Geroge Luca$ on eniten leffoilla tienannut ohjaaja. 4,9 miljardia taalaa. Jeff Besosin tilillä ne raivostuttavat, muta Lucasin tilillä ovat ansaittuja, kun onhan hän kärsinytkin niin kamalasti? Spielberg muuten toiseksi eniten, mutta ei liene vaikea arvottaa kumman näytöt ohjaajana ovat kovemmat. Pidänkin Lucasia lähinnä liikemiehenä, jolla on ollut vainua mutta ennen kaikkea tuuria. Lucashan on elokuvissaan vain yhdistellyt olemassa olevia elementtejä ja osannut ottaa oikeita ihmisiä ympärilleen, mutta taitohan sekin toki on. En kuitenkaan lainkaan kiistä antia maailmalle ja pidän itsekin parhaista tuotoksista (Episodi IV ja American Graffiti). Eiköhän ulkopuolinen ohjaaja ole kuitenkin pyydetty mukaan sen takia, että mies on itsekin ymmärtänyt omat rajansa ohjaajana. Parempi silloin keskittyä bisnespuoleen ja tuotteistamiseen, missä menestymisestä ei tarvitse edes keskustella. Elämäkertaakaan ei oikein inspaa ottaa lukemisen alle, kun kaikissa haastatteluissa mitä nähnyt mies vaikuttaa naiiville miesvauvalle. Ehkä sen tekee juuri se helpolla tullut omaisuus, voinut ranchillään jatkaa mielikuvitusmaailmassaan.
Okei, laitetaan sitten vielä jotain Eilen tipahtikin kuin tilauksesta syliin "Transformersien spinoff" Bumblebee. Eli 1) ei ole taidepätkästä kysymys, 2) elokuva on kaikille sallittu viihdepläjäys, jolla on 3) RT:ssä 93%. Ei näille mitään automaattisesti nyrpistellä. Että siinäpä heti yksi, suosittelen tässä samalla kaikille Erityisesti Rautajätin faneille pitäisi kelvata mainiosti.
Ja kyllähän Marvel Cinematic Universen leffat saavat lähes poikkeuksetta hyviä arvosteluja kriitikoilta, vaikka ovat myös massoille tehtyjä viihde-elokuvia ja kaukana taideleffoista. Muistaakseni kaikki sarjan leffat ovat saaneet hyvät arvostelut lukuunottamatta Thor 2:sta ja Incredible Hulkia. Nuokaan eivät tainneet saada huonoja arvosteluita yleisesti, vaan enemmänkin ok-tason.
Ehkäpä kannattaisi lukaista jotain, niin ei tuollaisia mutu-kommentteja laukoisi. Suosittelen ehdottomasti tuota Making of Star Warsia e-kirjana.
Minulle Spielberg on kaikkien aikojen paras ohjaaja ja Lucas kaukana hänestä ohjaajana. Lucas itsekin palvoo Spielbergin ohjaajataitoja ja suitsuttaa häntä visuaaliseksi neroksi. Lucas on erittäin mielissään siitä, että Spielberg on ohjannut Indyt. Mutta tämä ketju on "Onko Lucas taiteellinen nero?". Se on eri asia kuin onko hän maailman paras ohjaaja. Lucasin nerous on hieman erilaista kuin Spielbergin nerous ohjaajana. Spielberg ei ole esim. edistänyt elokuvateknologiaa samalla voimalla kuin Lucas. Siinä missä Lucas visioi digitaalisen elokuvanteon vallankumousta, Spielberg "jumittaa" filmille kuvaamisessa (toki järkyttävän upeasti Kaminskin avustuksella). Tämä kuvastaa miesten eroa. Lucas on suuri visionääri. Hän on elokuvan Wagner, joka aikoinaan halusi aikoinaan määrätä musiikin lisäksi koko oopperaesityksen visuaalisesta ilmeestä lavasteita myöten. Lucasin mukaan kaikki tarinat maailmassa on jo kerrottu tuhansia kertoja ja "uusia" tarinoita ei ole olemassakaan. Jokainen sukupolvi kertoo nämä tarinat omalla tavallaan käyttäen oman aikansa teknologiaa/keinoja. Luolamiehillä oli luolamaalauksensa jne. mutta ytimeltään kyse on samoista tarinoista ja Star Wars elokuvissa Lucas on suodattanut nämä ytimet eroon eri aikakausien ja kulttuurien kertomuksista. Näin saadaan perusteemat hyvän ja pahan taistelusta jne. Star Wars on siis jo tuhansia vuosia sitten maalattu luolien seinille tarinoina, mutta Lucas kertoi nämä muinaiset tarinat oman aikansa uudella teknologialla ja sijoittaen tarinat luomiinsa maailmoihin. Jossain määrin näissä tarinoissa voi asioita varioida, mutta kovin paljon ei voi peruslinjoista poiketa, mikäli tarinoiden impakti halutaan säilyttää. George Lucas on äärimmäisen älykäs mies, taiteellinen nero. Siinä on naivius tähtitieteellisen kaukana.
Jos elämänkerroisssa tai muissa väärissä lähteissä ei ole kerrottu, niin kaikkihan toki tietävät, että alunperin Lucas tarkoitti Star Warsin musikaaliksi. 70-luvulla hänen visiotaan ei pystytty toteuttamaan, mutta nyt hän on löytänyt sopivat ääninäyttelijät näihin vaativiin äänirooleihin. Tässä pari näytettä tulevasta julkaisusta: Että tässä kaikille epäilijöille luu kurkkuun! Lucas on visionääri, sillä ei tällaista mistä tahansa roskasta voi tehdä! Miettikään kuinka tarkkaan Lucas on jo 40 vuotta sitten miettinyt kaiken! NERO!
Lueskelen Making of Return of the Jedi -kirjaa. Kirjassa on todella mielenkiintoinen keskustelu Georgen, ohjaaja Marquandin, tuottaja Kazanjianin sekä kirjoittaja Kasdanin kesken. Pitkä, nauhoituksesta auki kirjoitettu keskustelu elokuvan juonesta. Keskustelussa käsitellään myös Yodaa ja keisaria. Lucas kertoo, miten kumpikaan heistä ei itseasiassa ole Jedi-ritari. Vaan molemmat ovat eräänlaisia pappeja, joilla on todella vahva Voima, mutta he eivät ole taistelijoita. Jedi-ritarit (ja Sith-ritarit) ovat varsinaisia taistelijoita, joiden rooli on erilainen kuin "pappien". Lucas joutuu jopa puolustamaan tätä näkemystä muita vastaan ja häneltä kysytäänkin, että voittaisiko Vader Yodan valomiekkailussa, johon Lucas vastaa, että kyllä voittaisi. Eli Yodan ei ole tarkoitus olla mikään kääpiöhurrikaani minikokoisen valomiekan kanssa. Enpä tiedä sitten, että miksi Lucas käänsi takkinsa ja teki Yodasta typerän ninjan esiosiin. Nuoren Lucasin ajatukset noiden kirjojen perusteella ovat paljon fiksummat kuin 20 vuotta vanhemman Lucasin. Tosin Ewokeista Lucas toteaa jotenkin tyyliin "Tapetaan katsojat söpöydellä!". Huoh. Mielenkiintoista sinänsä on, että keskustelussa tulee esille paljon asioita, jotka Lucas esiosissa toteuttaa. Kuten Luken ja Leian kohtalo lapsina sekä se miten Anakinista tulee Vader ja miten hän palaa pahoin tulivuorella. Melkein kirjaimellisesti kertoo ne asiat, jotka myöhemmin toteuttaa elokuvissa. Eli sinänsä pitää nostaa hattua siitä, että piti saman vision mielessä parikymmentä vuotta. Kunpa vain toteutus olisi ollut parempi...
Meinasin tulla hehkuttamaan Gerge Lucasin opiskeluaikanaan tekemää Look at life -lyhytfilmiä, mutta 71 dB olikin juuri 3 vuotta sitten ketjun edellisessä viestissä postannut linkin kyseisestä filmistä kertovaan videopätkään. Jos haluaa katsoa pelkän lyhytfilmin ilman diipadaapaselostuksia (ei tuossa sitä kokonaan ollutkaan), niin se on täällä: Tuli myös toinen George Lucas -juttu vastaan. Luin erään näyttelijän elämäkertaa, ja siinä hän kertoi tapaamisestaan Steven Spielbergin ja George Lucasin kanssa. George Lucas uskoi silloin myyttiin, että maailmanloppu tulee 2012, jolloin mayakalenteri "loppuu" (ei oikeasti loppunut, vaan alkoi uusi kierros ajanlaskussa). Sinänsä taiteilijoissa tuntuu olevan aika paljon tyyppejä, joillla on erinäisiä huuhaauskomuksia.
Tämäkö selittää sen, miksi hän myi Lucasfilmin Disney:lle 2012? Kyllähän tuo uutinen kaupasta aikoinaan tuntui pieneltä maailmanlopulta meikäläiselle.
Millaisen logiikan mukaan Georgelle olisi ollut merkitystä sillä että kuka omistaa Lucasfilmin maailmanlopun koittaessa?
Tietyllä tapaahan Gerogen Star Warsin myynti olikin maailmanloppu itsessään, siis tiety(i)lle fan(e)ille.
Ehkä vaikka sellaisen logiikan että tuomiopäivänä Lucasfilmin synnit olisivat sen senhetkisen omistajan harteilla eikä George joutuisi vastuuseen esim Jar Jar Binksistä. Siis amerikkalaisen oikeuskäytännön mukaan, luulisin...
Täällä on tuosta maailmanloppujutusta tarkempaa juttua: https://gamerant.com/george-lucas-world-ending-2012-seth-rogen/