Olohuoneteatteri mallia 9.2.4

Keskustelu osiossa 'Harrastuspäiväkirjat' , aloittajana JaLe, 14.08.2021.

Tags:
  1. vemkki

    vemkki Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    4 024
    Saadut tykkäykset:
    354
    Kuvapuoli vanhenee nopeammin ja hyvä iso kuva on kallista, joten helposti siihen uppoaa paljon euroja. Riippuu tietysti, että miten korkealle hilaa vaatimustason. :) Itse olen kyllä oikein tyytyväinen siihen, että upotin vuonna 2018 kolme tonnia 75 tuuman Samsung Q9FN-töllöön. Se oli tuolloin hyvin kallis hankinta, mutta on ollut hintansa väärti ja uskon että samalla telkkarilla pärjää vielä monta vuotta.
     
  2. makemich

    makemich Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 682
    Saadut tykkäykset:
    243
    Vaikka istuisi subwoofer-vuoren päällä ja seinät ja katot olisi vuorattu Grande Utopioilla niin ei mitään arvoa jos kuvapuoli ei ole kunnossa. Itse pystyn nauttimaan ihan täysin vaikka olisi old-schoold surroundit vaan käytössä kunhan on mitä katsella.

    Toki tavalliseen tilaan saa hyvän tykin ja kankaan viidellä tonnilla ja sama livahtaa helposti äänentoistoonkin jos isompi setti käytössä joten käytännössä 50/50 voi olla relismia mutta teoreettisella tasolla 75/25.
     
  3. aarno2815

    aarno2815 Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 659
    Saadut tykkäykset:
    137
    Olen pääkaiuttimet hankkinut musiikin kuunteluun ja siksi ne ovat hyvät ja kalliit. Keskari on vanhemmista pääkaiuttimista toinen.
    Takana taas aivan erimerkkiset vanhat kaiuttimet. Vahvistimena av-vahvari+ etukaiuttimille 2-kanavainen korkealaatuinen vahvistin(koska 2-kanavaisessa musiikinkuuntelussa ja ht-kytkentä). Näin on ollut jo kauan-pääkaiuttimet vain viimeksi vaihtuneet.
    Kuva-ja äänipuoli 7k€+8k€ molemmat uusostohinnaltaan, äänipuolella kylläkin aika vanhojakin laitteita, siksi hintaa aika vaikea laskea.
     
    Viimeksi muokattu: 20.09.2021
  4. KURPPA

    KURPPA Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    03.04.2016
    Viestejä:
    105
    Saadut tykkäykset:
    4
    itellä ois tosin varmaan13 vuotta vanhat simexit josta pää ja takajarit varastossa ku ei nykyiseen voi asentaa niitä eli käytössä aktiivilajarit ja se simexin keskari joita ruokin niin ikään vuonna 2005 hankitulla yamaha Rx-v 650 vahvarilla :)
     
    waiskiys tykkää tästä.
  5. JaLe

    JaLe Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.04.2001
    Viestejä:
    1 559
    Saadut tykkäykset:
    76
    No niinhän siinä sitten kävi että vähän piti tehdä muutoksia kun en ollutkaan tyytyväinen.

    Aiemmassa oli ongelmana ikävä kuoppa 100hz kohdalla. Eikä alemmat bassotkaan olleet kovin hyvin balanssissa. Ja stereokuvassakin oli vääristymiä.

    No sitten alkoi kaiuttimen (L/R) siirtely jumppa. Sinne tänne ja tonne, kallistusta ylös, alas ja sivuttain. Kauemmaksi ja lähemmäksi seinää.
    Sekä subbarien eri paikkojen kokeilua.

    Tuttu kuvio varmaan monelle. Pirun aikaa vievää hommaa.

    Jälleen kerran homma kannatti.
    Stereo toistossa äänikenttä on nyt paljon paremmin balanssissa.
    Basso toisto on tasainen, 100hz kuoppa on mennyttä ja subbarit integroituu pääkaiuttimiin paljon paremmin, oikeastaan ihan pirun hyvin.

    Toinen subbari päätyi nurkkaan ja toinen sohvan viereen, pois varsinaisesta kuuntelutilasta.

    Pääkaiuttimet päätyivät 70cm jalustalle, eli noin 15cm korkeammalle kuin mitä olivat subbarien päällä.
    Pelkkä nosto ei riittänyt, vaan niitä piti myös vähän kallistaa taaksepäin.
    Siirtyivät myös lähemmäksi takaseinää.

    Stereo toiston ja subbarien integroinin pääkaiuttimiin kun sai kohdilleen niin yllättävää kyllä, myös kaikki surround kaiuttimet integroituvat nyt paremmin subbarien kanssa.

    Stereo kuuntelussa tosin on edelleen havaittavissa oleva vaihevääristymä.
    Kuuntelupaikan keskellä toisto on hyvä mutta kun siirtyy sivulle oikealle tai vasemmalle niin pientä vääristymää tulee, ei niin selkeä kuin aiemmin mutta siellä se on.
    Se taitaa myös pysyä, kaikkea ei voi saada ja kompromisseihin pitää tyytyä.
    Virittelin ikkunan eteen sohvan istuintyynyistä vaimentimen, mutta tällä oli yllätyksekseni olematon vaikutus.
    Suurimman parannuksen sai kun laittoi istuintyynyt vahvistimen päälle, TV:n ja kaiuttimien väliin. Vaihevääristymä katosi olemattomiin.
    Eli ongelmaksi tuli tuo 75" tasainen "ikkuna". Eli tuo ongelma jää.

    Summa summarum... vanha konsti toimii aina. Pääkaiuttimien paikkaa, korkeutta ja kallistusta kannattaa kokeilla vaihtaa. Sekä kaksi subbaria lähes rinnakain ei toimi, se on kuin yksi isompi subbari - eri puolilla huonetta paljon parempi.

    SPL-mittarilla kannattaa säätää tasot kohdilleen. Audyssey ei ole itselläni ikinä onnistunut saamaan niitä täysin balanssiin.
    Muistaa vaan että sitä laitteen sisäistä testikohinaa ei voi käyttää, kohina pitää saada ulkoisesta lähteestä. Ja subbarit pois päältä säädön ajaksi.
    Sekä subbarien etäisyyttä pitää säätää Audyssey-kalibroinin jälkeen - itselläni +2 metriä on hyvä, kuten myös tasoja itselle mielyttäväksi.

    Nyt pitää alkaa etsimään kaiuttimien jalustoja, nuo vanhat diy-jalustat ei oikein iske silmään, tai tehdä ite uudet.

    Huone4.jpg
     
    hrmh, TheRealThing, vemkki and 2 others like this.
  6. JaLe

    JaLe Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.04.2001
    Viestejä:
    1 559
    Saadut tykkäykset:
    76
    Front Wide (FW) kaiuttimista ja niitä tukevista ääniraidoista oli tuossa aiemmin jo vähän puhetta.
    Jostakin syystä muutamilla foorumeilla on viime kuukausina ollut juttua Front Wide (FW) kaiuttimista ja niitä tukevista ääniraidoista. Taitaa tietyt topicit kiertää ja nostaa aina välillä päätään.
    Täälläkin foorumilla silloin tällöin asia nousee esille, joten avaan omaa kokemusta ja näkemystä asiaa tässä.

    Dolby Atmos tukee FW-kanavia, mutta niitä ei aina käytetä ja silloinkin kun käytetään niin vain satunnaisesti - onneksi poikkeuksiakin löytyy.
    Atmoksen miksaus perustuu ennalta määriteltyyn kanava määrään. Olen ymmärtänyt että jos järjestelmässä ei ole riittävää? määrää kaiuttimia niin Atmos raitaa ei saa päälle, vaan silloin toistetaan se 7.1 core raita.
    Melko usein Atmos miksataan 7.1.4 järjestelmään. Vaikka kyseessä onkin objekti pohjainen ääniraita niin FW-kanavat ovat tällöin hiljaiset.
    Dolby Surround Upmixer (DSU) ei tue Atmos raidan upmiksausta FW-kanaviin, joten tuollaisilla 7.1.4 miksatuilla raidoilla FW-kanaviin ei saa mitenkään ääntä.

    Disney käyttää pelkästään 7.1.4 miksausta ja Warnelilla on joissakin leffoissa tuo vaikkakin suurin osa lienee 9.1.4 versiota (tai 9.1.6).
    Itelläni ei ole tarkkaa listaa mitä Atmos miksausta mikäkin leffa käyttää - enkä ole netistä sellaista löytänyt.

    Warnerilta esim. Ready Player One on 7.1.4 - joka on ihan pirun hyvä, parantaisiko FW tuota entisestään - kas siinä kysymys.
    Sitten on esim. Mad Max Fury Road ja Blade Runner 2049 joissa FW on tuettuna, mutta ääntä niistä tulee melko harvakseltaan.
    Hans Zimmer Live in Prague on 9.1.4, mutta FW-kanavia käytetään vain yleisön aploodeihin - musiikkia niistä ei tule.
    Kun taas esim. Godzilla vs Kong tai Matrix ovat sellaisia joissa tulee koko ajan musaa ja efektejä FW-kanavista. Samoin on John Williams Live in Vienna ja Yello Point, musaa tulee FW-kanavista.
    Eli miksauksissa on todella paljon eroja.

    DTS:X tekniikkana tukee FW-kanavia, mutta AV-laitteiden DTS:X dekooderi ei saa niitä käyttöön ilman DTS:X Pro ominaisuutta.
    DTS:X:ssä ei ole samanlaista kanava määrittelyä ja rajoitusta kuin Atmoksessa, se toimii myös 2.1 järjestelmässä. Maksimi kanava määrä on 11.1 eli periaatteessa 7.1.4 - Pro kasvattaa kanava määrän 30.2:seen.
    Tämä tarkoittaa että kaikki media joka on DTS:X koodattua niin sieltä saadaan muodostettua tarvittaessa ääni mihin tahansa kanava määrä setuppiin - vaikka 30.2 systeemiin.

    Ainakin Denon 6700 laitteessa tuo DTS:X Pro ominaisuudelle on on/off-valinta Audio/Surround Parameter valikossa.
    Valinta on jostakin syystä nimeltään DTS Neural:X eikä Pro - tämä on valittavissa vain kun toistetaan DTS:X raitaa, muutoin valintaa ei edes näy.
    Tämä on siis eri DTS Neural:X asetus kuin mikä löytyy Movie Sound valikosta - tätä kautta voi käyttää DTS Neural:X upmikseriä, joka ei ole valittavissa jos toistetaan DTS:X ääniraitaa.

    Eli summa summarum.
    Jos koti- tai olohuonetearissa(si) on FW-kaiuttimet, niin objekti pohjaisista ääniraidoista DTS:X:llä niistä tulee ääntä jos AV-laitteessa DTS:X Pro tuettuna ja Atmoksesta jos ääniraidan miksaaja on niin halunnut.

    Lopuksi...
    Front Wide kanavat tai yleensäkään mikään Atmos tai DTS:X ei takaa hyvää äänenlaatua ja tätä kautta mahtavaa audio elämystä - ne mahdollistavat asioita. Kaikki riippuu ääniraidasta miten se on tehty ja miksattu.
    Stereo tai jopa Mono raita saattaa tarjota huikean elämyksen - kunhan vain ääniraita on kunnossa ja oma audio laitteisto viritelty itseä mielyttäväksi.
     
  7. kmruuska

    kmruuska Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    27.10.2009
    Viestejä:
    1 175
    Saadut tykkäykset:
    389
    Hassua. Olen kyllä ymmärtänyt objektipohjaiset äänisysteemit ihan eri tavalla. Olen kuvitellut että objektidata kertoo missä kolmiulotteisessa avaruudessa ääni sijaitsee ja dekooderi itse päättää käytettävissä olevan konstellaation pohjalta miten se sen parhaiten tuottaa.

    Ja kyllä ainakin mun kakkossysteemissä Atmos menee päälle 3.1 -kaiuttimilla ihan joka kerta kun sitä on tarjolla. Tietenkään pelkillä etukaiuttimilla ei saa mitään ihmeellistä tilaääntä aikaan mutta vahvistin väittää yrittävänsä.
     
  8. JaLe

    JaLe Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.04.2001
    Viestejä:
    1 559
    Saadut tykkäykset:
    76
    Näin se onkin DTS:X:n tapauksessa ja se on puhtaasti objektipohjainen, mutta Dolby Atmos on sidonnainen kanava määrään.
    Tässä mielessä DTS on joustavampi/parempi, ja onkin vähän harmillista että Atmos on ylivoimaisesti suositumpi.
    Atmoksen etua ajaa myös se että se toimii myös DD+:n mukana ja näin ollen striimattavissa elokuvissa.

    Kiitän. Tämä oli itselläni vähän hämärällä aluella miten toimii. Toisaalta, vahvistin tunnistaa sisään tulevan Atmos signaalin, mutta käyttääkö se sitä oikeasti vai tyytykö se tuohon core dataan.
     
  9. kmruuska

    kmruuska Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    27.10.2009
    Viestejä:
    1 175
    Saadut tykkäykset:
    389
    Ymmärtääkseni Atmos rakentuu aina normaalin 5.1.2 tai 7.1.4 raidan päälle. Objektidata siis mahdollistaa max 128 ääniobjektin muodostamisen käytettävissä olevien kaiuttimien avulla. Jos FW-raitaa ei olekaan käytetty koodauksessa niin se ei tarkoita etteikö vahvistin pystyisi niitä käyttämään ääniobjektien tuotossa.
     
  10. JaLe

    JaLe Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.04.2001
    Viestejä:
    1 559
    Saadut tykkäykset:
    76
    Tai itse asiassa se taitaa rakentua 5.1, 7.1 tai 9.1 core-raidan päälle. Mutta miksaus vaiheessa määritellään setuppi millaiseen ympäristöön se tehdään. Jos valitaan 7.1.4 niin silloin FW-kanavista ei kuulu mitään koska ääniraita on tehty niin että se ei anna vahvistimen tunnistaa FW olemassaoloa.
    Tämä on se pieni ero Dolbyn ja DTSn objektipohjaisissa ääniformaateissa. Dolbyllä on tiukempia rajoituksia kuin DTS:llä.

    Jos unohdetaan Atmos ja käytetään vain 5.1 tai 7.1 raitoja niin silloin Dolby Surround upmixer pystyy hyödyntämään FW-kanavia.
     
  11. Snäckby

    Snäckby Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    12.04.2016
    Viestejä:
    1 648
    Saadut tykkäykset:
    137
    JaLe tykkää tästä.
  12. JaLe

    JaLe Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.04.2001
    Viestejä:
    1 559
    Saadut tykkäykset:
    76
    Mieleisiä kaiutinjalustoja ei löytynyt, joten päädyin jälleen DIY-malliin.

    Homma lähti liikenteeseen 2600 x 635 x 26mm tammilevystä, josta piti riittämän palaset kahteen jalustaan.

    Pienellä ideoinnilla, mittailulla ja nikkaroinnilla sai ihan hyvät aikaiseksi.

    Alaosassa on kotelo johon mahtuu 7kg purkki Atacama Atabites metallitäytettä.

    Hyllylevy ei ole kiinteä, sen paikkaa voi vaihtaa tai ottaa kokonaan pois.
    Väleihin saa halutessaan mahtumaan CD-, ja Blu-ray-koteloita tai jotain koristeita.

    Jalustan piikit ovat perus rautakauppa tavaraa. Toimii yksinkertaisen tyylikkäästi.

    Painoa jalustalle tuli 19,5kg, joten kun nykyisen 11,5kg kauittimen nostaa päälle paketti tuntuu melko jämäkältä. (Vanha jalusta painoi 5kg)

    Jotenkin musiikkikin kuulostaa paremmalta. Ehkä se on vain plasebo efekti, kun mielyttävät silmää. Samapa tuo, kaikki parannus kelpaa.

    DIY kaiutinjalka A_s.jpg

    DIY kaiutinjalka B_s.jpg

    DIY kaiutinjalka C_s.jpg
     
  13. finmovies

    finmovies Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.01.2019
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    2
    kovaa duunia hieno setti
     
    JaLe tykkää tästä.
  14. JaLe

    JaLe Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.04.2001
    Viestejä:
    1 559
    Saadut tykkäykset:
    76
    Kaiuttimien (L/R ja vähän myös C) paikan ja suuntauksen säätäminen ei taida ikinä loppua. Silloin tällöin pitää vähän käännellä, josko vielä vähän äänentoisto paranisi.

    Nykyinen setuppi on ollut jo jonkin aikaa koskemattomana. Nyt alkaa olemaan ihan passeli.

    Ajattelin rikkoa kaikkia sääntöjä ja kokeilla laittaa kaiuttimet eri asentoon kuin ne on suunniteltu.
    Tähän päädyin pitkällisen testailun jälkeen. Väliäkö sillä miten ne on ajateltu laittaa, tärkeintä että kuulostaa hyvältä ja tasapainoiselta.

    Center meni kyljelleen ja L/R vaihtoivat keskenään paikkaa.

    Center kyljellään ei vaikuttanut mitään pääkuuntelupaikalle, mutta sivu sohville ääni kuulostaa nyt samalta, ennen ne eivät olleet keskenään balanssissa.

    L/R päittäin vaihto antaa nyt leveämmän äänikentän pääkuuntelupaikalla, kun aiemmin hyvän äänen spotti oli melko pieni eikä paljoakaan tarvinnut sivuille päätä kallistella kun äänessä huomasi eron. Nyt saa heilua vaikka vähän reilumminkin.
    Sekä myös sivu sohvilla ääni on paremmin balanssissa, eikä lähempänä oleva kaiutin ole niin hallitseva kuin ennen.

    Eli taas voi kokemuksella suositella kokeilemaan vaikka vähän villimpiäkin kaiutin sijoittelu paikkoja.
    Pääasia kun edelleenkin on että ääni kuulostaa hyvältä sinulle itsellesi.

    Huone1.jpg

    Huone2.jpg
     
    nepa ja KILLPATRICK tykkäävät tästä.