Nyyppien ultimate Mac-kyselyketju

Keskustelu osiossa 'Laitteet' , aloittajana Tinttara, 07.08.2007.

  1. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 669
    Saadut tykkäykset:
    179
    Pahus vieköön jos näin todellakin on. On muuten aika mielenkiintoista, että niin yksittäisten foorumilaisten neuvoissa kuin noissa arvioissakin jätetään oikeastaan aina mainitsematta/alleviivaamatta, että sitä tarvitsee ostaa Windows. Esimerkiksi Codeweaversin sivustoa ja muutamaa arviostelua lukemalla ei saa mitään käsitystä siitä, että pitää se omistaa. En tiedä oletetaanko atk-maailmassa sitten, että jokainen on rikas eikä yli 100 euron investointi (Windows-lisenssi) ole edes mainitsemisen arvoinen -- vaikka sitä vain käytettäisiin yhden tai kahden ohjelman käyttämiseen.

    Toki ymmärrän ettei mikään ilmaista voi pahemmin olla, mutta onhan se hieman outoa, jos mäccimies X kyselee mahdollisuudesta käyttää jotain yksittäistä Win-ohjelmaa ja hänelle sanotaan vain "no käytät vain bootcämppiä". Harvemmin missään sanotaan, että "BTW sitä yksittäisen ohjelman käyttämistä varten joudut sitten ostamaan ihkauuden käyttöjärjestelmän minkä hinta edustaa merkittävää prosenttimäärää tietokoneesi hinnasta".

    En viittaa nyt Plazaan.
     
  2. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 669
    Saadut tykkäykset:
    179
  3. load

    load Tunnettu käyttäjä

    Liittynyt:
    07.06.2005
    Viestejä:
    434
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kommenttini lisenssin tarpeesta koski vain bootcamp/virtuaalikone -asennusta kuten lainauksestakin mielestäni voi päätellä. Crossoverin ideahan on juuri se ettei erillistä Windows-asennusta tarvita. Mutta maksaa se Crossoverkin, kokemukseni mukaan hintaerolla oikeaan Windowsiin saa toimivan Win-ympäristön helpommin. Jokainen voi sitten itse päättää mikä on tärkeää ja minkä arvoinen jonkun ohjelman toimivuus on. Helppohan tuota Crossoveriakin on kokeilla.
     
  4. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 669
    Saadut tykkäykset:
    179
    Aivan (myönnettäköön, että taisin olla huomioimatta lainaustasi ja käsitin kommenttisi koskemaan myös Codeweaversin tuotetta). Kyllähän tuosta trial-version voi ladata ilmaiseksi eikä täysversion hinta, alle 40 euroa, ole mitenkään kova.
     
  5. phelin

    phelin Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.09.2003
    Viestejä:
    2 070
    Saadut tykkäykset:
    3
    Crossover-tuoteperhe perustuu avoimen lähdekoodin Wine-projektiin. Jossain (en vaan nyt muista missä) oli lähiaikoina testattu Crossover, Cedega (joka myös pohjaa Wineen) ja Wine Linux-alustalla ja muistaakseni puhdas Wine pärjäsi ihan kohtuullisesti, taisi jopa olla paraskin vaihtoehto joidenkin pelien kanssa. Kannattanee siis testata Wineä myös OS X:ssä. Tai siis Darwineä, koska eihän Mac-käyttäjät toki käyttämiään ohjelmistoja kääntämään rupea ;)
     
  6. xJBEZx

    xJBEZx Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2009
    Viestejä:
    112
    Saadut tykkäykset:
    5
    No nih eli tilanne olisi semmoinen että pitäs saada iMäkki optisella kiinni vahvistimeen (Onkyo TX-SR608).

    Mäkissä on tämä: ''Kuulokkeiden ulostulo/optinen äänen ulostulo

    Voit käyttää tätä porttia sekä digitaalisen että analogisen äänen ulostuloon. Voit liittää ulkoisia kaiuttimia, kuulokkeita tai optisia digitaalisia äänilaitteita. Käytä analogisille kuulokkeille tai linjaulostulolle tavallista äänikaapelia, jossa on 3,5 mm metallipistoke. Käytä digitaaliselle äänelle Toslink-kaapelia ja Toslink-minipistokesovitinta tai valokuitukaapelia, jossa on optinen 3,5 mm muovi- tai nylonpistoke
    .''

    Kaapeli ja minipistokesovitin löytyy (jopa kaksin kappalein joilla olen testannut), mutta ei tule äänet ulos.

    Eli kun sovittimen kanssa laitan optisen piuhan äänilähtöön koneessa, ei vahvariin tulevaan optiseen pistokkeeseen syty ollenkaan se valo=ei signaalia.

    Että olisko kellään ideoita mistä johtuu? Vai olenko aivan hakoteillä?

    edit: Ja olen kyllä varmistanut että mäkistäni löytyy tuo combo-ulostulo...
     
  7. Freekster

    Freekster Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2005
    Viestejä:
    1 342
    Saadut tykkäykset:
    2
    Kyllä sen pitäis heittämällä toimia. En tosin ole koskaan kastonut näkyykö piuhan päästä valoa mutta kyllä se toimii.

    MacMinillä tosin en saa DVD ohjelmasta surroundeja ulos millään mutta VLC toimii heittämällä. Tois siis vihjeeksi kun alat saamaan signaalia ja surround uupuu.
     
  8. xJBEZx

    xJBEZx Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2009
    Viestejä:
    112
    Saadut tykkäykset:
    5
    Liekköhän sitten rikki kun ei täällä päässä heittämällä toimi.

    Pitää käydä liikkeessä testaamassa josko siellä toimii ettei ole itellä piuhoissa(tai päässä) vikaa.
     
  9. cityjeesus

    cityjeesus Guest Guest

    Liittynyt:
    17.02.2004
    Viestejä:
    2 314
    Saadut tykkäykset:
    4
    Nyt kun tuota uutta 27 tuumaista Cinema Displayta alkaa näköjään kohta löytymään ihan myytäväksikin asti, niin sellainen olisi tarkoitus hankkia vuoden vanhan MBP:n kaveriksi - leffojen töllistelyä varten ja tulevia muita käyttökohteita silmällä pitäen.

    MBP:n kanssahan näyttö toimii ilman probleemia, mutta onkos se nyt niin, että tuota nurkissa pyörivää pc-läppäriä en näyttöön kuitenkaan saa liitettyä ilman jotain ylihinnoiteltua konvertteria? Hdmi/dvi->Mini DisplayPort -adaptereitakaan ei taida löytyä, ja vaikka löytyisikin, niin ilmeisesti ne eivät toimisi, kun eivät 27'' iMacinkään kanssa pelaa, koska eivät natiivia mdp-signaalia tarjoile.

    Ei tässä nyt sinänsä suuresta ongelmasta ole kyse, olisin vaan mielelläni käytellyt tuota pc-läppäriä blu-ray-pyörittimenä ko. näytölle, kun ei Applen tuotteilla kyseinen huvi vielä onnistu, mutta jäänee tällä erää haaveeksi, kun ei kuvaa saa ulos oikeassa muodossa. Hdcp-toimivuuskaan ei olisi ongelma, koska pc:llä pyöritetään kuitenkin anydvd-softaa.

    Täytyy kai sitten vaan odotella tulevaisuuden Mac Minejä, jos niihin nyt joskus 20 vuoden sisään saataisiin tuo blu-ray-toistokin viimein ängettyä. Bootcamp/ulkoinen blu-ray-asema -sekasotkukaan ei houkuttele, kun yhdellä laitteella olisi käytännöllisintä hoidella tuo hd-toisto - nykyisellä pc-läppärillä tai mieluusti blu-kykeneväisellä Minillä.

    Mini DisplayPortilla ja blu-ray-asemalla varustettuja mini-pc ratkaisujakaan ei taida olla saatavilla, joka olisi sinänsä ihan näppärä väliaikaisratkaisu Applen mahdollisia tulevaisuuden siirtoja odotellessa. Mitään atx-hirviötä kun ei tähän talouteen kuitenkaan tulla hankkimaan. Ja ennen kuin joku sanoo, että osta televisio, niin voin kertoa, että en osta. Kohta on jo puolitoista vuotta oltu ilman töllöä, ja tullaan olemaan jatkossakin, joten ainoastaan monitoreja tulee tähän talouteen jatkossa.
     
  10. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 316
    Saadut tykkäykset:
    2
    Välimallin ratkaisu: rippaa Blu-Ray:t PC-läppärillä ja pyöritä MacBookilla. Ei kulu levyt turhaan ja Plex on muutenkin ihan ehoton Macilla. :thumbsup:
     
  11. cityjeesus

    cityjeesus Guest Guest

    Liittynyt:
    17.02.2004
    Viestejä:
    2 314
    Saadut tykkäykset:
    4
    No joo, noinhan se tietysti onnistuisi, mutta vähän turhan vaivalloista pelkän silloin tällöin tapahtuvan katselun takia. Täytyy kai vaan odotella, että Steve taipuu lähitulevaisuudessa ja muuttaa blu-kantaansa "a bag of hurtista" "a bag of joyn" suuntaan :D Tarjoaisivat nyt edes seuraavan vuoden malleissa tuota blu-ray-asemaa vähintäänkin optiona, vaikka pelkästään noihin Mineihin, jos ei muuten :grr:
     
  12. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 365
    Saadut tykkäykset:
    1 401
    Varmasti täällä joku parempikin ketju olisi, mutta mennään nyt tällaisella ultimate-ketjulla.

    Apple julkaisi tuossa jokin aika sitten mäkkejä uudella M1-prosessorilla ja onhan se aikamoinen peli.
    Tehoa piisaa kuin pienessä kylässä ja hintakaan ei päätä huimaa. Uusi Air varsinkin olisi aika näppärä. Teho käytännössä sama kuin Prossa (kun muistaa ottaa mallin, jossa on 8 ytiminen GPU) ja tuo pelkällä passiivijäähyllä. Throttling ei tunnu haittaava pahasti, vaan pitkässä prosessoinnissa prossun teho laskee vain 5-15%, mikä ei käytännössä näy kuin pidemmässä videoiden exporttaamisessa yms. Ja kun siis muistetaan, että tuo on vielä ilman tuulettimia, niin isot pojot siitä.

    Apple on kyllä onnistunut tekemään aikamoisen jytkyn Intelille ja AMD:lle uudella prossullaan.

    Ja, kun toivottavasti tänä vuonna saadaan läppäreistä vielä uudet mallit, jotka on voitu rakentaa täysin prossun ympärille (nyt nuo uudet mallit on käytännössä samoja kuin viime vuoden Intel-mallit, mutta vain prosessori on vaihdettu uuteen + ihan pieniä muutoksia), niin paranee vain entisestään. Ja sen lisäksi pitää vielä odottaa, että softat alkavat tukemaan suoraan uutta prossua, niin tulee vielä huomattava nopeusetu.

    Akkukestoa Air ja Pro -malleilla on molemmilla reippaasti koko päiväksi.

    Tekisi mieli ostaa ilman mitään syytä kullanvärinen Air työkoneeksi. Noh ehkäpä nyt ei kuitenkaan, kun just tuli Windows-läppäri päivitettyä.
     
  13. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 669
    Saadut tykkäykset:
    179
    Applen tuotteet eivät ole kiinnostaneet aikoihin, joskin sen verran kyynistynyt olen Windows-läppärien ikävään lyhyeen elinkaareen, että ainoa Apple-tuote mikä kelpaisi olisi juuri Macbook, vaikken nyt omassa elämässäni läppäriä tarvitse. Muutenhan nuo Airit vaikuttavat soivilta peleiltä, mutta Mäkkien kohdalla kerta kerran jälkeen tulee todettua, että aina joku komponentti on jätetty kuin tahallaan vanhahtavaksi joko tehoiltaan, kooltaan tai tekniikaltaan ja luonnollisestikin asian korjaaminen vaatii vähintään 100-300 euron lisähinnan maksamista. Onhan se nyt melko törkeää vuonna 2021 jättää yli tonnin läppärin keskusmuistiksi 8Gt, varsinkin kun näitäkin käytetään AV-hommissa, missä tuolla on tunnetusti väliä. Tuon saakin sitten 16Gt:ksi maksamalla vain 230 euroa ylimääräistä. :rolleyes::rolleyes::rolleyes:
     
  14. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 365
    Saadut tykkäykset:
    1 401
    Oma kokemus Mäkeistä on ollut pääasiassa positiivinen. Viime versioiden näppämistö oli susi, kun näppäimet tahtoivat jumittaa.

    8 GB voi toki Windows-näkökulmasta olla vähän, mutta muistinhallinta on mäkeissä paljon parempaa kuin Windowsissa. Itsekin tuota muistin määrää mietin, mutta testien perusteella 8 GB näyttää riittävän oikein mainiosti melkein mihin tahansa käyttöön ehkä poislukien vaativa video- ja kuvaeditointi.

    Sekin vaikuttaa sekä nopeuteen että hintaan, että muisti on M1-prosessoreissa lähellä prosessoria. Eli ole pitkien väylien takana, kuten PC-läppäreissä, vaan integroitu käytännössä kiinni prosessoriin. Ja 16 gigan muistilla ja 512 gigan kovalevyllä uudet mäkit ovat silti erittäin kilpailukykyisiä PC-läppäreiden kanssa.1659€ ei ole kauhean paha hinta, jos hakee samoilla spekseillä olevaa yhtä nopeaa pc-läppäriä. (Melkein voisi haastaakin ihmisiä etsimään tuohon hintaan parempaa tai edes vastaavaa pc-läppäriä. Kun otetaan huomioon teho, akkukesto, keveys, näppäimistö, näyttö, touchpad)

    Mielestäni uusi M1-prosessori on saanut aikaan huomattavan hinta/laatu -suhteen paranemisen mäkkien kohdalla. Intel-prosessoreilla vastaavan tehon, mitä nyt saa reilun tonnin mäkistä sai vasta kahden tonnin mäkistä, jos siitäkään. Itse asiassa M1-prossu taitaa olla nopeampi ainakin single core -tuloksissa kuin yksikään aiempi Air tai Pro. Multicoressa ei, mutta silloin pitää olla kahden tai kolmen tonnin Intel-mäkki.

    Tarkoitus ei sinänsä ole pitää mitään Applen puolustuspuhetta, vaan oikeastaan ihailla sitä, miten hyviä teknisesti uudet mäkit ovat. Käyttötarkoitus toki ratkaisee sitten sen, mikä kone kenellekin parhaiten sopii.
    Rehellisesti pitää sanoa, että jos en teknisten syiden vuoksi Windows-konetta tarvitsisi, niin mäkki olisi käytössä. Devaaminen, videon ja kuvan käsittely on helpompaa Mac (unix) -koneilla ja keveys, teho, akkukesto ja näyttö ja näppis ja touchpad ovat parempia kuin pc-koneissa samassa hintaluokassa.

    Ilmeisesti uudet mäkin pyörittävät jopa pelejä pelattavasti. :)
     
  15. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 669
    Saadut tykkäykset:
    179
    Tähän toki yhdyn, joskin entisenä Mäkin omistajana varoittaisin kyllä hankkimasta moista, jos pelaaminen on oleellinen osa käyttöä. Onhan Applen design niin softa- kuin rautapuolella hienoa ja esim. AV-käytössä siihen on selvä syy, miksi ammattipuolella käytetään Macbookeja eikä vaikka Lenovoja. Huomasin vaan aikanaan itse, että siinä missä esim. iMacini toimi kuin junan vessa ja OS X ohjelmineen oli tietyissä asioissa kuin unelma, niin jos tärkeintä on esim. mahdollisimman laaja tuki kaikkeen yleiskäytössä, niin Windows nyt vaan on parempi valinta (esim. vaikka pelipuolella). Onhan Mäkit rautapuolen suhteen omaa luokkaansa, mutta toisaalta korkeat hinnat yhdistettynä applemaiseen rajoittuneisuuteen alkaen (käyttäjän) komponenttien päivittämisen mahdottomuudesta saavat monet ymmärrettävästi miettämään, kannattaako maksaa maltaita omppulogosta. Sen toki voin sanoa, että ymmärtääkseni Mäkit pitävät arvonsa paremmin kuin Windows-koneet, joskin Applella on toki kontollaan asioita kuten iPhoneista/iPadeista tuttu päivityksien kautta tuleva, uuden koneen hankkimiseen kiristävä "throttlaus" tai se, että OS X:ää saa päivitettyä vain tiettyyn versioon asti ennen kuin päivitys vaatii uudemman koneen ominaisuuksia.
     
    Viimeksi muokattu: 08.02.2021
  16. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 365
    Saadut tykkäykset:
    1 401
    Joo, ei pelaamista varten Mäkkiä kannata hankkia, koska valikoimakin on suppea. Oma G14 Zephyrus on enemmän kuin tarpeeksi omiin pelitarpeisiin.

    Mäkkien ja yleensä Applen laitteiden elinkaari on paljon pidempi kuin Windows-koneiden (tai Android-puhelimien).
    Itsellä on hyllyssä Air vuodelta 2011. 128 GB ja 4 GB ja joku ankea Intelin dual core. Mutta toimiii edelleen, jos johonkin Mäkkiä välillä tarvitsee. Toki uusimmat käyttispäivitykset jäävät saamatta, mutta missään vaiheessa kone ei ole mennyt niin tukkoon etteikö se toimi. Webbisurffailu ja tekstinkäsittely sujuu aivan moitteetta. Ainoa vika on vähän ankea resoluutio, mutta senkin sietää.
    Vaikea kuvitella, että 10 vuotta vanhalla Windows-läppärillä samoja asioita saisi tehtyä.
    Pelaamisesta sen verran, että sillä pelasin ensimmäisen Legend of Grimrockin ja ihan ookoosti pyöri.

    edit: muitakin mäkkejä olen omistanut, mutta työkoneina, joten niistä on tullut luovuttua.

    (Menee vähän offtopiciksi, mutta poika peilailee iPhone SE:llä vuodelta 2013 ihan nykypelejäkin. Ostin samana vuonna HTC One -androidin, joka on mennyt vanhaksi jo vuosia sitten. Ei jaksa oikein edes käyttistä enää pyörittää. Säilytän sitä, koska siinä on infrapuna, josta on hyötyä esim. telkun kanssa.)
     
  17. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 365
    Saadut tykkäykset:
    1 401
    Päätin ottaa Airin kokeiluun. Ihan mielenkiinnosta. Edelleen työssäni tarvitsen myös pc-läppäriä, mutta toisaalta ei haittaisi, jos voisi olla tehokas pc-läppäri varsinaiseen työntekoon ja erillinen läppäri sitten meileille yms. ja kevyt matkakäytössä ja toisaalta semmoinen, jolla voi tarpeen vaatiessa tehdä myös varsinaista työtä ja videoeditointia. Siihen kuitenkin G14 on tällä hetkellä sopivampi. Ei ehkä videoeditointiin, mutta toisaalta sama editoida videot sillä koneella, jossa ne on alunperin luotu. G14:n nopeus kyllä riittää editointiin vallan mainiosti.

    Paljon tuli luettua eroista Airin ja Pron välillä. Käytännössä erot ovat Pron hieman isompi koko ja akku, nopeampi lataus, hieman kirkkaampi näyttö, paremmat kaiuttimet ja mikrofoni sekä tietenkin tuulettimet. Air on täysin passiivijäähdytyksellä ja Prossa on tuulettimet, joita se tosin käyttää erittäin harvoin ja silloinkin aika hiljaisella. Mutta tuulettimet pois lukien erot eivät ole sellaisia, joilla olisi omassa käytössä mitään merkitystä. Joskin ei niillä tuulettimillakaan.

    Käytännön suorituskykyeroa Airilla ja Prolla ei tunnu olevan. Molemmilla voi pyörittää raskaitakin ohjelmistoja ja useita yhtä aikaa. Ero tulee sitten lähinnä pitkissä videoiden exporttauksissa tai muussa raskaassa prosessoinnissa, jossa Airin passiivijäähy noin 10-15 minuutin jälkeen ei jaksa täysin jäähdyttää, jolloin nopeuseroa Prohon tulee, mutta vain hieman. Käytännössä en usko sillä olevan mitään merkitystä omalla kohdallani.

    Muistin määrä onkin sitten mielenkiintoinen juttu, kun sitä verrataan vanhoihin Intel-mäkkeihin tai Intel pc-läppäreihin.
    Tietenkin aluksi tuntuu, että 8 GB on ihan liian vähän. Ja netistä, kun lukee niin kaikissa ennakkojutuissa on tuohon myös tartuttu, että varsinkin Prossa pitäisi olla 16 GB minimi.

    Mutta tuo onkin ns. Intel-ajattelua. M1:n SOC -arkkitehtuuri ja älykäs swappaaminen (kirosana pc-koneissa) mahdollistaa sen, että 8 GB on M1-koneissa käytännössä sama kuin 16 GB Intel-koneissa. No heti voi toki ajatella, että kyllähän ne fysiikan lait jo määräävät sen, että 16 GB:n muistiin mahtuu enemmän kuin 8 GB:n muistiin ja swappaamisen on pakko hidastaa.

    Ero Inteliin tulee siinä, että Intel on dinosaurus. Olen itsekin jo vuosia kauhistellut sitä, miten isoja ohjelmistot ja pelit ovat. Pahimmiillaan kymmeniä gigatavuja, mikä on ihan järjetön määrä tietoa. Samoin pc-koneiden muistin määrät ja kiintolevyjen koot ovat todella isoja. Eihän siinä sinänsä mitään haittaa ole, mutta se ajaa siihen, että tietokoneita ja ohjelmistoja ei enää suunnitella sitä kautta, että ne olisivat muistia ja kiintolevytilaa säästäviä/optimoivia, vaan ajatellaan, että rauta on halpaa, joten mitä siitä välittää. Omassa G14-läppärissä on 40 GB (40GB!!) muistia. No, tietyistä asioista johtuen oli järkevämpää laittaa se kuin 24 GB, mikä oli toinen ainoa vaihtoehto.

    Joten 8 GB M1-koneessa toki kuulostaa aika pieneltä. Mutta juju onkin siinä, että sitä käytetään tehokkaasti. SOC-arkkitehtuurissa erittäin nopeaa muistia pyritään käyttämään maksimit joka tilanteessa ja samalla vähemmän tärkeää (lue hitaammin tarvittavaa) tietoa swapataan erittain nopealle kiintolevylle. Lopputulos on se, että käytännössä suorituskykyä muistin osalta voi verrata suoraan 16 GB:n Intel-koneeseen.

    Käytännön testeissä muistin ero kahden M1-koneen välillä näkyy lähinnä 8K-videoeditoinnissa ja videoiden exporttaamisessa pienenä nopeuserona. Toki isojen videoiden/kuvien vakavaan työeditointiin Pro 16 GB:n muistilla on suositeltava vaihtoehto, mutta Air 8 GB:n muistilla riittää myös vakavaan käyttöön, jos jättää erittäin raskaan ja pitkäkestoisen käytön pois tai sitä on vähemmän.

    Mielestäni tuo on oikein hyvä kehityssuunta, että pyritään optimoimaan muistin käyttö. Eihän siitä tietenkään mihinkään pääse, että videot ja kuvat vievät paljon tilaa ja niiden tallentaminen kiintolevylle vaatii ison levyn. Kokeilussa olevassa Airissa on 512 GB kiintolevytilaa, mikä on puolet G14 levystä, mutta toisaalta Airilla ei ole tarkoitus tehdä varsinaista editointia.

    Mielenkiinnolla odotan tosiaan myös seuraavia malleja, jotka eivät perustu aikaisempaan suunnitteluun, vaan on täysin tehty uuden prosessorin ympärille. Toisaalta toivon sitä, että liian pieniä näytönreunoja eivät laita. Tuota on käytännössä jokaisessa testissä vaadittu, että läppäri näyttää vanhalta, kun on "isot" reunat näytössä ja eikä ole kosketusnäyttöä. Ainakin aiemman Matebookin kanssa ärsytti se, että kun reunat olivat todella ohuet, niin sormenjälkiä jäi näytön reunoihin sekä kun näyttö oli kosketusnäyttö, niin joskus tuli kantta aukaistaessa räpellettyä näyttöä ohuiden reunojen vuoksi siten, että tuli klikattua jotain reunassa olevaa ikonia ja käynnistettyä ohjelmia. Joten hieman suuremmat reunat ja ei-kosketusnäyttö on ihan ookoo meikälle.

    edit: se hyvä etu M1:ssä on virrankäytön ja pienen lämpeämisen vuoksi, että monet tehokkaat pc-läppärit (kuten oma G14) vaativat tiiliskiven kokoisen virtalähteen, joka pitää olla antamassa virtaa läppärille, jotta koko teho saadaan koneesta irti. Kun läppärin ottaa pois laturista, niin teho tippuu heti kymmeniä prosentteja. Mäkissä teho on sama oli laturi kiinni tai ei. Toki G14 on sitten hemmetin tehokas, kun laturi on paikoillaan ja pelaaminen onnistuu ihan eri tavalla kuin Mäkillä, johtuen hyvästä näyttiksestä (2060), mutta kyllä laite lämpöä tuottaa ihan kivasti. Mutta toisaalta pelaaminen on oikein mukavaa. Asia, johon Mäkillä ei ole mitään jakoa. :)
     
  18. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 936
    Saadut tykkäykset:
    1 333
    Kosketusnäytöt ja ohuet reunat on kyllä saatanasta.
    Millä muuten pidätte näyttöä ja näppäimiä puhtaana ? Itselläni tuo Air ja vaikka yritän olla varovainen, tulee sormenjälkiä näytön reunoihin ja jotenkin mystisesti paskaa keskemmälle muutenkin. Tulisiko se näppäimistä, kun sulkee kannen?
     
  19. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 669
    Saadut tykkäykset:
    179
    Vuosien saatossa vakituiseksi käytännöksi on muodostunut näyttöjen siivoamisen kohdalla lissinpuhallin+linssimikroliina+akkuvesi (tai mikä tahansa puhdistettu vesi). Ensin puhaltimella puhallellaan suurimmat hiukkaset pois näytöltä sitä naarmuttamasta liinan alla. Sitten otetaan yksi kierros kuivalla linssimikroliinalla. Jos näytössä näkyy likaa kuten sormenjälkiä tai suusta näyttöön hypänneitä pärskeitä, niin akkuvettä liinaan, puristellaan nihkeäksi ja varovaisesti pyyhitään likakohtia pois pyyhkien lopuksi vielä kuivalla liinan kohdalla.

    Onhan näyttöjen siivoukseen toki erilaisia aineita, mutten ole koskaan kokenut niitä hyviksi (voivat esim. jättää näyttöön jämiä ja sitten ollaankin ojasta allikossa).

    Näppäimistöt menee linssipuhaltimella (lähtee rakosista pölyt sun muut pois) ja siivousmikroliinaan (nihkeäksi) suihkutetulla Sanytol-siivousaineella. Jotkut toki myös imuroivat näppäimistöjä, mutta minä mielummin pidän työpöydillä aina linssipuhallinta, jolla saa äkkiä puhalleltua pölyjä pois.
     
  20. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 365
    Saadut tykkäykset:
    1 401
    En koskaan syö mitään koneen ääressä. Muuta en osaa sanoa. Itsellä ei koskaan ole ollut näppäimistö tai näyttö likainen pois lukien noita sormenjälkiä, jotka nekin on yleensä lähtenyt hihalla pyyhkimällä pois. Kun taas menee katsomaan tyttären konetta, niin näppäimstö on täynnä paskaa ja tabletin näyttö niin likainen ja tahmea, että tuskin läpi näkee. :D

    Mutta joo tosiaan koskaan ei ole ollut mitään likaa. Jos joskus pieni roska näkyy, niin puhallan sen pois saman tien. Samoin, jos joskus vähän pölyä näkyy, niin puhallan sen pois.