Taas mailia OppoShopilta, ei varsinaisesti uutta: Dear [x_jmt_x] Thanks for you interest in OPPO Blu-ray player. The European version is being prepared for launch(definately 2009, earliest september). Same features and functions as US version. Price under 600 Euro. Please register for our newsletter, so we can send you the updates on Blu-ray player. Thank you, David Eli ainakin se on nyt suoraan Oppolta, että tulee ns. full version.
Lupaisivat kotimaiselta maahantuojalta laitteen syyskuuksi ja ostoon menee arvioidusta hinnasta huolimatta. Tässäkin ketjussa esitellyt arvostelut kertovat varsin selvää kieltä siitä mihin tämä laite pystynee ns. full kokoonpanossaan. Itselleni tärkein merkitys on korkean laadun audio toistolla (SACD) jonka Oppo hoitaa mallikkaasti (Ks. manuaali http://www.oppodigital.com/blu-ray-bdp-83/blu-ray-BDP-83-Support.aspx). Paljon on ollut puhetta siitä miten tämä SACD:n tiedonsiirto pitäisi hoitaa, mutta kuten Oppon tapauksessa hoituu se mallikkaasti esimerkiksi "bittivirralla" HDMI:n kautta suoraan vahvistimeen tai vaihtoehtoisesti Oppossa itsessään analogisesti muunnettuna 7.1 ulostyönnön kautta (tosin toistanee lähes poikkeuksetta kaikki enintään 5.1 muodossa). Miksi tämä on kohtalaisen tärkeää? Monet kovankin hinnan omaavat SACD soittimet kun ovat soiton laadusta huolimatta vain stereo toistoon kykeneviä laitteita (analog. ulostulot). Suomen markkinoilla on järkevästi saatavissa (tietääkseni) ainakin yksi monikanavaulostuonnilla varustettu soitin (Sony) jonka hinta/ laatu suhde on... no se on mitä on, mutta kuten Sonyissä myös Oppossa on loistava mahdollisuus ennakoida soitetettavan SACD levyn kerros. SACD multich hybridi levyissä tämä on mielestäni varsin huomioin arvoinen asia koska, vaikka monen SACD levyn "pelkkä CD pinta" on sekin jo laadultaan aivan kelpo tavaraa, on SACD levyn MultiCh sitten jo aivan toinen asia ja se tulisi myös MultiCH:na toistaa. Siksi ei mielestäni ole mitään mieltä ostaa laitetta joka toistaa SACD levyjä, muttei ota iloa irti niiden monikanava toistosta sellaisena kun se on levyä tehtäessä ajateltu (vaikka laite olisi kuinka HighEnd). Huomion arvoista tietysti on, että kaikki SACD:t eivät toki ole "puhtaita" multich versioita, vaan on myös stereo sacd, mono sacd jne. ja kaikki vahvistimet eivät suinkaan kykene tukemaan SACD:tä HDMI:n kautta, mutta ne ovatkin sitten toisten otsikoiden asioita.
HDMI-liittimissä on yleensä ollut karmea jitter, joten koaksiaalinen tai optinen on sen vuoksi musiikin toistoon suositellumpi. Sivuutetaan se seikka, että monikanavavahvistimet, jotka ymmärtävät DSD-signaalia (bitstream SACD) eivät varsinaisesti hallitse markkinoita. Äkkisältään tulee mieleen 1. Analogisten kautta taas olet Oppon DAC:ien ja Oppon PCM-käännöksen varassa, joista taas ensimmäiset.. No, siinähän on eri DAC:it stereo-äänelle ja omat muille kanaville, mistä voi tehdä omat johtopäätöksensä. Jälkimmäisen osalta Hifimaailman foorumilla Oppon vanhempien soittimien PCM-käännöstä on kritisoitu heikoksi. Ja ennenkuin tulee se standardi vastaväite, että bitit on bittejä ja digitaalinen konversio johtaa identtiseen lopputulokseen... Jos toinen laskin käyttää kahden desimaalin likiarvoa ja toinen viiden, molempien luvut kerrotaan vaikkapa tuhannella, lopputulos ei enään ole sama. DSD/PCM konversion voi tehdä eri tarkkuuksilla, minkä väitetään kuuluvan lopputuloksesta. Ei kokemusta.
Miksi sillä olisi merkitystä, kun signaali on kuitenkin pakko puskuroida vastaanottavassa laitteessa? Miten ajattelit siirtää monikanavaisen SACD:n signaalin laadukkaammin - S/PDIF:llä? AV-viritinvahvistimista löytyy monestakin. Katso esim. Denonin ja Marantzin mallistoa.
Hyvä että päästiin vauhtiin... Tässä vaan on sellainen tosi asia, että koaksiaalisen kautta ei SACD monikanava ole aiemmin siirtynyt eikä siirry Oppossakaan eikä muuten siis sitten edes siirrä SACD stereo (Sacd layer hybridi levyissä) toistoakaan, joten ainoa järkevä vaohtoehto lienee HDMI:n ongelmien jälkeen olevan Oppon oma dig to ana muunnos ja 7.1:tä ulos vai mitä olette mieltä? Tuskin oppo tuostakaan huonommin suoriutuu kun Sonyn tarjolla oleva. Sonyistä myönnettäköön että hieman liiallisen kirkauden korostuksen jälkeen jäljelle jää kyllä keskimääräistä parempi maku monikanavatoistossa. Kirkaus kun on kyllä sitten joskus niin korvia särkevää, että... Ja jos nyt AVR:ä lähdetään miettimään niin, odottanen juuri Oppon HDMI:n vuoksi Marantz:n 5004/6004 sarjaa (joka tukee DSD:tä) ja laitan ne sitten Denonin uutukaisten kanssa rinnan ja alan tykittää Oppon monikanavaa ulos sekä Marantzilla HDMI:llä että Denonin 7.1:llä. Käsittääkseni ainakaan Denonin 2310 ei HDMI mahdollisuutta tue?!? Tähän tosin menee vielä aikaa joten sillä välillä täytynee tyytyä Oppon muihin mahdollisuuksiin HK:n AVR:n kanssa. Pääseepähän tässä sitten laittamaan SACD:t (sekä monikanava, stereo että mono versioita) poikki ja pinoon monikanavaulostuonnilla. Joka tapauksessa ongelmat HDMI:n kanssa oli hyvää tietoa, kiitokset siitä...
Eivät varmaan hallitsekaan, mutta eiköhän niitä ole, tai ainakin hyvin pian tule olemaan kymmenittäin. Esimerkiksi vuonna 2008 ilmestynyt Yamaha RX-V1900 ja sen isoveli RX-V3900 (manuaalissa selkeä maininta tuesta DSD:lle). Todennäköisesti myös joissakin halvemmissa ja/tai uudemmissa jammuissa, kenties ei kuitenkaan aivan karvalakkimalleissa. Oletan, että tilanne on samantapainen monilla muillakin valmistajilla. Voihan asian kaupassa testata, manuaalissakin on usein maininta HDMI:n tukemista ääniformaateista. Jitterin merkitystä moni useinkin korostaa, vaikka digitaalisessa maailmassa on käytännössä aina jonkunlainen välimuisti eli puskurointi, sekä virheenkorjaus (osa biteistä on aina virheenkorjaukselle varattuja, datakaan ei ole levyllä yhtenäisenä pötkönä LP-levyjen tapaan). Siksi esim. CD-soittimen pyörimisnopeuden ei tarvitse olla kovinkaan tarkka, toisin kuin analogisella LP-soittimella. Olennaista kait kuitenkin lienee aina se, että pystyykö jonkun teoreettisen jutun kuulemaan myös käytännössä. Harva tosin lienee jitteriä omin korvin vertaillut, en minä ainakaan (olisi kylläkin mielenkiintoista koekuunnella). S/PDIF:n kapasiteetti ei SACD:lle riitä, kuten ei monikanavaiselle PCM:llekään. Lisäksi SACD-äänen, kuten myös uusien HD-ääniformaattien digitaalisesti ulossaamisen ehdottomana vaatimuksena on digitaalinen kopiosuojaus, joka hoituu HDMI:n kautta kätsysti.
Jitter digitaalimaailmassa on todellakin vitsi. Tuo kuuluu samaan sarjaan kuin nuo sikakalliit välikaapelit digitaalisignaalille. Jos kaapelin pituus on muutamia metrejä niin kaapelien välillä ei todellakaan ole eroja (pitkä HDMI kaapeli on eri asia). Bitti on bitti, oli se sitten vähän pyöreämpi tai kulmikkaampi. Laadukkaassa suunnittelussa on kyllä otettu virhemarginaalit huomioon. Se on juuri koko digitaalitekniikan idea. HDMI-kaapelissa data kulkee kopiosuojattuna pakettiliikenteenä. En ole tunne HDMI-kaapelin speksejä, mutta data kulkee näin noin periaatetasolla: Lähtevä data paketoidaan (esim. 20 ms dataa) yhteen pakettiin. Paketit lähetetään purskeena. Paketin siirto voi kestää vaikkapa vain 2 ms. Muu aika siirretään jotakin muuta dataa. Purskeinen datansiirtoko tässä on sitä jitteriä? Toinen jitteriajatuksen kannalta ristiriitainen juttu on se, että data monikanava ääni siirretään sarjamuodossa (= peräkkäin), mutta siitä huolimatta tietyn ajanhetken näyte näkyy jokaisessa äänikanavan DA-muuntimen lähdössä samanaikaisesti. Peräkkäin liikkuvien bittien leveyden vaihtelut eivät siis mitenkään pysty näkymään rinnakkaisesti suoritetussa DA-muunnoksessa. DA-muunnin toimii kvartsi-kiteellä kellotettuna ja levyaseman muunninpiirin puskurissa olevan datan määrää levyn pyöritysnopeuden. Pyörityskoneiston tai datakaapelin jitterillä ei todellakaan ole suoraa yhteyttä DA-muuntimen lähtöön. Olisi aika hassu ajatus synkronoida soittimen DA-muunnin vauhtipyörän mukaan, kun miljoona kertaa tarkempi kide maksaisi murto-osan high-end levylautasesta. Niin ja millä levyn pyörityskoneisto saadaan pyörimään tarkasti oikealla nopeudella? No kvartsikiteellä tietysti! Minusta paras mahdolllinen digitaalisoitin olisi tämmöinen. Levy pyörisi niin nopeasti kuin mahdollista. Data luettaisiin sähköiseen puskurimuistiin. Maksiminopeutta rajoittavat paitsi koneiston aiheuttamat häiriöäänet, niin myös lukupään seurantanopeus. Nopeuden nosto ei saa huonontaa lukutulosta merkittävästi. Suuri lukunopeus mahdollistaa lukuisat uusintayritykset mahdollisessa luentavirhetapauksessa. Jos luenta onnistuu, niin äänenlaadun parannus on todellinen ja mitattavissa silloin kun virhe olisi ollut virheenkorjaukselle liian paha. Lisäksäbonuksena koneisto voidaan pysäyttää kokonaan sen jälkeen kun levyn sisältö on luettu -> täydellinen hiljaisuus. Digitaalijärjestelmissä käytetään virheen tunnistavia ja korjaavia koodaustapoja. On vain niin, että niin kauan kun ei synny virheitä ja data tulee ajoissa DA-muuntimelle, niin datan siirtotiellä ei ole mitään vaikutusta äänen laatuun. Hapeton kupari tai tuhansien eurojen CD:n pyörityskoneisto on kusetusta. Psykologista vaikutusta en kiistä. Maksaa paljon, pakko olla hyvä...
Ei vaan se on nimenomaan digimaailman ominaisuus. HDMI-piuhojen tms. yhteydessä se saattaa olla merkityksetön kyllä. Digitekniikan idea on kyllä mielestäni ennemmin halpuus kuin laadukas suunnitteltu. Bittien pyöreydestä ym. kirjoittaessasi osoitat, ettet ymmärrä jitteriä käsitteenä. Eiköhän tuota rajoita aika tehokkaasti sen puskurimuistin koko. Sitä paitsi lukunopeuden nosto vaikuttaa tulkinnan oikeellisuuteen. Jossain kohtaa on varmasti raja-arvo lukunopeus vs. tarvittavien uusintalukujen määrä. Käytännössähän tätä on toteutettu esim. jossain rippausohjelmissa niin, että naarmuista levyä luetaan hiljaisemmalla nopeudella. Tämä olisi etu, mutta jälleen törmätään rajalliseen lukupuskuriin.
Niin no jitteriä on kyllä HDMI-piuhassa myös ihan bittitasolla kaapelissa ja siitähän tuo Kassu62 taisi puhua. Siellä signaalien reunat on pyöreitä ja liitäntätasolla on jitteriä, joka saattaa aiheuttaa siirtovirheitä. Tämä hallinta on erittäin tärkeätä nopeissa sarjaliitännöissä. Mutta yleensä audiossa keskustellaan kuitenkin itse DA-muunnoksen jitteristä, joka lienee ihan DA-muuntimen suunnitteluun liittyvä juttu. http://en.wikipedia.org/wiki/HDMI HDMI:n hitain versio 1.0 - 1.2 siirtää 4.95Gbps ja audiolle on varattu näköjään kaikissa versioissa 36.86Mbps kapasiteettia (joka muuten riittää tasan 16. 24/96k-tasoiselle PCM kanavalle). Audion osuus on siis alle 1% väylän kokonaissiirtokyvystä. Nopeammilla HDMI versioilla audion osuus siirtonopeudesta on luokkaa 3 promillea!!!! HDMI:ssä ei käytetä datan siirrossa uudelleenlähettämistä. Eli ei ole olemassa mitään datan uudelleen lukemista koska sitä ei tarvita eikä siihen ole mahdollisuutta. Siirtovirheiden tapauksessa CRC:llä korjataan data ja jos se ei onnistu niin silloin alkaa tapahtua ... ja tässä tapauksessa se voisi ilmetä jonkinlaisena paukkeena audiossa. Ja samalla se kyllä näkyisi myös videokuvassa. Keskustelupalstoilla on kerrottu että Oppo pärisee ja paukkuu juuri HDMI:n yli tapahtuvassa monikanaisessa SACD-datan siirrossa. Kuva kuitenkin pysyy kuosissa ja siksi luulenpa että sillä ei ole mitään tekemistä HDMI:n datasiirron kanssa vaan soitin itsessään sekoilee ja generoi väärää audiodataa jossa on mukana pauketta. Uudet softat kuulemma korjaavat tämän. Nykyelektroniikassa SDRAMit alkavat olla niin isoja että tuollainen audiopuskuri on sittenkin aika pieni. Siinä tuskin tapahtuu ylivuotoja. Alivuoto on paljon todennäköisempi ongelma. DA-muunnoksen jitteri riippuu, kuten jo aikaisemmin sanoin, DA-muuntimen rakenteesta ja täytyy sanoa että minulla on kyllä melkoinen luottamus siihen että AV-vahvistimen suunnitelijat saavat esim. nämä Burr-Brown DAC:t toimimaan tavalla jolla jitteri on niin pieni että sen vaikutus ei kuulu ( ainakaan sellaisiin korviin joilla ennakolta ei ole vahvaa uskoa AV-vahvistimen huonouteen). Itse kyllä miellään myös kävisin Oppo-kaupoilla ... mutta en voi sietää pärinöitä (enkä lisäksi halua tehdä toista LG:n BH-100 hankinnan tapaista munausta). t. 5.1
Digitaalitekniikka kyllä on alunperin kehitetty tietokoneita eikä viihde-eletroniikka varten. Siellä ehdoton suunniteluvaatimus on virheettömyys. Yhden bitin kääntyminen väärässä paikassa riittää kaatamaan tietokoneen. Onneksi kuva ja äänivirran virheet eivät ole fataaleja. Digitaalitekniikka kyllä mahdollistaa laadukkaan suunnitellun paljon helpommin kuin analogimaailma. Suunnittelija pystyy ottamaan huomioon kaiken signaalitiehen vaikuttavan juuri virhemarginaalien takia. Juuri tuon takia on sitä parempi, mitä myöhemmin signaalli voidaan muuttaa analogiseksi. Jitteriä syntyy mm. siten, että kellotyspulssin reuna on pyöristynyt ja signaaliin summautuu ulkopuolisia häiriöitä. Edellisestä johtuen kellopulssin tilanvaihto tulkitaan tapahtuneeksi aavistuksen väärälle ajanhetkelle. Nuo pienet kellopulssin siirtymät ovat juuri sitä digiaaliajan jitteriä. Minusta ei voi puhua puskurimuistin rajallisuudesta samalla, kun ditaalisoittimeen isketään reippaasti yli viidensadan euron hintalappu. Suunnittelussa on yksinkertaisesti panostettu johonkin muuhun kuin parhaaseen mahdolliseen äänenlaatuun. En usko, että yksikään hifi-julkaisu uskaltaisi antaa täysiä äänenlaatupisteitä soittimelle, jossa olisi käytetty halpaa PC:lle tarkoitettua levypyöritintä, vaikka tuolla pyörittimellä ei oikeasti ole mitään tekemistä äänelaadun kanssa. Olisi lisäksi asiakkaan etu, että juuri tuo osa soitinraudasta olisi helposti vaihdettavissa uuteen.
Miten hyvin Oppon aikaisemmat mallit ovat kestäneet ihmisillä? Kannattaako tätä käyttää yleissoittimena? Kuten joitakin Oppon soittimia, myös BDP-83:a on kehuttu myös erinomaisena CD-soittimena äänenlaadultaan, että moni kalliimpi tavallinen CD-soitin jää toiseksi. Jos ajattelee tätä BD/DVD/CD-yleissoittimena, niin soitinta voi pitää jopa edullisena.
Ostin e-baysta reilun vuoden vanha 981HD:n, joka on ollut itsellä reilun vuoden, ei mitään ongelmaa missään vaiheessa. Jos vedät digitaalisella kiinni (olkoon sitten HDMI, koksu tai optinen), niin olet vahvistimen DAC:in varassa, jolloin soittimen tehtäväksi jää levyn pyöritys ja datan siirto. Ja kuten edellä tässä threadissa vannottiin, mitään virheitä dataan ei tule - se joko tulee läpi tai ei. Jitteriähän ei ole olemassa ja aina, kun joku kuulee eroja kahden cd-soittimen välillä silloin, kun ne on liitetty koaksiaalilla vahvistimeen, kuullaan harhoja. Hifihörhöt, perhana. Toisaalta siteeraamassa artikkelissa moitittiin samaa, kuin muistan nähneeni muutamassa muussakin: turhan tukevaa bassopäätä. Oletan, että tällöin on käytetty Oppon analogisia lilittimiä. Osittain makuasia, ja monissa hyllykaiuttimissa bassotoisto jättää toivomisen varaa - ja edullisemmissa torneissa taas oli ainakin viimeisimmässä HifiMaailman testissä monessa bassokorostusta. Eli miten se Oppo sitten soi omassa setissä? Tietysti kaikki on suhteellista: jos Oppo BDP-83 (EU) päätyy hyllyyn, niin sanottavaa parannusta tuskin saa esim. 300e cd-soittimella. Itsellä on Cambridge Audion Azur 640C (V2), ja olen pettynyt, jos sille ei ole käyttöä Oppon saavuttua.
En ole nähnyt mittausarvoja, mutta CD-soittimissa on jo vuosi toistokäyrä ollut viivoitinsuora tärkeimmällä kuuloalueella. Korostumaa ei ole olemassa ellei se ole mitattavissa! Jos toistossa on parin dB:n kyttyrä jossakin 20 Hz:n paikkeilla, niin onko se oikeasti kuultavissa huoneresonanssien keskeltä? Tilanne muuttuu vasta siinä tapauksessa kun kuunteluhuoneen bassotoisto on saatu hallintaan. Muutoin bassopään toistovirheet voi jättää omaan arvoonsa. Korkeiden äänten toisto on asia erikseen. Oletteko koskaan testanneet oman kuuloalueenne ylärajataajuutta? Itselläni se on vajaat 16 KHz. Tuota korkeammilla äänillä ei ole mitään merkitystä. Jos laitteet ostaa omaan käyttöön, niin voi miettiä kahdesti onko mitään järkeä maksaa lisähintaa laitteesta joka toistaa äänet vaikkapa 25 Hz:n saakka.
Kertoisitko vielä miten se jitter pääse HDMI:stä vaikuttamaan D/A-muuntimiin? Äänidata kun lähetetään hblankin ja vblankin aikana pienissä paketeissa videodatan välissä. Oppossa oli tosin aiemmin (en tiedä onko jo korjattu) ongelmia CD:n datan digitaalisessa lähetyksessä, mutta tällä ei ollut mitään tekemistä jitterin kanssa. Syyllinen oli ymmärtääkseni yli-innokas HDCD-dekooderi.
En väittänyt - tai ainakaan tarkoittanut väittää - että mitenkään. Tarkoitin sanoa, että jos Oppoa käyttää cd-soittimena, mutta liittää sen vahvistimeen digitaalisesti (HDMI, koksu, optinen), niin sitten äänenlaatu riippuu lähinnä vahvistimen DAC:ista ja äänenlaadusta, kun Oppon tehtäväksi jää vain ja ainoastaan luku ja siirto. Koska jitteriä ei siis ole olemassa, tai ainakaan sillä ei ole mitään merkitystä. Niin ja koska levyn pyörittimelläkään ei itseasiassa ole väliä, eikä lukijallakaan (ellei levyllä ole naarmuja tms normista poikkeavaa). Joten liitettäessä Oppo digitaalisella vahvistimeen, se on ihan yhtä hyvä tai huono cd-soitin, kuin mikä tahansa muukin. Koska ne kaikki on ihan samanlaisia, koska bitit on bittejä. Muutaman tonnin NAD ja Mutasta Pörssistä haettu United DVD-soitin. On se digi ihanaa. Jos taas liitostapa on analoginen, niin sitten lienee aiheellista keskustella Oppon äänenlaadusta, johon vaikuttaa mm. Oppon käyttämä DAC ja analogisten liitinten laatu.
Ihan oikein käsitit. Käyttämäsi sitaatti sen sijaan oli sen sijaan hieman harhaanjohtava. Johan jo totesin kertaalleen, että "-- kuten edellä tässä threadissa vannottiin, mitään virheitä dataan ei tule - se joko tulee läpi tai ei. Jitteriähän ei ole olemassa ja aina, kun joku kuulee eroja kahden cd-soittimen välillä silloin, kun ne on liitetty koaksiaalilla vahvistimeen, kuullaan harhoja. Hifihörhöt, perhana." Olen tämän threadin argumentit luettuani ymmärtänyt olleeni väärässä, uskoneeni hifikauppiaiden propagandaa, ja kuuntelenkin nykyään CD:ni HDMI:llä kytketyllä 35 euron DVD-soittimella, jonka sain Lidlistä.
Käsi ylös - moniko tiesi entuudestaan, että optinen lukupää on ANALOGINEN laite ja se tuottaa siniaaltoa, joka sitten digitoidaan. Uskoisitteko tämän vaikuttavan millään tavalla kuvan-/äänenlaatuun?