jos he olisivat päätyneet Androidiin. Itse en usko tähän. Sanoisin, että Nokia voisi olla parhaimmillaan Android-maailman numero kaksi tällä hetkellä. Nokian fyysinen laatuvaikutelma on edelleen hyvä (N9 Design) ja laitteet erottautuvat ulkoisesti hyvin (myös toki sisäisesti käyttöjäjestelmällään). Kaksi ja puoli vuotta sitten, kun Lumia 800-julkaistiin, niin kesti n. 1-2 kk, kun joku (todennäköisesti yksi ainoa ihminen) porttasi silloin Androidin kyseiselle laitteelle. Mun mielestä voisi olla kokeilemisen arvoista, että Nokia julkaisi puhelimen, jonka käyttöjärjestelmän ostaja saisi valita (esim. Android, Windows Phone ja Firefox OS). Monen mielestä varmaan älytöntä nörttitouhua. Ongelmallisinta tässä kuviossa lienee, että Nokia on sitonut kätensä niin pitkäksi aikaa (vuoteen 2016) ja sidoksen katkaiseminen tulisi kalliiksi. Tuosta Nokian ja MS:n välisestä sopimuksesta on tihkunut lähinnä epäilyjä (5v, ekslusiivisesti Windows Phonea, ja Microsoft auttaa markkinoinnissa ja antaa käyttöjärjestelmiä alennetuin lisenssein). Mielestäni älypuhelimet olivat niin herkässä tilanteessa, etten olisi itse johtajana tai hallituksen jäsenenä missään tapauksessa suositellut näin pitkää sopimusta tällaisin ehdoin. Myöskään Ollila hallituksen puheenjohtaja ei olisi valinnut Elopia (mutta se mielipide jyrättiin). No on Ollila itsekin mokannut. Kallasvuon nimitys ei mennyt nappiin strategian osalta vaikka tuloksellisesti Kallasvuon aika olikin ihan mallikas. Mun mielestä ei ollut oikea paikka ns. all-inille (Nokia pelaa nyt avoimin kortein). Olisihan tämä voinut onnistuakin (mielellään olisin nähnyt olevani väärässä tai veikkaavani väärin), ja kai tässä vieläkin on jonkinlainen mahdollisuus tämän onnistumiselle, mutta se jää sitten lähinnä uskon varaan ja tuntuu kokoajan enemmän, että menestyminen on yhä vähemmän Nokian omissa käsissä. Moni sanoo näitä kirjoituksia isänmaanpetturuudeksi ja ties miksi. Nokian mukana Suomi on menettänyt todella paljon työpaikkoja. Itse olen Nokian puolella, mutten Nokian valitseman strategian puolella, jos puolia pitää valita. Löytyy myös muutama osake, joita en ole aikonut myydä mahdollisesti lisääntyvästä arvonmenetyksestä huolimatta (yritin myydä lauttamemon jälkeen, mutta romahti niiden puheiden jälkeen niin pahasti, ettei tarjous mennyt läpi).
Miksi ei kiinnostaisi? Onhan Nokian taistelu markkinoista käänteineen (viimeksi tänään NSN:n puolikkaan osto Siemenssiltä) käynyt draamasta. :naminami: Monilla, kuten minullakin on vieläpä firman osakkeita salkussa niin että totta hitossa kiinnostaa!!
Älykumisaappaissa uuden tyhjäntoimitusjohtajan & Microsoftin pahin virhe oli hidastelu markkinapalautteeseen reagoinnissa. Mm. Electroa ei saa vieläkään oranssina, eikä älysaapastoiminnoissa ole hurraamista. Bisnesmalliston muista uusista älysaappaista Rock oli niinikään pettymys: ei automaattinavigointia tukiasemaan (Alkoon), yksiydinsuorittimen takia vain kilpailijoita puuttellisempi kävelynvakautusjärjestelmä. Metsuripuolella Nokian esitys on kilpailijoihin verrattuna niinikään melko heikko; korealaiset kilpailijat kestävät teräketjunopeudet 150 m/s ja niissä on nastat + telaketjut vakiona. Kumisaapasbusineksen innovaatiojohtajan ja Nokian kilpailijan Applen mukaantulo bisnes-moottorisahaajien tuoteryhmään iGayTimber -mallillaan on sekoittanut pakan lähes kokonaan. Design-metsurin valkoisen älyjalkineen varustelu on tällä hetkellä ylivoimainen: väärään jalkaan vetämissuoja, kävelyopastin, nettiostaminen Applen omasta online-viinakaupasta, kävelynopeusrajoitin + eksyneen/sammuneen metsurin kotiinsoitto/-nouto onsite. Tämän tason saappaasta Nokialla voidaan toistaiseksi vain unelmoida. Nokian yhteistyössä Oy Alkoholiliike Ab:n kanssa Eurologgeriin kehittämän, toistaiseksi dokumentoimattoman, Vastuullisen Moottorisahauksen Tukijärjestelmän (VMT) julkistuksessa sukkamehusta tunnistavalla tarkkuusalkometrilla oli alkuvaikeuksia. Saappaan loggautuminen Alkon TakaOvi -tilausservereille ei toiminut lainkaan. Tämän seurauksena lukuisat metsurit eivät saaneet saappaita aamulla jalkaan. Bugi korjattiin myöhemmin softa- & pohjallispäivityksellä. Nyt Eurologger on sentään markkinakolmonen kanuunaisen viikonloppusahaajan saappaan kilpaillussa tuoteryhmässä. Ainoita valopilkkuja viime vuoden tilinpäätöksessä! Nokian ehkä merkittävin imago-ongelma on ollut todellisen huippumallin puuttuminen valikoimasta: Kontio Firesafe Electro Eurologger Bulletproof -tyyppistä mallia ei vain ole. Kaikkien alojen moniosaajan napalminkestävä ultimate-saapas yksinkertaisesti puuttuu. Omia polkujaan kulkevien tosimiesten saappaana tämänhetkinen lippulaivasaapas Multi Pro on ammattilehtien testien mukaan suorituskyvyltään vain välttävä - eikä sitä saa edes camon värisenä. Teknisiä ongelmia on ollut mm. kävelynvakautusjärjestelmän, liukumiinatutkan sekä väärään jalkaan vetämisvaroittimen toiminnassa. Microsoft -yhteistyön näkyvimpänä seurauksena Nokian saappailla on oltu turvallaan toistuvasti, mm. pohjallisten jatkuva päivittäminen ja tiuhaan tahtiin ilmestyvät vuorimateriaalin Service Packit ovat herättäneet ammattipiireissä närää ja kysymyksiä tuotteen keskeneräisenä kaupittelusta. Microsoftin muissa nykytuotteissaan käyttämän koristenauhallisen Metrosexual -nauhakäyttöliittymän tuonti raavaitten miesten saapasmallistoon saatiin kuitenkin onneksi torpattua, tämä heijastui positiivisesti osakemarkkinoilla. Microsoftin syyksi on analyytikkopiireissä laskettu sekin, että johtokunnassa meni läpi jättäytyminen kokonaan pois IT-ammattilaisille suunnattujen varrellisten kumisaappaitten markkinoilta. Tässä Nokia teki todellisen virheen: korealaiset valtasivat varrellisen IT-saappaan segmentin jo seuraavana pörssipäivänä. Hätäiseksi korjaussarjaksi lanseerattu varreton IT-saapas Rain Dear 2 Lumia oli todellinen epäonnistuminen, lestin resoluutiotuki on täysin riittämätön 42. Tämän tason metropoikien jalkineella serverisaliin/tietoliikennekaappiin ei kertakaikkiaan ole mitään asiaa. Nokian kumisaapasliiketoiminnan myynnistä Camel Bootsille on huhuiltu ja spekuloitu Microsoft -yhteistyön alusta lähtien. Huhut ovat vielä toistaiseksi jääneet toteutumatta. Voi vain arvailla miten tämä vaikuttaisi Nokia-osakemuovikassin markkina-arvoon.
Maailmanmestaruuskisatasolla viskelty jo vuosikausia. Likaventtiilin vaihtokisassa Nokialla useita ylivoimaisia ennakkosuosikkeja. Vaihtovaatteet rajojen takaa. Eiköhän tämä saappaantyhjennys ala olla tässä.
http://gs.statcounter.com/download/StatCounter-Internet-Wars-Report.pdf Hmm.. mielenkiintoista. Oliskos kuitenkin niin, että Nokia on saanut pienen viivytysvoiton peruspuhelinsodassa. Series40 on 3. suosituin mobiilikäyttis Androidin ja iOS:n jälkeen, ja S40:n osuus on kasvussa touko-kesäkuussa. "Nokia Browserin" osuus on myös pienessä nousussa. Windows Phone kyntää syvisssä vesissä. Apple/iOS on selkeässä laskutrendissä, samoin Androidin markkinaosuus on plateau-vaiheessa tai jopa hieman laskussa. Näissä tilastoissa on fundamenttia viime viikkojen kurssinousulle, verilöyly peruspuhelimissa ei ehkä olekaan niin paha kuin luultiin.
MS julkaisi sitten uuden organisaationsa. Samassa yhteydessä saatiin varmistus sille että MS aikoo julkaista omia laitteita jatkossakin, mahdollisesti myös puhelimia ja pc-johdannaisia. Nokian kurssi otti hittiä. Lumia 1020 julkistus parin minuutinpäästä. Edit: Wow. Lumia 1020 on sulavan ja ohuen näköinen, kamerakyttyrä on pieni. Kevyempi kuin 920. Kuvanlaatu loistava. Paljon positiivista jenkkipressiä twitterissä. Niche-tuote mitä ilmeisimmin, mutta tuo kipeästi kaivattua mediahuomiota. Pitkästä aikaa Nokialla on haluttava tuote, mitä muilla ei ole. Erinomainen differentaatio ja hajurako jopa Android-valmistajiin.