Todellakin. Ruotsin vientiteollisuus on paljon monipuolisempaa kuin Suomen. Siellä tehdään lähes kaikkia hävittäjälentokoneista ja autoista lähtien. Suomi on jämähtänyt paperi-, metsä- ja terästeollisuusmaaksi ja sillä sektorilla ei nyt hyvin mene, eikä tulevaisuuden näkymätkään ole kovin hyvät. Ja talouden suhdanteet heiluttaa noita aloja todella paljon.
Mutta sillähän ei ole mitään merkitystä. Koska hallitus sanoo, että Ruotsissa (ja muissa pohjoismaissa) on tehty samat muutokset ja homma pelaa, joten miksi ei Suomessa pelaisi. Joten eikös lähtökohta silloin pitäisi olla se, että Suomeen saadaan sama tilanne kuin Ruotsiin, jos kerran hallitus haluaa täällä samat toimet tehdä? Suomessa ja Ruotsissa on käytännössä sama keskipalkka. Mutta Suomalaisten työttömien odotetaan pärjäävän melkein tuhannella eurolla vähemmällä kuussa? Millä tavalla tuo on sama Suomessa kuin Ruotsissa? Eli edelleen päästään siihen, että hallitus haluaa Suomeen ne työttömien oloja heikentävät muutokset, mutta ei niitä parantavia muutoksia kuin Ruotsissa. Ruotsissahan (kuten myös muissa pohjoismaissa) selkeästi parannettiin tiettyjä työttömien asioita, kuten esimerkiksi käteenjäävää rahamäärää, mutta Suomessa tehdään työttömille vain heikennyksiä. Sen lisäksi iso osa monista heikennyksistä kohdistuu ja kasaantuu samoille henkilöille. Reilukerhosta päivää taas. edit: pelottelu ja pakkolait. Mistä lähtien Suomen demokratia on perustunut tuollaisille arvoille ja periaatteille...?
Porvarillisen maailmankatsomuksen monotonisuuden vastapainona on suorastaan velvoittavaa huomioida näissä yhteyksissä myös kolikon toinen puoli, jota leikkauksia lääkkeeksi vaivaan kuin vaivaan onanoivien ymmärtämättömien norsunluutorneissa tokkopa tulla ajatelleeksi edes ohikiitävää hetkeä. Muutama lukemattomista vastaavista esimerkeistä: Täysillä töissä Uusilla sosiaaliturvaleikkauksilla pyritään kannustamaan ihmisiä töihin. Kaikki eivät kuitenkaan menesty rekrytoinneissa. Etenkin osatyökykyisten on vaikea työllistyä.
Tokihan nämä faktat huomioit.. eli että Ruotsissa esimerkiksi asumistuen saaminen on perheettömällä ihmisellä huomattavasti hankalampaa, työttömyyspäivärahaa/peruspäivärahaa saa enintään 300 päivää, kun täällä taas voi käytännössä saada koko loppuelämän. Olisiko sinusta parempi että ansiosidonnainen olisi meillä isompi mutta sitä maksettaisiin maksimissaan 300 pvää ?
Varmaan yleisesti ottaen kyllä, koska hallituksen toivehan on, että työelämään palataan mahdollisimman nopeasti. Ja heidän mielestään henkilön saa töihin viimeistään sitten, kun ei tukea enää saa. Joten siinä mielessä noin hallituksen näkökulmaa miettien tuo asia olisi parempi. Tokihan todellisuudessa asioihin vaikuttaa monet jutut eikä tuokaan ole noin yksinkertainen. Kuten ei myöskään tuo oma kommenttini ole todellisuudessa niin yksinkertainen asia. Mutta miksi tuon kirjoitin oli se, että Suomen hallitus mainostaa Ruotsin mallia hyvänä, mutta ei kuitenkaan ole valmis ottamaan siitä kuin työnantajille hyvät jutut ja työntekijöille huonot jutut. Eli ei tuossa oikesti olla edes ottamassa mitään Ruotsin mallia käyttöön. Millä tavalla tuo edistää työntekijöiden asiaa...? Ei oikein mitenkään.
Hallitus hylkää suuren osan Suomea Petteri Orpon ja Riikka Purran hallituksen linja on hyytävä. Hallitus on jakamassa suomalaiset postinumeron perusteella kahteen kastiin. Orpo ja Purra jakavat merkittävät kehittämisrahat ja mahdollisuudet vain muutamalle suurimmalle kaupungille. Muu maa jätetään oman onnensa nojaan. Monilta paikkakunnilta hallitus on nyt viemässä loppujakin hallinnon toimipisteitä. Niin käräjäoikeuksia kuin maanmittauslaitoksenkin toimistoja siirretään vain isoihin keskuksiin. Hallitus on luvannut tehdä eri alueiden tilanteista selvityksiä: ihmiset tuskin tarvitsevat enää yhtään asiantuntijaselvityksiä ja työryhmiä. Sen sijaan tarvitaan päätöksiä ja tekoja, jotta mahdollisuudet asumiseen, yrittämiseen ja elämiseen olisivat samalla tasolla kaikkialla Suomessa.
”Perussuomalaiset pettivät äänestäjänsä ihan täysin” – Työntekijät kertovat, kuinka pitkälle he ovat valmiita menemään Hallituksen politiikkaa vastustavat lakot ovat maksaneet Suomelle arvion mukaan jo yli miljardin. Kolme työntekijöiden edustajaa kertoo, miksi työtaistelu on heistä silti välttämätöntä.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/fd07ffd7-30e3-42ba-aa62-8cbe6e61f16f Purra vastasi noille mölliköille… EK:lla on oikea linja: https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010288175.html Raha ratkaisee, palkanmaksu loppuu heti.
No onhan tuo poliittisia lakkoja kuitenkin lopulta. Mutta käytännössä siksi, koska hallitus sekaantuu noin vahvasti aiemmin kolmikannassa tehtyihin sopimuksiin. Joten varmaan tuota voi ajatella monelta eri kannalta. Hallituksen toiminnassa ei kyllä ole demokratiaa pahemmin nähty. Mielenkiintoisesti juuri oikeistohallitukset ovat viime vuosina olleet niitä, jotka väkisellä ajavat tällaista hallintotapaa Suomessa. Mutta sitähän se on myös maailmalla. Onneksi Suomessa ei kuitenkaan niin radikaalisti kuin joissakin muissa maissa. Mutta, kun seuraa uutisia siitä, miten hallitus tuntuu tietävän asiantuntijoita paremmin ja miten otetaan ilmastonmuutostavoitteissakin takapakkia, niin ei voi kuin ihmetellä. Jossain vaiheessa tuo ilmastonmuutostavotteiden hylkääminen kostautuu ja pahasti. Yrityksetkin ovat olleet sitä vastaan. Mikä on sinänsä mielenkiintoista, että se ei pahemmin sekään hallitusta hetkauta. Ilmeisesti se valta on vain niin mukanaan vievä asia, että tavoitteet pitää saada läpi, vaikka mikään muu taho hallituksen lisäksi ei niitä Suomessa kannata.
Mitä tarkoitat tällä? Vaalit lienee kaikille tuttu konsepti. Hallitus tekee suorastaan onnettoman kompromissi hallitusohjelman jota EU:kin moittii liian heikoksi eli tarvittaisiin huomattavasti järeämpiä toimia, vain muutama hieman tiukempi kohta mukana. No tämäkään lepsuilu ei vasemmistolle riitä vaan nämä ainoatkin ehkä säästöä tuovat kohdat pitäisi kaikki peruuttaa, ja valitetaan että hallitus ei neuvottele heidän kanssaan. Mitä neuvottelemista tuo sitten muka on SAK:n puolelta, pelkkää kiristämistä, ja nyt sit vedetään koko maata nurin AKT:n avustuksella. Eikö jumalauta porukka ymmärrä mitä 11 miljardia tarkoittaa?
Ja EU on aina moittinut Suomen sosiaaliturvan heikkoa tasoa. Ei mene oikein jakeluun, että pitäisi vielä leikata?
Noinkohan...? EK vetoaa lakiin palkanmaksun lopettamisessa – professori: pykälä on laadittu eri tilanteeseen
Nämä palkanmaksun lopettamiset tullaan viemään oikeuteen varmasti ja siellä sitten selviää, että kuka oli oikeassa.
Vieläkö ne painavat asiat larppaa sisällisotaa punaisine käsinauhoineen vai onko hallitus jo saatu neuvottelupöytään taipumaan kaikkiin vaatimuksiin? Elämme jänniä aikoja, jännemipiä kuin GoT parhaimmillaan!