OT:Kannattaisikohan miettiä, onko omissa posteissa tai vastaustavassa jotain muuttamisen varaa, jos tuollaisia alkaa sataa enemmänkin? Kyllä, laitoin sinulle kerran negatiivisen repun. Nyt ainakin selvisi miksi pointsit hävisivät näkymästä, harmi sinällänsä.
[ot]On mietittykin ja joku ymmärtää aina jonkin ihan väärin kuin on tarkoittanutkaan. Se on aivan varmaa. Mutta koska aiheet vaihtelivat laidasta laitaan elokuva-arvosteluista satunnaisiin yhden lauseen kommentteihin, joista kuitenkin olin saanut muilta paikoitellen 7-8 plussaa, en usko että puhuisin niin selkeää paskaa että tästä pitäisi sakottaa. Esimerkiksi listaan mielestäni top5- parhaat elokuvat ja heti pomppii kaksi-kolme negatiivista palloa... vastaavia esimerkkejä on monia. "Kerro ja perustele paras tv-sarja" ->Negaa sataa niskaan. - Väärä tapa antaa palautetta moinen tyyli, kertokoon siellä ketjussa. En kumminkaan ala tässä asiaa pahemmin käymään läpi, annan sen olla. [/ot]
Neuvo: Älä laita sitä nollille... :thumbsup: Eli subisi suodattaa tällä hetkellä kaikki yli 0 Hz taajuudet pois. Laita se mielummin niin suureksi kuin mahdollista, jos olet vahvistimesta määrittänyt jakotaajuuden ja käytät sub-out liitäntää
Itse en paljoa ymmärrä laitteista. En myöskään osaa säätää niitä vaikka hyvät ohjeet täältä sain. Äänikorvakin on todella surkea, joten ajattelin olisiko mitään mahdollisuutta, että joku kävisi säätämässä laitteet kuntoon. Tietenkin palkkiosta.
Tuskinpa minkään subbarin jakosuotimen ala-asento on 0 hertsiä, pienimmät lienevät 24 hertsin paikkeilla ja yleensä alkavat lähempää 40 hertsiä...
Totta. Kysyjä tosin sanoi kääntäneensä sen nollille, ellei sitten kääntänyt vahingossa subin volumea nollille. Joka tapauksessa hän oli ilmeisesti kääntänyt namiskan väärään ääriasentoon.
Tuohon ääniraita 7:n käyttöön haluan välttämättä tarkennusta. Kokeilin omalla vahvistimellani ja 7-raidalla (LFE-kanava!) ei pääkanaville mene mitään signaalia. Kun taas LCR-kohinalla pääkanaviin menee, koska Jammussani ei ole erityisen jyrkkä suodatus ja jakotaajuuskin on 'vain' kiinteä 90 Hz. Tulos on yhtäkaikki ihan sama minulla käytänkö LCR-raitaa vaiko LFE-raitaa. Mutta kyllä minun mielestäni vahvistimessa on jotain vikaa, jos pääkaiuttimet osallistuvat LFE:n toistoon (oletuksena, että subbari on olemassa ja se on kerrottu myös vahvistimelle siten, että LFE ohjataan kokonaisuudessaan subbarille.) Olen puhunut. Muilta osin ohje on loistava, ettei menisi naamailuksi.
Eikös tuossa ohjeessa tarkoiteta nimenomaan, että seiskaraidalla pääkaiuttimet pysyvät mykkinä. Näin ollen pelkän LFE-kanavalla mitattu taso voi olla pienempi kuin sellaisella raidalla, jolla myös pääkaiuttimista lähtee ääntä.
Heh, myönnettäköön että tuossa oli pieni väärinkäsityksen mahdollisuus ja Yorcci tarttui siihen. Idea meni kyllä juuri Janin kertomalla tavalla. 7. raitaa käytettäessä signaali on siis pelkästään LFE-kanavassa ja se kuuluu vain siitä kaiuttimesta, minne se on vahvistimessa ohjattu, yleensä subbarista. Jos jakotaajuus on kuitenkin se yleinen 80Hz, niin myös pääkaiuttimet NORMAALISTI osallistuvat noiden taajuuksien toistoon subbarin ohella. Tästä tulee se pieni virhe, jos kalibroi subbarin 7. raidalla.
Ok. Nyt meni jakeluun jo meikäläisellekin Tuli mieleen kokeillessani semmoinenkin, että LFE päästää -ainakin minun Jammussani- vielä 160 Hz läpi (todella reilusti vaimentuneena!), vaikka ei reaalimaailmassa osallistu noilla taajuuksilla toistoon enää millään tavalla. Siis tarkoitan vaan sitä, ettei se LFE katkaise veitsenterävästi 120 Hz ja 'that's it'. Tämä ei liity tuohon ohjeeseen enää millään tavalla, mutta arvelin tuoda julki siitäkin huolimatta.
Ei toki katkaise. Olen itsekin tästä maininnut moneen otteeseen. Suurimmassa osassa vahvistimia (jos missään) ei ole suotimia LFE:n ylärajalla, vaan taajuusrajoituksen tekee miksaaja. Hifin levyltäkään et löydä yli 120Hz (ainakaan paljoa) LFE signaalia, vaan ne vaimennetaan reilulla kädellä. Parista leffasta olen bongannut reilusti yli 120Hz ääniä LFE-kanavasta, esim. kuuluisa Titan AE. Reilusti vaimentuneitahan nämäkin jo ovat, mutta kovempaa kuin normaalisti. Mistä muuten otit tuon 160Hz LFE-kanavassa olevan taajuuden? Jos Hifin levyltä, niin se on kyllä jo ihan valmiiksi vaimennettu, kuten edellä selitin.
Signaalin taso nousee 3dB, mutta saman saat aikaan kääntämällä hivenen lisää gainia. Ei siis mitään etua, ellei gain ole jo täysillä.
Mikähän nyt on lopputulos takakaiuttimien korkeussijoitukseen? Itselläni 6.1, niin että takakajari on korvan korkeudella ja 'sivukajarit' metriä korkeammalla. Tilani ovat sen verran ahtaat että olisi korvan korkeudella sivukajari toisella puolen melkein korvassa kiinni jos alempana olisi... Hieno threadi!
Itellä on 5.1, takakaiuttimet n. 110cm kovan yläpuolella kiinni katossa, n. 110 asteen kulmassa ja suunnattuna jonkin verran alaspäin. Ihan selkeän oloinen tilavaikutelma tulee, mutta tuntuu, että saattaisi kuulostaa paremmalta tuossa korvankorkeudella. Toisaalta se tuo taas tilaan jonkinlaista korkeusvaikutelmaa, nimittäin kun elokuvassa kuului ukkosen jyrinää ja salamointia, se kuulosti ihan kuin olisi tullut ylhäältä, ikään kuin taivaalta, ja kesti hetki ennen kuin tajusin että se tulee kaiuttimista eikä ulkoa
Itse säädin kaiuttimet Zipmanin ohjeella, käyttäen hifilehden testi-dvd:tä. Ohjeissa neuvottiin säätämään kaiuttimet semmoiselle volumelle että dB-mittari näyttää 82dB. Mielestäni tämä volume on hirvittävän kovalla, ja ajattelinkin että kuinka moni oikeesti katsoaa elokuvia referenssitasolla? Itse säädin tasot niin että mittari näyttää 72dB jokaiselle kanavalle ja vahvistimesta volumet on tällöin -32dB (vahvistimena sonyn STR-DB790). Huomasin, että leffat ovat KOVALLA tällä -32dB volumella, vaikka säädin sen 72 desibelille testi-dvd:n mukaan. Esimerkiksi Minority Reportin DTS ääniraitaa katsoin -43dB volumella ja kovalla oli tosin DTS raita on varmaankin kovemmalla kuin DD. Matrix Reloadedia katsoin -35dB volumella moottoritie taka-ajokohtausta ja volumet olivat korjaamattomina (suoraan dB-mittarista luettuna) noin reilu 80dB ja huiput reilu 90dB. Näilläkin volumeilla tuntu et aika kovalla on vehkeet. Eli olenko säätäny jotenkin väärin, vai onko toi referenssitaso oikeasti vaan niin kovalla? Itse säädin -10dB vähemmän kuin referenssitaso ja suht hurjalta tuntuu. Niin ja laitetaan vielä, etten enää asua 15m^2 betoniboxissa, vaan omakotitalossa. Hmm...meniköhän väärään threadiin, ku niin nihkeetä vastaaminen
Referenssitaso on kova, eikä varmaan kovinkaan moni pysty niin kovalla leffoja katsomaan. Jotkut levyt on myös masteroitu liian kuumiksi, jolloin referenssitaso saavutetaan selvästi pienemmällä volumepotikan asennolla. Hatusta heitettynä sopiva taso on usein 10dB...30dB alle referenssitason kuuntelijasta/levystä riippuen.
Kyllä, olet säätänyt tasot ihan oikealle tasolle. Referenssitaso on kova, etenkin jos leffa on äänitetty "kuumaksi", kuten JaniH jo mainitsikin. Miksi säätää referenssitaso "vääräksi"? Tällöin vertailu muihin "oikein" säätäneisiin vaikeutuu. Eihän sitä koko ajan tarvitse sillä tasolla kuunnella. -32 dB on nyt siis sinulla 10 dB alle referenssin, jolla useimmat leffat ovat kohtuu kovalla. Eli katsoit sitä -21RL, eli EI VOINUT olla kovalla. Jos tuo on sinusta kovalla, niin ehkä korvasi ovat erityisen herkät tai et ole vaan tottunut kovempiin ääniin. -15RL on Minorityn DTS raidalle ihan hyvä taso pitkäaikaiseen katseluun, demotus sitten erikseen. Matrixit ovat siitä hyviä leffoja (vaikkakin jatkot ihan kauheita), että niiden äänitystaso on justiinsa oikea. Ei kuuma eikä kylmä. -11RL on tosin melko vaatimaton taso Matrixeille. Ei nuo desibelitkään päätä huimaa. Oletko koskaan kokeillut yli 100 dB tasoja? Ihan oikein olet säätänyt, kuten jo tuli todettua. Ehkä olet vaan tottunut hiljaisemmille tasoille. Osa syy saattaa löytyä myös laitteistostasi ja akustiikasta. Usein halvat vahvistimet ja kaiuttimet alkavat kuulostaa kohtalaista suuremmilla tasoilla erittäin rasittavilta, diskantti ja keskiääni alkaa raastaa korvaa, vaikka absoluuttinen taso ei olisi vielä lähellekään vaarallista korvalle. Myös akustiikka vaikuttaa, mitä kovempi huone, sitä aikaisemmin korvat alkavat valittaa liiasta melusta. Hyvin akustoidussa, pehmeässä huoneessa referenssitaso ei tullu pahalta kunnon laitteilla. Ei tämä kerro vielä yhtään mitään. Mikä vahvistin sinulla on? Anna kun arvaan, Sony 790 tms? Vastataan kun ehditään.
En jaksa pistellä quoteja, kun niin paljon pitäisi laitella Elikkä ei kait sillä referenssitasolla ole väliä, kunhan säätää kaikki kaiuttimet samalle tasolle? Tai voinhan minä ne säätää jos sillä on jotain väliä . Laitteistona on tosiaan Sonyn STR-DB790 ja subwooferina PB10-ISD, edessä 3kpl Tannoy Fusion 1 kaiuttimia ja takana vanhat kaiuttimet Sonyn pakettistereoista. Yli 100dB tasoja on koitettu silloin Tampereella 15m^2 solussa, leffana toimi LotR RotKin taistelukohtaus, jossa ne isot elefenttit rähisee :king: Mittari taisi heittää korjaamattomana parhaimmillaan 105dB. Tosin eihän nämä matalat äänet kuulosta niin kovilta verrattuna korkeisiin. Siksi Matrixin toimintakohtauskin kuulosti kovalta, koska kumminki paljon "korkeita" ääniä. Voisin tuonne yhteen PB10-ISD threadii laittaa huvinvuoksi tämän kämpän taajuusvasteen, kun eilen mittasin.
pahoittelen nyt idioottimaista kysymystä: voiko esim. yamahan ypao-mikkiä, tai vaikkapa lauluhommiin tarkoitettua mikkiä käyttämällä jonkun tietokoneohjelman kanssa dB-mittarina? vai tarviiko vaan ostaa joku kunnon mittarilaite? Kiitos!
Huonosti toimivat. Molempien taajuusvasteet todennäköisesti ovat mitä ovat, eli ne pitäisi kalibroida ennen mittauksia (=tehdä korjaustiedosto). Ja tämähän ei onnistu ilman mittalaitteita tai toista kalibroitua mikrofonia. ECM8000 + UB802 kombo lähtee noin 100e:lla, siinä on hyvä ja tarkka paketti.