Vähän tulee myöhässä. Ainakin 709 osaa työntää kuvan ja äänen läpi digiboksista vaikka vahvistin ei ole päällä. Tosin sen osaa kääntää Sonyn telkkarista kaiuttimet päälle vaikka sen asetuksissa on valittu "ulkoiset kaiuttimet".
Itselläni on ollut 809 käytössä joulusta asti. Voin suositella lämpimästi, kaikki on toiminut mainiosti. Suoraan laatikosta otettuna tosin oli sellainen häikkä, että laite söi kuvasta tummat sävyt pois, mutta tämä korjaantui softapäivityksellä. Hyviä puolia: -Verkko-ominaisuudet toimivat täysin virheettömästi, myös Spotify. -Ei kuumene juurikaan (ainakaan verrattuna vanhaan laitteeseeni). -Videopiirit ovat varsin laadukkaat. -Äänikalibrointi toimii pääosin hyvin. -Ainakaan hopean värisenä ei ole niin ruma, kuin monet muut merkit. -Äänessä ei valittamista; ei kohise tippaakaan. -Äänitilojen asetukset voi valita lähde- ja formaattikohtaisesti. Valittamista: -Kauko-ohjain täytyy sihdata tarkasti, että menee käskyt perille. -Levysoitinliitännän herkkyys on puutteellinen: ääntä täytyy pistää yli 20dB kovemmalle, kuin muilla ohjelmanlähteillä (ei mukavaa, kun tämän unohtaa, ja vaihtaa esim. levarilta verkkotoistolle) -Yläetukaiuttimet säätyvät jostain syystä liian kovalle. Vai onko tämä PL IIz:n ominaisuus, että efekti kuullostaa liioitellulta? -Analoginen monikanavatulo toimii vain BD/DVD asetuksella. Tämä häiritsee, kun ko. liitäntään on kytketty SACD soitin, ja ilmeisesti tämän takia menetän yhden HDMI tulon? -Volume nappulan ympärillä olevaa valoa ei saa pimeäksi. -Ei kylmennä kaljaa, ei sekoita drinkkejä, eikä imuroi kämppää. Kuinka hyvä on DTS Neo:x tuottama äänikuva? Neo 6 on monella materiaalilla aika mukava, mutta olisiko sittenkin pitänyt ottaa 1009?? (sitä oli kuulemma vain mustana) Olen käsittänyt, että Neo:X on ihan uutta tekniikkaa, joka ei perustu matriiseihin, vaan fourier analyysiin ja olisi paljon parempi??
Onhan siinä nyt aivan varmasti levysoittimelle riaa korjaus ja -esivahvistin, eikä vain tavallinen rca-liitäntä johon on tarkoitettu kytkettäväksi ulkoinen riaa? Entä onko se yhteensopiva soittimesi äänirasiatyypin kanssa (mm/mc)?
^Kyllä noissa Onkyon a/v-vahvareissa on ihan oikea RIAA 70x-malleista ylöspäin. Muistaakseni RIAA on vain MM-rasioille sopiva (ainakin 807:ssa oli). Muuten vinyylisoittimien äänentasot ovat yleensä esim. CD:tä ja muita linjatuloja selvästi alemmat, joten volumea joutuu nostamaan ihan dedikoiduilla stereovahvistimillakin, joissa on sisäänrakennettu phonostage (ainakin omistamillani Regoilla, Mira 3/Elicit/Cursa 3-etunen, olen joutunut näin tekemään). Mutta tuo 20dB:n ero on kyllä kohtuuttoman iso ja johtuisiko vain puutteellisesta suunnittelusta, kun suurin tarmo on jo käytetty a/v-toiston hilavitkuttimiin
Joo, kyllä siinä ihan RIAA esivahvistin on. Osasyynä on varmaankin äänirasiani matala lähtöjännite (Goldring Eroica H), mutta kyllä tuon phonoasteen herkkyyskin on tavallista matalampi. Sinänsä phonoaste on ihan asiallinen; kohina on alempi kuin yhdenkään levyn, joka minulla on, enkä ole huomannut äänenlaadussa mitään ihmeellistä, tuota matalaa herkkyyttä lukuunottamatta.
IntelliVolume on juuri tuota varten: "–12dB to 0dB to +12dB in 1 dB steps". Löytyypi "Source Setup"-valikosta.
Iselläni on 6.2-systeemi joten voin vain kommentoida tuon osalta: konsolipelissä (Forza 4) tykkään käyttää "Dolby D Ex"-tilaa koska moottorin ääni (keskikaiuttimesta) kuuluu selvemmin kaiken muun lävitse. DTS Neo:X -tilassa tuo moottorin "murina" tuntuu hieman peittyvän muun pauhinnan alle. Ilmeisesti jotain prosessointia tuolla on ihan oikeasti meneillään, koska äänenvoimakkuudessa on eroa noiden kahden tilan välillä. Neo:X tuntuu soivan noin 2-3 dB kovempaa kuin Dolby Ex. Leffoissa Neo:X tuntuu toimivan hienosti eli tilatuntu on kyllä kohdallaan, jopa ehkä paremminkin kuin Dolby Ex:n osalta. Erot ovat tosin aika hienoiset ja mitään vikaa ei kummassakaan ole. Oikeastaan voisi ehkä kuvata eroja siten, että Dolby Ex tuntuu paikallistuvan jonkin verran kaiuttimiin kun taas Neo:X ei niinkään paikallistu. Jos ollaan rehellisiä niin suurin pomppaus äänenlaadussa tapahtui jo pelkän 1009:n hankinnalla, nämä äänitilat ovat vain plussaa kaupan päälle. Summa summarum: peleissä taidan pitäytyä Dolby Ex:ssä, leffoissa Neo:X
1009:lle ja ilmeisesti myös muille 9-sarjan vahvistimille on tullut uusi firmis: 16.3.2012. Tasapainottaa kuulemma HDMI OUT MAIN -liitännän toimintaa HDMI/CAT5 extenderien (toistimien?) kanssa. Päätin itse asentaa tuon jos se saisi omassa tapauksessani parannettua tuo pääulostulon toimivuutta Pioneerin KRP-500A:n kanssa. Ainakin nopealla testillä kuvaa ei tuntunut vaivaavan enää nuo aikaisemmat ongelmat, mutta pitää vaan katsoa lisää leffoja jotta voisi olla vanha. Ainakin aikaisemmin nuo ongelmat oli helppo havaita jo lyhyelläkin katselulla.
Palaisin vielä tuohon nimimerkki avision phono-ongelmaan, niin tuo intellivolume tai muu kikkailu ei poista varsinaista ongelmaa, sillä 809:n phonotulo on tarkoitettu moving magnet-äänirasioille (MM) ja koska näissä on huomattavasti suurempi ulostulojännite kuin moving coil-äänirasioilla (MC), niin itse levysoitinvahvistimen "potku" ei riitä avisionin omistaman MC-rasian vaatimaan vahvistukseen. Kyllähän se signaali tuollakin kuuluu, mutta parhaimman äänenlaadun vuoksi phonoasteen ja äänirasian sähköisten arvojen tulisi natsata. Vaihtoehtoina on uuden erillisen MC-rasiaa tukevan RIAA:n hankkiminen tai vaihtaa äänirasia joko MM- tai "high output MC"-rasiaan. Jälkimmäinen on MC-rasia, jossa on MM-luokan jännite ja se voidaan näin ollen kytkeä MM-rasialle tarkoitettuun phonotuloon. Itselläni oli vähän samanlainen tilanne joulun alla levaria päivittäessäni ja siirtyessäni samalla MM:sta MC-rasiaan. Stereovahvarissani (Rega Elicit) on sisäänrakennettu phonostage erillisellä kortilla (joko MM- tai MC-kortti) ja MC-korttini paljastui vialliseksi ja soitto soi kyllä MM-kortillakin testatessani, mutta äänenlaatu jätti aika paljon toivomisen varaan. Sain sitten uuden MC-kortin aika nopeasti ja lienee turha sanoa, että toiston laatu parani heittämällä. Kannattaa hommata jostain käsiin Hifiharrastajat ry:n julkaisema Vinyyliopas ja siitä löytyy todennäköisesti kaikki tarpeellinen tieto näihin äänirasiajuttuihin. Painos on tosin loppuunmyyty, mutta hifiliikkeillä tätä voisi olla vielä jemmassa (ainakin MRHifillä oli vielä jokin aika sitten). Toinen päivitetty painos on työn alla, mutta julkaisuajankohdasta en osaa sanoa mitään tarkempaa.
Goldring Eroica H on high output MC rasia. Eroicasta on kaksi versiota L ja H, minulla on H. Noin yleisesti ottaen MC high output rasiat ovat parempia "epämääräisille" vahvistimille, koska ne eivät ole lähellekään yhtä herkkiä vahvistimen impedanssisovitukselle, kuin MM rasiat. Väärällä sovituksella MM rasian taajuusvaste menee aivan kiemuralle. Tuli muuten kokeiltua tuota Onkyo remote Android appia, ja toimii ihan mukavasti. Sitä vain ihmettelen miksi setup valikossa joutuu etenemään sokkona. Ei olisi varmaankaan iso temppu saada koko valikoita puhelimen ruudulle.
Tuntuu tämä uusi firmispäivitys tosiaankin korjanneen HDMI OUT MAIN -liitäntää koskeneen ongelman Pioneerin KRP-500A:n kanssa. Tiedä sitten, että oliko ongelma vain tuossa Pioneerin HDMI-sisääntulossa, mutta nyt tosiaankin kuvavirta on jatkuvasti tasainen ja pääsee lopultakin nauttimaan noista informatiivisistä kuvavalikoista. Jos jollakin on ollut ongelmia tuon HDMI OUT MAIN -liitännän kanssa niin tämä päivitys kannattaa ehdottomasti ajaa waffiin.
ja mitähän ongelmia ne mahtoi olla? Mulla on 809 huollossa parhaillaan, kun HDMI-inputteihin tuleva kuva pätkii säännöllisen epäsäännöllisesti (muutama kerta viikossa). Vahvistimen näytöllä lukee no input signal, ja palautuu kohta takaisin. Jos toistaa uudestaan saman kohdan, näyttää nätisti. Tätä tapahtuu sekä Topfieldin boxilta että Oppon soittimelta, ja kaapelitkin on vain 2-metriset
Vaikutti kuin kuvavirrasta olisi tippunut ajoittain frameja pois käytettäessä tuota HDMI OUT MAIN -liitäntää. Liene sitten, että oliko vika töllössä vai oliko waffin ulostulo oikeasti jotenkin tasapainotonta, mutta ongelma on kuitenkin korjaantunut. Näköjään tätä waffia kannattaa oikeasti päivitellä vaikka korjaukset eivät suoraan koskisikaan jotain tiettyä ongelmaa. Ainakin tässä tapauksessa korjauksella oli suotuisa sivuvaikutus.
Sama bugi 5509-etusen kanssa. Tuon sai kierrettyä käyttämällä sub-ulostuloa (through + lipsync off), mutta hyvä jos firmiksellä korjaantui. Päivityksen spekseissähän siitä ei mitään mainittu.
Juuri tästä ongelmasta oli kyse ja kiertokeino (ennen firmipäivitystä) oli aivan sama. Mukavaa kun kyseessä ei ollut vain oma mielikuvitukseni Joo, päivityksen spekseissä ei asiasta mainittu mutta koska päivitys edes jotenkin koski tuota liitäntää niin päätinpä kokeilla ja hyvin tuossa sitten kävi.
Ennen firmispäivitystä ulostulo (siis se HDMI main) saattoi meikäläisellä jumahtaa tyystin jo ONKYO-logoon, ja menuissa tilttaaminen on enemmän sääntö kuin poikkeus. Päivityksen jälkeen mitään tuollaista ei ole enää tapahtunut, mutta parempi koputtaa puuta. Tiedä sitten, miksi päivityksen yhteydessä ei näistä mielestäni varsin kriittisistä korjauksista puhuttu mitään. Japsikulttuurissa vikojen myöntäminen merkitsisi kait kasvojen menettämistä, mutta oli miten oli, laitteeseen olen tällä hetkellä tyytyväinen. Nyt sentään jokaisesta HDMI-vermeestä lähtee kuvaa tykille ilman minkäänlaisia kättelyongelmia, mikä edellisen etusen kanssa oli 50/50 crapshoot parhaimmillaankin.
Raportoin noista ongelmistani Onkyon EU-aspaan ennen päivitystä ja siellä oltiin ihan tietämättömiä tälläisestä ongelmasta. Noh, lähestyin nyt sitten aspaa uudestaan tällä "korjaantui"-havainnolla ja kehotin päivittämään päivityksen julkaisutietoja malliin, että päivitys saattaa parantaa myös muitakin HDMI MAIN OUT -liitännän käyttöön liittyviä ongelmia.